1. Home
 2. Energie
 3. Vast contract energie

Alles wat je wilt weten over een vast contract

Een vast contract heeft een vaste prijs en een vaste looptijd. Je zet de prijs van je energie dan voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar vast. In die periode verandert je leveringstarief voor gas of stroom dus niet. Dat is fijn als je zekerheid wilt over je maandelijkse energie-uitgaven. Op deze pagina vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een vast contract.

Wat is een vast energiecontract?

Kies je voor een vast contract? Dan zet je jouw energietarieven voor een bepaalde periode vast. Als je na 1 januari 2023 een contract met vaste energietarieven afsluit, kun je niet meer zomaar tussentijds opzeggen of overstappen. Je betaalt dan een soort opzegboete. Dit noemen we een opzegvergoeding. De hoogte hiervan hangt af van:

 • Het tarief waarvoor wij de energie voor jou hebben ingekocht, in vergelijking met het tarief waarvoor wij het kunnen verkopen als je je contract opzegt. Bij dalende energieprijzen kan dit verschil groot zijn.
 • Hoeveel energie je nog verbruikt had tot het einde van je contract als je bij ons was gebleven.

Door de hoge inkoopprijzen van nu kan dit honderden euro's zijn. Vaak werd de opzegboete betaald door de nieuwe aanbieder. Maar let op: de kans is groot dat je die nu zelf moet betalen.

Voordelen van een vast contract

Een energiecontract met vaste leveringstarieven heeft bepaalde voor- en nadelen.

Voordelen vast contract

 • Je hebt de zekerheid van een vast leveringstarief zolang je contract loopt.
 • Prijsstijgingen hebben geen invloed op jouw leveringstarief.

Nadelen vast contract

 • Je betaalt een boete (de opzegvergoeding) als je voor het einde van je contract overstapt.
 • Je hebt geen voordeel als de energieprijzen zakken: jouw leveringstarief daalt dan niet.

Wat is het verschil tussen een vast en een variabel contract?

Zoals we hierboven al hebben uitgelegd, heeft een vast contract een vaste looptijd. Het leveringstarief verandert niet zolang je contract loopt. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode. Een contract met variabele tarieven heeft een onbepaalde looptijd. En de leveringstarieven van stroom en gas kunnen veranderen. Deze bewegen mee met de prijsontwikkelingen op de energiemarkt. Dalen de prijzen? Dan betaal je minder. Maar stijgen de prijzen? Dan betaal je meer. Meer hierover leggen we uit in onderstaande video.

Is het verstandig om energie vast te zetten?

Het is lastig om van tevoren te weten of een vast contract de juiste keuze is. Dat hangt namelijk af van het moment waarop je jouw vaste energiecontract voor bijvoorbeeld 1 of 3 jaar afsluit. En wat er in de periode daarna gebeurt. Het werkt hetzelfde als met het kopen of verkopen van aandelen. Sluit je een vast contract af en stijgen de energietarieven daarna flink? Dan stijgt jouw leveringstarief niet.

Niemand kan precies voorspellen hoe de energieprijzen zich ontwikkelen. Natuurlijk zijn er bepaalde patronen. Zo is er vaak een prijsverlaging na de winter. Maar gebeurt er iets groots of onverwachts zoals een oorlog? Dan kan het zomaar anders zijn. Met een vast contract koop je dus vooral zekerheid voor een afgesproken periode. Het hangt van de energiemarkt af of je energiekosten na afloop van het contract in een keer sterk stijgen of juist flink dalen.

Het prijsplafond biedt zekerheid

Dankzij het voorgenomen prijsplafond dat per 1 januari 2023 ingaat, weet je dat je in 2023 niet meer betaalt dan het maximumtarief van €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom. Deze tarieven gelden voor je energieverbruik tot het plafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom). Voor het energieverbuik boven het plafond betaal je het tarief zoals afgesproken in je energiecontract. Je ziet je verbruik terug in onze app en in Mijn Vattenfall.

Blijf op de hoogte, zet een vinkje

Met ons Voordeel Vinkje houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen op de energiemarkt, onze voordelen én onze energietarieven. Zo weet je als eerste wanneer de tarieven weer interessant zijn om over te stappen. Door je aan te melden ontvang je automatisch bericht.

Zet je Voordeel Vinkje aan

Meest gestelde vragen over een vast contract

Hoe kan ik een vaste prijscontract afsluiten?

Op dit moment kun je bij ons geen vaste prijscontract afsluiten. Dat komt door de hoge prijzen, de onzekere situatie en de grote prijsbewegingen op energiemarkten. Binnenkort is het bij ons weer mogelijk om je tarieven vast te zetten. Wil je op de hoogte blijven? Zet dan je Voordeel Vinkje aan.

Wil je nu al overstappen naar Vattenfall? Een variabel contract afsluiten is zo gebeurd. Bekijk onze aanbiedingen.

Ben ik met een vaste prijs voordeliger uit?

Soms wel. Maar soms ook niet. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet weet of een vaste prijs voordeliger is dan een variabel tarief. De echte vergelijking kun je pas achteraf maken.

Geldt het prijsplafond ook voor een vast contract?

Het ligt aan je de tarieven van je vaste contract of het voorgenomen prijsplafond ook voor jou geldt:

 • Het prijsplafond geldt voor jou als de energietarieven in je vaste contract hoger dan de tarieven van 1,45 euro per m3 en 0,40 euro per kWh zijn.
 • Ligt het gastarief in je contract boven de 1,45 euro per m³? Dan betaal je 1,45 euro tot aan een verbruik van 1.200 m3. Voor het verbruik boven dit plafond betaal je het tarief in je contract.
 • Ligt de stroomprijs in je contract boven de 0,40 euro per kWh? Dan geldt het prijsplafond voor elektriciteit tot aan 2.400 kWh. Voor het verbruik daar boven betaal je het tarief in je contract.
Ben ik met een vast contract goedkoper uit dan met het prijsplafond?

Soms zit je met een vast contract al heel goed. De tarieven in je contract zijn dan lager dan het maximale tarief van het voorgenomen prijsplafond. Het prijsplafond heeft dan geen invloed op jouw situatie. Totdat je contract afloopt, betaal je gewoon de tarieven volgens jouw contract.

Kan ik een vast contract tussentijds opzeggen?

Een contract met vaste tarieven kun je niet zomaar opzeggen. Je betaalt dan een boete, de zogenaamde 'opzegvergoeding' De hoogte hiervan hangt voor contracten afgesloten per 1 januari 2023 af van:

 • Het tarief waarvoor wij de energie voor jou hebben ingekocht, in vergelijking met het tarief waarvoor wij het kunnen verkopen als je je contract opzegt. Bij dalende energieprijzen kan dit verschil groot zijn.
 • Hoeveel energie je nog verbruikt had tot het einde van je contract als je bij ons was gebleven.

Door de hoge inkoopprijzen van nu kan dit honderden euro's zijn. Vaak werd de overstapboete betaald door de nieuwe aanbieder. Maar let op: de kans is groot dat je die nu zelf moet betalen.

Welke tarieven zijn vast bij een vast contract?

Met vaste energietarieven bedoelen wij de leveringskosten. Dit is 1 van de 3 onderdelen die je terugziet op je energierekening. De andere onderdelen zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Deze kun je niet vastzetten. Ze kunnen dus stijgen of dalen, maar dit hangt niet af van je type contract. Veranderen de netbeheerkosten of overheidsheffingen? Dan veranderen ze ook bij een variabel contract.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op stroom of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Meer over energieprijzen