1. Thuis
  2. Zonnepanelen
  • Zonnepanelen: wek je eigen energie op

  • Wat kan je besparen?

    Wil je zonnepanelen kopen of huren? In onze Dakcheck zie je binnen 2 minuten hoeveel je met jouw dak kan besparen. Vraag ook meteen vrijblijvend een gratis offerte aan.

3 voordelen van zonnepanelen

Zonne-energie

Met zonnepanelen wek je je eigen stroom op.

Een slimme investering

Met zonnepanelen bespaar je op je energiekosten.

Een beter energielabel

Met zonnepanelen op je dak maak je je huis energiezuiniger.

3 redenen voor zonnepanelen op je dak

Wel of geen zonnepanelen?

Ja, zonnepanelen zijn nog steeds een slimme investering. Waarom?

  • Zonnepanelen blijven rendabel. Hoewel de vaste terugleverkosten de terugverdientijd iets verlengen, profiteer je nog steeds van je eigen, opgewekte stroom.
  • De prijzen zijn de afgelopen jaren flink gedaald, en bovendien betaal je geen btw meer op zonnepanelen.
  • Wil je liever niet in één keer investeren? Via onze partner Solease kan je ook zonnepanelen huren.
  • Belangrijk is dat je het maximale uit je zonnestroom haalt. We vertellen je graag hoe!
Zet je zonnestroom slim in

Zonnepanelen, zo zit het

  • Hoeveel bespaar ik met mijn zonnepanelen?

    Met zonnepanelen op je dak bespaar je direct. Je merkt het aan je maandelijkse energierekening: daar vallen de stroomkosten geheel of grotendeels weg.

    Benieuwd hoeveel stroom je met je eigen zonnepanelen opwekt? En wat je besparing en opbrengsten zouden zijn? Met behulp van onze Dakcheck bereken je dit op basis van onder meer je dakhoogte en dakbedekking.

  • Hoeveel kosten zonnepanelen?

    Wil je zonnepanelen kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de prijs van een zonnepaneel. Wat betaal je voor zonnepanelen en wat levert het je op? Bekijk welk pakket het best bij je past en wat je voordeel is. Als klant van Vattenfall krijg je extra voordeel: € 100 korting op zonnepanelen pakketten als je ze koopt via een van onze installatiepartners.

  • Zonnepanelen: kopen of huren?

    We willen zonnepanelen mogelijk maken voor elke huiseigenaar met een eigen dak. Daarom helpen we je graag bij het kopen van zonnepanelen. Heb je niet genoeg spaargeld, of investeer je dit liever in andere oplossingen? Geen probleem: je kan ook zonnepanelen huren. Dit is een slimme en toegankelijke manier om te genieten van zonne-energie. Zonder eigen investering maar wel met een optie tot koop. 

  • Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?

    De terugverdientijd van zonnepanelen is gemiddeld vijf jaar (bron: Milieu Centraal). Er zijn natuurlijk wel een aantal factoren die de terugverdientijd van je zonnepanelen beïnvloeden. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de kosten voor de aanschaf en installatie, maar ook het aantal zonuren, de kwaliteit van je zonnepanelen en de vaste terugleverkosten

    Meer weten? Lees alles over de terugverdientijd van zonnepanelen.

  • Hoe werkt salderen en terugleveren?

    Zonne-energie die je niet zelf gebruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Dankzij de salderingsregeling krijg je daar net zoveel stroom voor terug. Zo worden opwek en verbruik tegen elkaar weggestreept. Lever je netto meer stroom terug dan je verbruikt? Dan krijg je daar per kWh een terugleververgoeding voor.

    Vaste terugleverkosten

    Het terugleveren van stroom aan het net brengt kosten met zich mee. Daarom brengen we vanaf 1 juli vaste terugleverkosten in rekening aan klanten met zonnepanelen. Hoe dit precies allemaal werkt, wat de kosten zijn en waarom we ze in rekening brengen, leggen we hier aan je uit.

  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

    Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, hangt af van een aantal factoren. Bij het maken van een legplan en een persoonlijke offerte, kijken we naar 6 factoren:

    1. Je stroomverbruik
    2. De oppervlakte van je dak en het formaat van je zonnepanelen
    3. Het vermogen van de zonnepanelen die je wilt
    4. De hellingshoek van je dak
    5. De richting van je dak
    6. Het soort zonnepaneel

    Meer weten? Lees ons artikel: Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

  • Hoe kies ik mijn zonnepanelen?

    De kwaliteit van zonnepanelen verschilt nogal. Wij raden je aan om bij zonnepanelen kwaliteit niet uit het oog te verliezen, want ze moeten wel even mee. Bij de beste zonnepanelen is vooral de prijs-kwaliteitverhouding goed op orde. En niet alleen die van de zonnepanelen zelf, maar ook die van de omvormer en het overige materiaal. 

  • Welke zonnepanelen leveren wij?

    We leveren uitsluitend monokristallijne zonnepanelen van topkwaliteit. Onze zonnepanelen hebben een vermogen van minimaal 390 Wattpiek. In de vrijblijvende offerte staan alle specifieke productkenmerken en garanties.

    • Volledig zwart
    • Minimaal 390 Wp
    • Glas folie of glas-glas incl. geanodiseerd aluminium randen
    • 15 tot 25 jaar productgarantie
    • 25 jaar vermogensgarantie
    • Hoge paneel efficiency van +20%
    • Lage degradatie over de jaren

    Vraag gratis advies aan

Zonnepanelen en een dynamisch energiecontract

Heb je zonnepanelen? Dan is een dynamisch energiecontract niet altijd de beste keuze.

Op het moment dat je de meeste zonnestroom opwekt (midden op de dag), zijn de prijzen van een dynamisch contract het laagst. Kortom, de dynamische stroomprijzen en jouw opgewekte zonnestroom zijn op hetzelfde moment het goedkoopst.

In de avonden en 's nachts zijn de prijzen hoger, omdat er meer vraag is naar stroom. Dit zijn juist de momenten waarop jij waarschijnlijk stroom nodig hebt, omdat je zonnepanelen dan weinig opwekken.

Op dit moment adviseren we je dus eerder een variabel of vast contract.

Zonnepanelen in 5 stappen

1. Check of je dak geschikt is en bereken zelf opbrengsten en kosten

Ben je benieuwd hoeveel energie je met zonnepanelen kan opwekken en hoeveel geld je daarmee bespaart? Via onze snelle Dakcheck zie je direct of je dak geschikt is en wat de kosten en opbrengsten in jouw geval zouden zijn.

2. Altijd contact bij aanvraag voor gratis advies

Als je bij ons een zonnepanelen offerte aanvraagt, bellen we je eerst om wat details over je meterkast en dak door te nemen. Zo weten we zeker dat we een aanbod doen wat bij je situatie past. Het komt bijvoorbeeld voor dat er een extra groep moet worden gemaakt in de meterkast. Dat doen onze monteurs ter plaatse dus die kosten nemen we direct mee in de offerte. Zodat je weet waar je aan toe bent. 

3. Akkoord met de offerte? Dan komen we soms langs voor een inspectie

Na het tekenen van je offerte sturen we soms nog een specialist langs voor een schouw. Dat is afhankelijk van je woning en je dak. De schouwer doet een technische check en controleert of de installatie kan plaatsvinden zoals afgesproken in de offerte. Zo voorkomen we verassingen bij de installatie. 

De schouwer maakt het legplan definitief. Daarna plannen we in overleg met jou de installatie in. Is er geen schouw nodig? Dan plannen we meteen een installatieafspraak in.

4. Aanbetaling van de totale kosten

Voordat we de zonnepanelen komen installeren, vragen onze partners een aanbetaling. Dit is een percentage van de totale kosten en staat beschreven in de offerte en het uiteindelijke koopcontract.

Wij melden je alvast als leverancier aan bij je netbeheerder zodat je vanaf dag één kan terugleveren. Je ontvangt hier per mail een bevestiging van.

5. De installatie doen we in één dag

De installatie zelf is doorgaans in één dag klaar. Je start direct met besparen. De installateurs demonstreren dat je via de app kan zien hoeveel kWh je opwekt. Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen? Bij ons zit je goed

Wil je zonnepanelen kopen of eerst persoonlijk advies? In onze Dakcheck laten we je zien wat je dak oplevert en hoeveel je gaat besparen. Hierna vraag je heel eenvoudig gratis een advies aan. Onze specialisten nemen dan telefonisch contact met je op over de mogelijkheden van je dak. Ben je al klant bij ons? Dan krijg je € 100,- korting als je de zonnepanelen koopt of huurt bij een van onze partners.

Doe de DakCheck

Vragen & antwoorden over zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, gemaakt van laagjes silicium. Zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt daar een elektrische spanning op. Dit is gelijkstroom. Een zogenaamde omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom: de stroom die uit je stopcontact komt.

Meer weten: lees ons artikel Hoe werken zonnepanelen?

Hoe bepaal ik wat de beste koop voor zonnepanelen is?

Bij het kiezen van je zonnepanelen kijk je natuurlijk naar de prijs. Maar uiteindelijk zijn zonnepanelen pas goedkoop als niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit goed is. Behalve de prijs is het bij het kopen van zonnepanelen belangrijk om te letten op:

  • Vermogen zonnepanelen
  • Een eventueel kwaliteitskeurmerk
  • Garantie op je zonnepanelen + installatie + omvormer
  • De betrouwbaarheid van de leverancier
  • Certificering en ervaring van de monteur
  • De veiligheid van de installatie
Kunnen zonnepanelen ook op een plat dak?

Ook als je een plat dak hebt kun je voor zonnepanelen kiezen. In het artikel 'Zonnepanelen op een plat dak. Ook dat kan' lees je hoe het werkt als je zonnepanelen op een plat dak wilt.

Welk type omvormer biedt Vattenfall bij de zonnepanelen aan?

Zonnepanelen leveren gelijkstroom, maar om elektrische apparaten te gebruiken heb je wisselstroom nodig. Een omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom.

Bij onze zonnepanelenpakketten leveren wij A-merk omvormers van GroWatt, SolarEdge en Enphase: 

  • Standaard bieden we de GroWatt omvormer aan. Bij deze omvormer worden de panelen in serie aan elkaar (in één of meerdere zogenaamde string) verbonden en gekoppeld aan de omvormer.
  • Heb je schaduw op je dak en/of panelen op meerdere dakdelen? Dan bieden wij twee keuzes: een SolarEdge omvormer met power optimizers of micro omvormers van Enphase. Met beide oplossingen haal je het meeste uit je zonnepanelen en kun je op paneelniveau monitoren.

Onze installatiepartners bespreken je situatie helemaal met je door en geven advies op maat.

Wanneer moet je je oude zonnepanelen vervangen?

Zonnepanelen gaan lang mee, daar kunnen we kort over zijn. De meeste producenten en leveranciers van zonnepanelen geven een jarenlange garantieperiode. Wel is het zo dat in de afgelopen jaren de opbrengst van zonnepanelen is verbeterd. De hoeveelheid elektriciteit die een zonnepaneel onder ideale omstandigheden opwekt, drukken we uit in Wattpiek (Wp). Zonnepanelen die enkele jaren geleden zijn gemaakt, hebben een opbrengst tussen 200 en 300 Wp. Laat je nu zonnepanelen installeren, dan is de opbrengst per paneel meestal meer dan 400 Wp (Bron: Milieu Centraal). Misschien loont het dus om je oude panelen binnenkort te vervangen. Wil je advies? Vraag via de Dakcheck vrijblijvend een offerte of adviesgesprek aan.

Hoe zit het met btw?

Vanaf 2023 hoef je geen btw meer te betalen voor de aanschaf van zonnepanelen op je huis. Je hoeft het dus ook niet meer terug te vragen. Er wordt nog wel btw geheven over bijvoorbeeld de vervanging van je groepenkast. Maar die vervanging is niet altijd nodig.

Zij kozen voor zonnepanelen

  • 'Ik wist meteen dat er zonnepanelen op het woonschip moesten komen'
    Collega Wouter verbouwde in 2017 zijn woonschip
  • 'Die teller terug zien tikken, dat geeft gewoon een kick'
    Aldwin heeft geen spijt van zijn zonnepanelen uit 2018

Meer weten over zonnepanelen?