Heb ik een vast of variabel tarief?
Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast tarief. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel tarief.
In deze onrustige energiemarkt krijgen we veel vragen over energie en de prijzen. Daarom leggen we je in een serie handige video’s alles uit over de huidige energieprijzen, hoe deze tot stand komen en wat het verschil is tussen vaste en variabele tarieven. En… zullen de prijzen ooit weer normaal worden?
Energieaanbiedingen worden zo aantrekkelijk mogelijk gemaakt om jou als klant te werven. Maar hoe kun je die aanbiedingen nou goed met elkaar vergelijken? We geven een aantal tips. Zo voorkom je dat een aanbieding achteraf toch minder aantrekkelijk blijkt te zijn.
Bij een energieaanbieding wordt alles uit de kast gehaald om jou als nieuwe klant te werven. Zo wordt er vaak een laag termijnbedrag beloofd. Maar wist je dat het termijnbedrag eigenlijk niets zegt over wat je uiteindelijk voor je verbruik moet betalen?
Sommige mensen denken dat een variabel tarief elke dag of elke maand wordt aangepast. Maar dat klopt niet. Benieuwd naar alle verschillen tussen een energiecontract met een vast en variabel tarief?
Kijk in Mijn Vattenfall bij contractduur. Staat daar een looptijd, zoals 1 jaar, dan heb je een vast tarief. Staat er onbepaalde tijd, dan heb je een variabel tarief.
De hoogte tussen het vaste en variabele tarief kan verschillen. Met een vast tarief heb je een stukje zekerheid. Met een variabel tarief ben je flexibel. Maar waarom is de hoogte van deze tarieven eigenlijk verschillend?
In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.
Iedere maand betaal je een voorschot op je energielasten. Die wordt gebaseerd op een inschatting van je jaarlijkse energieverbruik, tegen een vast of variabel tarief, afhankelijk van je contract. Maar wist je dat je maandelijkse rekening niet alleen bestaat uit de energie die je verbruikt?
7 handige tips om energieprijzen te vergelijken:
1. Gebruik je eigen energiegebruik in plaats van een schatting
2. Kijk goed wat er wel en niet in de prijs zit
3. Kijk of de energieprijs vast of variabel is
4. Let op de looptijd van het contract
5. Bekijk ook je huidige contract en zoek uit of je een overstapboete krijgt
6. Kijk goed naar de waarde van het eventuele cadeau of de welkomstkorting die je krijgt
7. Lees ook de kleine lettertjes
Energieprijzen vergelijken
Dat is natuurlijk dé vraag die ons allemaal bezighoudt. De prijsontwikkeling hangt af van veel factoren, zoals de gasvoorraden, weersvoorspellingen en politieke beslissingen. Worden de energieprijzen ooit weer normaal?