1. Thuis
 2. Warmtepomp
 • Je huis verwarmen met een warmtepomp

 • Doe de Warmtepomp BasisCheck

  Heb je een koopwoning en interesse in een warmtepomp? Doe dan nu onze check. Wij sturen je door naar een van onze partners voor gratis advies op maat. 

3 voordelen van een warmtepomp

Lagere energierekening

Je verbruikt extra stroom. Toch bespaar je geld doordat je minder of geen gas meer verbruikt*

Duurzamer verwarmen

Minder of geen gasverbruik zorgt voor een lagere CO2-uitstoot dan bij een cv-ketel*

*bron: Milieu Centraal

Subsidie mogelijk

Laat je een warmtepomp door een bedrijf installeren? Dan kun je subsidie krijgen

De warmtepomp, zo zit het

 • Een warmtepomp werkt net zoals een koelkast. Maar dan andersom. Dat zit zo:

  • In een koelkast zit lucht waar warmte in zit. Het systeem haalt deze warmte eruit en geeft dit af aan de lucht buiten de koelkast. Zo blijft deze binnen lekker koud.
  • Een warmtepomp haalt juist warmte van buiten en brengt deze naar binnen. Deze warmte haalt hij uit de buitenlucht, uit het grondwater of uit de bodem. Zo brengt de warmtepomp je huis op een aangename temperatuur.

  Een warmtepomp werkt volledig op stroom. Stap je helemaal of deels over van een cv-ketel op een warmtepomp? Dan verbruik je minder of zelfs helemaal geen gas meer. Daarmee verminder je de CO2-uitstoot. 

 • Een warmtepomp vervangt je cv-ketel helemaal of voor een deel. Er zijn 3 soorten warmtepompen:

  1. Hybride: een combinatie tussen warmtepomp en cv-ketel
  Bij hybride maak je gebruik van de warmtepomp én van je cv-ketel. De warmtepomp zelf dient als hoofdverwarming voor je huis. De cv-ketel zorgt alleen nog voor het warme water voor douchen en uit kranen. En is het buiten zo koud dat de warmtepomp het niet warm genoeg krijgt? Dan springt de cv-ketel bij.

  • Is je huis wat minder goed geïsoleerd? Dan is dit een goede optie. Tip: pak wel je isolatie nog aan. Dan haal je meer uit je warmtepomp
  • Tip: als je binnen 24 maanden zowel een warmtepomp neemt als laat isoleren, dan kun je voor beide maatregelen subsidie krijgen
  • Een hybride is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Het is een warmtepomp met een lager vermogen. Ook kun je gebruik blijven maken van je gasaansluiting en radiatoren

  2. All-electric ready: eerst hybride, later all-electric
  Wil je de investering verspreiden? Dat kan! Deze warmtepomp werkt eerst als een hybride, dus in combinatie met de cv-ketel. Later kun je met hetzelfde apparaat overstappen op volledig gasloos verwarmen.

  3. All-electric: 100% warmtepomp, geen cv-ketel meer
  Met deze volledig elektrische warmtepomp ga je helemaal van het gas af. De warmtepomp zorgt voor zowel je verwarming als je tapwater. Belangrijk: Deze warmtepomp werkt efficiënt op lagere temperaturen. Zorg er dus eerst voor dat de muur-, vloer-, dak- en glasisolatie van je huis goed in orde is. Bij huizen die in of na 1992 zijn gebouwd én HR++ glas hebben, is dit zeker het geval. (Bron: Milieu Centraal)

  Samen met een van onze partners hebben we een nieuwe all-electric warmtepomp ontwikkeld: de hoge temperatuur warmtepomp. Deze levert temperaturen tot wel 80 graden. Hij is nu alleen beschikbaar voor de zakelijke markt. Eind 2023 besluiten we of deze ook aan consumenten zullen aanbieden.

 • Er zijn meerdere redenen om een warmtepomp te nemen:

  • Energiezuinig en besparen
   “Een warmtepomp werkt super efficiënt: hij maakt van 1 kWh stroom, 3 tot 5 kWh warmte. Hierdoor bespaar je op CO2-uitstoot en op je energiekosten. De kosten en CO2-uitstoot die je jaarlijks kunt besparen, zijn afhankelijk van het type warmtepomp dat je kiest. Je CO2-uitstoot kan met een volledige warmtepomp wel 45 tot 55 procent dalen, met een hybride warmtepomp is dat ongeveer 25 procent.” (Bron: iedereendoetwat.nl)
  • Subsidie mogelijk
   Een warmtepomp is een duurzame investering en daarom kun je bij aanschaf een ISDE-subsidie voor warmtepompen aanvragen.
  • Verplicht vanaf 2026
   Huiseigenaren zijn verplicht om vanaf 2026 bij vervanging van de cv-ketel over te stappen op een hybride warmtepomp. Of op een ander duurzaam alternatief, zoals aansluiting op het warmtenet. Lees hier meer over de verplichting om een warmtepomp te nemen

 • Of een warmtepomp bij jou thuis kan worden geïnstalleerd, hangt van een aantal factoren af, zoals:

  • Isolatie: Denk aan dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie, maar ook aan glasisolatie (HR++ of driedubbelglas). Bij huizen die in of na 1992 zijn gebouwd én HR++ glas hebben, is de isolatie zeker in orde (bron: Milieu Centraal).

  • Verwarmingssysteem: Een warmtepomp verwarmt met een lagere temperatuur (meestal 25-50°C) dan een cv-ketel (meestal 70-80°C). Het heeft dus voldoende oppervlakte nodig om de warmte af te geven. Een hybride warmtepomp werkt vaak prima met bestaande radiatoren. Als ze maar groot genoeg zijn. Meestal is vloerverwarming beter dan radiatoren. Deze heeft namelijk een groter oppervlakte om warmte af te geven.

  • Ruimte: Hoeveel ruimte je binnen en buiten nodig hebt verschilt per warmtepomp. Sommige bestaan uit één unit. Dat heet een monoblock warmtepomp. Er zijn ook warmtepompen die uit twee units bestaan. Dan heb je één unit binnen en één unit buiten staan. De unit buiten moet op de juiste plek komen, zoals op een plat dak, op de grond of tegen de muur. 

  • Zonnepanelen: Denk je aan een all-electric warmtepomp? Dan ga je extra stroom verbruiken. Onze technische adviseurs adviseren om zo’n warmtepomp altijd te combineren met zonnepanelen

 • De prijs van een warmtepomp verschilt nogal. Het hangt af van een aantal factoren, zoals het type warmtepomp en de installatiekosten.

  Om je een idee te geven: Volgens Milieu Centraal zijn de kosten voor een hybride warmtepomp € 6.000,- (bij 4 kW, exclusief cv-ketel). Voor een all-electric met buitenunit betaal je zo’n € 13.000,-.

  Goed te weten:

  • Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Dat scheelt!
  • Na de investering in de warmtepomp bespaar je op de kosten van je verbruik. Met een warmtepomp vervang je je gasverbruik deels of helemaal door stroomverbruik.

 • Als je eigenaar bent van een woning kun je subsidie aanvragen. Er is een landelijke subsidie voor duurzame maatregelen zoals de warmtepomp: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

  Hoeveel subsidie je ontvangt hangt af van het type warmtepomp en het vermogen ervan. Zo berekent de Consumentenbond dat je voor een hybride warmtepomp van 4 kW bijvoorbeeld € 2.400,- subsidie kunt krijgen.

  Lees meer over warmtepomp subsidie
 • Met een warmtepomp vervang je je gasverbruik deels (hybride) of helemaal (all-electric) door stroomverbruik. Daardoor kun je geld besparen op je energierekening (bron: Milieu Centraal). Hoeveel je bespaart hangt van een aantal factoren af, zoals je huidige gasverbruik, het type woning en hoe goed de isolatie is.

  Gemiddeld € 1.000,- besparing per jaar bij hybride warmtepomp
  Een landelijke monitoring van Installatie.nl laat een mooie gemiddelde besparing zien. Deze monitoring was onder 120 woningen met hybride warmtepompen: “Het gemiddelde jaarlijkse gasverbruik van de deelnemende woningen, van diverse types en bouwjaren, daalde met 75% van 1850 naar 475 m3 gas. Hier stond 2360 kWh extra stroom tegenover. Afgezet tegen elkaar levert de cv-ketel/warmtepompcombi een gemiddeld huishouden een besparing op van €1000* per jaar.”

  *Berekend met de prijzen van het energieplafond (gas € 1,45/m3, stroom: € 0,40/kWh)

Kosten warmtepomp

Als je een warmtepomp wil, dan ben je vast benieuwd naar de kosten. Wat het nemen van een warmtepomp kost hangt af van veel factoren. Om te beginnen heeft de warmtepomp zelf een prijskaartje. Maar afhankelijk van het type warmtepomp dat je wil plaatsen, is het ook verstandig om na te gaan of je huis goed geïsoleerd is en of je het juiste verwarmingssysteem hebt. 

Ben je benieuwd welke soort warmtepomp voor jou de beste keus is? Doe de Warmtepomp BasisCheck en vraag een gratis adviesgesprek aan bij een van onze installatiepartners.

Warmtepomp voordeliger met subsidie

Een warmtepomp is een investering. Gelukkig wordt hij een stuk voordeliger met subsidie. Lees waar je subsidie aanvraagt en hoeveel je kunt krijgen.

Nog meer vragen over de warmtepomp

Ben ik verplicht een warmtepomp te nemen?

In mei 2023 heeft de overheid aangekondigd dat een (hybride) warmtepomp de standaard is vanaf 2026. Als je vanaf dat jaar je cv-ketel laat vervangen, moet er minimaal een hybride warmtepomp worden geplaatst. Het doel hiervan is om stap voor stap minder aardgas te gebruiken. Samen met goede isolatie is dit belangrijk om de klimaatdoelen te halen.

Zijn er ook andere oplossingen?
Ja. Je kunt ook overstappen op bijvoorbeeld een all-electric warmtepomp of een aansluiting op een warmtenet, indien aanwezig in jouw buurt.

Zijn er uitzonderingen?
Ja. Monumenten en appartementen bijvoorbeeld zijn nu nog uitgezonderd.

Bron en voor meer informatie: Rijksoverheid

Hoe zit het met het geluid van een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt geluid, net als veel andere elektrische apparaten. De hoeveelheid geluid verschilt per warmtepomp. Ook speelt de plek waar je hem installeert een rol. Zo is een hoek niet ideaal omdat het geluid daar kan weerkaatsen. We raden je dus aan je goed te laten adviseren. Een warmtepompspecialist helpt je graag geluidsoverlast te voorkomen.

Het geluid van een warmtepomp komt meestal door twee onderdelen, de ventilator en de compressor. Deze zitten vaak in de buitenunit van de warmtepomp. Hoeveel geluid dat geeft hangt van een aantal factoren af, zoals het vermogen en het ontwerp van de warmtepomp. De binnenunit maakt ook geluid, maar meestal is dit minder dan de cv-ketel.

Kan ik mijn radiatoren houden bij een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kun je in veel gevallen aansluiten op je huidige radiatoren. Het is wel bijvoorbeeld belangrijk dat ze dan groot genoeg zijn, want een warmtepomp verwarmt op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Tip: je kunt het warmte-effect nog verbeteren met radiatorventilatoren.

Een all-electric warmtepomp werkt niet goed met traditionele radiatoren. In dat geval heb je lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming nodig.

Hoe zit het met de combinatie warmtepomp en zonnepanelen?

Een warmtepomp draait op stroom. Een cv-ketel op gas. Stap je niet alleen over op een warmtepomp, maar wek je de stroom daarvoor ook op via je eigen zonnepanelen? Dan maak je een extra stap naar duurzamer verwarmen.

De beste combinatie van warmtepomp en zonnepanelen hangt van verschillende factoren af, zoals het type warmtepomp, de mate van isolatie en het rendement van de panelen.

Lees meer over de warmtepomp in combinatie met zonnepanelen

Hoe goed moet de isolatie in mijn woning zijn voor een warmtepomp?

Ons advies is om op z’n minst voor matige isolatie te zorgen voordat je voor een hybride warmtepomp laat installeren. Bij een all-electric is nog betere isolatie nodig.

 • Slechte isolatie:
  • Bijv. gewoon dubbelglas, matige of geen dak-, spouwmuur- en vloerisolatie
  • Advies: neem geen warmtepomp, dan moet de cv-ketel te vaak bijspringen. Start met isoleren

 • Matige isolatie:
  • Je hebt isolatiemaatregelen genomen, maar nog niet alles. Bijv. je hebt gewoon dubbel glas en spouwmuurisolatie, maar nog geen vloervloerisolatie en/of dakisolatie
  • Advies: hybride warmtepomp kan. Pak nog wel je isolatie aan. Hoe beter de isolatie, des te meer gas je bespaart

 • Goede isolatie:
  • Je hebt alle isolatiemaatregelen genomen: HR ++ of driedubbelglas én spouwmuurisolatie én vloerisolatie én dakisolatie
  • Advies: hybride of all-electric kunnen beide
Wanneer is mijn woning niet geschikt voor een warmtepomp?

In sommige woningen kun je (vaak) geen warmtepomp laten installeren, zoals:

 • Huurwoning
  Als je een huurwoning hebt, kun je zelf geen warmtepomp laten installeren. Overleg dan met je huurbaas wat de mogelijkheden zijn. Tip: vertel je huurbaas dat er subsidie is voor warmtepompen.

 • Appartement
  Niet alle warmtepompspecialisten installeren warmtepompen in appartementen. Dus, ben je eigenaar van een appartement? Check dit dan altijd eerst bij de specialist van jouw keuze.