1. Thuis
 2. Energie
 3. Energie vergelijken

Energie vergelijken

Er zijn verschillende redenen waarom je je energie zou willen vergelijken met andere leveranciers. Bijvoorbeeld omdat je wilt overstappen of graag duurzame energie wilt vergelijken. Waar let je op? Hier helpen we je graag bij. Op deze pagina lees je hoe je simpel energie kunt vergelijken.

Energie vergelijken in 2024

De gemiddelde prijs die je in 2024 voor je energie betaalt is niet zomaar te bepalen. Het hangt af van het energiebedrijf en het soort contract dat je hebt afgesloten. Ook het moment waarop je nieuwe contract is ingegaan is belangrijk. Wat wel zeker is:

 • Het prijsplafond stopt;
 • De btw op stroom en gas blijft 21%;
 • De energiebelasting op gas stijgt van ± € 0,59 cent naar ± € 0,71 per m³. De energiebelasting op stroom daalt van ± € 0,15 naar ± € 0,13 per kwh. Dit is inclusief 21% btw. 
 • Je krijgt een vast bedrag van € 631 aan energiebelasting terug. Deze korting wordt verrekend met je energierekening.

Meer informatie over de wijzigingen in 2024 vind je op onze nieuwspagina.

Wat zijn de actuele energietarieven van Vattenfall?
Onze tarieven kunnen dagelijks veranderen. Ben je nog geen klant? Kijk dan hier voor de tarieven van vandaag. Ben je al klant? Kijk dan in MijnVattenfall wat jouw actuele tarieven zijn.

De zekerheid van een vast contract

Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.

Bekijk je aanbod

Waarom is het verstandig om energie te vergelijken?

Energie gebruik je elke dag. Je wilt er niet te veel voor betalen, maar hoe het wordt opgewekt, is ook belangrijk. Kortom, de energie die je huis binnenkomt en je leverancier moeten bij je passen. Daarom is het goed om tarieven, contracten en leveranciers goed te vergelijken. Welke leveranciers zijn bewust bezig met het milieu? En krijg je ook nog korting of iets cadeau bij het overstappen? Dan is dat natuurlijk mooi meegenomen.

Onafhankelijk energie vergelijken

Wanneer je leveranciers gaat vergelijken is het belangrijk dat je op een aantal dingen let. Maak bijvoorbeeld een berekening waarbij je je daadwerkelijke verbruik optelt bij andere vaste kosten. Denk aan de kosten voor netbeheer, overheidsheffingen en btw. Maar je kan ook met andere punten rekening houden. We zetten er vier op een rij:

 1. Betrouwbaarheid. Dat is vooral belangrijk als de energiemarkt erg in beweging is.

 2. Duurzaamheid. Hoe en waar wordt je energie opgewekt?

 3. Prijs. Als je bewust kiest voor de laagste prijs.

 4. Services. Welke extra's krijg je en hoe word je geholpen met energie besparen?

Energie contract vergelijken

We adviseren je om bij je keuze voor een leverancier verder te kijken dan alleen de prijs. Kijk wat je naast de goedkoopste energie nog meer bij je contract krijgt. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes, zoals:

 • Je houdt grip op je kosten via onze Energie-app en Mijn Vattenfall.
 • Je krijgt een Seintje van ons als je verbruik ineens erg afwijkt van je gemiddelde.
 • Als je je aanmeldt voor Exclusief, dan spaar je elke maand punten voor cadeaus of een goed doel.

Altijd wat extra's

Ben je klant bij ons, dan krijg je altijd iets extra’s. Dat noemen we de voordelen van Vattenfall. Zo krijg je aantrekkelijke kortingen als je je huis verduurzaamt. En spaar je automatisch voor leuke cadeautjes met korting uit onze Exclusiefshop en vrolijke uitjes. Als je wilt, maak je ook nog eens kans op mooie prijzen bij onze winacties.

Bekijk onze voordelen

Vast of variabel energiecontract?

Bij een vast contract heb je een vast leveringstarief voor een vaste looptijd. Dit kan bijvoorbeeld een looptijd zijn van 1 of 3 jaar. Gedurende deze periode veranderen je tarieven niet. Bij een contract met variabele tarieven kunnen de leveringstarieven van stroom en gas veranderen. Een variabel contract heeft geen vaste looptijd en kun je altijd opzeggen. In de video hieronder leggen we je er meer over uit. We helpen je graag bij het kiezen tussen een vast en variabel contract. 

Wat is het verschil tussen een vast en variabel tarief?

Het voordeel van een vaste prijs is zekerheid. Want uw leveringstarief staat vast voor de gehele looptijd van uw contract, ook als de prijzen in de markt stijgen. Het nadeel is dat u geen voordeel heeft als de energie­prijzen gaan zakken. Dat voordeel heeft u wel met variabele leveringstarieven. Benieuwd naar alle verschillen tussen een energiecontract met een vast en variabel tarief? Bekijk het in de video.

Energieprijzen vergelijken, zo doe je dat

We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet om de energieprijzen te vergelijken. En voor het vergelijken van energiecontracten. 

 1. Gebruik je eigen energieverbruik in plaats van een schatting

 2. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit

 3. Kijk of de energieprijs vast of variabel is

 4. Let op de looptijd van het contract

 5. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt

 6. Kijk goed naar de waarde van het eventuele cadeau of de welkomstkorting die je krijgt

 7. Lees ook de kleine lettertjes

Hoe vergelijk ik energieaanbiedingen?

Energieaanbiedingen worden zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt om jou als klant te werven. Maar hoe kun je die aanbiedingen nou goed met elkaar vergelijken? We geven een aantal tips in de video hieronder. Zo voorkom je dat een aanbieding achteraf toch minder mooi blijkt te zijn.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Hier kan je op letten bij het vergelijken van energietarieven

De energiemarkt is continu in beweging. De ene keer dalen de prijzen, de andere keer stijgen ze. Zo gingen de tarieven sinds het najaar van 2021 flink omhoog. Je energietarieven vergelijken met andere aanbieders kan interessant zijn om te kijken of je nog goed zit. De meest objectieve manier om prijzen te vergelijken is via het Modelcontract Energie. Dat product is bij elke aanbieder exact gelijk. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij de prijsvergelijking energietarieven? Check de tips.

Energie vergelijken met zonnepanelen

Stroom die je zelf opwekt, is de meest goedkope energie. Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op. Als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je gebruikt, lever je terug aan het stroomnet. Bij de jaarafrekening verrekenen we de stroom die je hebt opgewekt met de stroom die je hebt afgenomen. Dit noemen we salderen.

Net zoals bij energie, vergelijk je zonnepanelen ook op prijs

Het ligt voor de hand om vooral te kijken naar de prijzen van zonnepanelen. Want je wilt natuurlijk niet te veel betalen. Leg voor een goed beeld de prijzen van vergelijkbare zonnepanelensets naast elkaar. Zo kan je goed zien wat er allemaal bij de totaalprijs is inbegrepen. Benieuwd naar de mogelijkheden op je dak? Doe dan onze dakcheck. Onze klanten krijgen €100 korting op zonnepanelen via een van onze installatiepartners. 

Overstappen naar Vattenfall

Als je nu een variabel contract hebt, kan je heel eenvoudig en zonder kosten overstappen. We heten je graag welkom als nieuwe klant. Ook begrijpen we dat energie iets persoonlijks is. En dat een contractvorm moet passen bij wat je nu nodig hebt. Daarom zorgen we ervoor dat je energie-aanbod past bij je wensen en je woonsituatie. 

Veelgestelde vragen over energie vergelijken

Wat is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

De beste manier om daar achter te komen is via het Modelcontract Energie. Dat is een contract voor energie die bij alle energieleveranciers gelijk is. Wat betreft product en voorwaarden. Het Modelcontract is in het leven geroepen door de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Zodat je als consument goed kunt vergelijken. Bereken nu je energie via ons Modelcontract Energie.

Wat is de actuele gasprijs?

De inkoopprijzen in de energiemarkt blijven op en neer gaan. De prijzen van gas en stroom kunnen dagelijks wijzigen. Wil je weten wat het tarief van gas en/of stroom vandaag is, kijk dan hier en vul je postcode in. Je kan weer kiezen voor een variabele óf vaste prijs. De keuze is aan jou. 

Hoeveel kost een kWh in 2024?

De inkoopprijzen in de energiemarkt blijven op en neer gaan. De prijzen van stroom, maar ook gas kunnen daarom dagelijks wijzigen. Wil je weten wat het tarief van stroom en/of gas vandaag is, kijk dan hier en vul je postcode in. Kies zelf of je liever een vaste of juist een variabele prijs wilt. 

Ben je al energieklant? Kijk dan in MijnVattenfall wat jouw actuele tarieven zijn.

Wat is de beste vergelijkingssite voor energie?

Er zijn verschillende websites die op een onafhankelijke manier verschillende energieleveranciers vergelijken. Dit zijn vergelijkingssites zoals Easyswitch, Gaslicht en Pricewise. Lees op deze pagina tips die je kunt meenemen in je vergelijking van energieleveranciers.

Wat is het beste vast of variabel energie?

Hierboven hebben we al kort uitgelegd wat het verschil is tussen een vast en variabel contract. Welk contract beter is, is moeilijk te zeggen in deze huidige energiemarkt. We geven je hier graag meer informatie over.

Hoe energie en gas vergelijken?

Hierboven hebben we al uitgelegd waar je op moet letten bij het vergelijken van energie. Als je wilt weten hoe je alleen stroom en gas kunt vergelijken, is het belangrijk om te weten hoe deze prijzen zijn opgebouwd. De gasprijs bestaat uit vier onderdelen. Dat zijn de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw.

Bekijk ook deze onderwerpen

Energie vergelijken voor het mkb

Ben je ondernemer? Ook bieden we scherpe zakelijke energieaanbiedingen. Bekijk hiervoor onze pagina MKB energie vergelijken.