1. Home
 2. Groene stroom

Onze groene stroom komt voor 100% uit Nederland

Fossielvrij leven komt stap voor stap dichterbij. We investeren namelijk flink in de opwek van Nederlandse, duurzame stroom. Daarom kunnen we je 100% groene stroom uit Nederland bieden. En daar zijn we best trots op.

Verminder je CO2-uitstoot

De reis naar fossielvrij leven is al begonnen. Al onze klanten ontvangen binnen enkele jaren 100% groene stroom uit Nederland. We zijn vastberaden om het verschil te maken. Daarom werken we samen met de industrie, de overheid, andere bedrijven én met jou.

Meer over fossielvrij leven

Kies onze groene stroom uit Nederland

 • Overstappen

  Kinderen bij windpark

  • Nieuwe klanten
  • Eenvoudig online aanvragen
  • Sluit direct zelf een duurzaam contract af
  Groene stroom aanvragen
 • Nu vergroenen

  Meisje bij windpark

  • Bestaande klanten
  • Contract voor onbepaalde tijd
  • Sluit direct een nieuw duurzaam contract af.
  Nu vergroenen
 • Binnenkort vergroenen

  Meisje met hond voor windpark

  • Bestaande klanten
  • Contract met een vaste looptijd
  • Neem contact met ons op. We bekijken graag samen de mogelijkheden. 
  Neem contact op

Onderzoek duurzaamheid Nederlandse energieleveranciers

Elk jaar onderzoeken verschillende organisaties hoe duurzaam Nederlandse stroomleveranciers zijn. WISE, Natuur & Milieu en de Consumentenbond bijvoorbeeld, publiceren elk jaar onderzoeksresultaten. Daardoor komt er meer aandacht voor duurzame energie. Daar zijn we blij mee. Er is wel een maar: als je groene energie wilt verkopen, moet je die eerst produceren. Dit is precies wat we doen. Dit jaar hebben we bijvoorbeeld het grootste windpark van Nederland geopend. De komende jaren investeren we nog eens 1.3 miljard euro in wind en zon.

We dagen alle energiebedrijven uit om met ons mee te doen. Want hoe meer we samen investeren, des te sneller alle energie in Nederland fossielvrij is. Meer vragen over het onderzoek en onze score? Lees dan onze Q&A

Groene stroom uit Nederland | meisje voor windmolens

We investeren in het verminderen van het klimaatprobleem

Om fossielvrij leven in één generatie mogelijk te maken, moeten we véél meer fossielvrije stroom opwekken. We zijn vastberaden om het verschil te maken. Daarom investeren we flink in Nederlandse, duurzame energie. Dat zie je ook terug in ons stroometiket.

Deze investeringen kunnen we doen dankzij onze klanten. Als je klant bij ons bent, zet je een belangrijke stap. Je helpt mee aan het het verminderen van het klimaatprobleem en het verduurzamen van ons mooie land.

Bekijk onze investeringen in de windparken Hollandse Kust Zuid en Wieringermeer

Wat is groene stroom | windmolens

Antwoorden op al je vragen

Wat is het verschil tussen groene en standaard stroom?

Als je groene stroom gebruikt uit wind, water en zon komt er geen CO2 of ander gas vrij. Standaard stroom is opgewekt met fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij de productie van standaard stroom komen gassen vrij, zoals CO2. Deze gassen veroorzaken een stijging van de temperatuur op aarde. Dit is slecht voor de mens en de natuur.

Krijg ik wel stroom als het niet waait of de zon niet schijnt?

Als het niet waait en als de zon niet schijnt, produceren we weinig groene stroom. Het is nog niet mogelijk om grote hoeveelheden stroom op te slaan in een batterij of accu. Daar wordt hard aan gewerkt. Omdat we toch stroom nodig hebben, zorgen we voor een back-up. Onze gascentrale is zo'n back-up. Zo kunnen we garanderen dat iedereen op elk moment stroom krijgt. Ondertussen werken we aan andere oplossingen om stroom of warmte op te slaan zoals onze ‘thermoskan met warm water' en de gascentrale die we als ´superbatterij´ willen gebruiken.

Ik ben benieuwd naar de voorwaarden van dit product

Bij elk product horen productvoorwaarden, ook bij ons product Groen uit Nederland. Afspraken die er zijn voor jou en voor ons, zodat we van elkaar weten wat we mogen verwachten. 

Algemene Productvoorwaarden

Groen uit Nederland (vaste looptijd) 

Wat vinden jullie van het duurzaamheidsonderzoek?

Het onderzoek vraagt aandacht voor duurzame energie. Daar zijn we blij mee. Onderzoekers kijken echter te weinig naar investeringen van bedrijven in groene energie. Door te investeren in bijvoorbeeld windparken zorg je echt voor schonere energie in Nederland. Dit bereik je niet als je groene stroom doorverkoopt of als je handelt in buitenlandse groencertificaten.

Waarom is Vattenfall zo gedaald dit jaar?

De oorzaak van de daling is een rekenfout van de onderzoekers. Vorig jaar stonden we te hoog op de lijst. Deze fout is nu hersteld. Deze daling geeft echter een vertekend beeld. Zo hebben we afgelopen jaar onze laatste kolencentrale gesloten. Tegelijkertijd hebben we het grootste windmolenpark van Nederland geopend.

Volgens jullie stroometiket is maar 55,3% van jullie stroom duurzaam. Hoe kan dat?

Op het stroometiket zie je de samenstelling van alle stroom die we het afgelopen jaar hebben geleverd aan onze klanten. Behalve groene stroom hebben we ook standaard stroom. Als je kiest Groen uit Nederland, kies je voor 100% groene stroom die is opgewekt in Nederland.

Wij produceren zelf elektriciteit uit verschillende fossielvrije energiebronnen: waterkracht, wind en zon. Er is momenteel nog niet genoeg beschikbaar voor alle klanten. Zelfs met alle Nederlandse energiebedrijven bij elkaar, wordt nu nog maar ongeveer 14% van de totale energie fossielvrij opgewekt.
Dus wij gaan door. Zo geven we de komende jaren meer dan 3 miljard euro uit aan het opwekken van zon- en windenergie. En werken we aan 100% groene stroom uit Nederland, voor ál onze klanten thuis. In Europa is Vattenfall een van de grootste leveranciers van fossielvrije elektriciteit.

Hoe meer klanten kiezen voor onze groene stroom, hoe duurzamer ons stroometiket.


Groene stroom, zo zit 't