Windenergie

Op weg naar een snelle groei van windenergie. Met meer dan 35 jaar ervaring in wind lopen we voorop in de ontwikkeling van nieuwe windparken. 

Duurzame energie is cruciaal voor fossielvrije toekomst

Doordat de samenleving erop inzet om klimaatverandering tegen te gaan, blijft de productie van duurzame energie groeien. De energiesector heeft een omslagpunt bereikt: wind is steeds vaker een van de goedkoopste duurzame energiebronnen.

Sterk in wind op land en zee

Vattenfalls doel is helder. We willen een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie. De groei van nieuwe duurzame bronnen, zoals wind, vormt een belangrijk onderdeel van deze ambitie. Tegenwoordig is 35% van Vattenfalls productiecapaciteit afkomstig van duurzame bronnen. We werken aan een sterk portfolio van windparken op land en op zee. Bij Energiepark Haringvliet zelfs in combinatie met zonne- en batterijtechnologie. Deze combinatie biedt veel voordelen: energieopwek, opslag en netaansluiting maken gebruik van dezelfde infrastructuur, wat synergie en efficiency oplevert. Verder zorgt de batterijopslag voor netstabiliteit, het opvangen van piekbelasting en een continue energievoorziening. Met circa 50 windparken in bedrijf (onshore and offshore) in vijf verschillende landen zet Vattenfall vol in op wind. En we blijven groeien! Onze succesvolle tenders voor de windparken Hollandse Kust Zuid 1-4 en Vesterhav Zuid/Noord illustreren deze groei. Net zoals de onshore projecten, zoals Blakliden/Fäbodberget.

Windenergie van Vattenfall

Windenergie maakt een snelle groei door en Vattenfall onderzoekt de opties om de CO2-voetafdruk van windmolens verder te verkleinen. In deze video kom je hier meer over te weten.

Offshore windpark Hollandse Kust Zuid

Hollandse Kust Zuid

Het eerste subsidievrije windpark op zee ter wereld

In de zomer van 2021 is begonnen met de bouw van het 1,5 GW offshore windpark Hollandse Kust Zuid. In 2023 zal de bouw van ons eerste subsidievrije offshore windpark voor de Nederlandse kust gereed zijn. Zowel huishoudens, bedrijven en industriële partners kunnen daarna profiteren van de fossielvrije energie die het windpark opwekt. We bouwen Hollandse Kust Zuid samen met onze partners BASF en Allianz.

Hybride parken combineren batterijen, wind- en zonne-energie

Batterijen brengen de netstabiliteit in balans en slaan fossielvrije elektriciteit op. In het Haringvliet-energiepark in Nederland combineert Vattenfall de drie technologieën. In deze video kom je hier meer over te weten.

De windparken van Vattenfall in Europa

Kom meer te weten over Vattenfalls onshore en offshore windparken, hun locaties en andere feiten.

Ga naar Vattenfalls windparken

Ook interessant