Zonne-energie is essentieel voor een succesvolle energietransitie

Zonne-energie speelt een essentiële rol in het energiesysteem. Van zonnepanelen thuis tot grote (internationale) projecten. De afgelopen jaren zijn de kosten van zonnepanelen fors gedaald. Hierdoor zullen de volumes blijven groeien. En zo blijft zonne-energie een belangrijke rol spelen in de energietransitie.

Grootschalige zonneparken

Grootschalige zonneparken zullen een cruciale rol spelen in de omvorming van het Europese energiesysteem. Vattenfall ziet vooral kansen om de portfolio in Duitsland en Nederland te laten groeien, waar grote zonneparken subsidievrij kunnen worden geëxploiteerd.

Combinatie duurzame landbouw en opwek zonne-energie 

Fotovoltaïsche zonne-energie is nu één van de goedkoopste technologieën onder de hernieuwbare energiebronnen. Critici van fotovoltaïsche zonne-energie in de open ruimte vrezen echter dat uitbreiding ten koste kan gaan van landbouwgrond, die wordt gebruikt voor voedselproductie. Daarom is agrivoltaïsche energie, een combinatie van duurzame landbouw en zonne-energieopwekking, een innovatief concept van landgebruik op commerciële schaal met partners.

Met oog voor natuur, ecologie en milieu

Bij de bouw van onze zonneparken op land willen we de bestaande biodiversiteit en natuur zo veel mogelijk versterken. Daarom is bij de aanleg van zonneparken de optimale inpassing van een zonnepark en de opbouw van duurzame, langdurige relaties met de omgeving ons uitgangspunt. Ook committeren we ons aan de gedragscode Zon op land en de eisen die deze stelt aan de kwaliteit van projectontwikkeling.

Energiepark Haringvliet Zuid

Waar mogelijk bouwen we zonneparken bij onze bestaande centrales en windparken. Dat heeft veel voordelen: we maken gebruik van bestaande netaansluitingen, zetten bestaande funderingen en wegen slim in én benutten de grond optimaal. Hierdoor kunnen we onze zonprojecten sneller ontwikkelen.

Lees meer over Haringvliet Zuid

Test: combinatie van zonnepanelen en landbouw

In Project Symbizon in Almere testen we de combinatie van zonnepanelen en landbouw op hetzelfde perceel.

Dit zijn de plannen

Ook interessant