1. Home
 2. Groen gas

Groen gas, een duurzamer alternatief voor aardgas

Groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijk afval, zoals koeienmest, slib en gft-afval. Daarmee kook en verwarm je zoals je gewend bent. We hebben groen gas in twee varianten: jij bepaalt hoe groen je 't wilt hebben.

Wat is groen gas?

Groen gas komt niet uit de grond zoals aardgas, maar wordt duurzaam geproduceerd. Groen gas wordt gemaakt van 100% natuurlijk afval, zoals mest, bermgras en gft-afval. Tijdens een proces van vergisting, zetten bacteriën dit afval om tot biogas. Dit biogas wordt gezuiverd, gedroogd en bewerkt tot groen gas.

Duurzaam gas, zo werkt dat

 1. Natuurlijk afval zoals mest en gft-afval gaat de vergister in: een soort ketel (silo) die luchtdicht is afgesloten.

 2. Bacteriën zetten het natuurlijke afval om tot biogas: 38 graden is de ideale temperatuur voor de bacteriën in het afval.

 3. Het biogas wordt schoongemaakt, gedroogd en bewerkt tot groen gas: nu heeft het dezelfde kwaliteit als aardgas, maar dan duurzaam.

 4. Groen gas gaat het Nederlandse gasnet in: er stroomt dus een mix van groen gas en aardgas door de bestaande gasleidingen. Hoe groter het aandeel van groen gas, hoe minder aardgas we nodig hebben.

 5. Je kookt en verwarmt zoals je gewend bent: maar dan een stúk duurzamer. Aan je gasfornuis, cv-ketel of hybride warmtepomp hoeft niks aangepast te worden.

Waarom zou je kiezen voor groen gas?

We weten het allemaal: we moeten stoppen met aardgas. De voorraad aardgas raakt een keer op. Ook komt er veel CO2 vrij als je aardgas gebruikt. Dit broeikasgas is de belangrijkste oorzaak van klimaatverandering. Daarom zijn we op zoek naar duurzame alternatieven voor aardgas.

Groen gas is zo'n alternatief. Groen gas heeft dezelfde eigenschappen als aardgas, maar is veel duurzamer. Het wordt gemaakt van natuurlijk afval en dat maakt groen gas CO2-neutraal in gebruik. Als je kiest voor groen gas, vervang je daarmee een deel van het aardgas in ons gasnet. Dat scheelt CO2-uitstoot en dat is beter voor ons klimaat.

Het gemak van groen gas

Een andere mooie bijkomstigheid is dat je er niks voor hoeft aan te passen in huis. Groen gas stroomt gewoon samen met aardgas door de bestaande gasleidingen. Net als groene stroom eigenlijk, dat samen met standaard stroom uit jouw stopcontact komt. Aan je cv-ketel of hybride warmtepomp hoeft niks aangepast te worden. Je kookt en verwarmt duurzamer, zónder je huis te verbouwen. En ga je straks over op stadswarmte, een volledig elektrische warmtepomp, of iets anders? Dan ben je tot die tijd ook al groen bezig geweest. Hoe mooi is dat?

Goen gas CO2-uitstoot

Kies ook voor groen gas uit Nederland

Bij ons kun je kiezen uit twee varianten groen gas. PuurGroen Gas is gemaakt van 100% groen gas: daarmee maak je een grote stap op weg naar fossielvrij verwarmen. MixGroen Gas bevat 10% groen gas, aangevuld met aardgas. Alle kleine beetjes helpen nietwaar?

 • 100% groen gas

  PuurGroen Gas

  Groen gas | Vrouw voor huis

  Vergroen je gasverbruik

  Gemaakt van 100% groen gas. Voor gemiddeld € 19,50* per maand extra vergroen je je totale gasverbruik.

  Ontdek PuurGroen Gas
 • 10% groen gas

  MixGroen Gas

  Groen gas | Man bij gasfornuis

  Een tikkeltje groener

  Bestaat voor 10% uit groen gas. Een tikkeltje groener voor een gemiddelde meerprijs van € 1,95* per maand.

  Ontdek MixGroen Gas

*Gebaseerd op een verbruik van 1.200 m3 en vergeleken met ons standaard gas

Je maakt het gasnet groener: zo werkt dat

Met groen gas maak je het Nederlandse gasnet gegarandeerd groener. Dit weet je zeker omdat we werken met wettelijke certificaten, zogenaamde Vertogas-certificaten. Elk Vertogas certificaat hoort bij een bepaalde hoeveelheid groen gas. Eén zo'n certificaat staat voor ongeveer 100 kubieke meter aardgas.

Stel je kiest voor PuurGroen Gas en je jaarverbruik is 1.500 kubieke meter gas. Dan gaat er precies zo'n hoeveelheid groen gas het Nederlandse gasnet in. Op die manier vervang je dus 1.500 kubieke meter aardgas door groen gas. Als je kiest voor MixGroen Gas, vervang je 150 kubieke meter aardgas door groen gas. (MixGroen Gas bevat 10% groen gas, de rest is aardgas.)

Strenge duurzaamheidseisen

De afvalstromen die we gebruiken voor groen gas voldoen aan strenge duurzaamheidseisen:

 • We gebruiken geen energiegewassen (bijvoorbeeld koolzaad of snijbiet) als die concurreren met de productie van voedsel of veevoer.
 • We gebruiken geen producten uit de palmolie-industrie.

Zo zijn er nog meer duurzaamheidseisen waar we ons aan houden. Dankzij deze eisen is het groene gas dat we gebruiken voor PuurGroen Gas en MixGroen Gas echt duurzaam.

Met groen gas zorg je voor minder CO2-uitstoot dan met aardgas

Groen gas wordt gemaakt van natuurlijk afval zoals mest, gft-afval of maaisel van bermgras. Als je kookt of verwarmt met groen gas, stoot je ook CO2 uit. Er komt dus nog steeds CO2 vrij. Maar deze uitstoot is eerder door het natuurlijke afval opgenomen uit de lucht. Groen gas is daardoor CO2-neutraal in gebruik: je brengt geen éxtra CO2 in de atmosfeer. Zo stoot je met groen gas veel minder CO2 uit dan met aardgas.

"Hoe mijn Rika22 jouw huis verwarmt"

Boer Evert is al zijn hele leven melkveehouder. Tegenwoordig doet Evert meer: hij zit ook in de energie. Hoe? Door nuttig gebruik te maken van zijn mest. Dat gaat allemaal de vergister in. Die vergister maakt er biogas van, dat wordt bewerkt tot groen gas. En dat kan zó ons gasnet in. 

Zo geeft boer Evert gas op groen

Vragen en antwoorden over groen gas

Komt het groene gas via de gewone gasleiding in mijn huis?

In de meeste huizen stroomt een mix van aardgas en groen gas door de gasleiding. Het werkt hetzelfde als met groene stroom en het stroomnet. Als je groen gas afneemt, vervang je een bepaalde hoeveelheid aardgas in ons gasnet door groen gas.

Je merkt thuis ook geen verschil tussen aardgas en groen gas. Je hoeft thuis niets aan te passen. Je blauwe gas wordt niet ineens groen. En de twee soorten gas ruiken hetzelfde. Eigenlijk is gas geurloos. De ‘gaslucht’ is een geurstof die is toegevoegd. Dat wordt gedaan voor de veiligheid. Zo ruik je wanneer je het gas aan hebt laten staan.

Hoezo voldoet jullie groene gas aan strenge eisen?

Voor ons groene gas gebruiken we uitsluitend afvalstromen – ook wel biogrondstoffen genoemd - die voldoen aan strenge eisen. Onze biogrondstoffen voldoen namelijk aan het NTA 8080 duurzaamheidscertificaat. Deze eisen* zijn onder andere:

 1. De biogrondstoffen die we gebruiken, gaan nooit ten koste van de voedselvoorziening.
 2. De kwaliteit van de bodem blijft gelijk of verbetert.
 3. Kwetsbare biodiversiteit wordt beschermd, liefst verbeterd.
 4. Grond-/oppervlaktewater en de waterkwaliteit wordt beschermd, liefst verbeterd.
 5. De luchtkwaliteit wordt beschermd, liefst verbeterd.
 6. Productie van biogrondstoffen draagt bij aan lokale welvaart en welzijn.

Het kan soms gebeuren dat we niet genoeg Nederlands groen gas met het NTA 8080 certificaat kunnen inkopen. Op dat moment stappen we over op groen gas dat voldoet aan het internationale ISCC duurzaamheidscertificaat. Ook dit certificaat garandeert dat het groene gas gemaakt is van duurzame biogrondstoffen.

* Handboek duurzaamheidscertificatie van biogas, NL Agency (Ministerie van Economische Zaken en Klimaat)

Beweegt de prijs van groen gas mee met die van standaard gas?

Ja, er is in Nederland één prijs voor energie. Het maakt niet uit hoe deze energie wordt opgewekt. Stijgen de (aard)gasprijzen dan stijgen de prijzen van onze groen-gas-producten ook. Door het aandeel groene energie in Nederland te vergroten, wordt de gasprijs steeds minder bepalend.

Wat doet Vertogas?

Vertogas is de organisatie die namens het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat zogenaamde 'Garanties van Oorsprong' uitgeeft. Daardoor kunnen we garanderen dat ons groene gas voldoet aan alle kwaliteitseisen. Én dat het gegarandeerd wordt ingevoerd in het Nederlandse gasnet.

Waarom biedt Vattenfall twee soorten groen gas?

Je kunt bij ons kiezen tussen PuurGroen Gas en MixGroen Gas. Met PuurGroen Gas maak je de groenste stap op weg naar fossielvrij verwarmen. Met MixGroen Gas zet je een eerste duurzame stap.

We willen ervoor zorgen dat er voor iedereen een groene keuze is die past. Letterlijk, bij het huis waarin je woont. Maar ook financieel. Ook maken we je stappen op weg naar een fossielvrije energievoorziening overzichtelijk. Je bepaalt zelf welke stappen je zet en hoe groot ze zijn. Zo nemen we zoveel mogelijk mensen mee op onze weg naar een fossielvrij leven binnen één generatie.

Is PuurGroen Gas CO2 -neutraal in gebruik?

PuurGroen Gas is inderdaad CO2-neutraal in gebruik. Je brengt er geen extra CO2 mee in omloop. Je stoot wel CO2 uit als je groen gas gebruikt. Maar deze hoeveelheid is eerder opgenomen door de grondstoffen. De planten en struiken die je afvoert als gft-afval bijvoorbeeld, hebben CO2 opgenomen. Dit geldt ook voor mest, slib en alle andere natuurlijke grondstoffen van groen gas. De hoeveelheid CO2 die vrijkomt als je groen gas gebruikt, is gelijk aan de hoeveelheid CO2 die is opgenomen.

Komt er bij het maken van groen gas ook CO2 vrij?

Bij de productie van groen gas komt inderdaad CO2 vrij. Als je alles bij elkaar optelt, stoot je met PuurGroen Gas minder CO2 uit dan met gewoon aardgas. We werken hard aan meer duurzame energie, zodat we groen gas ook duurzaam kunnen produceren.

 

Waarom is groen gas bij andere leveranciers goedkoper?

Veel leveranciers noemen hun gas 100% groen terwijl dit niet het geval is. Ze mengen bijvoorbeeld groen gas met CO2-gecompenseerd gas en plakken daar het etiket '100% groen gas' op. Dit is verwarrend en het klopt ook niet. CO2-gecompenseerd gas is aardgas waarvoor ergens in de wereld ter compensatie bomen worden geplant. Deze bomen compenseren de CO2-uitstoot van het gebruikte aardgas.

We zijn open en eerlijk over duurzaamheid. We vertellen graag precies hoe duurzaam onze producten zijn. Ons groene gas is echt groen, maar we laten de keuze aan jou. Zo is MixGroen Gas een mixproduct. We vertellen er duidelijk bij dat het voor 10% bestaat uit groen gas. En dat de rest is aangevuld met aardgas. Bovendien voldoet ons groene gas aan strenge duurzaamheidseisen. En daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.

Biogrondstoffen en biomassa, dat is toch hetzelfde?

Biogrondstoffen en biomassa betekenen inderdaad hetzelfde. Er zijn echter veel verschillende soorten biogrondstoffen. Sommige soorten roepen veel discussie op. Een voorbeeld daarvan zijn houtsnippers die worden verbrand voor het opwekken van stroom en stadswarmte.

Groen gas wordt gemaakt via vergisting: daarvoor heb je andere (natte) afvalstromen nodig zoals mest, rioolslib en groente-, fruit- en tuinafval (gft). Soms kan daar wat resthout zoals snoei-afval tussen zitten. 

Kun je dat natuurlijk afval niet beter laten liggen?

Als je afval en mest gewoon laat liggen, komt er óók CO2 vrij in de lucht. Dat is een natuurlijk proces. Nu doen we er iets nuttigs mee: we maken er groen gas van. En daarmee verwarm jij jouw huis.

Lees meer over groen gas