1. Thuis
 2. Groene energie

Alles over onze groene energie

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. Om dit te bereiken investeren we in het opwekken van groene stroom uit zon en wind. En ontvangen onze klanten thuis en in het mkb nu allemaal groene stroom uit Nederland

Wat is groene energie?

Groene energie is energie die niet uit fossiele bronnen zoals aardgas en steenkool komt, maar uit hernieuwbare bronnen die steeds worden aangevuld. Denk aan zon, wind, water, en natuurlijke grondstoffen zoals mest, slib en gft-afval. Groene energie wordt daarom ook wel duurzame energie of hernieuwbare energie genoemd.

Groene energie vergelijken

Het ene groen is het andere niet. Gas kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen. Maar het kan ook gaan om CO₂-gecompenseerd aardgas. Wat is nog meer belangrijk bij de keuze voor groene energie? We helpen je op weg.

Groene energie vergelijken

Hier komt onze groene energie vandaan

Onze groene stroom wordt opgewekt in Nederland

Groene stroom is stroom die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen die onuitputtelijk zijn.

Onze groene stroom van ons product Groen uit Nederland wordt 100% opgewekt uit Nederlandse duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. Kijk maar op ons stroometiket.

Ons groene gas is gemaakt van 100% biogas

Groen gas voegt geen extra CO2 toe in de atmosfeer. Er komt bij de verbranding wel CO2 vrij, maar deze is kort daarvoor door de gebruikte biogrondstoffen opgenomen.

Groen gas is niet hetzelfde als CO₂-gecompenseerd gas. CO₂-gecompenseerd gas is aardgas waarvoor ergens in de wereld projecten worden gerealiseerd die je uitstoot compenseren. Ook aardgas is een fossiele brandstof die ooit opraakt.

Groen Gas

Interesse in groen gas? Door onze samenwerking met Renewi en Referm kunnen wij groen gas aanbieden. Het aanbod van groen gas is in Nederland echter nog wel beperkt. Het is daarom alleen mogelijk om een contract voor Groen Gas af te sluiten via de klantenservice.

Lees meer over Groen Gas

Groene energie uit Nederland

Wij bieden groene stroom en groen gas, afkomstig uit duurzame bronnen en zoveel mogelijk opgewekt in Nederland.

 • 100% groen uit Nederland

  Onze groene stroom, dit is het product Groen uit Nederland, bestaat uit een mix van verschillende duurzame energiebronnen, zoals zon en wind. En wordt voor 100% opgewekt in Nederland.

  Groene stroom
 • Dezelfde warmte, maar dan groen

  Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van hernieuwbare, fossielvrije grondstoffen zoals mest, slib en gft-afval.

  Groen gas

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

In huis merk je geen verschil tussen groene of grijze stroom. Je apparaten doen het gewoon op dezelfde manier. Je hoeft niets aan te passen. Het verschil zit in de herkomst van de stroom. 

 • Groene stroom wordt volledig opgewekt uit duurzame energiebronnen. Zoals wind, water en zon. De stroom die we leveren aan klanten thuis en in het mkb is het afgelopen kalenderjaar 100% opgewekt uit wind, zon en water uit eigen land. Bekijk ons stroometiket als je wil weten hoe al onze stroom wordt opgewekt.
 • Grijze stroom is alle stroom die uit niet-hernieuwbare bronnen wordt opgewekt, zoals de fossiele brandstoffen gas, aardolie, kolen en kernenergie. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komen gassen vrij, zoals CO2. En de voorraad van fossiele brandstoffen is bovendien niet eindeloos. Daarom werken we vastberaden door aan andere oplossingen.

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom het afgelopen kalenderjaar is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall NL Consumenten & MKB is 100% van de stroom opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland.

Bekijk ons stroometiket

Stel zelf je energie samen

Kies voor groene stroom: ons product Groen uit Nederland. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Stel je energieproduct samen

Zo investeren we in het vergroenen van onze energie

Meer Nederlandse windenergie

Windpark Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee, levert vanaf de oplevering jaarlijks een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van ongeveer 1,5 miljoen huishoudens.

Nieuwe, fossielvrije warmtebronnen

Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Maar het is een flinke uitdaging. Aardgas was hier de standaard: onze cv-ketels draaien op aardgas en er liggen gasleidingen door het hele land. Dus werken we hard aan andere manieren om je huis te verwarmen. Denk bijvoorbeeld aan warmtepompen en groen gas.

We leveren warmte uit de buurt

Bij stadsverwarming komt je warmte uit een bron bij jou in de buurt. Zoals bijvoorbeeld een afvalcentrale. Die warmte leiden we via ons warmtenet je huis in. Zo verwarmen is beter voor het milieu. Je stoot nu al een stuk minder CO2 uit dan wanneer je je huis verwarmt met aardgas. In al onze warmtenetten willen we in 2040 volledig fossielvrije warmte leveren.

Vragen en antwoorden over groene energie

Hoeveel procent groene energie is er in Nederland?

Het aandeel hernieuwbare energie ten opzichte van de vraag naar alle energie, lag in 2022 op 15% (bron: Hernieuwbare energie in Nederland 2022 (cbs.nl)). In 2050 moet de energievoorziening in Nederland bijna helemaal duurzaam zijn. Dat is een van de energiedoelen van de overheid.

Beweegt de prijs van groen gas mee met die van standaard gas?

Ja, de prijzen van groen gas bewegen mee met de prijzen voor aardgas: beide worden als gas op de markt ingekocht, onafhankelijk van hoe ze zijn opgewekt. Wanneer je kiest voor groen gas, betaal je daarnaast voor de certificaten (Garanties van Oorsprong), die bewijzen dat het groen gas uit hernieuwbare energiebronnen is geproduceerd en is toegevoegd aan het gasnet.

Groene energie: een paar voorbeelden

Groene energie, of duurzame energie, komt uit bronnen die niet (snel) opraken. Voorbeelden zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa.

Je kunt bij ons kiezen voor groene stroom en groen gas, maar er is natuurlijk nog veel meer. Bijvoorbeeld zelf je stroom opwekken met zonnepanelen, duurzaam verwarmen met stadsverwarming of een warmtepomp, of een laadpaal plaatsen. Met de Duurzaam Wonen Check zie je meteen waar voor jou de kansen de liggen.