1. Thuis
  2. Energie
  3. Opbouw energieprijzen

Zo komt je energieprijs tot stand

Je energieprijs bestaat altijd uit drie vaste onderdelen. Je betaalt voor je energieverbruik, de netbeheerkosten en energiebelasting. Op deze pagina geven we hier meer uitleg over.

De opbouw van je energieprijs

1. Energieverbruik

  • Allereerst betaal je voor de hoeveelheid energie die je thuis verbruikt, bijvoorbeeld voor je televisie of je verwarming. Je betaalt voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m3) gas. Dat zijn je variabele leveringskosten. In de zomer ligt je verbruik wat lager en in de winter wat hoger.
  • Naast de variabele leveringskosten betaal je ook vaste leveringskosten. Die betaal je altijd, of je nu veel energie verbruikt of weinig. Vroeger heette dat het vastrecht, en tegenwoordig vaste leveringskosten. Zowel de variabele als de vaste leveringskosten kunnen verschillen per leverancier.

2. Netbeheerkosten

In je energieprijs zitten ook de netbeheerkosten. Netbeheerders leggen kabels en leidingen voor stroom en gas aan. Die komen uit in je meterkast. Voor die kabels en leidingen betaal je netbeheerkosten. De huur van je meter in je meterkast zit daar ook in. De netbeheerkosten staan op je energierekening. Je betaalt die kosten aan ons. We dragen ze vervolgens af aan je netbeheerder. Je betaalt dus geen aparte rekening aan je netbeheerder. Meer informatie vind je op de pagina over netbeheerkosten.

3. Overheidsheffingen

Het derde onderdeel van de energieprijs bestaat uit energiebelasting op gas en stroom en ook btw. Je betaalt die aan ons via je energierekening. Daarna dragen we als energieleverancier het bedrag voor je af aan de overheid.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

De energieprijzen blijven in ontwikkeling

Na een lange periode met ongekend hoge energieprijzen is er eindelijk goed nieuws. De afgelopen tijd zijn de prijzen op de inkoopmarkt aan het dalen. Volg hier het laatste nieuws over de ontwikkelingen rondom de energieprijzen en het prijsplafond.

Verwachtingen over de energieprijzen

Wat gaan de energieprijzen doen? Daar zijn we allemaal natuurlijk benieuwd naar. Gaan ze verder dalen of juist weer stijgen? Er heerst nog steeds onzekerheid op de energiemarkt en vooral gas blijft de komende jaren schaars. De inkoopprijzen blijven dus waarschijnlijk hoger dan in de jaren hiervoor. We voorzien in 2023 grotere pieken en dalen in de energieprijzen. Wil je regelmatig weten wat er speelt op de energiemarkt? Volg het laatste nieuws over de energiemarkt op onze nieuwspagina.

Info over de huidige energieprijs per kWh

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld. Met het prijsplafond betaal je in 2023 maximaal:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Kom je boven het prijsplafond uit, dan heb je andere tarieven. Deze verschillen per leverancier. Lees meer over het prijsplafond

Belangrijkste oorzaken voor de stijging van energieprijzen

De afgelopen tijd waren de energieprijzen ongekend hoog. Waarom stijgen de energieprijzen? Dat komt onder andere door de oorlog in Oekraïne. Er is nog steeds meer vraag dan dat er aanbod is. Door de stijging van de energieprijzen heeft de overheid een prijsplafond vastgesteld. We zien dat veel van onze kanten actief bezig zijn met energie besparen. Onze verwachting is dat in 2023 het merendeel van onze niet-zakelijke klanten volledig onder het prijsplafond zullen vallen. Bekijk meer informatie over het prijsplafond

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Deel deze pagina

Bekijk ook deze onderwerpen