1. Home
  2. Energie
  3. Netbeheerkosten

Waarom betaal ik netbeheerkosten?

Je betaalt netbeheerkosten voor het onderhoud van de kabels en leidingen naar je meterkast. De huur van je meter in je meterkast zit daar ook in. Hoe het precies zit lees je in bijgaand artikel.

Wat zijn netbeheerkosten?

De netbeheerkosten vind je terug op je energierekening. Je betaalt deze kosten aan je energieleverancier. Zij dragen deze kosten af aan de netbeheerder. Dit valt allemaal onder de netbeheerkosten:

1. Transportkosten - Een vast bedrag per maand voor kosten zoals facturering, incasso, debiteurenbeheer, betalingsverkeer en administratie.

2. Meetdienst - De meter in je meterkast is van je netbeheerder. Je betaalt daarvoor huur. De netbeheerder gebruikt de meter om je energiegebruik te meten. We krijgen je energiegebruik van je netbeheerder door. Met die informatie stellen we je energierekening op. 

3. Capaciteitstarief - Een vast bedrag per maand voor het transport van elektriciteit naar je woning. Dit is inclusief de kosten voor het landelijk hoogspanningsnet. Het tarief is afhankelijk van de grootte (capaciteit) van uw aansluiting.

4. Vastrecht - Een vast bedrag per maand voor het beheer en onderhoud van je aansluiting. Het tarief is afhankelijk van de grootte (capaciteit) van uw aansluiting.

De netbeheerkosten per netbeheerder op een rij

In 2007 zijn de energieleveranciers door de Wet Onafhankelijk Netbeheer gesplitst van de netbeheerders zoals Enexis en Stedin. Je energieleverancier kun je wel kiezen, maar je netbeheerder niet. Deze hoort bij je regio. Vóór de splitsing was Vattenfall (destijds nog NUON) gekoppeld aan Liander, onderdeel van Alliander. De overkoepelende netbeheerder in Nederland is TenneT.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de maximale hoogte van de netbeheerkosten. In Nederland zijn 6 netbeheerders actief. Iedere netbeheerder rekent andere prijzen door, die nooit hoger zijn dan de ACM aangeeft. De hoogte van de netbeheerkosten verschilt dus per regio. Klik op de link van je netbeheerder voor de tarieven.

  • De netbeheerkosten voor de netbeheerder Liander.
  • De netbeheerkosten voor de netbeheerder Enexis.
  • De netbeheerkosten voor de netbeheerder Stedin. De netbeheerders Endurius en DNWG zijn sinds 1 januari 2022 overgegaan in Stedin.
  • De netbeheerkosten voor de netbeheerder Coteq.
  • De netbeheerkosten voor de netbeheerder Westland.
  • De netbeheerkosten voor de netbeheerder Rendo.

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Zonnepanelen en netbeheer

Heb je zonnepanelen op je dak? Dan betaal je ook netbeheerkosten. Je gebruikt het netwerk om stroom terug te leveren. Bijvoorbeeld wanneer je teveel opgewekte energie teruglevert aan het net. Je gebruikt ook stroom wanneer je zonnepanelen niet opwekken, bijvoorbeeld in de nacht of bij bewolkt weer. Netbeheerkosten betaal je dus altijd, omdat je het netwerk gebruikt.

Straks 100% groene stroom voor alle klanten thuis

Binnen enkele jaren is 100% groene stroom uit Nederland beschikbaar voor alle klanten thuis. Daarom investeren we flink in de opwek van groene stroom uit zon en wind. Zoals Hollandse Kust Zuid, het eerste windpark op zee dat zonder subsidie gebouwd wordt.

Lees meer over onze groene stroom

Veelgestelde vragen netbeheerkosten

Hoeveel betaal je aan netbeheerkosten per maand?

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt de maximale hoogte van de netbeheerkosten. In Nederland zijn 6 netbeheerders actief. Iedere netbeheerder rekent andere prijzen door, die nooit hoger zijn dan de ACM aangeeft. De hoogte van de netbeheerkosten verschilt dus per regio. 

Kunnen netbeheerkosten verschillen?

Ja dat kan. Iedere netbeheerder rekent andere prijzen door, die nooit hoger zijn dan de ACM aangeeft. De hoogte van de netbeheerkosten verschilt dus per regio.

Wat is het verschil tussen een netbeheerder en een energieleverancier?

De netbeheerder zorgt ervoor dat gas en stroom veilig uw woning binnenkomt. De energieleverancier wekt de stroom op koopt gas in. 

Wie betaalt de netbeheerder?

Je betaalt de netbeheerkosten aan je energiebedrijf. Zij dragen dit af aan de netbeheerder.

Kun je overstappen van netbeheerder?

Nee, dat kan niet. De netbeheerder is bepaald per regio. Wanneer je verhuist naar een andere regio, dan verander je van netbeheerder.

Meer over energie