1. Home
  2. Energie
  3. Opbouw energieprijzen

Zo komt je energieprijs tot stand

Je energieprijs bestaat altijd uit drie vaste onderdelen. Je betaalt voor je energiegebruik, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw. Over de ontwikkelingen van de energieprijzen hebben we een handige video voor je.

De opbouw van je energieprijs

1. Energiegebruik

  • Allereerst betaal je voor de hoeveelheid energie die je thuis gebruikt, bijvoorbeeld voor je televisie of je verwarming. Je betaalt voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m3) gas. Dat zijn je variabele leveringskosten. In de zomer ligt je gebruik wat lager en in de winter wat hoger.
  • Voor je variabele leveringskosten zijn er verschillende tariefsoorten: een enkeltarief, daltarief en normaaltarief. Je kunt een combinatie krijgen van een voordelig daltarief stroom met een iets hoger normaaltarief overdag. Of je kiest het enkeltarief dat altijd hetzelfde is.
  • Een deel van je energiekosten is een vast bedrag per maand. Of je nu veel energie verbruikt of weinig. Vroeger heette dat het vastrecht, en tegenwoordig vaste leveringskosten.

2. Netbeheerkosten

In je energieprijs zitten ook de netbeheerkosten. Netbeheerders leggen kabels en leidingen voor stroom en gas aan. Die komen uit in je meterkast. Voor die kabels en leidingen betaal je netbeheerkosten. De huur van je meter in je meterkast zit daar ook in en staan ook op je energierekening. Je betaalt die kosten aan ons. We dragen ze vervolgens af aan je netbeheerder. Je betaalt dus geen aparte rekening aan je netbeheerder. Meer informatie vind je op de pagina over netbeheerkosten.

3. Energiebelasting en overheidsheffingen

Het derde onderdeel van de energieprijs bestaat uit energiebelasting op gas en stroom, andere overheidsheffingen en btw. Je betaalt die aan ons via je energierekening. Daarna dragen we als energieleverancier het bedrag voor je af aan de overheid.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

De energieprijzen blijven in ontwikkeling

Na een lange periode met ongekend hoge energieprijzen is er eindelijk goed nieuws. De afgelopen tijd zijn de prijzen op de inkoopmarkt aan het dalen. Volg hier het laatste nieuws over de ontwikkelingen rondom de energieprijzen en het prijsplafond.

Verwachtingen over de energieprijzen

Wat gaan de energieprijzen doen? Daar zijn we allemaal natuurlijk benieuwd naar. Gaan ze verder dalen of juist weer stijgen? Er heerst nog steeds onzekerheid op de energiemarkt en vooral gas blijft de komende jaren schaars. De inkoopprijzen blijven dus waarschijnlijk hoger dan in de jaren hiervoor. We voorzien in 2023 grotere pieken en dalen in de energieprijzen. Wil je regelmatig weten wat er speelt op de energiemarkt? Volg het laatste nieuws over de energiemarkt op onze nieuwspagina.

Info over de huidige energieprijs per kWh

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld. Met het prijsplafond betaal je in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief overheidsheffingen en btw. Val je onder het prijsplafond, dan betaal je bij elke leverancier dezelfde tarieven. Kom je boven het prijsplafond uit, dan heb je andere, hogere tarieven. Deze verschillen per leverancier. Lees meer over het prijsplafond

Belangrijkste oorzaken voor de stijging van energieprijzen

De afgelopen tijd waren de energieprijzen ongekend hoog. Waarom stijgen de energieprijzen? Dat komt onder andere door de oorlog in Oekraïne. Er is nog steeds meer vraag dan dat er aanbod is. Door de stijging van de energieprijzen heeft de overheid een prijsplafond vastgesteld. We zien dat zo’n 80% van onze klanten volledig onder het prijsplafond vallen.
Bekijk meer informatie over het prijsplafond

Veelgestelde vraag: gaan de energieprijzen dalen?

De energieprijzen dalen, maar de leveringstarieven gaan omhoog. Hoe komt dat? De energie die we nu leveren, hebben we afgelopen zomer moeten inkopen. De prijzen waren toen erg hoog. Bekijk de video hieronder voor onze uitleg hierover. De afgelopen tijd zijn de prijzen op de inkoopmarkt gedaald. Volg hier de laatste ontwikkelingen in de markt en onze energieprijzen.

Deel deze pagina

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Bekijk ook deze onderwerpen