1. Home
  2. Energie
  3. Vattenfall of Eneco

Vattenfall of Eneco: gelukkig valt er iets te kiezen

Als je twijfelt tussen Vattenfall of Eneco, bedenk dan dat de stroom altijd hetzelfde is. Wel zitten er verschillen in prijs, kwaliteit van de service en ambitie in duurzaamheid. Natuurlijk willen wij je graag als klant, maar kies vooral de energieleverancier die bij je wensen past.

Eneco of Vattenfall, de keuze is aan jou

Het maakt niet uit of je wilt kiezen tussen Eneco of Vattenfall, of juist een andere energieleverancier. Het zijn altijd dezelfde punten waarop je energieleveranciers vergelijkt. De keuze is aan jou. Door te laten zien waar je op kunt letten bij het keuze maken. We adviseren je hier op te letten bij het kiezen van je energieleverancier:

Verschillen in de stroometiketten

Het stroometiket vertelt je waar en hoe een energieleverancier stroom opwekt. De cijfers van het afgelopen kalenderjaar verschijnen in mei. Zo is het stroometiket van 2021 bekend sinds mei 2022. Als je de stroometiketten van Vattenfall en Eneco vergelijkt, vallen een paar dingen op.

  • Vattenfall heeft alleen 100% groene stroom uit Nederland. Eneco heeft Hollandse Wind, Hollandse Zon of een combinatie daarvan. De Europese Wind van Eneco wordt weliswaar in Europa, maar helemaal niet in Nederland opgewekt.
  • Zelfs van alle standaard stroom van de Vattenfall Groep NL werd in 2021 al ruim 55% op duurzame wijze opgewekt. Dat percentage wordt elk jaar flink hoger. Bij Eneco werd in 2021 iets meer dan 20% niet-duurzaam opgewekt, waarvan 1,4% nucleair.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Verschillen in duurzamer gas van Vattenfall of Eneco

Ben je op zoek naar een gasleverancier en denk je aan Vattenfall of Eneco? Bekijk dan goed de verschillen tussen de gas producten. Echt groen gas is een fossielvrij alternatief voor aardgas. Gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals koeienmest, slib en gft-afval. Tijdens een proces van vergisting, zetten bacteriën deze grondstoffen om tot biogas. Dit biogas wordt gezuiverd, gedroogd en bewerkt tot groen gas. Daarmee kook en verwarm je zoals je gewend bent.

  • Bij Vattenfall hebben bieden we groen gas aan in twee varianten: MixGroen Gas en PuurGroen Gas. Je bepaalt zelf hoe groen je het wilt hebben. PuurGroen Gas is 100% duurzaam opgewekt gas. MixGroen Gas is 10% groen gas, aangevuld met aardgas.
  • Eneco biedt als duurzame optie naast standaard gas alleen CO₂-gecompenseerd gas aan. Dat is technisch gezien geen groen gas. Je compenseert alleen de CO₂-uitstoot van je gasverbruik. Doordat je extra bedrag per maand geïnvesteerd wordt in duurzame gecertificeerde projecten.

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

De beste scores voor Vattenfall in de mt/sprout lijst van 2020

Wil je voor je zaak een keuze maken? In de MT1000 editie van 2021 staat Vattenfall op verschillende onderdelen bovenaan de lijst van beste energieleveranciers voor het bedrijfsleven. Eneco scoort op veel van die punten aanzienlijk lager.

  • Als dienstverlener staat Vattenfall op nummer 1 en Eneco op plaats 9
  • De klanttevredenheidsscore is bij Vattenfall hoger dan bij Eneco
  • Voor productleiderschap heeft Vattenfall als enige 5 sterren gekregen

Dit zeggen anderen over ons

EcoVadis

Samen met 75.000 andere bedrijven heeft EcoVadis ons beoordeeld. EcoVadis is een internationale organisatie die uitgebreid onderzoekt hoe duurzaam bedrijven zijn. Ze kijken bijvoorbeeld naar plannen en acties om de CO2-uitstoot te verminderen. Ook onderzoeken ze de omstandigheden waaronder de werknemers van de beoordeelde bedrijven hun werk doen. En zelfs van de toeleveranciers, de herkomst van grondstoffen en nog veel meer. Kortom, écht een test hoe duurzaam onze hele organisatie in de breedte is. Ze gaven ons ‘Platinum’, wat de hoogste status is.

Carbon Disclosure

We zijn misschien nog wel trotser op onze score volgens het internationale Carbon Disclosure Project. Dat is een internationale organisatie die heel precies bekijkt wat bedrijven nu echt doen tegen klimaatverandering. Zij hebben ons voor het tweede jaar op rij een dikke ‘A’ gegeven. Dat is de hoogst haalbare score.

Carbon Disclosure beoordeling Vattenfall

Prijzen Vattenfall of Eneco vergelijken via het Modelcontract

De beste manier om de energieprijzen te vergelijken is via het Modelcontract Energie. Je krijgt dan offertes voor een contract met variabele prijzen voor onbepaalde tijd. Dat contract is bij alle energieleveranciers gelijk. Let er wel op dat je bij Vattenfall of Eneco dezelfde cijfers voor je verbruik invult. Zo krijg je bij jouw verbruikt te zien welke leverancier het goedkoopste is. Dat betekent niet dat daar doorslaggevend hoeft te zijn. Er zijn ook andere punten om te vergelijken.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom: ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Lees verder over energie