1. Home
  2. Energie
  3. Variabel energiecontract

Alles wat je wilt weten over een variabel contract

Een variabel contract heeft een onbepaalde looptijd. Je kunt deze altijd opzeggen, maar je hebt wel een maand opzegtermijn. Tijdens je contract kan het leveringstarief voor gas of stroom veranderen. Op deze pagina vertellen we je meer over de voor- en nadelen van een energiecontract met variabele tarieven.

Wat is een variabel energiecontract?

Tijdens de looptijd van een variabel contract veranderen de variabele leveringstarieven. Dit kan meerdere keren per jaar gebeuren. Dat is fijn als de prijzen dalen. Maar andersom kun je ook meer betalen als de prijzen weer stijgen. De leveringstarieven hangen af van de prijzen op de internationale markten van stroom en gas.

Het is lastig om van tevoren te weten welk soort contract de juiste keuze is. Dat hangt namelijk af van het moment waarop je jouw contract afsluit. En wat er in de periode daarna gebeurt. Sluit je een vast contract af en stijgen de energietarieven daarna flink? Dan heb je geluk: jouw tarieven stijgen niet. Maar blijven de tarieven gelijk of dalen ze? Dan zou je met een variabel contract goedkoper uit zijn geweest.

Voordelen van een variabel contract

Een energiecontract met variabele leveringstarieven heeft bepaalde voor- en nadelen.

Voordelen variabel contract

  • Dalen de prijzen? Dan kan ook jouw energietarief dalen.
  • Het contract is zonder kosten opzegbaar met een opzegtermijn van 1 maand.

Nadelen variabel contract

  • Je hebt niet de zekerheid van een vast tarief.
  • Stijgen de prijzen? Dan kan jouw tarief ook stijgen.

Wat is het verschil tussen een variabel en een vast contract?

Een variabel contract is een contract voor onbepaalde duur met variabele tarieven. De leveringstarieven voor stroom en gas kunnen veranderen. Een vast contract heeft een vaste looptijd. De leveringstarieven veranderen niet zolang je contract loopt. Zo ben je zeker van een vaste energieprijs voor een langere periode. Meer hierover leggen we uit in onderstaande video.

Het prijsplafond biedt zekerheid

Dankzij het prijsplafond dat per 1 januari 2023 ingaat, weet je dat in 2023 niet meer betaalt dan het maximumtarief van €1,45 per m3 gas en €0,40 per kWh stroom. Deze tarieven gelden voor je energieverbruik tot het plafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom). Voor het energieverbruik boven het plafond betaal je het tarief zoals afgesproken in je energiecontract. Je hoeft je geen zorgen te maken over prijsstijgingen als je verbruik lager is dan het plafond. Dit zie je terug in onze app en in Mijn Vattenfall.

Blijf op de hoogte, zet een vinkje

Met ons Voordeel Vinkje houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen op de energiemarkt, onze voordelen én onze energietarieven. Zo weet je als eerste wanneer de tarieven weer interessant zijn om over te stappen. Door je aan te melden ontvang je automatisch bericht.

Zet je Voordeel Vinkje aan

Meest gestelde vragen over een variabel contract

Hoe weet ik of ik een variabel contract heb?

In de voorwaarden van je energiecontract lees je of je prijzen vast of variabel zijn.

Waarom zou ik kiezen voor een variabel contract?

Met een variabel contract kan jouw leveringstarief dalen als de energieprijzen dalen. Ook kun je het contract maandelijks opzeggen. Met een vast contract zit je voor een langere periode vast aan een afgesproken prijs. Je merkt er dus niks van als de prijzen weer zakken. Ook kun je het contract niet zomaar opzeggen.

Hoe sluit ik een variabel contract af?

Wil je overstappen naar Vattenfall? Een variabel contract afsluiten is zo gebeurd. Bekijk onze aanbiedingen.

Ben ik met een variabel tarief voordeliger uit?

Soms wel. Maar soms ook niet. Het eerlijke antwoord is dat je vooraf niet weet of een variabele prijs voordeliger is dan een vast tarief. De echte vergelijking kun je pas achteraf maken.

Geldt het prijsplafond ook voor een variabel contract?

Het prijsplafond geldt per 1 januari 2023 voor alle huishoudens en bedrijven met een kleinverbruikaansluiting. Goed om te weten: het prijsplafond geldt alleen als je afgesproken tarief hoger is dan het maximum tarief van het prijsplafond.

Kan ik een variabel contract opzeggen?

Een variabel contract kun je altijd opzeggen zonder extra kosten. Je hebt wel een maand opzegtermijn.

Welke tarieven zijn variabel bij een variabel contract?

Bij een variabel contract is de leveringsprijs variabel. Dit betekent dat de leveringstarieven kunnen veranderen. Dit is 1 van de 3 onderdelen die je terugziet op je energierekening. De andere onderdelen zijn de netbeheerkosten en de overheidsheffingen. Deze kunnen ook stijgen of dalen, maar dit hangt niet af van je type contract. Veranderen de netbeheerkosten of overheidsheffingen? Dan veranderen ze ook bij een vast contract.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op stroom of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

Meer over energieprijzen