1. Thuis
 2. Energie besparen
 3. Verminder sluipverbruik

Verminder sluipverbruik

Veel apparaten blijven stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Zo maak je soms onnodig extra kosten. Gelukkig is sluipverbruik gemakkelijk te voorkomen. Leer hoe je sluipverbruik herkent, meet en vermindert in huis.

Wat is sluipverbruik precies?

Sluipverbruik is het verbruik van energie door apparaten terwijl je ze niet gebruikt.

In huis zijn er apparaten die nog stroom kunnen gebruiken als ze uit staan. Bij sommige apparaten is dit geen probleem. Een koelkast heeft bijvoorbeeld continu stroom nodig om goed te werken. Maar bij veel apparaten is het niet nodig. Denk aan: televisies, decoders, computers, transformatoren en (andere) apparaten met veel elektronica. (bron: Milieu Centraal)

Natuurlijk zijn er naast grote ook kleine sluipverbruikers. Als je die bij elkaar optelt, kunnen die ook best wat sluipverbruik opleveren. Denk bij kleine sluipverbruikers aan apparaten zoals een wasmachine, een stereoset of een oplader van een telefoon of tandenborstel.

 

Welke apparaten hebben sluipverbruik?

Sluipverbruik herkennen

Hoe weet je welke apparaten nog energie verbruiken als je ze niet gebruikt? Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Sluipverbruikers hebben een standby lampje dat blijft branden als het apparaat uit staat.

 • Sluipverbruikers hebben vaak een scherm met een klokje of andere informatie.

 • Wanneer het apparaat niet aan staat, voelt het nog steeds warm aan, of het maakt een zoemgeluid.

 • Elektronische apparaten met een adapter zijn vaak sluipverbruikers.

Sluipverbruik meten

Zorg eerst dat je inzicht krijgt in de apparaten die bij jou thuis voor sluipverbruik zorgen. Gelukkig zijn er handige apparaatjes om je sluipverbruik voor stroom te meten:

 • Energiemeter
  Met een energiemeter meet je het stroomverbruik per apparaat. Je doet hem in het stopcontact en daarna stop je de stekker van het apparaat in de energiemeter. Heel simpel! De meeste hebben een lcd-schermpje met het verbruik in euro’s en kilowattuur (kWh). Maar je hebt ook energiemeters op wifi die je via een app uitleest. In elke bouwmarkt kun je energiemeters vinden.

 • P1 meter
  Dit is een speciale energiemeter waarmee je je energieverbruik real-time kunt volgen. Je sluit hem aan op je slimme meter in de meterkast. In een app zie je dan op de seconde hoeveel stroom je verbruikt. Zet je een apparaat aan? Dan zie je dat dus meteen op je telefoon of tablet. Gebruik je Exclusief punten voor een P1 meter.

Heb je geen handige energiemeter in huis maar wel een slimme energiemeter? Dan kan je per uur je slimme meter uitlezen. Vaak zie je pieken op momenten dat je het niet verwacht. Door de apparaten uit te schakelen met sluipverbruik, bespaar je doelgericht. Via de privacy pagina in Mijn Vattenfall zet je, per onderwerp, eenvoudig je toestemming op 'Aan'. 

Let op: verschil in sluipverbruik

Het sluipverbruik kan per apparaat nogal verschillen. De ene televisie heeft meer sluipverbruik dan de andere. Dit komt bijvoorbeeld doordat apparaten verschillende standby-standen hebben. Ook heeft de EU strengere regels gemaakt. Nieuwe apparaten hebben daardoor minder sluipverbruik dan oudere apparaten. De tips op deze pagina gelden dan ook vooral voor oudere apparaten.

Twee opladers in wit stekkerblok op witte vensterbank - sluipverbruik?

Gemiddeld energieverbruik huishouden

Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1169 kuub gas en 2479 kWh stroom (bron: Milieu Centraal). Het hangt af van je energiecontract hoeveel je daarvoor betaalt. Het loont zeker de moeite om op je sluipverbruik te letten. Want, hoeveel en welke apparaten heb je op stand-by staan? Met een energiemonitor zie je in één oogopslag hoe je ervoor staat met je verbruik. Stel je doelen in en plaats de monitor op een zichtbare plek. Zo zie je meteen resultaat na een actie om je sluipverbruik te verminderen .

Ga je nog niet bewust met sluipverbruik om? Dan helpt de energiemonitor je waarschijnlijk wel met besparen. We helpen je graag om je sluipverbruik te verminderen.

Sluipverbruik verminderen

Zo doe je dat:

 • Maak er een gewoonte van om apparaten en lampen uit te zetten als je ze niet gebruikt. Trek simpelweg de stekker uit het stopcontact of gebruik de aan- en uitknop.

 • Haal opladers voor telefoons en tandenborstels uit het stopcontact als je ze niet gebruikt.

 • Kijk je digitaal tv? Sommige decoders hebben eco-standen. Gebruik die om sluipverbruik te verlagen. Wel goed te weten: soms werken diverse functies niet (meteen) of start je tv iets minder snel op. Neem contact op met je provider om de mogelijkheden te bespreken om minder stroom te verbruiken.

 • Gebruik een stekkerdoos met een aan- en uitknop. Zo zet je met één druk op de knop meer apparaten tegelijk uit. Handig als ze dicht bij elkaar staan, zoals een computer met printer of een tv met dvd-speler. Er zijn ook stekkerdozen met een aan-/uitknop per apparaat.

 • Schakel apparaten helemaal uit via een wifi smart plug. Dit is een slimme stekker die je tussen je apparaat en het stopcontact plaatst. Je bedient hem op afstand via een app of met tijdsinstelling. Deze ‘bespaarstekkers’ verbruiken zelf ook energie, maar dit is erg weinig (bron: Milieu Centraal).

 • Gebruik een standby-killer. Zodra een elektrisch apparaat in de standby-stand gaat, schakelt zo’n standby-killer het apparaat helemaal uit.

Sluipverbruik bij gas?

Bij sluipverbruik gaat het over onnodig verbruik van stroom. Maar, je kunt bij gas natuurlijk ook ongemerkt energie verliezen. Denk aan een waakvlam bij een geiser of een gashaard. Slim dus om ‘sluipverbruik’ bij gas op te sporen.

Veel cv-ketels zijn op een hogere temperatuur ingesteld dan nodig is. Een simpele stap: verlaag de temperatuur van je cv-ketel. Dan bespaar je gas en in comfort ga je er meestal niet op achteruit. Verlaag de temperatuur in stappen. Hoe je dit precies doet lees je in Je cv-ketel zuinig gebruiken.

Je ketel heeft in veel gevallen een comfort-stand en een eco-stand. Bij de comfort-stand zorgt de cv-ketel dat de warmtewisselaar de hele dag op temperatuur blijft. Dat kost je meer gas dan wanneer je ketel in de eco-stand staat. Het duurt dan iets langer voordat je warm water hebt, maar het is wel zuiniger. Inmiddels zijn er ook cv-ketels die zelflerend zijn. De ketel weet op een gegeven moment precies wanneer je warm water nodig hebt.

Temperatuur cv-ketel checken

Meer tips om sluipverbruik te verminderen

Sluipverbruik verminder je dus gemakkelijk door je apparaten helemaal uit te zetten. Energiebesparende producten en isolatie helpen je ook. We hebben interessante artikelen voor je verzameld die je verder helpen met besparen.

Apparaten die altijd standby zijn

Denk bijvoorbeeld aan je cv-ketel. Of je internetmodem. Zet je je modem wel helemaal uit? Dan werken je slimme verlichting en slimme speakers niet meer. Ook kan je tv uitgaan en verbruikt je mobiele telefoon data uit je databundel.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Wat zijn de grootste sluipverbruikers?

Milieu Centraal heeft de grote energieslurpers op een rij gezet. Door grote energieslurpers te vervangen voor zuinigere apparaten, zet je een grote stap naar een lager energieverbruik.

Apparaat Gemiddeld stroomverbruik Gemiddelde kosten per jaar * Zuiniger alternatief
Elektrische boiler (groter dan 20 liter) 1800 kWh € 720 Warmtepompboiler
Elektrische kachel zonder thermostaat 1000 kWh € 400 Infraroodpaneel

Pomp vloerverwarming zonder pompschakelaar

700 kWh

€ 280 Pompschakelaar

Koelkast 15 jaar oud

350 kWh € 140

Nieuwe koelkast met energielabel C

Plasmascherm 50 inch 340 kWh € 136 Ledtelevisie

*Het kWh-tarief is vermenigvuldigd met een stroomtarief van € 0,40. Kijk op je contract welk tarief voor jou van toepassing is.

Vragen en antwoorden over sluipverbruik

Wat zijn de grootste sluipverbruikers?

Milieu Centraal heeft de grote energieslurpers op een rij gezet. Door grote energieslurpers te vervangen voor zuinigere apparaten, zet je een grote stap naar een lager energieverbruik.

 • Elektrische boiler (groter dan 20 liter)
 • Elektrische kachel zonder thermostaat
 • Pomp voor de vloerverwarming (zonder schakelaar)
 • Koelkast (ouder dan 15 jaar)
 • Plasmascherm
Wat valt er onder sluipverbruik?

Veel apparaten blijven stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Zo maak je onnodig extra kosten. Dit sluipverbruik komt niet alleen voor bij apparaten die op standby staan. Zelfs als een apparaat helemaal uitstaat, kan deze nog onnodig stroom verbruiken. Zoals een televisie of een computer waarvan de stekker nog in het stopcontact zit. Gelukkig is sluipverbruik gemakkelijk te voorkomen.

Wat is normaal sluipverbruik?

Het sluipverbruik per huishouden verschilt nogal. Het hangt namelijk erg af van de situatie. Want, hoeveel en welke apparaten heb je op stand-by staan? Als je hier nog niet bewust mee omgaat kun je hier waarschijnlijk wel op besparen. We helpen je graag om dit sluipverbruik te verminderen.

Hoe kom je achter sluipverbruik?

Hoe weet je welke apparaten nog energie verbruiken als je ze niet gebruikt? Dit zijn de belangrijkste kenmerken:

 • Sluipverbruikers hebben een standby lampje dat blijft branden als het apparaat uit staat.

 • Sluipverbruikers hebben vaak een scherm met een klokje of andere informatie.

 • Wanneer het apparaat niet aan staat, voelt het nog steeds warm aan, of het maakt een zoemgeluid.

 • Elektronische apparaten met een adapter zijn vaak sluipverbruikers.

Hoe meet je je sluipverbruik?

Dat doe je met een energiemeter of met een P1-meter. Heb je geen handige energiemeter in huis maar wel een slimme energiemeter? Dan kan je per uur je slimme meter uitlezen. Vaak zie je pieken op momenten dat je het niet verwacht. Door de apparaten uit te schakelen met sluipverbruik, bespaar je doelgericht. 

Is er een verschil tussen sluipverbruik en sluimerverbruik?

Nee, sluipverbruik en sluimerverbruik is precies hetzelfde: het verbruik van energie door apparaten terwijl je ze niet gebruikt.   

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Meer over energiebesparen