Met onze video's ben je goed voorbereid

We bieden weer contracten aan met vaste leveringstarieven. Voor welk contract moet je nu kiezen: vast of variabel? Een logische vraag natuurlijk. Want jouw besluit heeft impact op je energierekening. Met onze video's ben je goed voorbereid.

Wat is het verschil tussen een vast en variabel tarief?

Het voordeel van een vaste prijs is zekerheid. Want je leveringstarief staat vast voor de gehele looptijd van je contract, ook als de prijzen in de markt stijgen. Het nadeel is dat je geen voordeel heeft als de energie­prijzen gaan zakken. Dat voordeel heb je wel met variabele leveringstarieven. Benieuwd naar alle verschillen tussen een energiecontract met een vast en variabel tarief? Bekijk het in de video.

Heb ik een vast of variabel tarief?

Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast tarief. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel tarief.

Bekijk je contract

Waarom verschillen de tarieven?

De hoogte tussen het vaste en variabele tarief kan verschillen. Met een vast tarief heb je een stukje zekerheid. Met een variabel tarief ben je flexibel. Maar waarom is de hoogte van deze tarieven eigenlijk verschillend? Bekijk het in de video.

Goed om te weten: tegenwoordig wijzigen we de variabele tarieven meestal 1x per kwartaal.

Hoe vergelijk ik energieaanbiedingen?

Energieaanbiedingen worden zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt om jou als klant te werven. Maar hoe kun je die aanbiedingen nou goed met elkaar vergelijken? We geven een aantal tips in de video. Zo voorkom je dat een aanbieding achteraf toch minder aantrekkelijk blijkt te zijn.

Energieprijzen vergelijken

7 handige tips om energieprijzen te vergelijken:

1. Gebruik je eigen energieverbruik in plaats van een schatting 
2. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit
3. Kijk of de energieprijs vast of variabel is
4. Let op de looptijd van het contract
5. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt
6. Kijk goed naar de waarde van het eventuele cadeau of de welkomstkorting die je krijgt
7. Lees ook de kleine lettertjes

Energieprijzen vergelijken

Waarom dekt het termijnbedrag niet altijd mijn kosten?

Bij een energieaanbieding wordt alles uit de kast gehaald om jou als nieuwe klant te werven. Zo wordt er vaak een laag termijnbedrag beloofd. Maar wist je dat het termijnbedrag eigenlijk niets zegt over wat je uiteindelijk voor je verbruik moet betalen? We leggen het uit in de video.