1. Thuis
  2. Energie
  3. Netbeheerkosten

Wat zijn netbeheerkosten?

Op je energierekening vind je een bedrag voor netbeheerkosten. Dat zijn kosten die je betaalt voor de aanleg, het onderhoud, beheer én vernieuwen van het energienetwerk. Hoe het precies zit vertellen we je op deze pagina.

Waarom betaal ik netbeheerkosten?

Je betaalt netbeheerkosten voor het transport van stroom en gas naar je huis. Het energienetwerk dat hiervoor nodig is bestaat uit leidingen, kabels, masten, energiemeters en nog veel meer. De netbeheerder is eigenaar van dat energienetwerk en zorgt dat het goed en veilig blijft werken. Netbeheerkosten betaal je aan je energieleverancier. Zij dragen de netbeheerkosten af aan de netbeheerder.

Je energieleverancier kan je kiezen, maar je netbeheerder niet. Deze hoort bij je regio. In Nederland zijn er meerdere netbeheerders die verantwoordelijk zijn voor verschillende regio’s.

Opbouw netbeheerkosten

Zo zijn de regionale netbeheerkosten opgebouwd:

  1. Aansluitkosten: je betaalt een vast bedrag per maand om aangesloten te zijn op het netwerk. De aansluitkosten zijn voor het beheer en onderhoud van je aansluiting op het stroom- en/ of gasnetwerk.
  2. Transportkosten: je betaalt een vast bedrag per maand voor het verplaatsen van stroom en gas door het netwerk. Daarnaast betaal je voor het onderhoud en de aanleg van het stroom- en gasnetwerk.
  3. Vastrecht: dit is een vast bedrag per maand voor onder andere facturering, incasso, debiteurenbeheer en betalingsverkeer. Dit bedrag is afhankelijk van het vermogen van je aansluiting.
  4. Meetdienst: de meter in je meterkast is van je netbeheerder. Je betaalt daarvoor per maand huur. De netbeheerder gebruikt de meter om je energieverbruik te meten. Heb je een slimme meter, dan krijgen we je energieverbruik door van je netbeheerder. Heb je een gewone meter, dan geef je je energieverbruik zelf door. Op basis van jouw verbruik stellen we je energierekening op.

Regionale en landelijke netbeheerders

Naast de regionale netbeheerders, is er ook een landelijke netbeheerder voor stroom en voor gas. De landelijke netbeheerder van het elektriciteitsnet in Nederland is TenneT. De kosten van TenneT zijn onderdeel van de tarieven van de regionale netbeheerders. De landelijke netbeheerder van het gasnetwerk is Gasunie Transport Service (GTS). De kosten van GTS zijn onderdeel van de tarieven van de gasleveranciers. Wij hebben dit verwerkt in onze m³-tarieven.

De netbeheerkosten per regio op een rij

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de maximale hoogte van de netbeheerkosten. In Nederland zijn 6 netbeheerders actief. Iedere netbeheerder rekent andere prijzen door. Deze prijzen zijn nooit hoger dan de ACM heeft bepaald. De hoogte van de netbeheerkosten verschilt dus per regio.

Klik op de link van je netbeheerder voor de tarieven.

  • Liander: Noord-Holland, Gelderland, Flevoland en Friesland
  • Enexis: Noord-Brabant, Overijssel, Drenthe en Groningen
  • Stedin: grote delen van de randstad, Zeeland en Utrecht
  • Coteq: regio Almelo, Oldenzaal en Goor
  • Westland: regio Westland en Midden-Delfland
  • Rendo: regio Steenwijk en Hoogeveen

Netbeheerkosten 2024

De netbeheerkosten in 2024 stijgen vergeleken met de kosten in 2023. Dit komt omdat netbeheerders grote investeringen doen in de toekomst van het energienet. Er wordt steeds meer overgestapt van fossiele brandstoffen naar duurzame energie. Hiervoor is een enorme uitbreiding van het stroomnetwerk nodig. Je netbeheerkosten stijgen dus, maar dat is uiteindelijk goed voor het milieu en het klimaat.

Altijd goed geholpen garantie

Een uitstekende service, daar doen we elke dag ons best voor. Met onze online tools regel je 24/7 al je energiezaken zonder moeite. En voor zaken waar je zelf niet uitkomt, zijn we goed bereikbaar. Onze mensen hebben een oplossing voor iedere energievraag. We kijken verder, zodat je altijd in één keer geholpen wordt.

Zo helpen we je

Zonnepanelen en netbeheer

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan betaal je ook netbeheerkosten. Je gebruikt het netwerk om stroom terug te leveren. Bijvoorbeeld wanneer je teveel opgewekte stroom teruglevert aan het net. Je gebruikt het netwerk ook om stroom geleverd te krijgen wanneer je zonnepanelen niet opwekken, bijvoorbeeld in de nacht of bij bewolkt weer. Netbeheerkosten betaal je dus altijd, omdat je het netwerk gebruikt voor de levering én de teruglevering van stroom.

100% groene stroom uit Nederland voor onze klanten thuis en in het mkb

In 2022 ontvingen al onze klanten thuis en in het mkb 100% groene stroom uit Nederland. En we streven ernaar dit de komende jaren te blijven doen door voldoende Garanties van Oorsprong in te kopen. Daarnaast investeren we in de opwek van groene stroom uit zon, wind en water. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste subsidievrije windpark op zee.

Meer over fossielvrij leven

Veelgestelde vragen over netbeheerkosten

Kunnen netbeheerkosten veranderen?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de maximale hoogte van de netbeheerkosten. Het bedrag dat regionale beheerders rekenen kan verschillen, maar zal nooit hoger zijn dan de bovengrens die het ACM heeft bepaald. Je betaalt netbeheerkosten per aansluiting. Je kunt bijvoorbeeld minder gaan betalen als je van het gas af gaat.

Kan ik mijn netbeheerkosten verlagen?

Je kunt de netbeheerkosten niet verlagen omdat de hoogte per regio vaststaat. Maar je kunt wel proberen om je energieverbruik te verminderen en zo geld besparen. We helpen je graag op weg met onze slimme bespaartips.

Worden netbeheerkosten beïnvloed door mijn energieverbruik

Netbeheerkosten zijn niet afhankelijk van je energieverbruik, maar van de capaciteit van je aansluiting en je woongebied.

Wat is het verschil tussen netbeheerkosten en energiekosten?

De netbeheerkosten zijn een onderdeel van de energiekosten. Je totale energiekosten bestaan uit:

  1. Kosten van de leverancier
  2. Energiebelasting
  3. Netbeheerkosten.

Over alle drie de onderdelen wordt btw geheven.

Zijn netbeheerkosten inbegrepen in mijn energietarief?

De netbeheerkosten staan altijd als apart bedrag op je energierekening. Of je nu veel of weinig energie verbruik, je zult altijd een vast bedrag aan netbeheerkosten moeten betalen.

Hoeveel betaal je aan netbeheerkosten per maand?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de maximale hoogte van de netbeheerkosten. In Nederland zijn 6 netbeheerders actief. Iedere netbeheerder rekent andere prijzen door, die nooit hoger zijn dan de ACM aangeeft. De hoogte van de netbeheerkosten verschilt dus per regio. 

Kunnen netbeheerkosten verschillen?

Ja dat kan. Iedere netbeheerder rekent andere prijzen door, die nooit hoger zijn dan de ACM aangeeft. De hoogte van de netbeheerkosten verschilt dus per regio.

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en een energieleverancier?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor het netwerk en zorgt ervoor dat gas en stroom veilig je woning binnenkomt. De energieleverancier koopt de stroom en het gas in en levert deze aan jou als klant.

Wie betaalt de netbeheerder?

Je betaalt de netbeheerkosten aan je energieleverancier. Zij dragen dit af aan de netbeheerder.

Kun je overstappen van netbeheerder?

Nee, dat kan niet. De netbeheerder is bepaald per regio. Wanneer je verhuist naar een andere regio, dan verander je van netbeheerder.

Meer over energie