1. Home
 2. Zonnepanelen
 • Zonnepanelen: wek je eigen duurzame stroom op

  Wek met zonnepanelen je eigen duurzame stroom op

  Bereken je besparing

Zonnepanelen? Bij ons zit je goed

Met zonnepanelen wek je zelf energie op. Met persoonlijk advies van specialisten: we bekijken je huis op afstand met speciaal ontwikkelde software en nemen telefonisch contact met je op. Soms komen we vóór de installatie langs om alles dubbel te checken.

Goed voor het milieu

Met zonnepanelen wek je je eigen duurzame stroom op

Slimme investering

Je verdient zonnepanelen terug doordat je direct bespaart op stroomkosten

Onafhankelijk

Je wekt de komende 20-30 jaar je eigen duurzame stroom op

Zonnepanelen kosten en opbrengsten

Met zonnepanelen op je dak bespaar je direct. Je merkt het aan je maandelijkse energierekening: daar vallen de stroomkosten geheel of grotendeels weg. 

Benieuwd hoeveel stroom je met je eigen zonnepanelen kunt opwekken? En wat je kosten en opbrengsten zouden zijn? Onze Zonnepanelen Check berekent dit op basis van:

 • je dakoppervlak
 • de zoninstraling
 • de hoeveelheid stroom die in je woning wordt verbruikt
 • het rendement van de zonnepanelen (keuze uit 3 pakketten)

Nieuw: de groene lening via Vattenfall

Is het totaalbedrag voor je zonnepanelen hoger dan € 5.000 en vind je dat voor nu te veel? Wie weet kom je wel in aanmerking voor een fiscaal aftrekbare groene lening. In de meeste gevallen is de opbrengst van de zonnepanelen hoger dan de kosten voor de lening.

Naar de groene lening

Wat zijn de beste zonnepanelen voor op je dak?

 • Premium Power

  Premium power zonnepanelen

  LG 375 Wp Full Black

  • 375 Wp vermogen
  • Volledig zwart (full black)
  • 25 jaar productgarantie
  • 25 jaar vermogensgarantie

  Pakket met 10 panelen vanaf:

  *tijdelijk niet leverbaar*
 • Excellent Power

  Excellent Power zonnepanelen

  Phono Solar 400Wp Full Black

  • 400 Wp vermogen
  • Volledig zwart (full black)
  • 15 jaar productgarantie
  • 25 jaar vermogensgarantie

  Pakket met 10 panelen vanaf:

  € 5.136 excl. btw
  Bekijk specificaties
 • High Power

  High Power zonnepanelen

  Longi 360 Wp Full Black

  • 360 Wp vermogen
  • Volledig zwart (full black)
  • 12 jaar productgarantie
  • 25 jaar vermogensgarantie

  Pakket met 10 panelen vanaf:

  € 4.680 excl. btw
  Bekijk specificaties
Installateur draagt zonnepaneel

Prijs - kwaliteit

Bij de beste zonnepanelen is vooral de prijs-kwaliteitverhouding goed op orde. En niet alleen die van de zonnepanelen zelf, maar ook die van de omvormer en het overige materiaal. Wij noemen 8 aspecten waarmee je de juiste verhouding voor jouw situatie kunt beoordelen. 

Voordelen zonnepanelen

Het grootste voordeel van zonnepanelen is natuurlijk de besparing op je energierekening. Andere voordelen van zonnepanelen zijn:

 • Je eigen zonnestroom is goedkoper dan stroom van je energiebedrijf.
 • De zon is een onuitputtelijke bron van energie. En zonne-energie is schone energie.
 • Met de fiscaal aftrekbare groene lening profiteer je direct van de zon, zonder te investeren.
3x waarom zonnepanelen

Zonnepanelen in 5 stappen

1. Check of je dak geschikt is en bereken zelf opbrengsten en kosten

Ben je benieuwd hoeveel energie je met zonnepanelen kunt opwekken en hoeveel geld je daarmee kunt besparen? Via onze snelle Zonnepanelen Check zie je direct of je dak geschikt is en wat de kosten en opbrengsten in jouw geval zouden zijn. Ook zie je of je in aanmerking komt voor een gunstige lening voor je zonnepanelen.

2. Altijd contact bij offerte-aanvraag

Als je bij ons een zonnepanelen offerte aanvraagt, bellen we je eerst om wat details over je meterkast en dak door te nemen. Zo weten we zeker dat we een aanbod doen wat bij je situatie past. Het komt bijvoorbeeld voor dat er een extra groep moet worden gemaakt in de meterkast. Dat kunnen onze monteurs ter plaatse doen dus die kosten nemen we direct mee in de offerte. Zodat je weet waar je aan toe bent. 

3. Akkoord met de offerte? Dan komen we soms langs voor een inspectie

Na het tekenen van je offerte sturen we soms nog een specialist langs voor een schouw. Dat is afhankelijk van je woning en je dak. De schouwer doet een technische check en controleert of de installatie kan plaatsvinden zoals afgesproken in de offerte. Zo voorkomen we verassingen bij de installatie. 

De schouwer maakt het legplan definitief. Daarna plannen we in overleg met jou de installatie in. Is er geen schouw nodig? Dan plannen we meteen een installatieafspraak in.

4. Aanbetaling van 20% van de totale kosten

Voordat we de zonnepanelen komen installeren, vragen we een aanbetaling van 20% van de totale kosten.

Wij melden je alvast als leverancier aan bij je netbeheerder zodat je vanaf dag 1 kunt terugleveren. Je ontvangt hier per mail een bevestiging van.

5. De installatie doen we in één dag

De installatie zelf is doorgaans in één dag klaar. Je start direct met besparen. De installateurs demonstreren dat je via de app kunt zien hoeveel kWh je opwekt. Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen

Meer weten? Lees alles over terugverdientijd zonnepanelen.

Zij kozen voor zonnepanelen

 • 'Ik wist meteen dat het nieuwe schip klimaatneutraal moest worden'
  Collega Wouter verbouwde in 2017 zijn woonschip
 • 'Die teller terug zien tikken, dat geeft gewoon een kick'
  Aldwin heeft geen spijt van zijn zonnepanelen uit 2018

Onze energierekening bestaat nu alleen nog maar uit gasverbruik, belastingen en netbeheerkosten. Dat scheelt 55 euro per maand.

Vragen & antwoorden over zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, gemaakt van laagjes silicium. Zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt daar een elektrische spanning op. Dit is gelijkstroom. Een zogenaamde omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom: de stroom die uit je stopcontact komt.

Meer weten: lees ons artikel Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Nieuws: de ingangsdatum voor het afbouwen van de salderingsregeling is volgens het kabinet niet haalbaar. Lees hier het laatste nieuws over de salderingsregeling

Vanaf 2023 bouwt de overheid de salderingsregeling af. Dat houdt in dat bezitters van zonnepanelen vanaf 2023 ieder jaar 11 % van de Energiebelasting per kWh minder kunnen salderen. Vanaf 2031 krijgen zonnepaneelbezitters alleen nog een vergoeding van het leveringstarief per kWh. 

Wil je weten wat dit precies betekent? Lees dat ons artikel De salderingsregeling voor zonnepanelen: dit is het, zo werkt het

 

Hoe bepaal ik wat de beste koop voor zonnepanelen is?

Bij het kiezen van je zonnepanelen kijk je natuurlijk naar de prijs. Maar uiteindelijk zijn zonnepanelen pas goedkoop als niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit goed is. Het artikel 'Goedkope zonnepanelen: kijk naar de beste prijs én de beste kwaliteit' bevat een checklist van zaken die je per aanbieder met elkaar kunt vergelijken om een goede keuze te maken. 

Kunnen zonnepanelen ook op een plat dak?

Ook als je een plat dak hebt kun je voor zonnepanelen kiezen. Zo zet je een belangrijke stap richting fossielvrij leven en bespaar je honderden euro’s per jaar op je energierekening. In het artikel 'Zonnepanelen op een plat dak. Ook dat kan' lees je hoe het werkt als je zonnepanelen op een plat dak wilt.

Welk type omvormer biedt Vattenfall bij de zonnepanelen aan?

Zonnepanelen leveren gelijkstroom, maar om elektrische apparaten te gebruiken heb je wisselstroom nodig. Een omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom.

Bij onze zonnepanelenpakketten leveren wij A-merk omvormers van GroWatt of SolarEdge: 

 • Standaard bieden we de GroWatt omvormer aan. Bij deze omvormer worden de panelen in serie aan elkaar (in één of meerdere zogenaamde string) verbonden en gekoppeld aan de omvormer.
 • Heb je schaduw op je dak en/of panelen op meerdere dakdelen? Dan raden we je een SolarEdge omvormer met power optimizers aan. 

De zonadviseurs van Feenstra bespreken je situatie telefonisch helemaal met je door en geven advies op maat. Meer informatie over de omvormer die we aanbieden.

De invloed van COVID-19 op het installeren van zonnepanelen

In deze uitdagende tijden heb je misschien aanvullende vragen. Dat begrijpen we en daarom hebben we de meest gestelde vragen voor je verzameld. Staat jouw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.

Blijven jullie zonnepanelen installeren?

Ja, de monteurs van Feenstra komen ook in deze periode de bestelde zonnepanelen installeren. Daarbij houden we de richtlijnen van het RIVM aan. Dit houdt in dat de monteur 1,5 meter afstand houdt en alleen langskomt als hij geen koorts of verkoudheidsklachten heeft.

Als de monteur zich een paar dagen voor de afspraak ziek meldt, dan gaan we op zoek naar vervanging. En weten we op de dag zelf pas dat de monteur niet kan komen, dan maken we een nieuwe afspraak voor de installatie.

Ik heb een installatie-afspraak staan en bij mij thuis is iemand ziek. Wat nu?

Heb je al een afspraak gemaakt en heeft iemand bij je thuis koorts of verkoudheidsklachten? Of is een huisgenoot positief getest op Corona? Dan maken wij graag een nieuwe installatieafspraak. Bel 055 539 3832 (tussen 10.00 en 14.00 uur).

Hebben jullie voldoende zonnepanelen op voorraad?

We hebben voldoende voorraad van alle typen panelen die wij aanbieden. Zoals altijd kun je een zonnepanelen offerte aanvragen. We leveren alle bestellingen volgens afspraak, tenzij we geplande installaties door onvoorziene omstandigheden moeten uitstellen.

Wanneer komen jullie mijn bestelde zonnepanelen installeren?

Nadat je de opdracht hebt getekend, komen we bij je langs om alle technische details van de installatie te bekijken. Enkele weken na dat moment komen we de zonnepanelen plaatsen.

Lees meer over zonnepanelen

De prijs van je zonnepaneel

Wil je zonnepanelen kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de prijs van een zonnepaneel. Wat betaal je voor zonnepanelen en wat levert het je op? Bekijk welk pakket het best bij je past en wat je voordeel is. Als klant van Vattenfall profiteer je van onze zonnepanelen aanbieding: € 100,- korting op de aanschaf van onze zonnepanelen pakketten.

Hoge kwaliteit zonnepanelen loont op lange termijn

De kwaliteit van zonnepanelen verschilt nogal. Wij raden je aan om bij zonnepanelen kwaliteit niet uit het oog te verliezen, want ze moeten wel even mee. Bij de beste zonnepanelen is vooral de prijs-kwaliteitverhouding goed op orde. En niet alleen die van de zonnepanelen zelf, maar ook die van de omvormer en het overige materiaal.