1. Thuis
  2. Energie besparen
  3. Verminder sluipverbruik

Verminder sluipverbruik

Veel apparaten blijven stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Zo maak je soms onnodig extra kosten. Gelukkig is sluipverbruik gemakkelijk te voorkomen. 

Wat is sluipverbruik precies?

Sluipverbruik is het verbruik van energie door apparaten terwijl je ze niet gebruikt. Het komt voor bij apparaten die op standby staan, maar ook als ze helemaal uitstaan. Omdat ze in het stopcontact zitten gebruiken ze de hele dag door kleine beetjes stroom. Al die kleine beetjes kunnen je over een heel jaar flink wat geld kosten.

Welke apparaten hebben sluipverbruik?

Wat zijn sluipverbruikers?

In huis zijn er allerlei apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan. Bij sommige apparaten is dit geen probleem. Een koelkast heeft bijvoorbeeld continu stroom nodig om goed te werken. Maar bij veel apparaten is het niet nodig. Denk aan: televisies, decoders, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica. (bron: Milieu Centraal)

Natuurlijk zijn er naast grote ook kleine sluipverbruikers. Als je die bij elkaar optelt, kunnen die ook best wat sluipverbruik opleveren. Denk bij kleine sluipverbruikers aan apparaten zoals een wasmachine, een stereoset of een oplader van een telefoon of tandenborstel.

Sluipverbruikers herkennen

Hoe weet je welke apparaten nog energie verbruiken als je ze niet gebruikt? Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

  • Sluipverbruikers hebben een stand-by lampje dat blijft branden als het apparaat uit staat.
  • Sluipverbruikers hebben vaak een scherm met een klokje of andere informatie.
  • Wanneer het apparaat niet aan staat, voelt het nog steeds warm aan, of het maakt een zoemgeluid.
  • Elektronische apparaten met een adapter zijn vaak sluipverbruikers.

Let op: verschil in sluipverbruik

Het sluipverbruik kan per apparaat nogal verschillen. De ene televisie heeft meer sluipverbruik dan de andere. Dit komt bijvoorbeeld doordat apparaten verschillende standby-standen hebben. Ook heeft de EU strengere regels gemaakt. Nieuwe apparaten hebben daardoor minder sluipverbruik dan oudere apparaten. De tips op deze pagina gelden dan ook vooral voor oudere apparaten.

Twee opladers in wit stekkerblok op witte vensterbank - sluipverbruik?

Gemiddeld sluipverbruik huishouden

Het sluipverbruik per huishouden verschilt nogal. Het hangt namelijk erg af van de situatie. Want, hoeveel en welke apparaten heb je op stand-by staan? Als je hier nog niet bewust mee omgaat kun je hier waarschijnlijk wel op besparen. We helpen je graag om je sluipverbruik te verminderen.

In 2 stappen je sluipverbruik verminderen

Natuurlijk wil je weten hoe je het sluipverbruik bij jou thuis kunt verminderen. Dit doe je in 2 stappen:

Stap 1: Sluipverbruik opsporen

Zorg eerst dat je inzicht krijgt in de apparaten die bij jou thuis voor sluipverbruik zorgen. Gelukkig zijn er handige apparaatjes om je sluipverbruik te meten:

  • Energiemeter
    Met een energiemeter meet je het stroomverbruik per apparaat. Je doet hem in het stopcontact en daarna stop je de stekker van het apparaat in de energiemeter. Heel simpel! De meeste hebben een lcd-schermpje met het verbruik in euro’s en kilowattuur (kWh). Maar je hebt ook energiemeters op wifi die je via een app uitleest. In elke bouwmarkt kun je energiemeters vinden.
  • P1 meter
    Dit is een speciale energiemeter waarmee je je energieverbruik real-time kunt volgen. Je sluit hem aan op je slimme meter in de meterkast. In een app zie je dan op de seconde hoeveel stroom je verbruikt. Zet je een apparaat aan? Dan zie je dat dus meteen op je telefoon of tablet. Gebruik je Exclusief punten voor een P1 meter.

Stap 2: Sluipverbruik verminderen

Je heb nu de grootste sluipverbruikers gevonden. Tijd om dit sluipverbruik aan te pakken. Zo doe je dat:

  • Maak er een gewoonte van om apparaten en lampen uit te zetten als je ze niet gebruikt. Trek simpelweg de stekker uit het stopcontact of gebruik de aan-/uitknop.
  • Haal opladers voor telefoons en tandenborstels uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.
  • Kijk je digitaal tv? Sommige decoders hebben eco-standen. Gebruik die om sluipverbruik te verlagen. Wel goed te weten: soms werken diverse functies niet (meteen) of start je tv iets minder snel op. Neem contact op met je provider om de mogelijkheden te bespreken om minder stroom te verbruiken.
  • Gebruik een stekkerdoos met een aan-/uitknop. Zo zet je met één druk op de knop meerdere apparaten tegelijk uit. Handig als ze dicht bij elkaar staan, zoals een computer met printer of een tv met dvd-speler. Er zijn ook stekkerdozen met een aan-/uitknop per apparaat.
  • Schakel apparaten helemaal uit via een wifi smart plug. Dit is een slimme stekker die je tussen je apparaat en het stopcontact plaatst. Je bedient hem op afstand via een app of met tijdsinstelling. Deze ‘bespaarstekkers’ verbruiken zelf ook energie, maar dit is erg weinig (bron: Milieu Centraal).
  • Gebruik een standby-killer. Zodra een elektrisch apparaat in de standby-stand gaat, schakelt zo’n standby-killer het apparaat helemaal uit.

Er zijn apparaten die altijd op standby moeten blijven staan

Denk bijvoorbeeld aan je cv-ketel. Of je internetmodem. Zet je je modem wel helemaal uit? Dan werken je slimme verlichting en slimme speakers niet meer. Ook kan je tv uitgaan en verbruikt je mobiele telefoon data uit je databundel.

Sluipverbruik bij gas?

Bij sluipverbruik gaat het over onnodig verbruik van stroom. Maar, je kunt bij gas natuurlijk ook ongemerkt energie verliezen. Denk aan een waakvlam bij een geiser of een gashaard. Of de cv-ketel die onnodig het altijd warm houdt in de comfort-stand. Slim dus om ‘sluipverbruik’ bij gas ook op te sporen.

Temperatuur cv-ketel checken

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Vragen en antwoorden over sluipverbruik

Wat valt er onder sluipverbruik?

Veel apparaten blijven stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Zo maak je onnodig extra kosten. Dit sluipverbruik komt niet alleen voor bij apparaten die op standby staan. Zelfs als een apparaat helemaal uitstaat, kan deze nog onnodig stroom verbruiken. Zoals een televisie of een computer waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. Gelukkig is sluipverbruik gemakkelijk te voorkomen.

Wat is normaal sluipverbruik?

Het sluipverbruik per huishouden verschilt nogal. Het hangt namelijk erg af van de situatie. Want, hoeveel en welke apparaten heb je op stand-by staan? Als je hier nog niet bewust mee omgaat kun je hier waarschijnlijk wel op besparen. We helpen je graag om dit sluipverbruik te verminderen.

Hoe kom je achter sluipverbruik?

Wil je sluipverbruik voorkomen? Dan wil je eerst weten welke apparaten bij jou thuis voor sluipverbruik zorgen. Gelukkig zijn er handige apparaatjes om deze apparaten op te sporen: 

  1. Energiemeter: Met een energiemeter meet je het stroomverbruik per apparaat. Je steekt hem in het stopcontact en daarna stop je de stekker van het apparaat erin. Via een lcd-schermpje en/of een app zie je je verbruik in euro’s en kilowattuur (kWh) van dat apparaat. 

  2. P1 meter: Dit is een speciale energiemeter waarmee je je energieverbruik real-time kunt volgen. Je sluit hem gemakkelijk aan op je slimme meter in de meterkast. In een app zie je op de seconde hoeveel stroom je verbruikt. Gebruik je Vattenfall Exclusief punten voor een P1 meter. 
Wat kost het als je je oplader in het stopcontact laat zitten?

Laat je een oplader in het stopcontact zitten, dan verbruikt hij nog steeds wat energie. Vooral als het een wat oudere versie is. Je voelt dat-ie dan warm blijft. Beter dus om ze uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt. Nog een reden om dit te doen: een kleine kans, maar een oplader kan oververhit raken en daarna in brand vliegen. Liever niet. 

Wat kost sluipverbruik?

Het sluipverbruik verschilt nogal per huishouden. Dus ook de kosten ervan. 

Is er een verschil tussen sluipverbruik en sluimerverbruik?

Nee, sluipverbruik en sluimerverbruik is precies hetzelfde: het verbruik van energie door apparaten terwijl je ze niet gebruikt.   

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer over energiebesparen