Vast of variabel contract?
Er zijn nogal wat verschillen tussen een vast en een variabel energiecontract. Onze Vast Variabel Check helpt je om zelf de beste keuze te maken die past bij jouw situatie.
Een vast contract heeft een vaste prijs en een vaste looptijd. Je zet de prijs van je energie dan voor 1 of 3 jaar vast. In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie-uitgaven. Op deze pagina vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een vast contract. En hoe je een vast contract afsluit.
Er zijn nogal wat verschillen tussen een vast en een variabel energiecontract. Onze Vast Variabel Check helpt je om zelf de beste keuze te maken die past bij jouw situatie.
Kies je voor een vast contract? Dan zet je jouw energietarieven voor een bepaalde periode vast. Met een vast energiecontract weet je waar je aan toe bent.
Als je een vast contract tussentijds opzegt of overstapt naar een andere leverancier, betaal je een opzegvergoeding. De hoogte van deze geplande opzegvergoeding hangt af van:
Je opzegboete kan wel honderden euro's zijn. Denk je aan overstappen? Begin dan met het berekenen van je opzegvergoeding om te zien of je wel echt goedkoper uit bent.
Een energiecontract met vaste leveringstarieven heeft bepaalde voor- en nadelen. Is een vast energiecontract voor jou een goede keuze? Dat hangt af van je persoonlijke situatie en wensen.
Voordelen vast contract
Goed om te weten als je kiest voor een vast contract
Een vast contract heeft een vaste looptijd en een vast leveringstarief zolang je contract loopt. Zo heb je zekerheid voor een langere periode. Een contract met variabele tarieven is maandelijks opzegbaar. En de tarieven van stroom en gas kunnen veranderen op een variabel contract. Deze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Dalen de prijzen? Dan kunnen je tarieven dalen en betaal je minder. Maar bij stijgende tarieven betaal je juist meer. Bij een dynamisch contract heb je flexibele energietarieven, die direct met de beursprijs meebewegen. De gasprijzen veranderen per dag en de stroomprijzen zelfs per uur. In Mijn Vattenfall, de Energie-app en op de website zie je jouw actuele tarief. Zo kun je je verbruik slim afstemmen op de prijs van het moment.
Het is lastig om van tevoren te weten of een vast contract de juiste keuze is. Dat hangt namelijk af van het moment waarop je jouw vaste energiecontract voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar afsluit. En wat er in de periode daarna gebeurt. Met een vast contract neem je het zekere voor het onzekere. Sluit je een vast contract af en stijgen de energieprijzen daarna flink? Dan blijft jouw leveringstarief gelijk.
Niemand kan precies voorspellen hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Natuurlijk zijn er bepaalde patronen. Zo is er vaak een prijsverlaging na de winter. Maar gebeurt er iets groots of onverwachts zoals een oorlog? Dan kan het zomaar anders zijn. Met een vast contract kies je voor zekerheid voor een afgesproken periode. Het hangt van de energiemarkt af of je energiekosten na afloop van het contract in stijgen, dalen of gelijk blijven.
Er bestaan ook dynamische energiecontracten. Dit is een contract met snel veranderende leveringstarieven voor stroom en gas. Tarieven veranderen hierbij per dag of zelfs per uur. Lees hier meer over dynamische energiecontracten.
Wil je meer grip op je energiezaken? Kies dan voor de zekerheid van een vaste prijs voor gas en stroom. En een vaste looptijd van 1 of 3 jaar. Met vaste tarieven en een vast maandbedrag kom je nooit voor verrassingen te staan.
Als je een vast contract voor stroom en/of gas afsluit voor 1 of 3 jaar, dan kopen wij voor deze periode energie voor je in. Zeg je vóór de afgesproken einddatum deze vaste overeenkomst op? Dan houden we energie over die je niet meer afneemt. Om de kosten hiervan te dekken rekenen we voor vroegtijdig opzeggen een boete. Dit noemen we een opzegvergoeding. Dit geldt voor elke energieleverancier.
Met een vast energiecontract ga je met ons een overeenkomst aan voor de levering van stroom en/of gas. In het contract leg je voor een bepaalde tijd de leveringstarieven van je stroom en/of gas vast. De looptijd van een vast contract is 1 jaar of 3 jaar. Zo weet je voor de gehele contractduur zeker wat je betaalt voor je energie. De kosten voor netbeheer en btw-tarieven kunnen wel veranderen tijdens de loop van een vaste prijscontract. Als je een vast energiecontract vóór de einddatum opzegt, betaal je een opzegvergoeding.
Dat ligt eraan of je al klant van ons bent.
In het kort: vraag en aanbod. Minder aanbod dan vraag naar energie leidt tot hogere prijzen. En andersom geldt ook: meer aanbod dan vraag naar energie leidt tot lagere prijzen.
Het weer heeft een grote invloed op vraag én aanbod. Bij koud weer is de vraag naar energie groter, maar ook bij warm weer neemt de vraag naar energie voor bijvoorbeeld koeling toe. In beide gevallen kan de prijs stijgen. Bij harde wind of veel zon kan de prijs dalen, omdat het aanbod van elektriciteit dan toeneemt. Steeds vaker is het aanbod van windenergie en/of zonne-energie zo groot dat er zelfs negatieve dagprijzen voorkomen.
Het aanbod van energie wordt ook beïnvloed door oorlogen, politieke ontwikkelingen in het binnen- en buitenland, en het aansluiten van nieuwe windparken, zonneparken en/of energiecentrales. Ook het sluiten van energiecentrales, of kort- en langer durende storingen hebben invloed.
Zodra je een vast contract hebt afgesloten staat het leveringstarief, de vaste leveringskosten en de terugleververgoeding vast voor de hele looptijd van je contract.
Nee, als je een vast contract bij ons afsluit, dan vervalt je huidige contract automatisch. Dit geldt zowel voor bestaande klanten als voor nieuwe klanten die momenteel een contract bij een andere leverancier hebben.
Soms wel. Maar soms ook niet. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet weet of een vaste prijs voordeliger is dan een variabel tarief. De echte vergelijking kun je pas achteraf maken.
Met een vaste prijscontract heb je zekerheid over het leveringstarief voor de looptijd van het contract. Als je een contract afsluit voor 3 jaar, heb je 3 jaar lang gegarandeerd hetzelfde leveringstarief. Dit is gunstig als de tarieven voor energie stijgen. Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief. De keerzijde is dat je geen voordeel hebt als de energieprijzen dalen. Je betaalt dan nog steeds hetzelfde leveringstarief.
Naast contracten met een vaste of variabele prijs, zijn er contracten met dynamische energieprijzen. Hierbij kunnen de leveringstarieven voor stroom en gas snel schommelen. Je gasprijzen veranderen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Ze kunnen zowel stijgen als dalen. Bekijk of ons dynamische contract iets voor jou is.
Bij een vaste prijscontract geldt de vaste prijs voor de leveringskosten, terugleververgoeding en vastrecht. Deze onderdelen zie je terug op je energierekening. De andere onderdelen zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Deze kun je niet vastzetten. Ze kunnen dus stijgen of dalen, maar dit hangt niet af van je type contract. Veranderen de netbeheerkosten of overheidsheffingen? Dan veranderen ze ook bij een variabel contract.
Dat is natuurlijk dé vraag die ons allemaal bezighoudt. De prijsontwikkeling hangt af van veel factoren, zoals de gasvoorraden, weersvoorspellingen en politieke beslissingen. In deze video vertellen we je er meer over.
Je kunt je vaste contract op elk moment beëindigen. Bij een vaste prijscontract wordt wel een opzegvergoeding in rekening gebracht als je je vaste contract beëindigt voordat het afloopt en als het referentietarief op het moment van de opzegging lager is dan het leveringstarief van je vaste contract. Lees meer over de opzegvergoeding.
Voor welk contract moet je nu kiezen: vast, variabel of dynamisch? Een logische vraag natuurlijk. Want jouw besluit heeft impact op je energierekening. Wij maken het helder.