1. Thuis
 2. Warmtepomp
 • Je huis verwarmen met een warmtepomp

 • Doe de Warmtepomp BasisCheck

  Heb je een koophuis en interesse in een warmtepomp? Doe dan nu onze check. We sturen je door naar een van onze partners voor gratis advies op maat. Ontvang € 150,- korting op je warmtepomp.

3 voordelen van een warmtepomp

Lagere energierekening

Je verbruikt extra stroom. Toch bespaar je geld doordat je minder of geen gas meer verbruikt.

Duurzamer verwarmen

Minder of geen gasverbruik zorgt voor een lagere, directe CO2-uitstoot dan bij een cv-ketel.

Subsidie mogelijk

Laat je een warmtepomp door een bedrijf installeren? Dan kun je subsidie krijgen.

De warmtepomp, zo zit het

 • In het kort werkt een warmtepomp als volgt: 

  Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater en gebruikt een compressor om deze warmte te versterken. Deze warmte wordt vervolgens overgedragen aan het afgiftesysteem van het huis, waardoor het comfortabel wordt verwarmd. 

  Een warmtepomp werkt volledig op stroom. Stap je helemaal of deels over van een cv-ketel op een warmtepomp? Dan verbruik je minder of zelfs helemaal geen gas meer. Daarmee verminder je de CO2-uitstoot (bron: Milieu Centraal). 

 • Een warmtepomp vervangt je cv-ketel helemaal of voor een deel. Er zijn 3 soorten warmtepompen:

  1. Hybride: een combinatie tussen warmtepomp en cv-ketel
  Bij hybride maak je gebruik van de warmtepomp én van je cv-ketel. De warmtepomp zelf dient als hoofdverwarming voor je huis. De cv-ketel zorgt alleen nog voor het warme water voor douchen en uit kranen. En is het buiten zo koud dat de warmtepomp het niet warm genoeg krijgt? Dan springt de cv-ketel bij.

  • Is je huis wat minder goed geïsoleerd? Dan is dit een goede optie. Tip: pak wel je isolatie nog aan. Dan haal je meer uit je warmtepomp
  • Tip: als je binnen 24 maanden zowel een warmtepomp neemt als laat isoleren, dan kun je voor beide maatregelen subsidie krijgen
  • Een hybride is goedkoper dan een volledig elektrische warmtepomp. Het is wel een tussenoplossing, want je maakt nog steeds gebruik van aardgas. Hierdoor hoef je nog niet alle maatregelen te nemen die je nodig hebt voor het aanschaffen van een all-electric warmtepomp.

  2. All-electric ready: eerst hybride, later all-electric
  Moet er eerst een tussenoplossing komen, omdat je nog niet volledig van het gaf af wil, of kan? Of juist omdat er eerst nog maatregelen ondernomen moeten worden om de isolatie te verbeteren en/of de afgiftesysteem aan te passen? Dat is de all-electric ready een slim idee. Deze werkt namelijk eerst als een hybride warmtepomp, dus nog in combinatie met een cv-ketel. Op een later moment kan er dan gekozen worden om over te stappen naar een all-electric warmtepomp.

  3. All-electric: 100% warmtepomp, geen cv-ketel meer
  Met deze volledig elektrische warmtepomp ga je helemaal van het gas af. De warmtepomp zorgt voor zowel je verwarming als je tapwater. Belangrijk: Deze warmtepomp werkt op lagere temperaturen. Zorg er dus eerst voor dat de muur-, vloer-, dak- en glasisolatie van je huis goed in orde is. (Bron: Milieu Centraal)

  Vattenfall heeft zelf ook een nieuwe all-electric warmtepomp ontwikkeld: de hoge temperatuur warmtepomp. Deze levert temperaturen tot wel 85 graden. Hij is nu alleen beschikbaar voor de zakelijke markt. 

 • Er zijn meerdere redenen om een warmtepomp te nemen:

  • Geen of minder gas
   “En een warmtepomp gebruikt de stroom heel efficiënt: van 1 kWh stroom maakt een warmtepomp 3 tot 5 kWh warmte. Alles bij elkaar gaat jouw CO2-uitstoot daardoor omlaag. Vergeleken met een hr-ketel op gas daalt jouw CO2-uitstoot door verwarming en warm water met 30 tot 65 procent.” (Bron: Milieu Centraal)
  • Subsidie mogelijk
   Een warmtepomp is een duurzame investering en daarom kun je bij aanschaf een ISDE-subsidie voor warmtepompen aanvragen.

 • Of een warmtepomp bij jou thuis kan worden geïnstalleerd, hangt van een aantal factoren af, zoals:

  • Isolatie: Denk aan dakisolatie, muurisolatie en vloerisolatie, maar ook aan glasisolatie (HR++ of driedubbelglas). (bron: Milieu Centraal).

  • Afgiftesysteem: Een warmtepomp verwarmt met een lagere temperatuur (meestal 35-45°C) dan een cv-ketel (meestal 70-80°C). Het afgiftesysteem heeft dus voldoende oppervlakte nodig om de warmte af te geven. Een hybride warmtepomp werkt vaak prima met bestaande radiatoren. Als ze maar groot genoeg zijn. Meestal is vloerverwarming beter dan radiatoren. Deze heeft namelijk een groter oppervlakte om warmte af te geven.

  • Ruimte: Hoeveel ruimte je binnen en buiten nodig hebt verschilt per warmtepomp. De meeste warmtepompen bestaan uit twee units. Dan heb je één unit binnen en één unit buiten staan. De unit buiten moet op de juiste plek komen, zoals op een plat dak, op de grond of tegen de muur. Bij een monoblock warmtepomp heb je geen extra binnenunit nodig, maar er komt nog wel een regelkast binnen te hangen. 

 • De prijs van een warmtepomp verschilt nogal. Het hangt af van een aantal factoren, zoals het type warmtepomp en de installatiekosten.

  Om je een idee te geven: Volgens Milieu Centraal zijn de kosten voor een hybride warmtepomp € 6.000,- (bij 4 kW, exclusief cv-ketel). Voor een all-electric met buitenunit betaal je zo’n € 13.000,-.

  Goed te weten:

  • Je kunt subsidie krijgen als je een warmtepomp koopt. Dat scheelt!
  • Na de investering in de warmtepomp bespaar je op de kosten van je verbruik. Met een warmtepomp vervang je je gasverbruik deels of helemaal door stroomverbruik.

 • Als je eigenaar bent van een woning kun je subsidie aanvragen. Er is een landelijke subsidie voor duurzame maatregelen zoals de warmtepomp: de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE).

  Hoeveel subsidie je ontvangt hangt af van het type warmtepomp en het vermogen ervan. 

  Lees meer over warmtepomp subsidie
 • Met een warmtepomp vervang je je gasverbruik deels (hybride) of helemaal (all-electric) door stroomverbruik. Daardoor kun je geld besparen op je energierekening (bron: Milieu Centraal). Hoeveel je bespaart hangt van een aantal factoren af, zoals gas- en stroomkosten, de efficiëntie van je warmtepomp, het type woning en hoe goed de isolatie is.

Warmtepomp installeren? Doe het in de zomer

Denk je eraan om over te stappen naar een warmtepomp? De zomer is een goede tijd om dit te doen. Waarom? Dit zijn dé drie redenen:

 1. Kortere wachttijd: In de zomer zijn de wachttijden voor het installeren van een warmtepomp korter. Dit komt doordat mensen minder bezig zijn met hun warmtevoorziening. Installateurs hebben daarom meer tijd om je warmtepomp te plaatsen.
 2. Comfort tijdens de installatie: Afhankelijk van het type warmtepomp duurt de installatie meestal een halve dag tot twee dagen. Tijdens deze tijd heb je geen verwarming en geen warm tapwater. In de winter zit je dan in een koud huis. In de zomer mis je alleen een warme douche.
 3. Testperiode: Bij het installeren van je warmtepomp moeten soms instellingen worden aangepast. Het is fijner om dit in de zomer te doen, zodat je in de herfst kan testen of alles goed werkt. Zo voorkom je problemen op koude dagen.

In 3 stappen naar een warmtepomp

 1. Doe de Warmtepomp BasisCheck
  We werken met een paar partners die expert zijn in warmtepompen. In de Warmtepomp BasisCheck stellen we je een aantal vragen. Zo kunnen we je naar een van onze partners doorsturen. Start hier de Warmtepomp BasisCheck

 2. Advies & offerte van onze partner
  Onze warmtepompadviseur gaat voor je aan de slag en komt met een gratis advies op maat en je ontvangt een voorlopige offerte. 

 3. Installatie van de warmtepomp
  Ben je blij met de offerte? Dan maakt de partner een afspraak met je voor de installatie van de warmtepomp bij je thuis. 

Kosten warmtepomp

Als je een warmtepomp wil, dan ben je vast benieuwd naar de kosten. Wat het nemen van een warmtepomp kost hangt af van veel factoren. Om te beginnen heeft de warmtepomp zelf een prijskaartje. Maar afhankelijk van het type warmtepomp dat je wil plaatsen, is het ook verstandig om na te gaan of je huis goed geïsoleerd is en of je het juiste afgiftesysteem hebt. 

Ben je benieuwd welke soort warmtepomp voor jou de beste keus is? Doe de Warmtepomp BasisCheck en vraag een gratis adviesgesprek aan bij een van onze installatiepartners.

Warmtepomp voordeliger met subsidie

Een warmtepomp is een investering. Gelukkig wordt hij een stuk voordeliger met subsidie. Lees waar je subsidie aanvraagt en hoeveel je kunt krijgen.

Nog meer vragen over de warmtepomp

Hoe zit het met het geluid van een warmtepomp?

Een warmtepomp maakt geluid, net als veel andere elektrische apparaten. De hoeveelheid geluid verschilt per warmtepomp. Ook speelt de plek waar je hem installeert een rol. Zo is een hoek niet ideaal omdat het geluid daar kan weerkaatsen. We raden je dus aan je goed te laten adviseren. Een warmtepompspecialist helpt je graag geluidsoverlast te voorkomen.

Het geluid van een warmtepomp komt meestal door twee onderdelen, de ventilator en de compressor. Deze zitten vaak in de buitenunit van de warmtepomp. Hoeveel geluid dat geeft hangt van een aantal factoren af, zoals het vermogen en het ontwerp van de warmtepomp. De binnenunit maakt ook geluid, maar meestal is dit minder dan de cv-ketel.

Kan ik mijn radiatoren houden bij een warmtepomp?

Een hybride warmtepomp kun je in veel gevallen aansluiten op je huidige radiatoren. Het is wel bijvoorbeeld belangrijk dat ze dan groot genoeg zijn, want een warmtepomp verwarmt op een lagere temperatuur dan een cv-ketel. Tip: je kunt het warmte-effect nog verbeteren met radiatorventilatoren.

Een all-electric warmtepomp werkt niet goed met traditionele radiatoren. In dat geval heb je lage temperatuur radiatoren of vloerverwarming nodig.

Hoe goed moet de isolatie in mijn woning zijn voor een warmtepomp?

Ons advies is om op z’n minst voor matige isolatie te zorgen voordat je voor een hybride warmtepomp laat installeren. Bij een all-electric is nog betere isolatie nodig.

 • Slechte isolatie:
  • Bijvoorbeeld enkelglas of (verouderd) dubbelglas, matige of geen dak-, spouwmuur- en vloerisolatie
  • Advies: neem geen warmtepomp, dan moet de cv-ketel te vaak bijspringen. Start met isoleren

 • Matige isolatie:
  • Je hebt isolatiemaatregelen genomen, maar nog niet alles. Bijv. je hebt gewoon dubbel glas en spouwmuurisolatie, maar nog geen vloervloerisolatie en/of dakisolatie
  • Advies: hybride warmtepomp kan. Pak nog wel je isolatie aan. Hoe beter de isolatie, des te meer gas je bespaart

 • Goede isolatie:
  • Je hebt alle isolatiemaatregelen genomen: HR ++ of driedubbelglas én spouwmuurisolatie én vloerisolatie én dakisolatie
  • Advies: hybride of all-electric kunnen beide
Wanneer is mijn woning niet geschikt voor een warmtepomp?

In sommige woningen kun je geen warmtepomp laten installeren, zoals:

 • Huurwoning
  Als je een huurwoning hebt, kun je zelf geen warmtepomp laten installeren. Overleg dan met je huurbaas wat de mogelijkheden zijn. Tip: vertel je huurbaas dat er subsidie is voor warmtepompen.

 • Appartement
  Niet alle warmtepompspecialisten installeren warmtepompen in appartementen. Dus, ben je eigenaar van een appartement? Check dit dan altijd eerst bij de specialist van jouw keuze.