1. Home
  2. Isolatie

Isoleer je huis en bespaar energie

In een goed geïsoleerd huis blijft de warmte binnen en de kou buiten. Fijn wonen dus, en nog een mooie besparing op je energierekening op de koop toe. Je kunt verschillende onderdelen isoleren, zoals je vloer, je dak, je muren en je ramen. Zoek je advies of hulp bij de uitvoering? We helpen je graag samen met onze experts op weg.

3 redenen om je huis te isoleren

Lagere energierekening

Energie die je niet verbruikt, hoef je ook niet te betalen

Meer comfort in huis

Je huis warmt sneller op in de winter en koelt sneller af in de zomer

Minder CO2-uitstoot

Met minder energieverbruik spaar je het klimaat

Soorten isolatie: voor elke wens een oplossing

PIR-isolatie

PIR is de verbeterde versie van PUR. Het is verkrijgbaar in schuim en in plaatvorm. PIR-isolatie isoleert beter en is ook beter bestand tegen vuur. Daarnaast is PIR-isolatie ook steviger en stabieler dan PUR-isolatie.PIR is stevig en licht, zodat je het voor bijna elke isolatieklus kunt gebruiken: de binnen- en buitenmuren, daken, kruipruimtes en vloeren.

Glaswolisolatie

Glaswol bestaat uit verschillende lagen van gerecycled glas, soda, mergel en zand. Dit wordt gesmolten en tijdens het afkoelen  tot draden gesponnen. Deze draden worden verwerkt tot een isolerende deken. Je gebruikt het voor onder andere dakisolatie, vloerisolatie en muurisolatie. Het is onbrandbaar en makkelijk te verwerken. Het is waterafstotend, maar verliest zijn isolatiewaarde als het in contact komt met water. Glaswol werkt niet alleen als warmte-isolatie, maar het dempt ook geluid. 

Goed om te weten: als Vattenfall-klant krijg je 5% korting op glasisolatie bij Glaspunt, onze partner in glas. Bij onze partner in isolatie, Takkenkamp, krijgen klanten 5% korting per maatregel. Tot wel 15% als je drie maatregelen combineert. 

 

Steenwolisolatie

EPS is een witte kunststof. Het staat ook wel bekend als piepschuim of PS-hardschuim. Het is verkrijgbaar in plaatvorm, parels of chips. EPS-isolatieplaten worden vaak gebruikt voor (zolder)vloerisolatie, gevelisolatie en het isoleren van daken. EPS-parels worden meestal gebruikt voor spouwmuurisolatie. EPS-chips vind je vaak terug in de kruipruimte. 

XPS-isolatie

XPS-isolatie wordt ook wel hardschuim genoemd. Het zijn kunststof isolatieplaten gemaakt van styreen, een restproduct van aardolie. XPS lijkt veel op piepschuim, maar werkt beter omdat het drukvast is: het is sterk en vervormt niet als er veel gewicht op komt te staan. XPS is vochtbestendig en dus perfect voor vochtige ruimtes. Denk bijvoorbeeld aan kruipruimte-isolatie, dakisolatie, vloerisolatie, gevelisolatie en spouwmuurisolatie 

PIF-isolatie

Als je de vloer isoleert, kun je naast bodemisolatie en isolatie van de onderkant van de vloer ook kiezen voor vloerisolatie-folie (PIF). PIF-isolatiefolie is een hoogwaardige en duurzame thermische isolatiefolie. Het bestaat uit meerdere lagen aluminiumfolie (polyethyleen) met luchtkussentjes ertussen. PIF is makkelijk in het gebruik en tot 5 keer dunner dan ander isolatiemateriaal. Bovendien is het relatief goedkoop.  

Voorzetwandisolatie

Voorzetwandisolatie is een vorm van binnenmuurisolatie. Dit is slim als je enkelsteens muren hebt, maar ook als je spouwmuurisolatie verder wilt verbeteren. Er wordt een metalen of houten rooster tegen de draagmuur geplaatst. De ruimte tussen de draagmuur en dit rooster wordt gevuld met isolatiemateriaal. Tegen het rooster komt een gips- of spaanplaat die je kunt schilderen, stuken of behangen. De muren komen wel een stukje naar binnen: houd rekening met maximaal 10 cm. 

Akoestische isolatie

Bij akoestische of geluidsisolatie zijn de muren natuurlijk belangrijk. Een goed geïsoleerd huis houdt veel geluid tegen. Maar ook de vloeren en het plafond zijn belangrijk. Er is namelijk ook ‘contactgeluid’ – bijvoorbeeld met hakken over de vloer lopen, dichtslaande deuren of een trillende wasmachine. De eenvoudigste oplossing voor dit contactgeluid is het leggen van een elastische vloerbedekking, zoals tapijt of linoleum. Ook kunt een zwevende dekvloer laten leggen. Holle ruimtes in de vloer kun je opvullen met akoestisch isolatiemateriaal.  

Raamisolatie

Veel oudere woningen hebben nog enkel glas. Hierdoor lekt veel warmte weg. Het loont dan ook de moeite om enkel glas te vervangen of beter te isoleren. Dubbel- of triple-glas aanbrengen is een flinke investering, maar wel de meest duurzame oplossing. Maar er zijn ook goedkopere alternatieven. Bijvoorbeeld isolatiefolie, afsluitende rolgordijnen of voorzetramen. En zorg er natuurlijk voor dat alle kieren goed zijn afgedicht.

Isolatie verwarmingsbuizen en radiatoren

Cv-leidingen isoleren is niet per se noodzakelijk, maar wél slim. Isolatie zorgt namelijk dat de leidingen minder warmte verliezen en de radiator dus meer warmte kan afgeven. Zo kun je op je stookkosten besparen en ben je ook nog eens duurzaam bezig. Buisisolatie is eenvoudig te plaatsen en makkelijk verkrijgbaar. 

Radiatorfolie achter je radiator heeft een isolerende en reflecterende werking, zodat de warmte richting je kamer weerkaatst wordt. Zo is je woonruimte sneller warm en bespaar je op je energiekosten. Gewone radiatorfolie vermindert de warmtestraling tot 75 procent, Hr-radiatorfolie doet dit met wel 95 procent.

Op zoek naar goedkope isolatie? Dit zijn de kosten

Het isoleren van je huis kan een flinke investering zijn, maar dat hoeft niet. Wat het precies kost en oplevert hangt af van welk deel van je huis je isoleert, het aantal m2, het isolatiemateriaal en of je het laat uitvoeren of doe-het-zelft. 
 
Om je te helpen een berekening te maken kun je de Duurzaam Wonen Checkdoen. Deze online check vertelt je welke maatregelen het beste bij jouw huis passen. Is na-isolatie voor jouw situatie een goede oplossing? Verdiep je verder en bereken precies wat het kost en hoeveel je bespaart. 
 
Goed om te weten: als Vattenfall-klant krijg je 5% korting op glasisolatie bij Glaspunt, onze partner in glas. Bij onze partner in isolatie, Takkenkamp, krijgen klanten 5% korting per maatregel. Tot wel 15% als je drie maatregelen combineert. 

Subsidie op je isolatie

Handig om te weten: bij de meeste isolatiemaatregelen kom je in aanmerking voor subsidie, de 'Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing' (ISDE). En deze subsidie wordt per extra maatregel méér. 

Alles over de ISDE

 

Takkenkamp-isolatie

Onze isolatie-partner Takkenkamp helpt je bij je vloer- en spouwmuurisolatie. Ook voor het isoleren van een hellend (schuin) dak of de kruipruimte kun je bij hun terecht. Neem contact op met een aannemer als je een plat dak of de buitenmuur wilt isoleren. 

Wil je advies over isolatie? De experts van Takkenkamp staan klaar voor al je vragen over het isoleren van je huis of vrijblijvend advies. Als klant van Vattenfall krijg je bovendien korting bij Takkenkamp. Per isolatiemaatregel 5%. Dus als je twee maatregelen combineert krijg je 10% korting en bij drie zelfs 15%.

Naar Takkenkamp

Lambda-, R- en RC- waarde van isolatie

Lambda-waarde

De Lambda-isolatiewaarde geeft de warmtegeleiding van een bepaald materiaal aan. Hoe hoger de Lambda-waarde, hoe beter de warmtegeleiding van het materiaal. Materialen met een lage Lambda-waarde isoleren daarom beter, omdat er dan minder warmte verloren gaat.

Dit betekent niet altijd dat materialen met een lage Lambda-waarde beter isoleren dan materialen met een hogere waarde. De lambda houdt namelijk geen rekening met de dikte van het materiaal. Door met meerdere dikke lagen te werken, kan een materiaal toch een hoge isolatiewaarde hebben (de R-waarde).

R-Waarde

Omdat de lambda-waarde geen rekening houdt met de dikte van een materiaal, wordt de R-waarde gebruikt. Deze geeft aan wat het isolatievermogen per vierkante meter van een materiaallaag is. De R-waarde wordt ook wel eens aangegeven als Rd-waarde of Rm-waarde. Hoe beter de materiaallaag isoleert, hoe hoger de R-waarde. Het tegenovergestelde dus van de lambda-waarde, waar een lage waarde juist voor betere isolatie staat. De R-waarde wordt bijvoorbeeld gebruikt bij glas, muren, vloeren en daken.

Rc-waarde

De Rc-waarde is een belangrijke term bij isolatie. De afkorting Rc staat voor ‘Resistance Construction’, oftewel de thermische weerstand van een constructiedeel. Een constructiedeel is bijvoorbeeld een spouwmuur, een combinatievloer of dubbel glas. Hoe hoger het getal, hoe beter de woning geïsoleerd is. De Rc- waarde verschilt voor elk onderdeel van de woning, zoals het dak, de gevel en de vloer. Er worden voor al deze onderdelen andere eisen gesteld.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Uitgebreide informatie over isolatie

Wat is isolatie?

Isolerend materiaal zorgt ervoor dat warmte of kou zo min mogelijk van de ene zijde naar de andere zijde kan trekken. Het houdt dus temperatuurschommelingen tegen. Dankzij het isoleren van bijvoorbeeld de muren of het dak gaat er veel minder warmte verloren, waardoor je minder hoeft te stoken en veel geld bespaart op de energierekening. Ook houdt isolatie in bepaalde gevallen geluid tegen.

Hoe weet ik of ik al isolatie heb?

Vanaf de jaren 70 worden huizen in Nederland geïsoleerd. Dus als je huis in of na die tijd is gebouwd is de kans groot dat er al geïsoleerd is. Maar misschien nog niet overal en het materiaal is waarschijnlijk verouderd. We raden daarom aan om bij alle woningen die voor 2003 zijn gebouwd nog eens goed te kijken wat de mogelijkheden zijn.

Bij de aankoop van je huis heb je vast een bouwkundig rapport laten maken. Daar kun je in vinden of er isolatie aanwezig is. Of misschien hebben de vorige bewoners misschien nog facturen achtergelaten. Maar je kunt ook zelf op onderzoek uitgaan.

Om te zien of er vloerisolatie is kijk je via het kruipluik onder de vloer. Spouwmuurisolatie herken je aan kleine (dichtgemaakte) gaatjes in de buitenmuur.  Bij je dak zie je het isolatiemateriaal soms tegen het dakbeschot zitten of aan de buitenkant bij de randen van het dak. Dubbelglas herken je aan de dikte van het glas en de code op de aluminium strip tussen de ruiten.

Kan ik ook isoleren in een huurwoning?

Als je een huis huurt is het altijd verstandig om grote isolerende maatregelen als vloer-, muur-, glas- en dakisolatie met je verhuurder te bespreken. Kleine verbeteringen zoals naden en kieren dichtmaken (met bijvoorbeeld tochtstrips) kun je zelf doen.

Met de Duurzaam Wonen Check ontdek je welke energiebesparende maatregelen het beste zijn voor jouw huis. Zo heb je een duidelijk overzicht om met de verhuurder van je huis te bespreken.

Wat kost isolatie?

Het isoleren van je huis kan een flinke investering zijn, maar dat hoeft niet. Wat het precies kost en oplevert hangt af van welk deel van je huis je isoleert, het aantal m2, het isolatiemateriaal en of je het laat uitvoeren of doe-het-zelft. 

Om je te helpen een berekening te maken kun je de Duurzaam Wonen Check doen. Deze online check vertelt je welke maatregelen het beste bij jouw huis passen. Is na-isolatie voor jouw situatie een goede oplossing? Verdiep je verder en bereken precies wat het kost en hoeveel je bespaart. 

Goed om te weten: als Vattenfall-klant krijg je 5% korting op glasisolatie bij Glaspunt, onze partner in glas. Bij onze partner in isolatie, Takkenkamp, krijgen klanten 5% korting per maatregel. Tot wel 15% als je drie maatregelen combineert.

Hoe dik moet isolatie zijn?

De dikte hangt af van het materiaal dat je gebruikt. Wie wil isoleren heeft de keuze uit een ruim aanbod van isolatiematerialen: minerale wollen, isolatieplaten en isolatiedekens. Het grote verschil zit hem in de Lambda-waarde. Dit geeft aan hoe goed of juiste minder een bepaald materiaal de warmte geleidt. Hoe beter deze geleiding is, hoe hoger de lambda-waarde en hoe slechter het materiaal isoleert. 

De dikte van je isolatie hangt af van de Lambda-waarde van dit type isolatie. De Lambda-waarde drukt het verschil in kwaliteit uit. Hoe hoger de waarde, hoe slechter de isolatie. Zo heb je van mineraalwol bijvoorbeeld al gauw een dikte van 15 centimeter nodig, terwijl bij PIR 11 centimeter al voldoende is. PIR heeft immers een lagere Lambda-waarde.

Zo bereiken we ons doel