1. Home
 2. Energie
 3. Energiekosten berekenen

Energiekosten berekenen voor je huis

Misschien ben je je al heel erg bewust van je maandelijkse uitgaven aan energie. En bespaar je al waar je kunt. Misschien wil je juist nog meer inzicht en voor het komende jaar je energiekosten berekenen. In dit artikel laten we drie manieren daarvoor zien.

Je kan op verschillende manieren je energiekosten berekenen

Je energiekosten bestaan voor een deel uit vaste kosten per jaar, of je nu veel gebruikt of niet. Het grootste gedeelte van je energiekosten zijn voor je gebruikte stroom of gas. Dat noemen we ook wel de variabele kosten.

Maak voor jezelf de optelsom met deze basisformule

 1. Je tarief per kWh stroom x de hoeveelheid stroom die je gebruikt = je stroomkosten
 2. Je tarief voor elke m3 gas x de hoeveelheid gas die je gebruikt = je gaskosten
 3. Plus vaste kosten zoals overheidsheffingen en netbeheerkosten
 4. Min eventueel een bedrag van de overheid om huishoudens te helpen bij hoge energieprijzen
 5. Het totaalbedrag delen door 12 voor de energiekosten per maand

Bekijk je energiekosten in Mijn Vattenfall of de Energie-app

Als je klant van ons bent, vind je je energiekosten terug in Mijn Vattenfall en in de Energie-app. In je contract en toelichting op je tarieven zie je het totaaloverzicht. Hebben we toestemming om je slimme meter uit te lezen? Dan kun je je energiekosten bijna realtime bekijken. Per dag, week, maand en jaar. En ook nog eens vergelijken met een vorige periode. Bij de toelichting op de verschillen in kosten zie je waardoor de energiekosten hoger of lager zijn. Bijvoorbeeld omdat je minder of meer hebt verbruikt in je huishouden. Maar ook omdat het warmer of kouder was, of omdat vaste kosten hoger of lager zijn dan toen.

Bereken stap voor stap je energiekosten via een online offerte

Ben je nog geen klant van ons, dan kun je ons de bovenstaande rekensom laten maken. We helpen je bij het maken van je keuze. In ongeveer 5 stappen met verschillende vragen, krijg je een goed overzicht van je energiekosten. Misschien weet je niet precies wat je energieverbruik is. Dan helpen we je met het schatten. Door je te vragen naar je type huis en het aantal personen in je huishouden. De laatste stap toont je totale energiekosten in een jaar. En welk termijnbedrag daar bij hoort. Dat is wat je elke maand betaalt aan energiekosten.

Bereken mijn energiekosten

 

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Je stroomkosten hangen samen met je type huishouden

Ga bij het berekenen en vergelijken van je stroomprijs uit van je werkelijke stroomgebruik. Dat staat op je jaarafrekening. Heb je geen idee wat je stroomverbruik is, dan helpt misschien het gemiddelde gebruik per huishouden. Dat geeft je een schatting van je gebruik voor stroom. Het stroomgebruik hangt vooral af van het aantal personen in je huishouden. Je vindt die gegevens op de site van het Nibud. Dat is hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee. Een eenpersoonshuishouden gebruikt gemiddeld 1.800 kWh stroom per jaar. En een gezin van vier personen 3.940 kWh.

Je gemiddeld gasgebruik hangt af van je type huis

Ga bij het berekenen en vergelijken van je gasprijs uit van je werkelijke gasverbruik. Dat staat op je jaarafrekening. Heb je geen idee wat je gasverbruik is, dan geeft het gemiddelde gebruik per woningtype je inzicht. Dat geeft je een schatting van je gebruik voor gas. Je gasgebruik hangt vooral af van het type huis. Je vindt die gegevens ook op de site van het Nibud. In een flat ligt het verbruik meestal rond de 800 m³ en een vrijstaand huis gemiddeld 2.050 m³. We helpen je met tips om zelf je energiegebruik te berekenen.

 

De energieprijs bestaat uit drie onderdelen

Je energieprijs is opgebouwd uit drie onderdelen: je energiegebruik, netbeheerkosten en overheidsheffingen en btw. We leggen je precies uit hoe dat in elkaar zit. 

Energieprijzen uitgelegd

Laat vooraf ook de energiekosten berekenen van je nieuwe huis

Ga je een nieuw huis kopen of huren? Dan weet je vooraf de hypotheekkosten of huur per maand. Maar ook je energierekening komt elke maand. Daarom is het goed ook vooraf die energiekosten berekenen. Meestal vermelden je makelaar of de huizensite wat de huidige bewoners maandelijks ongeveer betalen. Weet je ook het gemiddelde gasverbruik en stroomverbruik van de vorige bewoners? Dan kun je die cijfers gebruiken om via een offerte nog nauwkeuriger je eigen energiekosten te laten berekenen.

Bekijk het energielabel van je nieuwe huis

In ieder geval moet de verkoper of verhuurder van het huis je het energielabel van het huis overhandigen. Dat energielabel laat in detail zien hoeveel (fossiele) brandstof je huis verbruikt voor een comfortabele warmte. Een energieadviseur stelt het energielabel vast volgens een speciale formule waarin het woonoppervlak in m2 ook meetelt. Het energielabel is geen sticker zoals op je nieuwe koelkast. Maar een uitgebreide pdf, met een concreet plan voor mogelijke extra energiebesparende maatregelen. Zie bijvoorbeeld het energielabel C.

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Bereken de energiekosten van je nieuw apparaten

Hoe minder stroom je verbruikt in huis, des te beter. Daarom adviseren we om bij het vervangen van apparaten goed naar de energiekosten te kijken. Dat kun je zelf bereken via onderstaande rekensom. Kies ook altijd voor een apparaat met het groenste energielabel A. Dan weet je zeker dat het zuiniger is in gebruik. Het verschil in aanschafprijs met een lager energielabel verdien je snel weer terug met lagere verbruikskosten.

Overweeg je een jacuzzi aan te schaffen of een verwarming op stroom? Dan is het helemaal verstandig om vooraf de energiekosten berekenen. De aanschaf valt misschien wel mee, maar je energierekening kan er flink door omhoog gaan. Als je klant bij ons bent krijg je overigens direct bij bericht bij afwijkend verbruik. Dat is één van onze zeven beloftes.

Zo bereken je de kWh kosten van je apparaten

Wat kost bijvoorbeeld een stofzuiger per jaar?

 • Een stofzuiger van 1000 Watt (1 kW) verbruikt in één uur 1 kWh.
 • Gemiddeld stofzuig je 2 uur per week. Dat is 104 uur per jaar.
 • Per jaar is het verbruik van de stofzuiger 104 kWh (104 uur x 1 kW).
 • Stel 1 kWh kost € 0,23. Dan kost jouw stofzuiger: 104 x € 0,23 = € 23,92 per jaar.

 

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Veelgestelde vragen

Welk apparaat gebruikt de meeste energie?

Oudere huishoudelijke apparaten zoals koelkasten en vriezers gebruiken veel meer energie dan nieuwe, zuinige modellen. De grootste stroomvreters zijn verder elektrische boilers en tuinvijverpompen. Deze en andere apparaten met een hoog verbruik hebben we op een rijtje gezet.

Wat zijn normale energiekosten?

Op onze pagina over de gemiddelde energiekosten lees je daar meer over. De kosten hangen af van je type huis en het aantal mensen in je huishouden. Je kunt je eigen energiekosten vergelijken met gemiddelden van het Nibud in de twee tabellen op deze pagina.

Wat zijn de grootste energievreters in huis?

De meeste energie in huis gebruik je over een jaar gezien voor je verwarming. Gemiddeld is dat maar liefst 60% van je energierekening. Voor stroom zijn vooral oudere koelkasten en vriezers grote energievreters en elektrische boilers. Deze en andere apparaten met een hoog verbruik hebben we op een rijtje gezet.

Wat zijn stiekeme stroomvreters?

Stiekeme stroomvreters zijn apparaten die je denkt uit te hebben gezet, maar toch nog stroom verbruiken. Dat heet ook wel sluipverbruik. Ze staan dan niet echt uit, maar op stand-by. Vaak zijn dat je televisie, mediabox en computer of laptop met de oplader nog in het stopcontact.

Wat zijn de grootste gasverbruikers in huis?

Volgens Milieu Centraal is gemiddeld je verwarming met gas goed voor zo'n 80 procent van je gasrekening. De overige 20% heeft vooral te maken met warm water om te douchen. Je verwarming vaker (en eerder op de avond) lager zetten en korter douchen hebben beiden een besparend effect.

Bekijk ook deze onderwerpen