De opbouw van je energieprijs
1. Energieverbruik
- Allereerst betaal je voor de hoeveelheid energie die je thuis verbruikt, bijvoorbeeld voor je televisie of je verwarming. Je betaalt voor elke kilowattuur (kWh) stroom en elke kubieke meter (m3) gas. Dat zijn je variabele leveringskosten. In de zomer ligt je verbruik wat lager en in de winter wat hoger.
- Naast de variabele leveringskosten betaal je ook vaste leveringskosten. Die betaal je altijd, of je nu veel energie verbruikt of weinig. Vroeger heette dat het vastrecht, en tegenwoordig vaste leveringskosten. Zowel de variabele als de vaste leveringskosten kunnen verschillen per leverancier.
2. Netbeheerkosten
In je energieprijs zitten ook de netbeheerkosten. Netbeheerders leggen kabels en leidingen voor stroom en gas aan. Die komen uit in je meterkast. Voor die kabels en leidingen betaal je netbeheerkosten. De huur van je meter in je meterkast zit daar ook in. De netbeheerkosten staan op je energierekening. Je betaalt die kosten aan ons. We dragen ze vervolgens af aan je netbeheerder. Je betaalt dus geen aparte rekening aan je netbeheerder. Meer informatie vind je op de pagina over netbeheerkosten.
3. Overheidsheffingen
Het derde onderdeel van de energieprijs bestaat uit energiebelasting op gas en stroom en ook btw. Je betaalt die aan ons via je energierekening. Daarna dragen we als energieleverancier het bedrag voor je af aan de overheid.
Vanaf 1 juli: vaste terugleverkosten als je stroom teruglevert
Heb je zonnepanelen, dan betaal je vanaf 1 juli vaste terugleverkosten als je stroom teruglevert aan het net. Bij de jaar- of eindafrekening wordt teruggekeken hoeveel kWh je aan het elektriciteitsnet hebt teruggeleverd. Op basis van die hoeveelheid worden de vaste terugleverkosten bepaald. Dit doen we op basis van schalen. Hoe minder je teruglevert, hoe lager de schaal, en omgekeerd. Hier lees je uitgebreide informatie.