Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Met Mijn Verbruik en de Energie-app krijg je inzicht in je verbruik en je kosten. Bekijk hoe je Mijn Verbruik inzet om te besparen op je energieverbruik.

Geef toestemming om je slimme meter uit te lezen

Met je slimme meter kan je snel inzicht krijgen in je energieverbruik. Dit gebeurt niet automatisch: je moet ons eerst eenmalig toestemming geven voor het uitlezen van je meterstanden.

Met jouw toestemming stuurt je netbeheerder ons voortaan elke dag automatisch je meterstanden door. En dan voegen we je meterstanden automatisch toe aan je verbruik in Mijn Vattenfall. Zo haal je nog meer uit je slimme meter.

Inzicht in Mijn Verbruik en de Energie-app

Bekijk hoeveel je verbruikt in Mijn Vattenfall onder Mijn Verbruik of in de Energie-app. Je ziet je verbruik per jaar, maand, dag en zelfs per uur.

Vergelijken met het verleden

Je energieverbruik door de jaren heen is vaak een goede voorspeller. Vergelijk daarom verschillende maanden en jaren eens met elkaar. Bleef je verbruik vorig jaar februari bijvoorbeeld onder het verbruiksplafond? En in welke maanden verbruik je het meest? Het is verrassend hoeveel inzicht dit geeft. 

Inzoomen op je verbruik

Kijk vooral ook naar je verbruik per uur. Vaak zie je pieken op momenten dat je het niet verwacht. Als je dan verder inzoomt, krijg je onverwachte energieslurpers in het vizier. Denk aan een wasmachine die niet draait op eco-stand. Of de vloerverwarming die ‘s nachts ongemerkt aanstaat. Zo bespaar je nog doelgerichter.

Nog geen slimme meter?

Ook dan is het slim om je verbruik bij te houden. Dat kan via onze handige verbruikskalender. Zo werkt het.

Je verbruik bijhouden zonder slimme meter

 1. Noteer je meterstanden. Het handigst is om een vast moment te kiezen. Elke vrijdag bijvoorbeeld. Of iedere eerste dag van de maand.

 2. Ga nu naar Mijn Verbruik of de Energie-app en voer hier de meterstanden in.

 3. Je verbruik bijhouden op papier kan natuurlijk ook. Gebruik hiervoor onze verbruikskalenders:

  Tip: print de kalender(s) die je nodig hebt uit en hang ze op in je meterkast.

  Liever digitaal invullen? Gebruik deze verbruikskalenders:

 4. Het scherpste inzicht krijg je door regelmatig je meterstanden te noteren. Zo kun je verschillende periodes vergelijken en ga je patronen zien.

 5. Met je nieuwe inzichten bespaar je nog doeltreffender. Daarom alvast een paar slimme bespaartips en wat handige bespaarproducten die je ook helpen.

Je overzicht bij een gewone meter

Heb je nog een gewone meter, dan kun je in Mijn Vattenfall en de Energie-app zelf je standen invoeren. Ga naar Verbruik, klik op Bekijk meterstanden en vervolgens op Meterstand toevoegen. Zo houd je zelf je verbruik bij, krijg je een duidelijk overzichten en ontdek je na een tijdje patronen.

Mijn Verbruik invoeren bij gewone meter         Mijn Verbruik invoeren bij normale meter

Slimme meter: meer inzicht in je verbruik én teruglevering

Met een slimme meter krijg je een overzicht dat altijd actueel is. Hiervoor hebben we wel je toestemming nodig om elk uur je standen uit te lezen. In het overzicht zie je snel hoe je verbruik stijgt en daalt. Bijvoorbeeld in vergelijking met vorige maand of dezelfde periode vorig jaar. Zelfs vergelijken per dag en per uur kan.

Heb je zonnepanelen, dan registreert je slimme meter je teruglevering. Ook de teruglevering vind je terug in je overzichten per uur, dag, maand en jaar. Zo zie je hoeveel energie je zelf opwekt met je zonnepanelen. 

Vattenfall Mijn Verbruik inzien              Vattenfall Mijn Verbruik inzien

Gemiddeld verbruik: hoe doen anderen het?

Wat de slimme meter registreert, lees je eenvoudig op je persoonlijke pagina in Mijn Vattenfall, in onze Energie-app en op je maandelijkse Energierapport. Je persoonlijke verbruik heeft een eigen kleur in het staafdiagram. Zo zie je in een oogopslag hoe je scoort ten opzichte van vergelijkbare huishoudens. Bij gas maken we de vergelijking op basis van het type woning: van appartement tot vrijstaand. Bij stroom maken we de vergelijking op basis van aantal personen in het huishouden. Van één persoon tot 5 en meer.

Mijn Vattenfall Verbruik in Mijn Vattenfall

Inzicht in je kosten

Heb je een slimme meter en Mijn Vattenfall, dan geven we je ook inzicht in de totale kosten van je energieverbruik. Per periode die je selecteert. Bijvoorbeeld de afgelopen maand in vergelijking met vorig jaar. Klik op 'Bekijk toelichting' en zie direct waar het verschil in zit. Je hebt zelf vooral invloed op het kopje huishouden. Daar zitten namelijk de kosten voor je verbruik. De andere kopjes zijn vastgestelde kosten.

De groene blokjes geven aan waar je voordeliger uit was. De rode blokjes geven aan wat is gestegen. Zo zie je in onderstaand voorbeeld dat de kosten voor netbeheer waren gestegen, maar het belastingtarief was gedaald. En dat in deze periode minder energie is verbruikt. In Mijn Vattenfall geven we daarbij ook aan of het warmer of kouder was dan vorig jaar. En hoeveel verschil in energiekosten je daardoor hebt.

Inzicht in kosten van energie per periode                  Inzicht in kosten van energie per onderdeel         

Zo houd je je verbruik bij

 1. Heb je ons toestemming gegeven je meterstanden elke dag uit te lezen, dan sla je stap 1 en 2 over. Heb je een gewone meter, vul dan je meterstanden in. Maak eventueel notities. Bijvoorbeeld als je een logé hebt gehad, of als je op vakantie bent geweest. Zo kun je een hoger of juist lager energieverbruik altijd verklaren.

 2. Vul je voor de tweede keer je meterstanden in? Dan verschijnen er twee grafieken. Je ziet nu je gas- en stroomverbruik.

 3. In de slimme meter zie je ook je energieverbruik van voorgaande jaren. Zo vergelijk je eenvoudig je energieverbruik door de jaren heen. Heb je een gewone meter? Dan zie je het verbruik van vorig jaar.

 4. Tijd om je verbruik aan te pakken? Wij helpen je graag, met slimme bespaartips en handige bespaarproducten

Heb je nog geen Mijn Vattenfall?

Met je eigen beveiligde pagina op Mijn Vattenfall zie je niet alleen eenvoudig je verbruik in, maar heb je al je energiezaken overzichtelijk bij elkaar. Zoals rekeningoverzichten en informatie over je contract en termijnbedrag. We adviseren je dan ook om je altijd aan te melden. Binnen een paar minuten is het geregeld. Meld je eenvoudig aan met je klantnummer. Dat vind je op je bankafschrift.

Aanmelden Mijn Vattenfall

 

Download de Energie-app

Met onze Energie-app heb je altijd helder inzicht in je verbruik en kosten. Ook pas je eenvoudig je gegevens aan en vind je een actueel termijnbedragadvies. Download de app en regel je energiezaken wanneer het jou uitkomt.