1. Home
 2. Groene energie

Alles over onze groene energie

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is ons doel. Om dit te bereiken wekken we samen met onze partners al onze groene stroom op in Nederland. Bekijk ons stroometiket. En ons groene gas is gemaakt van 100% biogas en voldoet aan strenge duurzaamheidseisen. Zo kies je bij ons zelf welke groene stap je zet.  

Wat is groene energie?

Groene energie is energie die we opwekken uit schone bronnen die nooit opraken. Denk aan zonne-energie, windenergie en stroom die we opwekken uit wind, water en zon uit eigen land. Of duurzaam gas uit natuurlijke afvalstromen. Groene energie wordt daarom ook wel duurzame energie of hernieuwbare energie genoemd.

Groene energie vergelijken

Het ene groen is het andere niet. Gas kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen. Maar het kan ook gaan om CO-gecompenseerd aardgas. Wat is nog meer belangrijk bij de keuze voor groene energie? We helpen je op weg.

Groene energie vergelijken

Hier komt onze groene energie vandaan

Onze groene stroom is écht groen

Groene stroom is soms minder groen dan je denkt. Bijvoorbeeld omdat het om standaard stroom gaat die de leverancier combineert met groencertificaten uit het buitenland.

Onze groene stroom is geen standaard stroom met een certificaat. Onze groene stroom wordt namelijk 100% opgewekt uit Nederlandse duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. Kijk maar op ons stroometiket.

Ons groene gas is écht groen

Groen gas is niet hetzelfde als CO₂-gecompenseerd gas. CO₂-gecompenseerd gas is aardgas waarvoor ergens in de wereld projecten worden gerealiseerd die je uitstoot compenseren. Ook is aardgas is een fossiele brandstof die ooit opraakt..

Ons groene gas is gemaakt van 100% biogas. Echt groen van zichzelf dus, afkomstig van fossielvrije grondstoffen. Als wij het hebben over groen gas, bedoelen we gas dat is gemaakt van biogas, en dus geen CO₂-gecompenseerd gas.

Kies voor groene energie uit Nederland

Overstappen op groene energie is gemakkelijker dan je denkt. Kies vandaag nog voor groene stroom en groen gas, afkomstig uit duurzame bronnen en zoveel mogelijk opgewekt in Nederland.

 • 100% groen uit Nederland

  Duurzame energie Nederland stroom | Meisje bij windmolens

  Onze groene stroom bestaat uit een mix van verschillende duurzame energiebronnen, zoals zon, wind en water. En wordt voor 100% opgewekt in Nederland.

  Groene stroom Nu vergroenen
 • Dezelfde warmte, maar dan groen

  Duurzame energie Nederland gas | Boer in de wei

  Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van hernieuwbare, fossielvrije grondstoffen zoals koeienmest, slib en gft-afval.

  Groen gas

Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

In huis merk je geen verschil tussen groene of grijze stroom. Je apparaten doen het gewoon op dezelfde manier. Je hoeft niets aan te passen. Het verschil zit in de herkomst van de stroom. 

 • Groene stroom wordt volledig opgewekt uit duurzame energiebronnen. Zoals wind, water en zon. Onze groene stroom wordt 100% opgewekt uit wind, water en zon uit eigen land. Dit is ons product Groen uit Nederland. 
 • Echt grijze stroom wordt alleen opgewekt uit fossiele brandstoffen zoals gas, aardolie en kolen. Bij verbranding daarvan komen gassen vrij, zoals CO2. Door die CO2-uitstoot is grijze stroom niet duurzaam. En de voorraad van fossiele brandstoffen is bovendien niet eindeloos. Daarom werken we vastberaden door aan andere oplossingen
 • Onze standaard stroom wordt steeds duurzamer opgewekt. In 2021 is zelfs meer dan 70% van onze stroom opgewekt uit duurzame bronnen. 

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

Het stroometiket laat zien met welke energiebronnen onze stroom in 2021 is opgewekt. Je ziet ook wat het aandeel is van elke energiebron die gebruikt is. Bij Vattenfall NL Consumenten & MKB wordt een steeds groter deel van de stroom duurzaam opgewekt, uit zon, wind en water. In 2021 zitten we al boven de 70%. Ons product Groen uit Nederland wordt 100% opgewekt uit duurzame energiebronnen. Bekijk ons stroometiket

Stel zelf je energie samen

Kies voor groene stroom: ons product Groen uit Nederland. En kies voor gas of ga voor duurzamer, zoals MixGroen Gas. Vertel ons wat je wensen zijn, dan helpen wij je met de energie die bij je past.

Stel je energieproduct samen

Wij investeren in het vergroenen van onze energie

Eén van de grootste windparken op zee

Op dit moment bouwen we Hollandse Kust Zuid, één van de grootste windparken op zee. Voor de Nederlandse kust. Dat doen we zonder subsidie. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van 2 miljoen huishoudens.

Nieuwe, fossielvrije warmtebronnen

Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Daarom zijn we hard op zoek naar nieuwe, fossielvrije warmtebronnen om je huis duurzaam te verwarmen. Zo kun je nu al overstappen op groen gas, gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen. Ook zorgen we samen met gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

We leveren warmte uit de buurt

Bij stadsverwarming gebruiken we de warmte die vrijkomt bij het opwekken van stroom of bij het verbranden van afval. De warmte gaat via een ondergronds leidingnet naar je huis of bedrijf. Stadsverwarming is een duurzamer alternatief voor losse cv-ketels op gas. Onderhoudsvrij, zorgeloos en veilig.

Vragen en antwoorden over groene energie

Hoeveel procent groene energie is er in Nederland?

Nederland gebruikt steeds meer groene energie. Zo steeg het aandeel hernieuwbare energie ten opzichte van de vraag naar alle energie, van 8,8% in 2019 naar 11,1% in 2020 (bron: CBS 2021). De toename kwam vooral door een grotere capaciteit voor zonnestroom en windenergie. In 2050 moet de energievoorziening in Nederland bijna helemaal duurzaam zijn. Dat is een van de energiedoelen van de overheid.

Beweegt de prijs van groen gas mee met die van standaard gas?

Ja, er is in Nederland één prijs voor energie. Het maakt niet uit hoe deze energie wordt opgewekt. Stijgen de (aard)gasprijzen dan stijgen de prijzen van onze groen-gas-producten ook. Door het aandeel groene energie in Nederland te vergroten, wordt de gasprijs steeds minder bepalend.

Groene energie: een paar voorbeelden

Groene energie, of duurzame energie, komt uit bronnen die niet (snel) opraken. Voorbeelden zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa.

Je kunt bij ons kiezen voor groene stroom en groen gas, maar er is natuurlijk nog veel meer. Bijvoorbeeld zelf je stroom opwekken met zonnepanelen, duurzaam verwarmen met stadsverwarming of een warmtepomp, of een laadpaal plaatsen. Met de Duurzaam Wonen Check zie je meteen waar voor jou de kansen de liggen. 

Tegelijkertijd werken we steeds aan nieuwe manieren om je van groene energie te voorzien. Denk aan warm water dat we uit zonnecollectoren halen, of aan geothermie: dat is warmte uit de bodem. Maar ook waterstof en restwarmte van datacenters zijn mooie, milieuvriendelijke bronnen die gas kunnen vervangen. Ook zorgen we samen met  gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

Hoe komt het dat mijn groene gas gewoon door mijn normale leidingen gaat?

Dat werkt zo: groen gas en aardgas stromen samen – gemengd - door het gasnet. Er komt dus ook een mix van groen gas en standaard gas je huis binnen. Maar op het moment dat je voor groen gas kiest, vervang je een deel van het aardgas in het gasnet door het groene gas dat je afneemt. En hoe meer mensen groen gas afnemen, hoe groener de mix wordt. Ditzelfde geldt voor groene stroom.