Prijsplafond: dit betekent het voor jou
In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.
In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.
Heel Nederland duurzaam verwarmen is een flinke uitdaging. Maar wel eentje die we stap voor stap aangaan. We willen zorgen dat er voor iedereen een keuze is die past. Letterlijk, bij het huis waarin je woont, maar ook financieel. Daarom hebben we verschillende soorten gas.
Je kunt bij ons kiezen voor 'gewoon' aardgas of voor groen gas. Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Denk aan mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Als je overstapt op groen gas, merk je daar thuis helemaal niets van. Groen gas stroomt gewoon door de bestaande gasleiding. Ook aan je cv-ketel of hybride warmtepomp hoeft niks aangepast te worden. Met groen gas kun je koken en verwarmen zoals je gewend bent. Maar dan duurzamer, zónder je huis te verbouwen.
Je kunt kiezen voor MixGroen Gas of PuurGroen Gas. MixGroen Gas bestaat uit 10% groen gas, aangevuld met aardgas. Een mooie stap op weg naar fossielvrij verwarmen. Wil je een grotere stap? Dan is er PuurGroen Gas, gemaakt van 100% groen gas. Daarmee vergroen je je totale gasverbruik.
Ik ben heel positief over Vattenfall. Hun tips zijn duidelijk en waardevol. Een verandering heb ik zo doorgegeven. En de cadeautjes die je met je spaarpunten bij elkaar spaart zijn bijzonder leuk. Ik ben heel tevreden.
Gas is een relatief goedkope energiebron om te koken en verwarmen. Het gaskookplaat waar je op kookt, verbruikt uiteraard gas. Maar ook je cv-ketel verbruikt gas. Voor je verwarming, warm kraanwater en je douche. In oudere huizen of flats zonder centrale verwarming zie je soms nog wel eens een geiser in de keuken. Dan zorgt die voor warm water voor je douche en je keuken.
Traditioneel gebruiken we in Nederland nog steeds veel 'gewoon' aardgas. Met het verbranden van aardgas stoten we CO2 uit. De Rijksoverheid wil die uitstoot van CO2 verminderen. Daarom moeten vanaf 2050 alle huizen aardgasvrij worden. Tot die tijd willen we steeds meer gebruik gaan maken van groen gas. Dat is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Denk aan mest, slib, groente- fruit- en tuinafval (gft). Maar ook aan voedselresten van restaurants en de voedselindustrie. Je cv-ketel of geiser hoef je niet te vervangen als je kiest voor groen gas. Alles blijft gewoon hetzelfde werken. Maar dan met minder CO2-uitstoot.
Het gemiddelde gasverbruik per huishouden is 1.169 m3 per jaar, volgens Milieu Centraal. Hoe scoor je met je gasverbruik? Dat kun je op verschillende manieren vergelijken. In Mijn Vattenfall, in de Energie-app en op je maandelijkse Energierapport.
Doordat de energieprijzen zo hoog zijn, geldt er vanaf 1 januari 2023 een prijsplafond. Dit prijsplafond is vastgesteld door de overheid en geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond.
Met het prijsplafond betaal je in 2023:
De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Daarnaast komen de vaste kosten aan je energiebedrijf en de netbeheerder nog bij. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.
De komende 30 jaar stappen we in Nederland over naar duurzame energiebronnen om onze huizen van stroom en warmte te voorzien. Een enorme opgave. Maar er wordt hard gewerkt om deze overstap voor iedereen mogelijk te maken. Ook jij staat binnenkort voor keuzes waarmee je je energieverbruik en je huis kunt verduurzamen. Klik op onderstaande links voor meer info.
In 2050 moeten alle Nederlandse woningen duurzaam en CO2-neutraal zijn. Daar past geen aardgas bij. Een enorme operatie, want 89% van de Nederlandse woningen gebruikt aardgas om te verwarmen en te koken. Volgens het klimaatakkoord moeten snel meer woningen aardgasvrij worden. Elk jaar zo'n 30.000 tot 50.000 woningen. Lees wanneer gaan we van het gas af gaan.
Je kunt op verschillende manieren besparen op gas.
We hebben nog veel meer concrete bespaartips voor je. Kom je er niet uit, dan helpen we je graag met o.a. de Duurzaam Wonen Check.
De gasprijs is bij elke gasleverancier anders, maar de manier waarop de prijs is opgebouwd is hetzelfde. Als je wilt weten hoe dat precies zit, lees je onze pagina over de opbouw van je gasprijs.
Met stadswarmte verwarmen we je huis of je bedrijf. Die warmte halen we niet langer uit gas, maar uit zogenaamde restwarmte. Dat is warmte die ergens anders vrijkomt. In fabrieken waar ze zuivel bereiden, bijvoorbeeld. Of afval verbranden. Vroeger vervloog die warmte, nu zetten we deze slim in. Stadswarmte is dus een stuk duurzamer dan een cv-ketel op gas.
Als je mkb'er of zzp'er bent, of een groot bedrijf hebt, is het belangrijk dat je altijd stroom en gas hebt. We denken daarom graag met je mee. Ontdek hoe we dat doen op onze pagina over zakelijk gas voor je bedrijf. En als je behalve gas ook stroom nodig hebt, lees dan meer over zakelijke energie.