1. Home
  2. Over Vattenfall

Ons doel is fossielvrij leven mogelijk maken

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Ons doel is fossielvrij leven mogelijk maken

We beginnen bij onszelf. Zo stappen we steeds meer af van fossiele brandstoffen, zoals bijvoorbeeld kolen, en gaan over op fossielvrije energie. Maar dat is nog maar het begin. Want om ons doel te bereiken, moeten we verder kijken dan het opwekken van groene energie alleen.

Echt fossielvrij leven vraagt tenslotte om veel meer verandering; in het verkeer, het transport, in fabrieken, maar ook thuis, bij het koken, wassen, douchen en verwarmen van onze huizen. Daarom werken we samen met de industrie, met de overheid, met andere bedrijven én met jou. Want onze ambitie brengt ons verder, maar zonder onze klanten zijn we nergens. Je keuze voor ons belonen we, simpelweg omdat je klant bij ons bent. 

Voor alle grote en kleine uitdagingen bedenken en ontwikkelen we doorlopend nieuwe oplossingen. We doen er alles aan om ons doel te bereiken. Met ruim 19.000 collega’s en 10 miljoen klanten in 8 landen, hebben wij de technische kennis en de slagkracht om het verschil te maken. Doe je met ons mee?

Duurzame energie voor iedereen

Een fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat kunnen we niet alleen. Samen met onze partners - binnen en buiten de energiesector – werken we samen om nieuwe en duurzame manieren te vinden om sectoren zoals transport en de industrie te elektrificeren. Samen staan we sterker.

Wat gebeurt er met het klimaat?

Bij Vattenfall steken wij al onze energie in die uitdaging met als ultiem doel: fossielvrij leven, binnen één generatie. En om dat te bereiken verkópen we niet alleen energie, maar bouwen we in Nederland bijvoorbeeld ook nieuwe windparken op zee.

Dit zeggen anderen over ons

EcoVadis

Samen met 75.000 andere bedrijven heeft EcoVadis ons beoordeeld. Ze gaven ons ‘Platinum’, de hoogste status. We behoren hiermee tot de beste 1 procent van de onderzochte bedrijven. EcoVadis is een internationale organisatie die uitgebreid onderzoekt hoe duurzaam bedrijven zijn. Ze kijken bijvoorbeeld naar plannen en acties om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook onderzoeken ze de omstandigheden waaronder de werknemers van de beoordeelde bedrijven hun werk doen. En zelfs van de toeleveranciers, de herkomst van grondstoffen en nog veel meer. Kortom, écht een test hoe duurzaam onze hele organisatie is.

Carbon Disclosure

We zijn misschien nog wel trotser op onze score volgens het internationale Carbon Disclosure Project. Dat is een internationale organisatie die heel precies bekijkt wat bedrijven nu echt doen tegen klimaatverandering. Zij hebben ons een dikke ‘A’ gegeven. Dat is de hoogst haalbare score.Carbon Disclosure beoordeling Vattenfall

Ecogain

Ecogain is een Zweeds milieuadviesbureau, gespecialiseerd in biodiversiteit. Op de Ecogain Biodiversiteit Index 2022 neemt Vattenfall de eerste plaats in. Ecogain erkent ons voor onze ambitieuze doelstellingen en activiteiten op het gebied van biodiversiteit en voor onze heldere rapportage over onze activiteiten om met verschillende projecten de negatieve gevolgen voor de biodiversiteit te verminderen.

Ecogain

Officieel in lijn met Parijs

We hebben onze plannen laten doorrekenen door het Science Based Targets institute, een wereldwijde organisatie met leden als de Verenigde Naties en het Wereldnatuurfonds. Zij hebben inmiddels bevestigd dat wij met onze keuzes, investeringen en projecten bijdragen aan wat nodig is om de opwarming van de aarde ruim onder de 2°C te laten uitkomen. Zo voldoen we aan de officiële doelstelling van de klimaattop in Parijs. Bekijk de routekaart voor ons hele plan.

Kortom, wat we doen, doet ertoe. Wij hebben onze plannen aangescherpt. Ons streven is nu in lijn met een aandeel van maximaal 1,5°C opwarming. Fossielvrij leven mogelijk maken: we zijn op weg.

Voorbeelden van onze keuzes, investeringen en projecten

Na het vroegtijdig sluiten van kolencentrales in Amsterdam en Hamburg, en de bouwstart van het grootste subsidievrije windpark op zee ter wereld, Hollandse Kust Zuid, zal Vattenfall richting 2030:

  • steenkool in alle activiteiten stopzetten door de laatste twee kolengestookte centrales – Moabit en Reuter West in Berlijn – om te zetten in een combinatie van biomassa, warmtepompen, geothermie en aardgas;
  • 4 keer meer wind- en zonne-energie aan het net toevoegen dan wat Vattenfall nu al in bedrijf heeft;
  • onze partners in bijvoorbeeld staal, cement, zwaar transport en chemie helpen om industriële processen te elektrificeren met groene stroom, waarmee we anderen helpen CO2 te verminderen;
  • 25 keer meer oplaadpunten voor elektrische auto's plaatsen vergeleken met 2020.

Werken aan een duurzame toekomst

Ons doel is fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. Bij alles wat we doen staat verantwoorde duurzame ontwikkeling voorop. We willen een betrouwbare en betaalbare energieleverancier zijn. We voelen ons verantwoordelijk voor het milieu, het klimaat en de samenleving.

Ga naar Sustainability bij Vattenfall (in het Engels)

Zo bereiken we ons doel