1. Home
  2. Energie
  3. Energieverbruik berekenen

Energieverbruik berekenen

Je energieverbruik berekenen kun je zelf. Dit doe je door verschillende handigheidjes. Of als je al klant bij ons bent, via Mijn Vattenfall of de Energie­app. We geven inzicht in je verbruik en kansen om te gaan besparen.

Zo bereken je zelf het energieverbruik van je apparaten

Gebruik voor het berekenen van het energieverbruik deze redelijk eenvoudige formule.

  1. Noteer eerst het vermogen van het apparaat, hoeveel Watt. Meestal staat dat achterop het apparaat. Of tegenwoordig ook op het energielabel.

  2. Schat of bereken het aantal uren per dag dat het apparaat aanstaat.

  3. Vermenigvuldig dit aantal uren met het aantal dagen per jaar waarop je het apparaat gebruikt.

  4. Vermenigvuldig dit totaal aantal uren per jaar met het vermogen van het apparaat* / 1000). Dat is het jaarlijkse energieverbruik van het apparaat in kWh.

Je kunt ook een energiemeter het energieverbruik laten berekenen

Energieverbruik kan flink oplopen door energieslurpers. Oftewel apparaten die veel energie gebruiken. Het is daarom handig een energiemeter aan te schaffen. Hiermee kun je stuk voor stuk het energieverbruik van je apparaten berekenen. De energiemeter plaats je tussen het stopcontact en het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt weten. Als je je kWh prijs invoert in de energiemeter, zie je ook de verbruikskosten van je apparaat. Weet je genoeg voor één apparaat, dan zet je de energiemeter tussen een ander apparaat en het stopcontact.

Waar zitten bij jou de bespaarkansen?

Uiteindelijk zie je precies welke apparaten je grootste energieslurpers zijn en flink bijdragen aan je energierekening. Is je energieverbruik te hoog? Profiteer dan van je Exclusief­-punten. Bestel bijvoorbeeld een douchecoach, ledlampen en andere duurzame producten. Je kunt ook een afspraak maken voor een gratis energiescan. Via een videogesprek krijg je een persoonlijk energie-advies. Wandel met je smartphone of tablet door je (kantoor aan) huis. Onze energie adviseur kijkt op afstand live met je mee. Wij geven je bespaartips waar je meteen iets aan hebt.

Bij jou thuis energie besparen

Wil je weten hoe je energie bespaart? Doe in 3 stappen de gratis Duurzaam Wonen Check. Ontdek wat je kunt doen in jouw koop- of huurhuis.

  1. Vertel chatbot Nina hoe je woont
  2. Bekijk welke stappen je kunt nemen
  3. Verdiep je verder en bereken de besparing

 

Doe de check

Als klant krijg je van ons optimaal inzicht in je energieverbruik

Je energieverbruik van de afgelopen 12 maanden vind je op je jaarafrekening. Tussendoor je energieverbruik inzien doe je gemakkelijk via onze Energie-app of Mijn Verbruik. Als je ons eenmalig toestemming hebt gegeven, ontvangen we namelijk elke dag je meterstanden via je slimme meter. Via een persoonlijk dashboard presenteren we je overzichtelijk je energieverbruik. Per week, maand en jaar. Vergelijk vervolgens je huidige verbruik ook eens met afgelopen jaren. Zo krijg je een goed beeld van je energieverbruik door de jaren heen. Ook je maandelijkse energierapport geeft een goed inzicht. 

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Zoveel kWh energie verbruikt een gemiddeld huishouden

Je energiegebruik is afhankelijk van het aantal personen in je huishouden. Als stel verbruik je bijvoorbeeld minder energie dan een gezin met vier kinderen. We kijken daarom naar het gemiddelde energieverbruik per Nederlands huishouden. Het gemiddelde verbruik per huishouden ligt daarbij tussen de 2500 kWh voor twee personen tot wel 7500 kWh voor een gezin. Vergelijk je energieverbruik ook eens met andere huishoudens. Bijvoorbeeld op de website van het Nibud of Milieu Centraal.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Deel deze pagina

Meer over energieverbruik berekenen