1. Home
 2. Energie
 3. Vergelijken

Energie vergelijken

Er zijn verschillende redenen waarom je je energie zou willen vergelijken met andere leveranciers. Bijvoorbeeld omdat je wilt overstappen of graag duurzame energie wilt vergelijken. Waar let je op? Hier helpen we je graag bij. Op deze pagina lees je hoe je simpel energie kunt vergelijken.

Energie vergelijken in 2022

Afgelopen jaar zijn de energieprijzen sterk gestegen. De oorlog brengt onzekerheid in de energiemarkt. We weten niet hoe de situatie zich verder ontwikkelt en wat de gevolgen voor de energiemarkt zullen zijn. We verwachten in elk geval dat de situatie de komende tijd zorgt voor grote prijsschommelingen in de energiemarkt.

Dit heeft ook impact op de prijzen voor de consumenten en bedrijven. Wij kopen onze energie namelijk in op de groothandelsmarkt. Door slim en gespreid in te kopen proberen wij de prijzen voor onze klanten natuurlijk zo goed mogelijk te houden.

Via deze pagina houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Energie maatschappijen vergelijken

Wil je het jezelf een stukje makkelijker maken en ben je op zoek naar de beste site om energie te vergelijken? Ga dan naar vergelijkingssites zoals Easyswitch, Gaslicht of Pricewise. Dit zijn vergelijkingssites die op een onafhankelijke manier energie voor je vergelijken. Let wel: het kan zo zijn dat deze vergelijkingssites niet alle energieleveranciers meenemen in hun vergelijking.

Onafhankelijk energie vergelijken

Let op de volgende vier punten bij het vergelijken van energie maatschappijen:

 1. Betrouwbaarheid. Dat is vooral belangrijk als de energiemarkt erg in beweging is.

 2. Duurzaamheid. Hoe en waar wordt je energie opgewekt?

 3. Prijs. Als je bewust kiest voor de laagste prijs.

 4. Services. Welke extra's krijg je en hoe wordt je geholpen met energie besparen?

Energie contract vergelijken

We adviseren je om bij je keuze verder te kijken dan alleen de prijs. Kijk wat je naast de goedkoopste energie nog meer bij je contract krijgt. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes, zoals:

 • Je houdt grip op je kosten via onze Energie-app en Mijn Vattenfall.
 • Je krijgt een Seintje van ons als je verbruik ineens erg afwijkt van je gemiddelde.
 • Als je je aanmeldt voor Exclusief spaar je elke maand punten voor cadeaus of een goed doel.

Altijd wat extra's

Naast een scherp variabel tarief krijg je bij ons altijd iets extra’s. Dat noemen we de voordelen van Vattenfall. Zo krijg je aantrekkelijke kortingen als je je huis verduurzaamt. En spaar je automatisch voor leuke cadeautjes met korting uit onze Exclusiefshop en vrolijke uitjes. Als je wilt, maak je ook nog eens kans op mooie prijzen bij onze winacties.

Bekijk onze voordelen

Wat is het verschil tussen een vast en variabel tarief?

Bij een vast contract heb je een vaste leveringstarief voor een vaste looptijd. Dit kan bijvoorbeeld een looptijd zijn van 1, 3 of 5 jaar. Gedurende deze periode veranderen je tarieven niet. Bij een contract met variabele tarieven kunnen de leveringstarieven van stroom en gas veranderen. Een variabel contract heeft geen vaste looptijd en kun je altijd opzeggen. In de video hieronder leggen we je er meer over uit. Zo weet je waar op moet letten bij het vergelijken van energie voor een vast of variabel contract.

Energieprijzen vergelijken, zo doe je dat

We hebben een aantal handige tips voor je op een rij gezet om de energieprijzen te vergelijken, maar ook waar je op moet letten bij het vergelijken van je energiecontract.

 1. Gebruik je eigen energiegebruik in plaats van een schatting

 2. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit

 3. Kijk of de energieprijs vast of variabel is

 4. Let op de looptijd van het contract

 5. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt

 6. Kijk goed naar de waarde van het eventuele cadeau of de welkomstkorting die je krijgt

 7. Lees ook de kleine lettertjes

Hoe vergelijk ik energieaanbiedingen?

Energieaanbiedingen worden zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt om jou als klant te werven. Maar hoe kun je die aanbiedingen nou goed met elkaar vergelijken? We geven een aantal tips. Zo voorkom je dat een aanbieding achteraf toch minder aantrekkelijk blijkt te zijn.

Kies de leverancier die bij je past

Neem bij het vergelijken ook de ambities van de energieleveranciers mee. Bij andere leveranciers van energie en gas gaat het soms alleen om de prijs. Onze ambitie: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Dat betekent bijvoorbeeld dat we zorgen dat onze duurzame energie betaalbaar wordt. Ben je al klant bij Vattenfall of word je dat? Dan draag jij bij aan onze ambitie. Samen krijgen we nu eenmaal meer voor elkaar.

Fossielvrij leven

Energieleveranciers vergelijken

Je hebt in huis nou eenmaal stroom, gas of warmte nodig. Voor je verwarming, je verlichting en je apparaten. Dan is het fijn om te kiezen voor een energieleverancier die bij je past. Vergelijk eens in de zoveel tijd verschillende energieleveranciers. In dit artikel geven we inspiratie en tips over hoe je dat doet.

Vergelijk deze punten

Hier kun je op letten bij het vergelijken van energietarieven

De energiemarkt is continu in beweging. De ene keer dalen de prijzen, de andere keer stijgen ze. Zo gingen de tarieven sinds het najaar van 2021 flink omhoog. Je energietarieven vergelijken met andere aanbieders kan interessant zijn om te kijken of je nog goed zit. De meest objectieve manier om prijzen te vergelijken is via het Modelcontract Energie. Dat product is bij elke aanbieder exact gelijk. Wil je weten waar je nog meer op moet letten bij de prijsvergelijking energietarieven? Check de tips

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Energie vergelijken met zonnepanelen

Stroom die je zelf opwekt, is de meest goedkope energie. Met zonnepanelen op je dak wek je zelf energie op. Je verbruik vermindert én je bespaart direct op je stroomkosten. Als je meer stroom opwekt met je zonnepanelen dan je gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Bij de jaarafrekening verrekenen we de stroom die je hebt opgewekt met de stroom die je hebt afgenomen. Salderen heet dat, een regeling van de overheid.

Net zoals bij energie, vergelijk je zonnepanelen ook op prijs

De meest voor de hand liggende vergelijking van zonnepanelen is net als bij energie, om te kijken naar de prijzen. Want je wilt natuurlijk niet teveel betalen. Kijk niet naar de prijs per paneel, maar leg de prijzen van vergelijkbare zonnepanelensets naast elkaar. Zo kun je goed zien wat er allemaal bij de totaalprijs is inbegrepen. Vergelijk hier.

Installatie zonnepanelen

De installatie is meestal in één dag klaar. Je start direct met besparen op je energie. De zonnepanelen worden geïnstalleerd door onze collega's van Feenstra. Lees meer over plaatsen van zonnepanelen.

Veelgestelde vragen over energie vergelijken

Wat is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

De beste manier om daar achter te komen is via het Modelcontract Energie. Dat is een contract voor energie die bij alle energieleveranciers gelijk is. Wat betreft product en voorwaarden. Het Modelcontract is in het leven geroepen door de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Zodat je als consument goed kunt vergelijken. Bereken nu je energie via ons Modelcontract Energie.

Wat is de actuele gasprijs?

De inkoopprijzen in de energiemarkt zijn gestegen tot een uitzonderlijk hoog niveau. De crisis blijft voortduren, en de prijzen blijven stijgen. De actuele gasprijs is lastig te geven. De gemiddeld prijs voor gas per kuub / m3 bedraagt sinds 1 september 2022 volgens het Nibud € 3,26 per m3. Heb je een contract met vaste prijs voor je gas, dan veranderen de prijzen in je contractperiode niet.

Hoeveel kost een kWh in 2022?

Volgens het Nibud kost 1 kWh stroom gemiddeld ruim 71 cent (prijs per 1 september 2022). Bij het berekenen van de totale kWh prijs tellen verschillende soorten kosten mee. Niet alleen de kosten per hoeveel stroom die je afneemt.

Wat is de beste vergelijkingssite voor energie?

Er zijn verschillende websites die op een onafhankelijke manier verschillende energieleveranciers vergelijken. Dit zijn vergelijkingssites zoals Easyswitch, Gaslicht en Pricewise. Lees op deze pagina tips die je kunt meenemen in je vergelijking van energieleveranciers.

Wat is het beste vast of variabel energie?

Hierboven hebben we al kort uitgelegd wat het verschil is tussen een vast en variabel contract. Welk contract beter is, is moeilijk te zeggen in deze huidige energiemarkt. We geven je hier graag meer informatie over. Alles wat je wilt weten over een vast contract lees je hier. En alles wat je wilt weten over een variabel contract lees je hier.

Hoe energie en gas vergelijken?

Hierboven hebben we al uitgelegd waar je op moet letten bij het vergelijken van energie. Als je wilt weten hoe je alleen stroom en gas kunt vergelijken, is het belangrijk om te weten hoe deze prijzen zijn opgebouwd. De gasprijs bestaat uit vier onderdelen. Dat zijn de gasprijs per kubieke meter, vaste leveringskosten, netbeheerkosten, overheidsheffingen en btw. Lees hier meer over het vergelijken van de gasprijs. De opbouw van de stroomprijs is soortgelijk. Maar er zijn ook andere punten waar je aan moet denken. Lees hier meer over het vergelijken van de gasprijs.

Bekijk ook deze onderwerpen

Energie vergelijken voor het mkb

Ben je ondernemer? Ook bieden we scherpe zakelijke energieaanbiedingen. Bekijk hiervoor onze pagina MKB energie vergelijken.