1. Home
 2. Service
 3. Energierapport

Je energierapport laat zien waar je kunt besparen

We zijn op weg naar een fossielvrij leven. Om dat te bereiken investeren we in het opwekken van duurzame energie én in mogelijkheden die je helpen om energie te besparen. Want ook die maken verschil. Een daarvan is ons energierapport.

Bekijk je energierapport

Bekijk jouw persoonlijke energierapport in Mijn Vattenfall of in de Energie-app.

Op deze pagina staan voorbeelden ter verduidelijking van het energierapport. Dit is dus niet jouw persoonlijke energierapport.  

Persoonlijke energierapport in Mijn Vattenfall

Toelichting Energierapport:

Landelijk gemiddelde

We tonen in dit voorbeeld het stroomverbruik en gasverbruik van een huishouden. Bestaat een huishouden uit twee personen, kijk dan naar het landelijk verbruik met de twee poppetjes.

Zo vergelijk je makkelijk jouw huishouden met anderen. 

energierapport_toelichting_v1_1800x1200.jpg

 

Geen appels met peren vergelijken

 • Is het dit jaar in december koud en donker geweest, maar vorig jaar december niet? Dan zouden we appels met peren vergelijken. 
 • Daarom rekenen we het verbruik van vorig jaar om. We berekenen het verbruik van vorig jaar opnieuw, nu met hetzelfde aantal graaddagen (voor gas) en lichtdagen (voor stroom) als van dit jaar. 

De grafieken op pagina 2 laten jouw werkelijke verbruik zien.

Kosten van het energieverbruik

In dit voorbeeld zie je precies wat de totale verbruikskosten zijn vergeleken met vorig jaar in deze periode. Op pagina twee zie je gedetailleerde kosten van het stroom- en/of gasverbruik. Je ziet wat de variabele en vaste kosten (vaste leveringskostennetbeheerkostenoverheidsheffingen) zijn vergeleken met vorig jaar in deze periode. Eventuele kortingen zoals Blijven Loont zijn hierin meegenomen. Behalve overstapkorting; die verrekenen we op de jaarafrekening. kosten-landelijk-gemiddelde3.jpg

Als je terug levert staat er: 'Dit is exclusief teruglevering'

In het bovenstaand voorbeeld van het kostenoverzicht zie je dat teruglevering niet is meegenomen. We verrekenen teruglevering namelijk op de jaarafrekening. 

Jouw teruglevering zie je terug op de tweede pagina van het energierapport.

Goed om te weten

We hebben het hier over het totale energieverbruik. Als je zelf energie opwekt, heb je deze zelf-opgewekte-stroom ook verbruikt. Omdat de meter dit verbruik niet registreert, wordt het niet meegenomen in je persoonlijke energierapport. Alleen de stroom die je bij ons hebt afgenomen wordt berekend.  

Zonnepanelen? Teruglevering en netto opbrengst uitgelegd

Op het energierapport zie je alleen wat je aan stroom hebt afgenomen van het stroomnet (verbruik) en je ziet wat je hebt teruggeleverd aan het stroomnet. Het verschil is dan de netto opbrengst.  

 • Een voorbeeld: Teruggeleverde stroom (1500 kWh) - afgenomen stroom (1000 kWh) = jouw netto opbrengst (500 kWh).

De netto opbrengst is inclusief de variabele en vaste kosten (vaste leveringskostennetbeheerkostenoverheidsheffingen). Eventuele kortingen, zoals Blijven Loont, zijn hier ook in meegenomen. Overstapkorting is niet meegenomen, deze korting verrekenen we op je jaarafrekening. 

In de visual leggen we het schematisch uit. 

Grafische weergave eigen opwek en teruglevering

Zo zorgen we samen voor een lager energieverbruik

Elke maand geven we praktische bespaartips. De afbeeldingen naast de tips, geven aan wat de gemiddelde besparing is van deze tip.

Deze berekening is dus niet op jouw persoonlijke situatie afgestemd.


bespaartips.jpg

Vergelijk het stroomverbruik

In dit voorbeeld zie je het werkelijke stroomverbruik. Ook de voorgaande jaren geven het werkelijke stroomverbruik weer. 

Het verbruik is anders als je zelf energie opwekt

Het getoonde verbruik in dit voorbeeld, betreft alleen de stroom (kWh) die is afgenomen. De stroom die is opgewekt en meteen verbruikt, is niet meegenomen. Het getoonde stroomverbruik is dus geen volledige weergave van het totale stroomverbruik.

stroomverbruik2.jpg

Standaard jaarverbruik

Alleen als we geen andere gegevens hebben, gebruiken we het standaard jaarverbruik voor het berekenen van je termijnbedrag. Wij krijgen dit van je netbeheerder. Zij gebruiken het om te bepalen wat het capaciteitstarief is van jouw gasaansluiting. Dit tarief staat op je jaarafrekening, bijvoorbeeld: 0 m³ tot 500 m³.

Berekening Standaard Jaarverbruik

Het gasverbruik is een 'badkuip'

Je ziet in dit voorbeeld het werkelijk gasverbruik. In de winter verbruiken we meer gas dan in de zomer. Hierdoor lijkt de grafiek op een 'badkuip'. Deze verschillen hebben wij al doorberekend in het termijnbedrag. Hierdoor betaal je een vast bedrag per maand. 

Verandert je energieverbruik? Check dan via ons online termijnbedrag-advies of je termijnbedrag nog past bij je energieverbruik.

imagen8fe2.png

De tweemaandelijkse grafieken hebben we omgerekend naar maandelijks

Voortaan meten we elke maand je verbruik (vanaf juli 2018). Voor die tijd, was dat elke twee maanden. Om de grafieken van alle maanden in de voorgaande periode te vullen, hebben we de tweemaandelijkse grafieken door twee gedeeld. Nu zijn alle maanden netjes gevuld.

Zo is het maandelijks verbruik makkelijk te vergelijken.

Voorgaande perioden leeg? Dan ben je waarschijnlijk net verhuisd

Het energierapport toont alleen gegevens van je huidige adres. Ga je verhuizen dan vervallen de historische gegevens van jouw vorige adres. De kolommen van die perioden zijn leeg. 

Wist je dat:

 • Je je verbruik ook kunt inzien in de Energie-app? Download hem op je mobiel en je hebt altijd en overal inzicht in je verbruik. 
 • Je in Mijn Vattenfall en de Energie-app gratis termijnbedragadvies krijgt, zodat je steeds weet dat je termijnbedrag past bij jouw energieverbruik?. 
 • Het nog makkelijker kan als je een slimme meter hebt?
  Als je ons toestemming geeft voor het dagelijks verwerken van jouw meterstanden voor Mijn Verbruik en ons termijnbedragadvies. Zelf meterstanden invullen is dan niet meer nodig. En heb je Mijn Vattenfall, krijg je regelmatig een seintje;een mailtje met advies over je termijnbedrag. Zo voorkomen we verrassingen op de jaarafrekening, één van onze services.
 • Een afspraak zo gemaakt is voor onze gratis energiescan voor thuis? Samen met onze energieadviseur krijg je via een videogesprek meteen praktische bespaartips. 

Meer relevante onderwerpen