Vast of variabel contract?
Er zijn nogal wat verschillen tussen een vast en een variabel energiecontract. Onze Vast Variabel Check helpt je om zelf de beste keuze te maken die past bij jouw situatie.
Een variabel contract heeft een onbepaalde looptijd. Je kunt deze altijd opzeggen. Met een variabel contract heb je er voordeel van als de energieprijzen dalen. Op deze pagina vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een energiecontract met variabele tarieven.
Er zijn nogal wat verschillen tussen een vast en een variabel energiecontract. Onze Vast Variabel Check helpt je om zelf de beste keuze te maken die past bij jouw situatie.
Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. Dat is fijn als de prijzen dalen. Maar andersom kun je ook meer betalen als de prijzen weer stijgen. De leveringstarieven hangen af van de prijzen op de internationale markten van stroom en gas.
Hoe weet je tevoren welk soort contract de juiste keuze is voor jou? Dat hangt af van het moment waarop je jouw contract afsluit. En wat er in de periode daarna gebeurt. Sluit je een vast contract af en stijgen de energietarieven daarna flink? Dan zit je goed: jouw tarieven stijgen niet. Blijven de tarieven voor gas en stroom gelijk of dalen ze? Dan was je met een variabel contract goedkoper uit geweest.
Een energiecontract met variabele leveringstarieven heeft bepaalde voor- en nadelen.
Voordelen variabel contract:
Goed om te weten als je kiest voor een variabel contract:
Met een variabel contract veranderen tijdens de looptijd de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. Dat is fijn als de energieprijzen dalen. Maar andersom kun je ook meer betalen als de prijzen weer stijgen. Het voordeel is dat je kunt opzeggen wanneer je wilt.
Als je een vast contract voor stroom en/of gas afsluit, dan kopen wij voor een vaste periode energie voor je in. Zeg je vóór de afgesproken einddatum de vaste overeenkomst op? Dan houden we energie over die je niet meer afneemt. Om de kosten hiervan te dekken rekenen we voor vroegtijdig opzeggen een boete: de opzegvergoeding. Met een variabel energiecontract heb je hier geen last van en zeg je zonder gedoe op wanneer jij wil.
Een variabel contract is een contract voor onbepaalde duur met variabele tarieven. De leveringstarieven voor stroom en gas kunnen hierbij veranderen. Een vast contract heeft een vaste looptijd. De leveringstarieven veranderen niet zolang je contract loopt. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode. Bij een dynamisch contract heb je flexibele energietarieven, die direct met de beursprijs meebewegen. De gasprijzen veranderen per dag en de stroomprijzen zelfs per uur. In Mijn Vattenfall, de Energie-app en op de website zie je jouw actuele tarief. Zo kun je je verbruik slim afstemmen op de prijs van het moment. Meer hierover leggen we uit in de video hierboven.
De salderingsregeling met een variabel energiecontract werkt hetzelfde als salderen op een vast contract. Voor elke kWh zonnestroom die je teruglevert krijg je een kWh gratis stroom op momenten dat de zon niet schijnt. De stroom die je teruglevert verrekenen we aan het einde van het jaar. Het resultaat van de saldering vind je terug op je jaarafrekening.
Bij een variabel energiecontract kan je leveringstarief voor stroom en gas veranderen. Dat geldt ook voor de terugleververgoeding. Hier heb je alleen mee te maken als je zonnepanelen hebt én over een heel jaar netto meer stroom teruglevert dan je afneemt. Als je al klant bij ons bent, vind je de terugleververgoeding terug in Mijn Vattenfall.
Een variabel energiecontract is een contract zonder eindtijd en is maandelijks opzegbaar. Bij een variabel energiecontract horen ook variabele leveringstarieven voor gas en stroom. Deze prijzen kunnen meerdere keren per jaar veranderen. Variabele energietarieven kunnen zowel stijgen als dalen.
Een variabel energiecontract is een contract zonder einddatum met veranderende tarieven voor gas en stroom. De tarieven kunnen meerdere keren per jaar veranderen. Net als bij een vast energiecontract betaal je een termijnbedrag op basis van je verwachte energieverbruik voor de komende 12 maanden. Dit termijnbedrag kun je aanpassen als je energieverbruik hoger of lager is dan onze inschatting.
In de contractbevestiging en voorwaarden bij je energiecontract lees je of je prijzen vast of variabel zijn.
Bij een variabel contract is de leveringsprijs variabel. Dit betekent dat de leveringstarieven kunnen veranderen. Dit is 1 van de 3 onderdelen die je terugziet op je energierekening. De andere onderdelen zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Deze kunnen ook stijgen of dalen, maar dit hangt niet af van je type contract. Veranderen de netbeheerkosten of overheidsheffingen? Dan veranderen ze ook bij een vast contract.
De tarieven van een variabel contract veranderen soms meerdere keren per jaar. Wil je weten wat je tarief wordt als je vandaag een variabel energiecontract afsluit? Bekijk dan ons aanbod op dit moment. Ben je al klant bij Vattenfall en wil je jouw tarieven bekijken? Kijk dan in Mijn Vattenfall.
Een variabel contract kun je altijd opzeggen zonder extra kosten.
Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken. Ook kun je het contract niet kosteloos opzeggen.
Soms wel. Maar soms ook niet. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet weet of een variabele prijs voordeliger is dan een vast tarief. De echte vergelijking kun je pas achteraf maken.
Kiezen voor een variabel energiecontract kan verstandig zijn als:
De ontwikkeling van energieprijzen is onzeker. De afgelopen jaren hebben we gezien dat prijzen voor stroom en gas ook sterk kunnen stijgen. Als de prijzen op de energiemarkt stijgen, dan kunnen je variabele tarieven ook stijgen.
Variabele energieprijzen kunnen meerdere keren per jaar stijgen of dalen. Dit hangt af van de ontwikkelingen op de energiemarkt. Je tarief kan ook een tijd stabiel blijven. Als je tarieven veranderen, krijg je daar altijd op tijd bericht over.
Naast contracten met een vaste of variabele prijs, zijn er contracten met dynamische energieprijzen. Hierbij kunnen de leveringstarieven voor stroom en gas snel schommelen. Je gasprijzen veranderen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Ze kunnen zowel stijgen als dalen. Bekijk of ons dynamische contract iets voor jou is.
Met een variabel contract veranderen tijdens de looptijd je leveringstarieven. Dat is fijn als de energieprijzen dalen. Maar andersom kun je ook meer gaan betalen als de prijzen stijgen. Wil je meer grip op je energiezaken? Dan is een vast contract een goede keuze. Zo heb je de zekerheid van een vaste prijs voor de looptijd van je contract.
Voor welk contract moet je nu kiezen: vast, variabel of dynamisch? Een logische vraag natuurlijk. Want jouw besluit heeft impact op je energierekening. Wij maken het helder.