1. Thuis
  2. Energie
  3. Variabel energiecontract

Alles wat je wilt weten over een variabel contract

Een variabel contract heeft een onbepaalde looptijd. Je kunt deze altijd opzeggen, maar je hebt wel een maand opzegtermijn. Met een variabel contract heb je er voordeel van als de energietarieven verder dalen. Op deze pagina vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een energiecontract met variabele tarieven.

Vast of variabel contract?

Onze Vast Variabel Check helpt je op weg. En voorziet je van informatie om zelf de beste keuze te maken.

Doe de check

Wat is een variabel energiecontract?

Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. Dat is fijn als de prijzen dalen. Maar andersom kun je ook meer betalen als de prijzen weer stijgen. De leveringstarieven hangen af van de prijzen op de internationale markten van stroom en gas.

Het is lastig om van tevoren te weten welk soort contract de juiste keuze is. Dat hangt namelijk af van het moment waarop je jouw contract afsluit. En wat er in de periode daarna gebeurt. Sluit je een vast contract af en stijgen de energietarieven daarna flink? Dan heb je geluk: jouw tarieven stijgen niet. Maar blijven de tarieven gelijk of dalen ze? Dan zou je met een variabel contract goedkoper uit zijn geweest.

De voordelen van een variabel contract

Een energiecontract met variabele leveringstarieven heeft bepaalde voor- en nadelen.

Voordelen variabel contract

  • Dalen de prijzen onder het prijsplafond? Dan kan ook jouw energietarief dalen.
  • Het contract is zonder kosten opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Nadelen variabel contract

  • Je hebt niet de zekerheid van een vast tarief.
  • Zit je boven het verbruiksplafond? Dan stijgt jouw rekening ook als de prijzen stijgen.

Wat is het verschil tussen een variabel en een vast contract?

Een variabel contract is een contract voor onbepaalde duur met variabele tarieven. De leveringstarieven voor stroom en gas kunnen veranderen. Een vast contract heeft een vaste looptijd. De leveringstarieven veranderen niet zolang je contract loopt. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode. Meer hierover leggen we uit in bovenstaande video.

Meest gestelde vragen over een variabel contract

Hoe weet ik of ik een variabel contract heb?

In de contractbevestiging en voorwaarden bij je energiecontract lees je of je prijzen vast of variabel zijn.

Welke tarieven zijn variabel bij een variabel contract?

Bij een variabel contract is de leveringsprijs variabel. Dit betekent dat de leveringstarieven kunnen veranderen. Dit is 1 van de 3 onderdelen die je terugziet op je energierekening. De andere onderdelen zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Deze kunnen ook stijgen of dalen, maar dit hangt niet af van je type contract. Veranderen de netbeheerkosten of overheidsheffingen? Dan veranderen ze ook bij een vast contract.

Kan ik een variabel contract opzeggen?

Een variabel contract kun je altijd opzeggen zonder extra kosten. Je hebt wel een maand opzegtermijn.

Waarom zou ik kiezen voor een variabel contract?

Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken. Ook kun je het contract niet kosteloos opzeggen.

Ben ik met een variabel tarief voordeliger uit?

Soms wel. Maar soms ook niet. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet weet of een variabele prijs voordeliger is dan een vast tarief. De echte vergelijking kun je pas achteraf maken.

Biedt Vattenfall ook dynamische energiecontracten aan?

Naast contracten met een vaste of variabele prijs, zijn er contracten met dynamische energieprijzen. Hierbij zijn de tarieven direct gekoppeld aan de prijzen op de dagmarkten. Dit geldt voor stroom en gas. Bij ons kun je op dit moment geen contract met dynamische energieprijzen afsluiten. Bij ons vind je wel variabele contracten, die de markttrend volgen.

Geldt het prijsplafond ook voor een variabel contract?

Het prijsplafond geldt per 1 januari 2023 voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting. Goed om te weten: het prijsplafond geldt alleen als je afgesproken tarief hoger is dan het maximum tarief van het prijsplafond. Het prijsplafond geldt tot een maximumverbruik: het verbruiksplafond. Met het prijsplafond betaal je in 2023:

  • € 1,45 per m³ voor de eerste 1.200 m³ gas
  • € 0,40 per kWh voor de eerste 2.900 kWh stroom
  • € 47,38 per GJ voor de eerste 37 GJ warmte

De plafondtarieven zijn inclusief energiebelasting en btw. Verbruik je meer dan het verbruiksplafond? Dan betaal je hiervoor het tarief van je energiecontract.

Liever de zekerheid van een contract met een vaste prijs?

Grip op je energiezaken? Kies voor de zekerheid van een vaste prijs, nu onder het prijsplafond. Hiermee heb je de zekerheid van een vaste prijs gedurende de looptijd van je contract.

Bekijk je aanbod

Meer over energieprijzen