Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Met Mijn Verbruik en de Energie-app krijg je inzicht in je verbruik en je kosten. Hier vergelijk je je verbruik eenvoudig met dezelfde maand van het vorige jaar. Of met vergelijkbare huishoudens. Bekijk hoe Mijn Verbruik werkt en hoe je de app downloadt.

Grip op je energiezaken

Natuurlijk wil je grip op je energiezaken. We helpen je daar graag bij. In Mijn Vattenfall en onze Energie-app vind je alles wat je nodig hebt.

Je verbruik inzien ter inspiratie

Misschien wil je gewoon eens weten wat je verbruikt aan stroom en gas. Of misschien ben je fanatieker en maak je van energie besparen een sport. Met Mijn Vattenfall helpen we je. Bij het onderdeel Mijn Verbruik geven we je inzicht in je verbruik én kosten. Een slimme meter geeft je scherp inzicht, want de gegevens zijn op basis van elke dag. Maar ook een gewone meter geeft je al aardig wat inzichten.

Je overzicht bij een gewone meter

Heb je nog een gewone meter, dan kun je in Mijn Vattenfall en in onze Energie-app zelf je standen invoeren. Ga naar Verbruik, klik op Bekijk meterstanden en vervolgens op Meterstand toevoegen. Zo houd je zelf je verbruik bij, krijg je overzicht en ga je na verloop van tijd patronen ontdekken.

Mijn Verbruik invoeren bij gewone meter         Mijn Verbruik invoeren bij normale meter

Meer inzicht in je verbruik én teruglevering met een slimme meter

Met een slimme meter en je toestemming om elk uur je standen uit te lezen, maken wij een overzicht voor je dat altijd actueel is. We zorgen dat je in een oogopslag ziet hoe je verbruik stijgt en daalt. Bijvoorbeeld in vergelijking met vorige maand of dezelfde periode vorig jaar. Zelfs vergelijken per dag en per uur kan. Dat motiveert.

Heb je zonnepanelen, dan registreert je slimme meter je teruglevering. Ook die vind je terug in je overzichten per uur, dag, maand en jaar. Een mooie manier om te zien hoeveel energie je zelf opwekt met je zonnepanelen. 

Vattenfall Mijn Verbruik inzien              Vattenfall Mijn Verbruik inzien

Gemiddeld verbruik: hoe doen anderen het?

Wat de slimme meter registreert, lees je eenvoudig op je persoonlijke pagina in Mijn Vattenfall, in onze Energie-app en op je maandelijkse Energierapport. Je persoonlijke verbruik heeft een eigen kleur in het staafdiagram. Zo zie je in een oogopslag hoe je scoort ten opzichte van vergelijkbare huishoudens. Bij gas maken we de vergelijking op basis van het type huis: van appartement tot vrijstaand. Bij stroom maken we de vergelijking op basis van aantal personen in het huishouden. Van één persoon tot 5 en meer.

Mijn Vattenfall Verbruik in Mijn Vattenfall

Inzicht in je kosten

Heb je een slimme meter en Mijn Vattenfall, dan geven we je ook inzicht in de totale kosten van je energieverbruik. Per periode die je selecteert. Bijvoorbeeld de afgelopen maand in vergelijking met vorig jaar. Klik op 'Bekijk toelichting' en zie direct waar het verschil in zit. Je hebt zelf vooral invloed op het kopje huishouden. Daar zitten namelijk de kosten voor je verbruik. De andere kopjes zijn vastgestelde kosten.

De groene blokjes geven aan waar je voordeliger uit was. De rode blokjes geven aan wat is gestegen. Zo zie je in onderstaand voorbeeld dat de kosten voor netbeheer waren gestegen, maar het belastingtarief was gedaald. En dat in deze periode minder energie is verbruikt. In Mijn Vattenfall geven we daarbij ook aan of het warmer of kouder was dan vorig jaar. En hoeveel verschil in energiekosten je daardoor hebt.

Inzicht in kosten van energie per periode                  Inzicht in kosten van energie per onderdeel         

Altijd inzicht in je verbruik

  • Heb je nog een gewone meter? Dan ontvang je van ons bericht wanneer het tijd is om je meterstanden door te geven. Als je een slimme meter hebt, regelen wij alles. Wanneer het tijd is sturen we je vanzelf je jaarafrekening op basis van je exacte meterstanden.
  • We informeren je op tijd als onze tarieven veranderen.
  • Je krijgt elk kwartaal een seintje van ons, met een actueel termijnbedragadvies. Dat baseren we op je verbruik. Als je een slimme meter hebt, raden we je aan om onze Energie-app te downloaden en de notificaties aan te zetten. Als we zien dat je verbruik hoger is dan normaal, krijg je van ons ook tussendoor nog een seintje. Met het advies om je termijnbedrag te verhogen. Zo voorkom je dat je bij moet betalen bij je jaarafrekening.

Zo houd je je verbruik bij

  1. Heb je ons toestemming gegeven je meterstanden elke dag uit te lezen, dan sla je stap 1 en 2 over. Heb je een gewone meter, vul dan je meterstanden in. Maak eventueel notities. Bijvoorbeeld als je een logé hebt gehad, of als je op vakantie bent geweest. Zo kun je een hoger of juist lager energieverbruik altijd verklaren.

  2. Vul je voor de tweede keer je meterstanden in? Dan verschijnen er twee grafieken. Je ziet nu je gas- en stroomverbruik.

  3. In de slimme meter zie je ook je energieverbruik van voorgaande jaren. Zo vergelijk je eenvoudig je energieverbruik door de jaren heen. Heb je een gewone meter? Dan zie je het verbruik van vorig jaar.

  4. Tijd om je verbruik aan te pakken? Wij helpen je graag, met slimme bespaartips en handige bespaarproducten

Man checkt Mijn Verbruik op de Vattenfall Energie-app

Heb je nog geen Mijn Vattenfall?

Met je eigen beveiligde pagina op Mijn Vattenfall zie je niet alleen eenvoudig je verbruik in, maar heb je al je energiezaken overzichtelijk bij elkaar. Zoals rekeningoverzichten en informatie over je contract en termijnbedrag. We adviseren je dan ook om je altijd aan te melden. Binnen een paar minuten is het geregeld. Meld je eenvoudig aan met je klantnummer. Dat vind je op je bankafschrift.

Aanmelden Mijn Vattenfall

 

Foto met jonge vrouw die op haar mobiel kan kijken naar de Energie-app van Vattenfall

Download de Energie-app

Met onze Energie-app heb je altijd helder inzicht in je verbruik en kosten. Ook pas je eenvoudig je gegevens aan en vind je een actueel termijnbedragadvies. Download de app en regel je energiezaken wanneer het jou uitkomt.