1. Thuis
 2. Zonnepanelen
 • Zonnepanelen: wek je eigen duurzame energie op

 • Wat kun je besparen?

  Wil je zonnepanelen kopen of huren? In onze Dakcheck zie je binnen 2 minuten hoeveel je met jouw dak kan besparen. Vraag ook meteen vrijblijvend een gratis offerte aan.

Zonnepanelen? Bij ons zit je goed

Wil je zonnepanelen kopen of eerst persoonlijk advies? In onze Dakcheck laten we je zien wat je dak oplevert en hoeveel je gaat besparen. Hierna vraag je heel eenvoudig gratis een offerte aan. Onze specialisten nemen dan telefonisch contact met je op over de mogelijkheden van je dak. Ben je al klant bij ons? Als je al klant bij ons bent, krijg je € 100,- korting als je de zonnepanelen koopt of huurt bij een van onze partners.

Doe de Dakcheck

Goed voor het milieu

Met zonnepanelen wek je je eigen duurzame stroom op

Slimme investering

Met zonnepanelen bespaar je op je toekomstige energiekosten

Onafhankelijk

Met zonnepanelen ben je 20 tot 30 jaar grotendeels energie-onafhankelijk

Zonnepanelen besparing en opbrengsten

Met zonnepanelen op je dak bespaar je direct. Je merkt het aan je maandelijkse energierekening: daar vallen de stroomkosten geheel of grotendeels weg. 

Benieuwd hoeveel stroom je met je eigen zonnepanelen kunt opwekken? En wat je besparing en opbrengsten zouden zijn? Met behulp van onze Dakcheck bereken je dit op basis van onder meer je dakhoogte en dakbedekking.

3 voordelen zonnepanelen

 • Besparing op je energierekening, en mogelijk een hoger energielabel voor je huis.
 • De zon is een onuitputtelijke bron van energie. 
 • Zonne-energie is schone energie. (Bron: Milieu Centraal)
3x waarom zonnepanelen

Hoe snel verdien ik mijn zonnepanelen terug?

Meer weten? Lees alles over de terugverdientijd van zonnepanelen.

Zonnepanelen kopen of huren

Wij willen zonnepanelen mogelijk maken voor elke huiseigenaar met een eigen dak. Daarom helpen we je graag bij het kopen van zonnepanelen. Heb je niet genoeg spaargeld, of investeer je dit liever in andere duurzame oplossingen? Geen probleem: je kunt ook zonnepanelen huren. Dit is een slimme en toegankelijke manier om te genieten van zonne-energie. Zonder eigen investering maar wel met een optie tot koop. 

Zwarte zonnepanelen

We leveren uitsluitend monokristallijne zonnepanelen van topkwaliteit. Onze zonnepanelen hebben een vermogen van minimaal 390 Wattpiek. In de vrijblijvende offerte staan alle specifieke productkenmerken en garanties. 

  • Volledig zwart
  • Minimaal 390 Wp
  • Glas folie of glas-glas incl. geanodiseerd aluminium randen
  • 15 tot 25 jaar productgarantie
  • 25 jaar vermogensgarantie
  • Hoge paneel efficiency van +20%
  • Lage degradatie over de jaren
  Vraag een offerte aan

Zij kozen voor zonnepanelen

 • 'Ik wist meteen dat het nieuwe schip klimaatneutraal moest worden'
  Collega Wouter verbouwde in 2017 zijn woonschip
 • 'Die teller terug zien tikken, dat geeft gewoon een kick'
  Aldwin heeft geen spijt van zijn zonnepanelen uit 2018

Zonnepanelen in 5 stappen

1. Check of je dak geschikt is en bereken zelf opbrengsten en kosten

Ben je benieuwd hoeveel energie je met zonnepanelen kunt opwekken en hoeveel geld je daarmee kunt besparen? Via onze snelle Dakcheck zie je direct of je dak geschikt is en wat de kosten en opbrengsten in jouw geval zouden zijn.

2. Altijd contact bij offerte-aanvraag

Als je bij ons een zonnepanelen offerte aanvraagt, bellen we je eerst om wat details over je meterkast en dak door te nemen. Zo weten we zeker dat we een aanbod doen wat bij je situatie past. Het komt bijvoorbeeld voor dat er een extra groep moet worden gemaakt in de meterkast. Dat kunnen onze monteurs ter plaatse doen dus die kosten nemen we direct mee in de offerte. Zodat je weet waar je aan toe bent. 

3. Akkoord met de offerte? Dan komen we soms langs voor een inspectie

Na het tekenen van je offerte sturen we soms nog een specialist langs voor een schouw. Dat is afhankelijk van je woning en je dak. De schouwer doet een technische check en controleert of de installatie kan plaatsvinden zoals afgesproken in de offerte. Zo voorkomen we verassingen bij de installatie. 

De schouwer maakt het legplan definitief. Daarna plannen we in overleg met jou de installatie in. Is er geen schouw nodig? Dan plannen we meteen een installatieafspraak in.

4. Aanbetaling van de totale kosten

Voordat we de zonnepanelen komen installeren, vragen onze partners een aanbetaling. Dit is een percentage van de totale kosten en staat beschreven in de offerte en het uiteindelijke koopcontract.

Wij melden je alvast als leverancier aan bij je netbeheerder zodat je vanaf dag 1 kunt terugleveren. Je ontvangt hier per mail een bevestiging van.

5. De installatie doen we in één dag

De installatie zelf is doorgaans in één dag klaar. Je start direct met besparen. De installateurs demonstreren dat je via de app kunt zien hoeveel kWh je opwekt. Lees meer over het plaatsen van zonnepanelen

Vragen & antwoorden over zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen bestaan uit zonnecellen, gemaakt van laagjes silicium. Zonlicht dat op de zonnecellen valt, wekt daar een elektrische spanning op. Dit is gelijkstroom. Een zogenaamde omvormer zet de gelijkstroom om in wisselstroom: de stroom die uit je stopcontact komt.

Meer weten: lees ons artikel Hoe werken zonnepanelen?

Hoe werkt de salderingsregeling voor zonnepanelen?

Vanaf 2025 gaat de overheid de salderingsregeling waarschijnlijk afbouwen. Dat houdt in dat bezitters van zonnepanelen vanaf 2025 ieder jaar minder kunnen salderen. Vanaf 2031 krijgen zonnepaneelbezitters alleen nog een vergoeding van het leveringstarief per kWh. Wil je weten wat dit precies betekent?

Lees meer over salderen en terugleveren

 

Hoe bepaal ik wat de beste koop voor zonnepanelen is?

Bij het kiezen van je zonnepanelen kijk je natuurlijk naar de prijs. Maar uiteindelijk zijn zonnepanelen pas goedkoop als niet alleen de prijs, maar ook de kwaliteit goed is. Behalve de prijs is het bij het kopen van zonnepanelen belangrijk om te letten op:

 • Vermogen zonnepanelen
 • Een eventueel kwaliteitskeurmerk
 • Garantie op je zonnepanelen + installatie + omvormer
 • De betrouwbaarheid van de leverancier
 • Certificering en ervaring van de monteur
 • De veiligheid van de installatie
Kunnen zonnepanelen ook op een plat dak?

Ook als je een plat dak hebt kun je voor zonnepanelen kiezen. Zo zet je een belangrijke stap richting fossielvrij leven en bespaar je honderden euro’s per jaar op je energierekening. In het artikel 'Zonnepanelen op een plat dak. Ook dat kan' lees je hoe het werkt als je zonnepanelen op een plat dak wilt.

Welk type omvormer biedt Vattenfall bij de zonnepanelen aan?

Zonnepanelen leveren gelijkstroom, maar om elektrische apparaten te gebruiken heb je wisselstroom nodig. Een omvormer zet gelijkstroom om in wisselstroom.

Bij onze zonnepanelenpakketten leveren wij A-merk omvormers van GroWatt, SolarEdge en Enphase: 

 • Standaard bieden we de GroWatt omvormer aan. Bij deze omvormer worden de panelen in serie aan elkaar (in één of meerdere zogenaamde string) verbonden en gekoppeld aan de omvormer.
 • Heb je schaduw op je dak en/of panelen op meerdere dakdelen? Dan bieden wij twee keuzes: een SolarEdge omvormer met power optimizers of micro omvormers van Enphase. Met beide oplossingen haal je het meeste uit je zonnepanelen en kun je op paneelniveau monitoren.

Onze installatiepartners bespreken je situatie helemaal met je door en geven advies op maat.

Lees meer over zonnepanelen

De prijs van je zonnepaneel

Wil je zonnepanelen kopen? Dan ben je vast benieuwd naar de prijs van een zonnepaneel. Wat betaal je voor zonnepanelen en wat levert het je op? Bekijk welk pakket het best bij je past en wat je voordeel is. Als klant van Vattenfall krijg je extra voordeel: € 100 korting op zonnepanelen pakketten als je ze koopt via een van onze installatiepartners.

Hoge kwaliteit zonnepanelen loont op lange termijn

De kwaliteit van zonnepanelen verschilt nogal. Wij raden je aan om bij zonnepanelen kwaliteit niet uit het oog te verliezen, want ze moeten wel even mee. Bij de beste zonnepanelen is vooral de prijs-kwaliteitverhouding goed op orde. En niet alleen die van de zonnepanelen zelf, maar ook die van de omvormer en het overige materiaal.