• FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas met dynamische prijzen

 • Bereken je maandbedrag

  Vul de 4 cijfers en 2 letters van de postcode in, bijv. 1234 AB.
  Vul een huis-nummer in tussen 1 en 99999.

FlexPrijs

Je krijgt gas en ons product Groen uit Nederland met dynamische tarieven voor onbepaalde tijd.

Dynamische tarieven

De prijzen bewegen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Als de prijs op de energiemarkt daalt, daalt je prijs direct mee.


Snelle overstap

Wij regelen eenvoudig je overstap.                        

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract is een contract waarbij de leveringstarieven voor stroom en gas snel kunnen schommelen. Je gasprijzen veranderen per dag en je stroomprijzen zelfs per uur. Ze kunnen zowel stijgen als dalen. Ons product voor dynamische prijzen heet: FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas. 

FlexPrijs beweegt direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Je betaalt dus altijd de beursprijs met een inkoopvergoeding. Bij een dynamisch contract heb je dus geen zekerheid over je toekomstige kosten. Naast de beursprijs en de inkoopvergoeding worden er energiebelasting, vaste leveringskosten, netbeheerkosten en verkoopvergoeding in rekening gebracht. In onze Energie-app zie je het actuele tarief. Zo kun je je verbruik slim afstemmen op de prijs van het moment.

Belangrijke voorwaarden

Slimme meter
Belangrijke voorwaarde voor een dynamisch contract is dat je een slimme meter hebt. Ook moet je ons en de netbeheerder toestemming geven om kwartierstanden voor elektriciteit en uurstanden voor gas te verwerken.

Mijn Vattenfall account
Om gebruik te kunnen maken van FlexPrijs heb je een persoonlijk Vattenfall account nodig. Hiermee log je in bij Mijn Vattenfall en onze Energie-app. Daar vind je de communicatie over je termijnbedrag, je jaarafrekening en de tarievenspecificatie.

Teruglevering
Lever je stroom terug, bijvoorbeeld met je zonnepanelen? Dan kun je géén contract met FlexPrijsStroom afsluiten. Sluit je toch FlexPrijsStroom af, terwijl je stroom teruglevert? Dan ontbinden we je contract voor FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas.


Ga slim met je energieverbruik om

Ons dynamische energiecontract is FlexPrijsStroom en FlexPrijsGas. Dit dynamisch contract voor stroom en gas, kan voordeel bieden als je je verbruik afstemt op het moment van de laagste energieprijs van de dag, in plaats van het moment van de hoogste prijs van de dag. Door de schommelende tarieven is het aantrekkelijk om de laagste prijzen te benutten. Het loont als je juist dán je auto oplaadt. Laat ook je wasmachine draaien op het tijdstip dat de stroomprijs laag is. En als de gasprijs de volgende dag omhoog gaat, zet dan de verwarming lager en kies voor een extra deken op de bank.

Voor- en nadelen dynamisch energiecontract

Voordelen dynamisch energiecontract

 • De prijzen bewegen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Als de prijs op de energiemarkt daalt, daalt je prijs direct mee
 • In de Energie-app heb je altijd inzicht in de tarieven van dat moment
 • Door je verbruik af te stemmen op het laagste prijsmoment, kan je mogelijk kosten besparen

Nadelen dynamisch energiecontract

 • De prijzen bewegen direct mee met de prijzen in de energiemarkt. Als de prijs op de energiemarkt stijgt, stijgt je prijs direct mee

 • Je kan je termijnbedrag niet zelf aanpassen

 • Ben je minder flexibel wanneer je energie verbruikt? Dan kan het zijn dat je nét energie verbruikt op het moment dat de prijs hoger is

Kies je liever voor een vaste óf variabele prijs?

Twijfel je nog of een contract met dynamische tarieven iets voor jou is? Dan hebben we hier meer informatie, zodat je een juiste keuze kunt maken. Of heb je al gekozen en wil je liever een contract met vaste, of variabele tarieven? Kijk dan wat er voor jou beschikbaar is.

Ben je al klant met een ander energieproduct?

Ben je al energieklant van Vattenfall? Bekijk dan wat voor jou beschikbaar is in Mijn Vattenfall.

Goed om te weten als je stadswarmteklant bent

Als stadswarmteklant kies je alleen voor een stroomcontract met dynamische tarieven, waarbij de variabele leveringskosten voor stroom per uur kunnen stijgen of dalen. Het warmtetarief is niet dynamisch. Elk jaar stelt de Autoriteit Consument en Markt (ACM) namens de overheid vast hoe hoog het warmtetarief maximaal mag zijn.

Je hebt twee contracten, voor stadswarmte en FlexPrijsStroom, maar je ontvangt één factuur van Vattenfall en je betaalt via automatische incasso.

Wat is groene stroom?

Groene stroom is stroom die wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen die onuitputtelijk zijn. Denk aan: zon, wind en water. Met FlexPrijsStroom ontvang je ons product Groen uit Nederland. Ons product Groen uit Nederland wordt 100% opgewekt uit duurzame energiebronnen: wind en zon. Bekijk ons stroometiket om te zien uit welke bronnen onze stroom is opgewekt.

Het stroometiket: hier zie je waar je stroom vandaan komt

In 2023 ontvingen al onze klanten thuis en in het MKB 100% groene stroom uit Nederland. Bekijk ons stroometiket om te zien uit welke bronnen onze stroom is opgewekt.

Start met aanvragen

Heb je je keuze gemaakt en ga je voor een energiecontract met dynamische tarieven?

 • Vul je postcode in
 • Maak stap voor je stap je aanvraag compleet
 • Je krijgt zo snel mogelijk energie van ons 
Vul nu je postcode in

Lees meer

Hoe werken dynamische tarieven?

Met dynamisch energieprijzen betaal je per uur een ander tarief voor je stroom. De prijs is afhankelijk van het moment. Zo is het tarief midden op de dag vaak lager dan aan het einde van de dag, als iedereen thuiskomt, gaat koken en de tv aangaat. Bij een dynamisch energietarief weet je tot de volgende dag precies wat je elk uur betaalt voor je stroom. Het dynamisch gastarief verandert per dag.

Elke dag om 15 uur zie je de dynamische stroomtarieven van de volgende dag in onze Energie-app. De dynamische gastarieven zie je om 12 uur 's nachts.

Op welke groothandelsbeurs zijn de prijzen gebaseerd?

Het tarief van FlexPrijsStroom beweegt ieder uur mee op basis van de beursprijs voor elektriciteit (EPEX Day Ahead Index).
Het tarief van FlexPrijsGas beweegt iedere dag mee op basis van de beursprijs voor gas (EEX End of Day Index).

Wat is de inkoopvergoeding?

De inkoopvergoeding per product komt boven op de beursprijzen. De inkoopvergoeding betaal je voor de dekking van kosten, risico’s en winstbijdrage. In de productvoorwaarden lees je er meer over. Wij kunnen de hoogte van de inkoopvergoeding maximaal vier keer per kalenderjaar wijzigen. We laten dit tijdig weten.

Hoe wordt het termijnbedrag bepaald?

We kijken hoeveel energie je waarschijnlijk gaat verbruiken en naar de prijsverwachting van energie. Je vindt je termijnbedrag in Mijn Vattenfall en de Energie-app.

Waar kan ik mijn energieverbruik en -kosten inzien?

Met de Vattenfall Energie-app heb je altijd inzicht in je verbruik en kosten. Je ziet hier bijvoorbeeld de stroomprijzen per uur en de dagprijs voor gas. Vanaf 15.00 uur zie je de prijzen voor de volgende dag voor stroom, vanaf middernacht worden ook de gasprijzen bekend voor de komende dag van 06.00 – 06.00 uur. Ook kan je eerdere prijzen terugzien.

Exclusief: speciaal voor onze klanten

We doen graag iets extra's voor onze klanten, zoals met Exclusief. Spaar punten en wissel ze in voor een cadeau, of profiteer van korting op bijvoorbeeld bespaarproducten. 

Waarom je goed zit bij energieleverancier Vattenfall

 • Regelmatig een aantrekkelijk aanbod
 • Service altijd afgestemd op je persoonlijke situatie
 • Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten via de Energie-app

We helpen je graag

 • De populairste onderwerpen uitgelegd
 • Vind het antwoord op je vraag
 • Of neem gerust contact met ons op