1. Home
 2. Groene energie

Groene energie is bij ons écht groen

Wij steken al onze energie in een schonere wereld. Samen met onze partners wekken wij al onze groene stroom op in Nederland. En ons groene gas is gemaakt van 100% biogas en voldoet aan de strengste duurzaamheidseisen. Zo kunnen wij je beloven: onze groene energie is écht groen!

Wat is groene energie?

Groene energie is energie die we opwekken uit schone bronnen die nooit opraken. Denk aan zonne-energie, windenergie en stroom die we halen uit waterkracht. Of duurzaam gas uit natuurlijke afvalstromen. Groene energie wordt daarom ook wel duurzame energie of hernieuwbare energie genoemd.

Welke energie is écht groen?

Het ene groen is het andere niet. Gas kan bijvoorbeeld gemaakt zijn van natuurlijke grondstoffen. Maar het kan ook gaan om CO-gecompenseerd aardgas. Wat is nog meer belangrijk bij de keuze voor groene energie? We helpen je op weg.

Groene energie vergelijken

Echt groene energie, daar kun je van op aan

Onze groene stroom is écht groen

Groene stroom is soms minder groen dan je denkt. Bijvoorbeeld omdat het om standaard stroom gaat die de leverancier combineert met groencertificaten uit het buitenland.

Bij ons weet je zeker dat groen écht groen is. Omdat we de groene stroom zelf in Nederland opwekken. Kijk maar op ons stroometiket.

Ons groene gas is écht groen

Groen gas is niet hetzelfde als CO₂-gecompenseerd gas. CO₂-gecompenseerd gas is aardgas waarvoor ergens in de wereld projecten worden gerealiseerd die je uitstoot compenseren. Ook is aardgas is een fossiele brandstof die ooit opraakt..

Ons groene gas is gemaakt van 100% biogas. Echt groen van zichzelf dus, afkomstig van fossielvrije grondstoffen. Als wij het hebben over groen gas, bedoelen we gas dat is gemaakt van biogas, en dus geen CO₂-gecompenseerd gas.

Kies voor groene energie uit Nederland

Overstappen op groene energie is gemakkelijker dan je denkt. Kies vandaag nog voor groene stroom en groen gas, afkomstig uit duurzame bronnen en zoveel mogelijk opgewekt in Nederland.

 • 100% groen uit Nederland

  Duurzame energie Nederland stroom | Meisje bij windmolens

  Onze groene stroom bestaat uit een mix van verschillende duurzame energiebronnen. En wordt voor 100% opgewekt in Nederland.

  Groene stroom Nu vergroenen
 • Dezelfde warmte, maar dan groen

  Duurzame energie Nederland gas | Boer in de wei

  Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van hernieuwbare, fossielvrije grondstoffen zoals koeienmest, slib en gft-afval.

  Groen gas Nu vergroenen

Groene energie afsluiten

Steeds meer klanten stappen over op 100% groene stroom uit Nederland. Wil je helemaal een groene stap zetten? Kies dan ook voor groen gas. Dit is geheel of voor een deel fossielvrij gas, net wat je wilt. Met groen gas kook en verwarm je zoals je gewend bent.

Bekijk je aanbod

Zo maken we jouw energie steeds groener

Eerste drijvende zonnepark in Nederland

Een klimaatneutrale toekomst, vrij van CO2-uitstoot en een fossielvrij leven. Dat vraagt om verder kijken dan bestaande oplossingen. Een mooi voorbeeld rolde uit onze samenwerking met Netterden Zand en Grind. Het resultaat? Een drijvend zonnepark met een capaciteit van 1,2 Megawatt.

Eén van de grootste windparken ter wereld

Op dit moment bouwen we één van de grootste windparken ter wereld. Dat doen we zonder subsidie. We bouwen het voor de Nederlandse kust. In 2023 levert dit windpark per jaar een hoeveelheid fossielvrije stroom die vergelijkbaar is met het verbruik van twee miljoen huishoudens.

Nieuwe, fossielvrije warmtebronnen

Iedereen weet dat we moeten stoppen met aardgas. Daarom zijn we hard op zoek naar nieuwe, fossielvrije warmtebronnen om je huis duurzaam te verwarmen. Zo kun je nu al overstappen op groen gas, gemaakt van 100% natuurlijke grondstoffen. Ook zorgen we samen met gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

Vragen en antwoorden over groene energie

Hoeveel procent groene energie is er in Nederland?

Nederland gebruikt steeds meer groene energie. Zo steeg het aandeel groene energie ten opzichte van de vraag naar alle energie, van 8,8% in 2019 naar 11,1% in 2020 (bron: CBS 2021). De toename kwam vooral door een grotere capaciteit voor zonnestroom en windenergie. In 2050 moet onze energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Dat is een van de energiedoelen van de overheid.

Waar moet ik op letten bij het kiezen voor groene energie?

Energie en energieleveranciers vergelijken is niet makkelijk. Dus om je op weg te helpen, bieden we je een handige stappenlijst om groene stroom en groen gas te vergelijken. 

Beweegt de prijs van groen gas mee met die van standaard gas?

Ja, er is in Nederland één prijs voor energie. Het maakt niet uit hoe deze energie wordt opgewekt. Stijgen de (aard)gasprijzen dan stijgen de prijzen van onze groen-gas-producten ook. Door het aandeel groene energie in Nederland te vergroten, wordt de gasprijs steeds minder bepalend.

Groene energie: een paar voorbeelden

Groene energie, of duurzame energie, komt uit bronnen die niet (snel) opraken. Voorbeelden zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa.

Je kunt bij ons kiezen voor groene stroom en groen gas, maar er is natuurlijk nog veel meer. Bijvoorbeeld zelf je stroom opwekken met zonnepanelen, duurzaam verwarmen met stadsverwarming of een warmtepomp, of een laadpaal plaatsen. Met de Duurzaam Wonen Check zie je meteen waar voor jou de kansen de liggen. 

Tegelijkertijd werken we steeds aan nieuwe manieren om je van groene energie te voorzien. Denk aan warm water dat we uit zonnecollectoren halen, of aan geothermie: dat is warmte uit de bodem. Maar ook waterstof en restwarmte van datacenters zijn mooie, milieuvriendelijke bronnen die gas kunnen vervangen. Ook zorgen we samen met  gemeenten, woningcorporaties en netbeheerders voor aardgasvrije en klimaatneutrale wijken.

Hoe komt het dat mijn groene gas gewoon door mijn normale leidingen gaat?

Dat werkt zo: groen gas en aardgas stromen samen – gemengd - door het gasnet. Er komt dus ook een mix van groen gas en standaard gas je huis binnen. Maar op het moment dat je voor groen gas kiest, vervang je een deel van het aardgas in het gasnet door het groene gas dat je afneemt. En hoe meer mensen groen gas afnemen, hoe groener de mix wordt. Ditzelfde geldt voor groene stroom.

Wanneer stapt mijn gemeente over op groene energie?

Dat verschilt per gemeente, maar uiterlijk eind 2021 moeten de plannen van de gemeenten klaar zijn. In die plannnen staat welke wijken als eerste stoppen met aardgas, en hoe.

Misschien is er over jouw wijk al wat meer bekend. Kijk hiervoor op de website van jouw gemeente en zoek naar 'transitievisie warmte'.