1. Thuis
 2. Energie
 3. Energie vergelijken

Energie vergelijken

Er zijn verschillende redenen waarom je je energie zou willen vergelijken met andere leveranciers. Bijvoorbeeld omdat je wilt overstappen of graag duurzame energie wilt vergelijken. Waar let je op? Hier helpen we je graag bij. Op deze pagina lees je hoe je simpel energie kunt vergelijken.

Energie vergelijken in 2023

Vanaf 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Met het prijsplafond betaal je voor je energie niet meer dan het plafondtarief dat door de overheid is vastgesteld.

Met het prijsplafond betaal je in 2023:

 • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
 • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
 • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. Val je onder het verbruiksplafond? Dan maakt het niet uit bij welke energieleverancier je zit, je betaalt dan overal hetzelfde tarief zoals hierboven genoemd. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract. Dit tarief verschilt per leverancier en is handig om te weten voor je prijsvergelijking.

We bieden weer vaste contracten aan

Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.

Bekijk je aanbod

Energie maatschappijen vergelijken

Wil je het jezelf een stukje makkelijker maken en ben je op zoek naar de beste site om energie te vergelijken? Ga dan naar vergelijkingssites zoals Easyswitch, Gaslicht of Pricewise. Dit zijn vergelijkingssites die op een onafhankelijke manier energie voor je vergelijken. Let wel: het kan zo zijn dat deze vergelijkingssites niet alle energieleveranciers meenemen in hun vergelijking.

Onafhankelijk energie vergelijken

Let op de volgende vier punten bij het vergelijken van energie maatschappijen:

 1. Betrouwbaarheid. Dat is vooral belangrijk als de energiemarkt erg in beweging is.

 2. Duurzaamheid. Hoe en waar wordt je energie opgewekt?

 3. Prijs. Als je bewust kiest voor de laagste prijs.

 4. Services. Welke extra's krijg je en hoe word je geholpen met energie besparen?

Energie contract vergelijken

We adviseren je om bij je keuze verder te kijken dan alleen de prijs. Kijk wat je naast de goedkoopste energie nog meer bij je contract krijgt. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes, zoals:

 • Je houdt grip op je kosten via onze Energie-app en Mijn Vattenfall.
 • Je krijgt een Seintje van ons als je verbruik ineens erg afwijkt van je gemiddelde.
 • Als je je aanmeldt voor Exclusief spaar je elke maand punten voor cadeaus of een goed doel.

Altijd wat extra's

Ben je klant bij ons, dan krijg je altijd iets extra’s. Dat noemen we de voordelen van Vattenfall. Zo krijg je aantrekkelijke kortingen als je je huis verduurzaamt. En spaar je automatisch voor leuke cadeautjes met korting uit onze Exclusiefshop en vrolijke uitjes. Als je wilt, maak je ook nog eens kans op mooie prijzen bij onze winacties.

Bekijk onze voordelen

Wat is het verschil tussen een vast en variabel tarief?

Bij een vast contract heb je een vaste leveringstarief voor een vaste looptijd. Dit kan bijvoorbeeld een looptijd zijn van 1, 3 of 5 jaar. Gedurende deze periode veranderen je tarieven niet. Bij een contract met variabele tarieven kunnen de leveringstarieven van stroom en gas veranderen. Een variabel contract heeft geen vaste looptijd en kun je altijd opzeggen. In de video hieronder leggen we je er meer over uit. Zo weet je waar op moet letten bij het vergelijken van energie voor een vast of variabel contract.

Wat is het verschil tussen een vast en variabel tarief?

Energieprijzen vergelijken, zo doe je dat

We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet om de energieprijzen te vergelijken, maar ook waar je op moet letten bij het vergelijken van je energiecontract.

 1. Gebruik je eigen energieverbruik in plaats van een schatting

 2. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit

 3. Kijk of de energieprijs vast of variabel is

 4. Let op de looptijd van het contract

 5. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt

 6. Kijk goed naar de waarde van het eventuele cadeau of de welkomstkorting die je krijgt

 7. Lees ook de kleine lettertjes

Hoe vergelijk ik energieaanbiedingen?

Energieaanbiedingen worden zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt om jou als klant te werven. Maar hoe kun je die aanbiedingen nou goed met elkaar vergelijken? We geven een aantal tips. Zo voorkom je dat een aanbieding achteraf toch minder aantrekkelijk blijkt te zijn.

Kies de leverancier die bij je past

Neem bij het vergelijken ook de ambities van de energieleveranciers mee. Bij andere leveranciers van energie en gas gaat het soms alleen om de prijs. Onze ambitie: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat we zorgen dat onze duurzame energie betaalbaar wordt. Ben je al klant bij Vattenfall of word je dat? Dan draag jij bij aan onze ambitie. Samen krijgen we nu eenmaal meer voor elkaar.

Fossielvrij leven

Energieleveranciers vergelijken

Verschillende energieleveranciers vergelijken kan op prijs, duurzaamheid en meer. In dit artikel geven we inspiratie en tips.

Vergelijk deze punten

Hier kun je op letten bij het vergelijken van energietarieven

De energiemarkt is continu in beweging. De ene keer dalen de prijzen, de andere keer stijgen ze. Zo gingen de tarieven sinds het najaar van 2021 flink omhoog. Je energietarieven vergelijken met andere aanbieders kan interessant zijn om te kijken of je nog goed zit. De meest objectieve manier om prijzen te vergelijken is via het Modelcontract Energie. Dat product is bij elke aanbieder exact gelijk. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij de prijsvergelijking energietarieven? Check de tips

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Energie vergelijken met zonnepanelen

Stroom die je zelf opwekt, is de meest goedkope energie. Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op. Je verbruik vermindert én je bespaart direct op je stroomkosten. Als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Bij de jaarafrekening verrekenen we de stroom die je hebt opgewekt met de stroom die je hebt afgenomen. Salderen heet dat, een regeling van de overheid.

Net zoals bij energie, vergelijk je zonnepanelen ook op prijs

De meest voor de hand liggende vergelijking van zonnepanelen is net als bij energie, om te kijken naar de prijzen. Want je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Kijk niet naar de prijs per paneel, maar leg de prijzen van vergelijkbare zonnepanelensets naast elkaar. Zo kun je goed zien wat er allemaal bij de totaalprijs is inbegrepen. Vergelijk hier.

Installatie zonnepanelen

De installatie is meestal in één dag klaar. Je start direct met besparen op je energie. De zonnepanelen worden geïnstalleerd door onze collega's van Feenstra. Lees meer over plaatsen van zonnepanelen.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Veelgestelde vragen over energie vergelijken

Wat is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

De beste manier om daar achter te komen is via het Modelcontract Energie. Dat is een contract voor energie die bij alle energieleveranciers gelijk is. Wat betreft product en voorwaarden. Het Modelcontract is in het leven geroepen door de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Zodat je als consument goed kunt vergelijken. Bereken nu je energie via ons Modelcontract Energie.

Wat is de actuele gasprijs?

De inkoopprijzen in de energiemarkt blijven op en neer gaan. De prijzen van gas en stroom kunnen dagelijks wijzigen. Wil je weten wat het tarief van gas en/of stroom vandaag is, kijk dan hier en vul je postcode in. Je kan weer kiezen voor een variabele óf vaste prijs. De keuze is aan jou. 

Hoeveel kost een kWh in 2023?

De inkoopprijzen in de energiemarkt blijven op en neer gaan. De prijzen van stroom en gas kunnen dagelijks wijzigen. Wil je weten wat het tarief van stroom en/of gas vandaag is, kijk dan hier en vul je postcode in. Je kan weer kiezen voor een variabele óf vaste prijs. De keuze is aan jou. 

Wat is de beste vergelijkingssite voor energie?

Er zijn verschillende websites die op een onafhankelijke manier verschillende energieleveranciers vergelijken. Dit zijn vergelijkingssites zoals Easyswitch, Gaslicht en Pricewise. Lees op deze pagina tips die je kunt meenemen in je vergelijking van energieleveranciers.

Wat is het beste vast of variabel energie?

Hierboven hebben we al kort uitgelegd wat het verschil is tussen een vast en variabel contract. Welk contract beter is, is moeilijk te zeggen in deze huidige energiemarkt. We geven je hier graag meer informatie over.

Hoe energie en gas vergelijken?

Hierboven hebben we al uitgelegd waar je op moet letten bij het vergelijken van energie. Als je wilt weten hoe je alleen stroom en gas kunt vergelijken, is het belangrijk om te weten hoe deze prijzen zijn opgebouwd. De gasprijs bestaat uit vier onderdelen. Dat zijn de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw.

Bekijk ook deze onderwerpen

Energie vergelijken voor het mkb

Ben je ondernemer? Ook bieden we scherpe zakelijke energieaanbiedingen. Bekijk hiervoor onze pagina MKB energie vergelijken.