1. Home
 2. Gas
 • Gas aanvragen: bij ons kun je kiezen

 • Check welke energie het beste bij jou past

  Vul de 4 cijfers en 2 letters van de postcode in, bijv. 1234 AB.
  Vul een huis-nummer in tussen 1 en 99999.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

De voordelen van ons gas

Heel Nederland duurzaam verwarmen is een flinke uitdaging. Maar wel eentje die we stap voor stap aangaan. We willen zorgen dat er voor iedereen een keuze is die past. Letterlijk, bij het huis waarin je woont, maar ook financieel. Daarom hebben we verschillende soorten gas.

‘Gewoon’ gas of groen gas

Je kunt bij ons kiezen voor 'gewoon' aardgas of voor groen gas. Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Denk aan mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Als je overstapt op groen gas, merk je daar thuis helemaal niets van. Groen gas stroomt gewoon door de bestaande gasleiding. Ook aan je cv-ketel of hybride warmtepomp hoeft niks aangepast te worden. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzamer, zónder je huis te verbouwen.

Bepaal zelf jouw duurzame stap

Je kunt kiezen voor MixGroen Gas of PuurGroen Gas. MixGroen Gas bestaat uit 10% groen gas, aangevuld met aardgas. Een mooie stap op weg naar fossielvrij verwarmen. Wil je een grotere stap? Dan is er PuurGroen Gas, gemaakt van 100% groen gas. Daarmee vergroen je je totale gasverbruik.

 

Ik ben heel positief over Vattenfall. Hun tips zijn duidelijk en waardevol. Een verandering heb ik zo doorgegeven. En de cadeautjes die je met je spaarpunten bij elkaar spaart zijn bijzonder leuk. Ik ben heel tevreden. 

Jeanne uit Eindhoven

Veelgestelde vragen over gas

Wat is (groen) gas en waar gebruiken we het voor?

Gas is een relatief goedkope energiebron om te koken en verwarmen. Het gaskookplaat waar je op kookt, verbruikt uiteraard gas. Maar ook je cv-ketel verbruikt gas. Voor je verwarming, warm kraanwater en je douche. In oudere huizen of flats zonder centrale verwarming zie je soms nog wel eens een geiser in de keuken. Dan zorgt die voor warm water voor je douche en je keuken.

Traditioneel gebruiken we in Nederland nog steeds veel 'gewoon' aardgas. Met het verbranden van aardgas stoten we CO2 uit. De Rijksoverheid wil die uitstoot van CO2 verminderen. Daarom moeten vanaf 2050 alle huizen aardgasvrij worden. Tot die tijd willen we steeds meer gebruik gaan maken van groen gas. Dat is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Denk aan mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Maar ook aan voedselresten van restaurants en de voedselindustrie. Je cv-ketel of geiser hoef je niet te vervangen als je kiest voor groen gas. Alles blijft gewoon hetzelfde werken. Maar dan met minder CO2-uitstoot.

Hoe kan ik mijn gasverbruik vergelijken per maand, aantal personen en type huis?

Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.169 m3 per jaar, volgens Milieu Centraal. Hoe scoor je met je gasverbruik? Dat kun je op verschillende manieren vergelijken. In Mijn Vattenfall, in de Energie-app en op je maandelijkse Energierapport.

 1. Je eigen gasverbruik vergelijken met andere maanden.
  Je ziet in één opslag of je meer of minder verbruikt hebt. Klik op vergelijken en je ziet het verschil met dezelfde periode vorig jaar.
 2. Je gasverbruik vergelijken per type woning.
  We vergelijken je gasverbruik met verschillende typen huizen. Woon je in een flat, maar verbruik je bijvoorbeeld net zoveel als een gemiddelde hoekwoning? Dan adviseren we je onze bespaartips te lezen.
 3. Je gasverbruik vergelijken per persoon.
  Op onze pagina over stroom- en gasverbruik zie je hoeveel gas verschillende huishoudens gemiddeld gebruiken. Bekijk het gasverbruik bij 1 persoon, 2 personen en 4 personen.

Wat is duurder? Gas of stroom?

Doordat de energieprijzen zo hoog zijn, geldt er vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond. Dit prijsplafond is vastgesteld door de overheid en geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond.

Met het prijsplafond betaal je in 2023:

 • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
 • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
 • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Daarnaast komen de vaste kosten aan je energiebedrijf en de netbeheerder nog bij. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.Hoe lang gebruiken we nog gas in Nederland?

De komende 30 jaar stappen we in Nederland over naar duurzame energiebronnen om onze huizen van stroom en warmte te voorzien. Een enorme opgave. Maar er wordt hard gewerkt om deze overstap voor iedereen mogelijk te maken. Ook jij staat binnenkort voor keuzes waarmee je je energieverbruik en je huis kunt verduurzamen. Klik op onderstaande links voor meer info.

Wanneer van het gas af?

In 2050 moeten alle Nederlandse woningen duurzaam en CO2-neutraal zijn. Daar past geen aardgas bij. Een enorme operatie, want 89% van de Nederlandse woningen gebruikt aardgas om te verwarmen en te koken. Volgens het klimaatakkoord moeten snel meer woningen aardgasvrij worden. Elk jaar zo'n 30.000 tot 50.000 woningen. Lees wanneer gaan we van het gas af gaan.

Hoe kan ik besparen op gas?

Je kunt op verschillende manieren besparen op gas.

 1. Anders gaan koken. Als je gaat verhuizen of je gaskookplaat aan vervanging toe is, kun je elektrisch gaan koken. Bij voorkeur op inductie.
 2. Efficiënter verwarmen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van een slimme thermostaat, radiatorfolie en radiatorventilatoren.
 3. Korter douchen. Je cv-ketel hoeft dan minder gas te verbranden voor het verwarmen van je douchewater. En je bespaart op water.

We hebben nog veel meer concrete bespaartips voor je. Kom je er niet uit, dan helpen we je graag met o.a. de Duurzaam Wonen Check.

Zo zit de gasprijs in elkaar

De gasprijs is bij elke gasleverancier anders, maar de manier waarop de prijs is opgebouwd is hetzelfde. Als je wilt weten hoe dat precies zit, lees je onze pagina over de opbouw van je gasprijs.

Met stadswarmte je huis verwarmen

Met stadswarmte verwarmen we je huis of je bedrijf. Die warmte halen we niet langer uit gas, maar uit zogenaamde restwarmte. Dat is warmte die ergens anders vrijkomt. In fabrieken waar ze zuivel bereiden, bijvoorbeeld. Of afval verbranden. Vroeger vervloog die warmte, nu zetten we deze slim in. Stadswarmte is dus een stuk duurzamer dan een cv-ketel op gas.

Meer over stadsverwarming

Zakelijk gas

Als je mkb'er of zzp'er bent, of een groot bedrijf hebt, is het belangrijk dat je altijd stroom en gas hebt. We denken daarom graag met je mee. Ontdek hoe we dat doen op onze pagina over zakelijk gas voor je bedrijf. En als je behalve gas ook stroom nodig hebt, lees dan meer over zakelijke energie.

Andere nieuwe klanten bekeken ook