Energierapport, elke maand inzicht in je energieverbruik

Onze klanten gaven aan dat zij ons verbruikskosten-overzicht niet duidelijk vonden. Daarom hebben we het vernieuwd. En voortaan ontvang je ons vernieuwde energierapport elke maand.

In MijnVattenfall vind je jouw maandelijkse energierapport

Jouw persoonlijke energierapport staat in Mijn Vattenfall

Je persoonlijke energierapport vind je in Mijn Vattenfall, onder Vattenfall Correspondentie. Via onderstaande link kom je er meteen. Wel zo makkelijk.

Meer inzicht in energieverbruik, makkelijker vergelijken én praktische bespaartips

Het energierapport is best uitgebreid. Daarom wat voorbeelden met een toelichting

Landelijk gemiddelde

We tonen in dit voorbeeld het stroomverbruik en gasverbruik van een huishouden. Bestaat een huishouden uit twee personen, kijk dan naar het landelijk verbruik met de twee poppetjes.

Zo vergelijk je makkelijk jouw huishouden met anderen. 

Geen appels met peren vergelijken

  • Is het dit jaar in december koud en donker geweest, maar vorig jaar december niet? Dan zouden we appels met peren vergelijken. 
  • Daarom rekenen we het verbruik van vorig jaar om. We berekenen het verbruik van vorig jaar opnieuw, nu met hetzelfde aantal graaddagen (voor gas) en lichtdagen (voor stroom) als van dit jaar. 

De grafieken op pagina 2 laten jouw werkelijke verbruik zien.

Kosten van het energieverbruik

In dit voorbeeld zie je precies wat de totale verbruikskosten zijn vergeleken met vorig jaar in deze periode. Op pagina twee zie je gedetailleerde kosten van het stroom- en/of gasverbruik. Je ziet wat de variabele en vaste kosten (vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen) zijn vergeleken met vorig jaar in deze periode. Eventuele kortingen zoals Blijven Loont zijn hierin meegenomen. Behalve overstapkorting; die verrekenen we op de jaarafrekening. 

Als je terug levert staat er: 'Dit is exclusief teruglevering'

In dit voorbeeld van het kostenoverzicht zie je dat teruglevering niet is meegenomen. We verrekenen teruglevering namelijk op de jaarafrekening. 

Jouw teruglevering zie je terug op de tweede pagina van het energierapport.

Goed om te weten

We hebben het hier over het totale energieverbruik. Als je zelf energie opwekt, heb je deze zelf-opgewekte-stroom ook verbruikt. Omdat de meter dit verbruik niet registeert, wordt het niet meegenomen in je persoonlijke energierapport. Alleen de stroom die je bij ons hebt afgenomen wordt berekend.  

Zonnepanelen? Teruglevering en netto opbrengst uitgelegd.

Op het energierapport zie je alleen wat je aan stroom hebt afgenomen van het stroomnet (verbruik) en je ziet wat je hebt teruggeleverd aan het stroomnet. Het verschil is dan de netto opbrengst.  

  • Een voorbeeld: Teruggeleverde stroom (1500 kWh) - afgenomen stroom (1000 kWh) = jouw netto opbrengst (500 kWh).

De netto opbrengst is inclusief de variabele en vaste kosten (vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen). Eventuele kortingen, zoals Blijven Loont, zijn hier ook in meegenomen. Overstapkorting is niet meegenomen, deze korting verrekenen we op je jaarafrekening. 

In de visual leggen we het schematisch uit. 

Zo zorgen we samen voor een lager energieverbruik

Elke maand geven we praktische bespaartips. De afbeeldingen naast de tips, geven aan wat de gemiddelde besparing is van deze tip.

Deze berekening is dus niet op jouw persoonlijke situatie afgestemd.

Vergelijk het stroomverbruik

In dit voorbeeld zie je het werkelijke stroomverbruik. Ook de voorgaande jaren geven het werkelijke stroomverbruik weer. 

Het verbruik is anders als je zelf energie opwekt

Het getoonde verbruik in dit voorbeeld, betreft alleen de stroom (kWH’s) die is afgenomen. De stroom die is opgewekt en meteen verbruikt, is niet meegenomen. Het getoonde stroomverbruik is dus geen volledige weergave van het totale stroomverbruik.

Standaard jaarverbruik (SJV)

Alleen als we geen andere gegevens hebben, gebruiken we het standaard jaarverbruik voor het berekenen van je termijnbedrag. Wij krijgen dit van je netbeheerder. Zij gebruiken het om te bepalen wat het capaciteitstarief is van jouw gasaansluiting. Dit tarief staat op je jaarafrekening, bijvoorbeeld: 0 m³ tot 500 m³.

Het gasverbruik is een 'badkuip'

Je ziet in dit voorbeeld het werkelijk gasverbruik. In de winter verbruiken we meer gas dan in de zomer. Hierdoor lijkt de grafiek op een 'badkuip'. Deze verschillen hebben wij al doorberekend in het termijnbedrag. Hierdoor betaal je een vast bedrag per maand. 

Verandert je energieverbruik? Check dan via ons online termijnbedrag-advies of je termijnbedrag nog past bij je energieverbruik.

De twee-maandelijkse grafieken hebben we omgerekend naar maandelijks

Voortaan meten we elke maand je verbruik (vanaf juli 2018). Voor die tijd, was dat elke twee maanden. Om de grafieken van alle maanden in de voorgaande periode te vullen, hebben we de tweemaandelijkse grafieken door twee gedeeld. Nu zijn alle maanden netjes gevuld.

Zo is het maandelijks verbruik makkelijk te vergelijken.

Voorgaande perioden leeg? Dan ben je waarschijnlijk net verhuisd

Het energierapport toont alleen gegevens van je huidige adres. Ga je verhuizen dan vervallen de historische gegevens van jouw vorige adres. De kolommen van die perioden zijn leeg. 

Wist je dat:

  • Je in Mijn Vattenfall gratis termijnbedrag-advies krijgt, zodat je steeds weet dat je termijnbedrag past bij jouw energieverbruik?
  • Het nog makkelijker kan als je een slimme meter hebt? Als je ons toestemming geeft dagelijks de meterstanden uit te lezen, is zelf meterstanden invullen bij Mijn Verbruik en het termijnbedrag-advies niet meer nodig. 
  • Je regelmatig een seintje van ons krijgt als je Mijn Vattenfall hebt? Je ontvangt dan een mailtje waarin we samen checken of jouw termijnbedrag nog past bij je verbruik. Zo voorkomen we verrassingen op de jaarafrekening.
  • Een afspraak zo gemaakt is voor onze gratis energiescan voor thuis? Samen met onze energieadviseur krijg je via een videogesprek meteen  praktische bespaartips. 

Zo zorgen we samen voor een lager energieverbruik

Interessant artikel?