1. Home
 2. Energie besparen
 3. Stop sluipverbruik

Stop sluipverbruik

Veel apparaten blijven stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Zo maak je soms onnodig extra kosten. Dit kunnen wel honderden euro’s per jaar zijn. Gelukkig is sluipverbruik gemakkelijk te voorkomen. 

Wat is sluipverbruik precies?

Sluipverbruik is het verbruik van energie door apparaten terwijl je ze niet gebruikt. Het komt niet alleen voor bij apparaten die op standby staan. Zelfs als een apparaat helemaal uitstaat, kan deze nog onnodig stroom verbruiken. Zoals een televisie of een computer waarvan de stekker nog in het stopcontact zit.  

Maar hoe weet je welke apparaten nog energie verbruiken als je ze niet gebruikt? Voor een deel kun je dit gewoon zien. Denk aan het rode lampje van de televisie of het klokje van de magnetron. Die verbruiken energie. Bij opladers en adapters kun je het vaak voelen: zit er geen apparaat in de oplader maar is deze nog wel warm? Dan verbruik je ook energie. 

Sluimerverbruik is hetzelfde als sluipverbruik

Sluipverbruik wordt ook wel ‘sluimerverbruik’ genoemd. Is er een verschil? Nee, het betekent precies hetzelfde. 

Welke apparaten hebben veel sluipverbruik?

 

Is het je wasmachine? Je waterkoker? Of je koffiezetapparaat? Wat zijn nou échte sluipverbruikers? We zetten een aantal sluipverbruikapparaten voor je op een rij:

 • Kleine elektrische boiler: 150 kWh sluipverbruik per jaar 
 • Computer met randapparatuur (o.a. monitor en muis): 150 kWh per jaar 
 • Tv met decoder/mediabox met HDD*: 130 kWh per jaar 
 • Kokendwaterkraan: 80 kWh per jaar 
 • Espressomachine: 40 kWh per jaar 

*HDD = Hard Disk Drive, deze kun je gebruiken om programma’s op te nemen.  

Ook zijn er natuurlijk kleinere sluipverbruikers. Als je die bij elkaar optelt, kunnen die ook best wat sluipverbruik opleveren. Denk aan apparaten zoals een wasmachine, een stereoset of een oplader van een telefoon of tandenborstel.  

 

Let op: verschil in sluipverbruik

De hoeveelheden kWh hierboven zijn een inschatting. Want het sluipverbuik kan per apparaat nogal verschillen. Dit komt bijvoorbeeld doordat apparaten verschillende standby-standen kunnen hebben. Ook heeft de EU strengere regels gemaakt. Nieuwe apparaten hebben daardoor minder sluipverbruik dan oudere apparaten. 

Gemiddeld sluipverbruik huishouden | Vattenfall over energiebesparing

Gemiddeld sluipverbruik huishouden

Heb je thuis een aantal apparaten met veel sluipverbruik? Dan kun je als huishouden zomaar op een gemiddeld sluipverbruik van zo’n 400 à 450 kWh per jaar uitkomen. Daar kun je op besparen. We helpen je graag om je sluipverbruik per dag te verlagen.

In 2 stappen je sluipverbruik verminderen

Natuurlijk wil je weten hoe je het sluipverbruik bij jou thuis kunt verminderen. Dit doe je in 2 stappen:  

Stap 1: Sluipverbruik opsporen

Zorg eerst dat je inzicht krijgt in de apparaten die bij jou thuis voor sluipverbruik zorgen. Gelukkig zijn er handige apparaatjes om je sluipverbruik te meten: 

 1. Met een energiemeter meet je het stroomverbruik per apparaat. Je steekt hem in het stopcontact en daarna stop je de stekker van het apparaat erin. Heel simpel! De meeste hebben een lcd-schermpje met het verbruik in euro’s en kilowattuur (kWh). Maar je hebt ook energiemeters op wifi die je via een app uitleest. 
 2. P1 meter: Dit is een speciale energiemeter waarmee je je energieverbruik real-time kunt volgen. Je sluit hem gemakkelijk aan op je slimme meter in de meterkast. In een app zie je dan op de seconde hoeveel stroom je verbruikt. Zet je een apparaat aan? Dan zie je dat dus meteen op je telefoon of tablet. Gebruik je Vattenfall Exclusief punten voor een P1 meter. 

Stap 2: Sluipverbruik verminderen

Je weet nu wat de grootste sluipverbruikers zijn. Tijd om dit sluipverbruik aan te pakken. Zo doe je dat: 

 • Maak er een gewoonte van om apparaten en lampen uit te zetten als je ze niet gebruikt. Meestal is het genoeg om de stekker uit het stopcontact te trekken of de aan-/uitknop te gebruiken.  
 • Haal opladers voor telefoons en tandenborstels uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.  
 • Kijk je digitaal tv? Sommige decoders hebben eco-standen. Gebruik die om sluipverbruik te verlagen. Wel goed te weten: soms werken diverse functies niet (meteen) of start je tv iets minder snel op. Neem contact op met je provider om de mogelijkheden te bespreken om minder stroom te verbruiken.
 • Gebruik een stekkerdoos met een aan-/uitknop. Zo zet je met één druk op de knop meerdere apparaten tegelijk uit. Handig als ze dicht bij elkaar staan, zoals een computer met printer of een tv met dvd-speler. Er zijn ook stekkerdozen met een aan-/uitknop per apparaat. 
 • Schakel apparaten helemaal uit via een smart wifi plug. Dit is een slimme stekker die je tussen je apparaat en het stopcontact plaatst. Je bedient hem op afstand via een app of met tijdsinstelling. Deze ‘bespaarstekkers’ verbruiken zelf ook energie, maar dit is erg weinig (bron: Milieu Centraal). 
 • Gebruik een standby-killer. Zodra een elektrisch apparaat in de standby-stand gaat, schakelt zo’n standby-killer het apparaat helemaal uit.  

Er zijn apparaten die altijd op standby moeten blijven staan  
Denk bijvoorbeeld aan je cv-ketel. Of je internetmodem. Zet je je modem wel helemaal uit? Dan werken je slimme verlichting en slimme speakers niet meer. Ook kan je tv uitgaan en verbruikt je mobiele telefoon data uit je databundel.   

Sluipverbruik bij gas?

Bij sluipverbruik gaat het over onnodig verbruik van stroom. Maar, je kunt bij gas natuurlijk ook ongemerkt energie verliezen. Denk aan een waakvlam bij een geiser of een gashaard. Of de cv-ketel die onnodig het altijd warm houdt in de comfort-stand. Slim dus om sluipverbruik bij gas ook op te sporen. 

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Vragen en antwoorden over sluipverbruik

Wat valt er onder sluipverbruik?

Veel apparaten blijven stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Zo maak je onnodig extra kosten. Tot wel honderden euro’s per jaar. Dit sluipverbruik komt niet alleen voor bij apparaten die op standby staan. Zelfs als een apparaat helemaal uitstaat, kan deze nog onnodig stroom verbruiken. Zoals een televisie of een computer waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. Gelukkig is sluipverbruik gemakkelijk te voorkomen. 

Wat is normaal sluipverbruik?

Het sluipverbruik verschilt nogal per huishouden. Maar heb je thuis een aantal apparaten met veel sluipverbruik, zoals een tv met decoder en een computer met randapparatuur? Dan kun je zomaar op een gemiddeld sluipverbruik van 400 à 500 kWh per jaar uitkomen.

Hoe kom je achter sluipverbruik?

Wil je sluipverbruik voorkomen? Dan wil je eerst weten welke apparaten bij jou thuis voor sluipverbruik zorgen. Gelukkig zijn er handige apparaatjes om deze apparaten op te sporen: 

 1. Energiemeter: Met een energiemeter meet je het stroomverbruik per apparaat. Je steekt hem in het stopcontact en daarna stop je de stekker van het apparaat erin. Via een lcd-schermpje en/of een app zie je je verbruik in euro’s en kilowattuur (kWh) van dat apparaat. 

 

 1. P1 meter: Dit is een speciale energiemeter waarmee je je energieverbruik real-time kunt volgen. Je sluit hem gemakkelijk aan op je slimme meter in de meterkast. In een app zie je op de seconde hoeveel stroom je verbruikt. Gebruik je Vattenfall Exclusief punten voor een P1 meter. 
Wat kost het als je je oplader in het stopcontact laat zitten?

Laat je een oplader in het stopcontact zitten, dan verbruikt hij nog steeds wat energie. Vooral als het een wat oudere versie is. Je voelt dat-ie dan warm blijft. Heb je meerdere opladers in huis? Dan kan dit je tot wel tientallen euro’s per jaar aan sluipverbruik kosten. Beter dus om ze uit het stopcontact te halen als je ze niet gebruikt. Nog een reden om dit te doen: een kleine kans, maar een oplader kan oververhit raken en daarna in brand vliegen. Liever niet. 

Wat kost sluipverbruik?

Het sluipverbruik verschilt nogal per huishouden. Dus ook de kosten ervan. Heb je thuis een aantal apparaten met veel sluipverbruik? Dan kun je zomaar op een gemiddeld sluipverbruik van 400 à 500 kWh per jaar uitkomen. Pak je dit aan, dan kan dat je wel zo’n € 200,- per jaar schelen.  

Is er een verschil tussen sluipverbruik en sluimerverbruik?

Nee, sluipverbruik en sluimerverbruik is precies hetzelfde: het verbruik van energie door apparaten terwijl je ze niet gebruikt.   

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer over energiebesparen