1. Thuis
  2. Energie
  3. Opbouw energieprijzen

Zo komt je energieprijs tot stand

Je energieprijs bestaat altijd uit drie vaste onderdelen. Je betaalt voor je energieverbruik, de netbeheerkosten en energiebelasting. Op deze pagina geven we hier meer uitleg over.

De opbouw van je energieprijs

1. Energieverbruik

  • Allereerst betaal je voor de hoeveelheid energie die je thuis verbruikt, bijvoorbeeld voor je televisie of je verwarming. Je betaalt voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m3) gas. Dat zijn je variabele leveringskosten. In de zomer ligt je verbruik wat lager en in de winter wat hoger.
  • Naast de variabele leveringskosten betaal je ook vaste leveringskosten. Die betaal je altijd, of je nu veel energie verbruikt of weinig. Vroeger heette dat het vastrecht, en tegenwoordig vaste leveringskosten. Zowel de variabele als de vaste leveringskosten kunnen verschillen per leverancier.

2. Netbeheerkosten

In je energieprijs zitten ook de netbeheerkosten. Netbeheerders leggen kabels en leidingen voor stroom en gas aan. Die komen uit in je meterkast. Voor die kabels en leidingen betaal je netbeheerkosten. De huur van je meter in je meterkast zit daar ook in. De netbeheerkosten staan op je energierekening. Je betaalt die kosten aan ons. We dragen ze vervolgens af aan je netbeheerder. Je betaalt dus geen aparte rekening aan je netbeheerder. Meer informatie vind je op de pagina over netbeheerkosten.

3. Overheidsheffingen

Het derde onderdeel van de energieprijs bestaat uit energiebelasting op gas en stroom en ook btw. Je betaalt die aan ons via je energierekening. Daarna dragen we als energieleverancier het bedrag voor je af aan de overheid.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

De energieprijzen blijven in ontwikkeling

Verwachtingen over de energieprijzen

Per 1 januari 2024 verandert een aantal dingen voor je energietarieven. Zo is het prijsplafond komen te vervallen en stijgen de energiebelasting op gas en de netbeheerkosten. Hierdoor kunnen je tarieven veranderen. Volg hier het laatste nieuws over de ontwikkelingen rondom de energieprijzen.

Info over de huidige energieprijs per kWh

De inkoopprijzen in de energiemarkt blijven op en neer gaan. De prijzen van stroom, maar ook gas kunnen daarom dagelijks wijzigen. Wil je weten wat het tarief van stroom en/of gas vandaag is, kijk dan hier en vul je postcode in. Kies zelf of je liever een vaste of juist een variabele prijs wilt. 

Ben je al energieklant? Kijk dan in Mijn Vattenfall wat jouw actuele tarieven zijn.

Deel deze pagina

Bekijk ook deze onderwerpen