1. Thuis
 2. Elektrisch rijden

Zorgeloos elektrisch rijden

Fossielvrij leven mogelijk maken binnen één generatie, dat is onze missie. Daarom zetten wij vol in op elektrisch rijden. We zorgen dat elektrisch rijders makkelijk en betaalbaar hun auto opladen. Thuis, op het werk en onderweg.

Slim én voordelig elektrisch rijden

 • Je eigen laadpaal

  Met je eigen laadpaal kun je vertrouwen op een opgeladen auto voor de deur. En er is altijd een laadpaal die bij je wensen en budget past. Van eenvoudig thuisgebruik, tot uitgebreidere opties. Dus hoe je ook wilt laden, we hebben altijd een scherp aanbod voor je. 

  Bekijk onze laadpalen
 • Handig voor erbij

  Met onze gratis Vattenfall InCharge laadpas laad je bij meer dan 120.000 laadpalen je elektrische auto op. En met de gratis Vattenfall InCharge app zie je alle laadpalen in de buurt op één overzichtelijke kaart. Zo ga je goed voorbereid op weg. 

  Vraag je gratis laadpas aan
 • Haal alles uit je auto

  Je wilt natuurlijk zo ver mogelijk komen met een laadbeurt van je elektrische auto. Met de volgende bespaartips haal je nog meer kilometers uit je accu en bespaar je op de laadkosten. Zo haal je alles uit je elektrische auto, en gaat 'ie nog langer mee ook. 

  Naar de tips

Kom thuis om op te laden

Met een eigen laadpaal van Vattenfall laad je je auto gemakkelijk en zorgeloos op. Je weet zeker dat je laadpaal van goede kwaliteit is en op de juiste manier is geïnstalleerd. Zodat je thuis kunt ontspannen. En opladen.

Ontdek de voordelen

Handig: een zakelijke of openbare laadpaal

Een eigen laadpaal voor de zaak

Op je eigen bedrijfsterrein laadpalen installeren is nu extra aantrekkelijk. Investeer nu in elektrisch rijden met korting en belastingvoordeel. Fijn voor je medewerkers én bezoekers.

Een openbare laadpaal in de buurt

Heb je geen eigen terrein voor een laadpaal en is er geen openbare laadpaal in de buurt? Dan kun je bij je gemeente een openbare laadpaal aanvragen.

De MINI Electric: nu €499,- per maand

De overstap van benzine naar elektrisch rijden is een groene en voordelige stap. Daarom hebben we een mooi aanbod: de MINI Electric voor € 499,- per maand exclusief subsidie. En voor € 438,- per maand inclusief subsidie. Dit is gebaseerd op 48 maanden en 10.000 km per jaar. En ben je Vattenfall-klant, dan krijg je daar nog een korting van € 10,- per maand bij.

Check of je in aanmerking komt voor de subsidie op elektrische auto's.

Bereken je voordeel

Alles over het opladen van je elektrische auto

Hoe kan ik mijn elektrische auto opladen?

Je laadt je elektrische of hybride auto het best via een laadpaal op. Dat kan op verschillende plekken:

 • Thuis
  Thuis heb je een laadpunt en een oplaadkabel nodig. Steek de stekker in je auto en het laadpunt om het laden te starten. Soms heb je een laadpas of toegangssleutel nodig, zodat niemand anders je laadpaal kan gebruiken. Volladen duurt zo'n vier tot acht uur. Hoelang het duurt om je elektrische auto op te laden is afhankelijk van verschillende punten. Een gewoon stopcontact kun je beter niet gebruiken. Dat gaat niet alleen veel langzamer, maar is ook brandgevaarlijk.
 • Onderweg bij een openbare laadpaal of snellader
  Openbare (snel)laadpalen staan door heel Nederland. Je vindt ze in de InCharge app. Bij een snellader ben je in 20 tot 40 minuten weer op weg. Bij een openbare laadpaal heb je een speciale laadapp of pas nodig om te kunnen betalen. Hiervoor sluit je een abonnement af bij jouw energieleverancier. Laden doe je vervolgens met de laadkabel van jouw auto. Starten of stoppen kan met de laadpas of de app.
Hoe werkt het elektrisch opladen van een auto?

Dit heb je nodig om op te laden:

 • Een oplaadkabel*. Deze wordt standaard bij je auto meegeleverd.
 • Een laadpas of app om aan een openbare (snel)laadpaal te laden.
 • Om thuis te laden: een eigen laadpaal of laadpunt aan de muur. Soms heb je ook een toegangspas nodig.

Zo werkt opladen:

 1. Parkeer je auto naast het laadpunt en plug de laadkabel in je auto.
 2. Plug de kabel hierna in de laadpaal of laadpunt aan de muur.
 3. Houd je laadpas voor de laadpaal of start de laadpaal via de laadapp op je telefoon.
 4. Er gaat nu een groen lampje branden op het laadpunt. Is het lampje rood? Dan geeft de laadpaal aan wat er aan de hand is.
 5. Klaar met laden? Hou je pasje weer voor de laadpaal om te stoppen met laden. Of stop met laden via de app.
 6. Haal de kabel uit de laadpaal en je auto.

* Er zijn drie soorten laadkabels: type 1, 2 en 3. Europese auto's hebben een type 2-aansluiting. Bij (snel)laadstations in Europa vind je dan ook laadpalen met type 2-aansluiting. Aziatische en Amerikaanse auto's hebben een type 1-aansluiting. Hiervoor heb je een kabel met twee verschillende uiteinden nodig. In de laadpaal doe je een type 2-stekker en in je auto een type 1-aansluiting. In Italië en Frankrijk was type 3 ooit de standaard. Neem daarom voor de zekerheid een laadkabel met type 3-aansluiting mee als je door die landen reist.

Hoe kan ik mijn hybride auto opladen?

Niet elke hybride auto hoef je via een laadpaal op te laden. De accu wordt tijdens het rijden en remmen namelijk al automatisch opgeladen. Alleen de hybride auto met stekker kun je thuis of onderweg ook aan een laadpaal opladen. Je laadt zo'n plug-in hybride net zo op als een elektrische auto. Meestal kun je met een volledig opgeladen PHEV zo’n 50 tot 70 kilometer elektrisch rijden. Daarna schakelt je auto automatisch over op benzine.

Heb ik krachtstroom nodig om thuis mijn elektrische auto op te laden?

Krachtstroom is er voor apparaten die meer stroom nodig hebben dan normaal. Het gaat dan om 400 volt in plaats van het gangbare 220 of 230 volt. Elektrische auto's en laadpalen hebben een 1-fase- of 3-fase-aansluiting nodig.

Een 1-fase-aansluiting gebruikt 220/230 volt. Dat is geen krachtstroom. Voor een 3-fase-aansluiting heb je 400 volt nodig. Krachtstroom dus. Je auto laadt een stuk sneller op krachtstroom. Het is sowieso verstandig een aparte stroomgroep te gebruiken. Zo blijft je laadpaal altijd werken, ook als er een stroomstoring in huis is. Ook bescherm je het stroomnet in je huis hiermee tegen overbelasting.

Heb ik een kaart of app nodig voor het opladen van mijn elektrische auto?

Bij een openbare laadpaal heb je een laadpas of een creditcard nodig om te laden. Er zijn verschillende laadpassen, kijk dus goed welke je kunt gebruiken. De InCharge app laat alle openbare laadpalen in ons netwerk zien, waar je met de InCharge laadpas terecht kunt. Heb je geen laadpas? In de InCharge app kan je je creditcard toevoegen. Je laadt daarmee bij alle openbare laadpalen in ons netwerk. De laadsessies en de kosten van de sessie zie je terug in de My InCharge-portal.

Bij een eigen laadpaal thuis heb je soms geen app of kaart nodig. Geen gedoe met zoeken naar pasjes of apps. Prima als jouw laadpunt in een afgesloten garage hangt, maar niet zo handig als deze langs de straat staat. Want dan kan iedereen jouw laadpaal gebruiken.

Hoe betaal ik het elektrisch opladen van mijn auto?

Betalen kan op verschillende manieren. Thuis betaal je anders dan bij een openbare laadpaal. Ook is de stroom thuis voordeliger dan die aan een openbare laadpaal. En de stroomkosten van een snellaadpaal zijn weer hoger dan van een gewone laadpaal. Ook per laadstation en regio betaal je een ander tarief.

 • Thuis betalen
  Thuis betaal je het opladen van je elektrische auto gewoon via je energierekening. Je betaalt dan de prijs per kilowattuur aan je energieleverancier. Worden de kosten vergoed door je werkgever of leasemaatschappij? Dan kun je, als je daarvoor in aanmerking komt, de stroomkosten ook laten verrekenen. Goed om te weten: de Alfen Eve Single ondersteunt zakelijk verrekenen. De Charge Amps Halo niet.
 • Betalen bij een laadpaal
  Bij een openbare laadpaal betaal je met je laadpas of speciale laadapp. Deze heb je zonder of met laadabonnement. Met een abonnement betaal je - naast je abonnementskosten - alleen het laadtarief. Zonder laadabonnement betaal je steeds een starttarief per laadbeurt, naast het tarief van de stroom die je afneemt. Als de laadpaal in een parkeergarage staat, betaal je daarnaast ook de parkeerkosten. 
Hoe vaak moet je een elektrische auto opladen?

Rijd je vaak flinke afstanden met je elektrische auto of ga je op vakantie naar het buitenland? Dan is het belangrijk om te weten hoe ver je op een volle accu komt. Dit hangt vooral af van de actieradius van jouw auto en de temperatuur buiten. De actieradius is het aantal kilometer dat je kunt rijden op één acculading, zonder tussentijds te laden. Het bereik van je auto dus. Gemiddeld heeft een elektrische middenklasser een bereik van 300 kilometer. Maar de nieuwste elektrische auto's hebben al een bereik van 400 tot 500 kilometer. 

Accu’s werken daarnaast het best bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden. In de winter kan de prestatie van je accu dus flink dalen. Niet alleen omdat een koude accu minder energie levert, maar ook omdat we de verwarming dan harder aanzetten. Dat kost energie, en die kun je niet twee keer gebruiken.

Waar kan ik mijn elektrische auto opladen?

Nergens ter wereld staan zoveel laadpalen per inwoner als in Nederland. Dat komt door de enorme groei die elektrisch rijden doormaakt in ons land. Inmiddels zijn er al meer dan 80.000 openbare laadpalen en snellaadpalen door heel Nederland. Je vindt ze in de InCharge app.

Heb je een eigen garage of oprit? Kijk dan of een eigen laadpaal iets voor jou is. Met een laadpaal thuis heb je altijd een plek om te laden.

Is er geen openbare laadpaal bij je in de buurt, en wil of kun je geen eigen laadpaal aanschaffen? Dan kun je een laadpunt aanvragen bij je gemeente.

Ga je naar het buitenland? Ook daar kun je bij laadpalen terecht. Stippel voor je op pad gaat altijd goed je route uit en plan waar en wanneer je wilt opladen. In de InCharge app zie je waar je over de grens je kunt opladen. Tip: neem verschillende laadpassen mee. Je kunt niet met elke pas bij elke laadpaal terecht. 

Wat kost het opladen van een elektrische auto?

Wat het opladen van je elektrische auto kost, hangt af van welke laadpaal je gebruikt.

Thuisladen is goedkoper dan laden aan een openbare laadpaal. Je betaalt het standaard stroomtarief aan je energieleverancier. Meestal is dat € 0,23 per kilowattuur. Tip: doordat je thuis je elektrische auto oplaadt, gebruik je natuurlijk ook meer stroom. Vergeet daarom niet het termijnbedrag voor je energierekening te verhogen. Zo voorkom je een onverwacht hoge jaarrekening.

Aan een openbare laadpaal laad je meestal met een hoger laadtarief. De tarieven verschillen per laadpaal en per aanbieder. Bij de meeste laadpalen betaal je rond de € 0,50 per kWh.

Het laden bij een snellader is het duurst. Je laadt daar ook het snelste op. Meestal betaal je rond de € 0,70 per kWh.

Lees meer over de kosten van het opladen van een elektrische auto.

Kan ik mijn elektrische auto ook opladen in de regen of tijdens onweer?

Regen, hagel, onweer, wind: je kunt je elektrische auto opladen wanneer je wilt. Zowel de oplader als de auto zelf hebben verschillende beschermende onderdelen. Daarmee is tijdens het opladen de laadkabel waterdicht op de aansluiting van je auto vergrendeld. Je kunt dus altijd veilig opladen. En is de laadkabel in de regen toch nat geworden? Dan nog loop je geen gevaar als je de kabel toch op je auto aansluit. Zorg er natuurlijk wel voor dat je laadkabels droog opbergt als je ze niet gebruikt. Zo gaan ze langer mee. 

Kan ik een elektrische auto van de zaak ook thuis opladen?

Bij je eigen laadpaal thuis kun je ook een elektrische auto van de zaak opladen. En in veel gevallen kun je de stroomkosten voor het laden automatisch laten verrekenen. Bijvoorbeeld als je werkgever of de leasemaatschappij de kosten voor je elektrische auto vergoedt. Of als je een eigen bedrijf hebt.

Je werkgever mag ook de kosten van de laadpaal zelf en de aanleg ervan vergoeden. Dat kan bijvoorbeeld door deze kosten bij het leasebedrag voor je zakelijke auto onder te brengen.

Meer over InCharge

InCharge is ons internationale oplaadnetwerk. Nu al laden zo’n 120.000 mensen hun auto op bij onze laadpalen. Met elkaar reden we al 150 miljoen elektrische kilometers. Dat is net zo ver als een enkele reis naar de zon, onze grootste energiebron.

Veelgestelde vragen

Elke dag beantwoorden we verschillende vragen rond elektrisch rijden en laden. De veelgestelde vragen zetten we voor je op een rij.

We helpen je graag op weg

Als je een vraag hebt, bel ons dan op werkdagen tussen 08.00 en 20.00 op 088 363 7991. We denken graag met je mee.