1. Home
  2. Energie
  3. Gemiddeld energieverbruik

Gemiddeld energieverbruik: gebruik je meer of minder energie?

Meten is weten. Dat geldt zeker voor je energieverbruik. Zodra je jouw verbruik precies weet, kun je het vergelijken met het landelijke gemiddelde. Dat biedt inzicht, inspiratie en focus om nog meer energie te besparen.

Het gemiddeld energieverbruik per dag, maand en jaar is gedaald

Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar 1.254 m³ aan gas. Dat kostte in 2021 zo'n € 112 per maand. Aan stroom verbruikt een gemiddeld huishouden 2.730 kWh per jaar. Dat kostte in 2021 zo'n € 36 per maand. Nog beter is het om te kijken wat vergelijkbare huishoudens verbruiken aan stroom en gas. Je leest het hieronder. Verder is goed om te weten dat in de afgelopen 10 jaar het totale energieverbruik in Nederland gedaald is.

Het energieverbruik aan stroom is hoger bij een groter gezin

Het gebruik van stroom is erg afhankelijk van het aantal personen dat een gezin telt. Natuurlijk speelt ook de leeftijd en het gedrag van de gezinsleden een rol. Maar dat is nou eenmaal moeilijk in statistieken terug te lezen. Het stroomverbruik van twee personen is lager dan van een gezin met vier of meer personen. Het Nibud houdt bij wat de verbruikscijfers van stroom zijn bij verschillende gezinsgroottes. Dus de gemiddelden bij een huishouden met 1 persoon of 2 personen, een gezin met 3 personen of een 4 persoonshuishouden.

Gemiddeld stroomverbruik per type huishouden

Naast de gemiddelde prijs, laat het Nibud ook zien hoeveel een gemiddeld huishouden aan kWh stroom verbruikt per jaar. En wat de kosten daarvan zijn. Uitgesplitst per gezinsgrootte.

Aantal personen
in huishouden
Gemiddeld verbruik per jaar Kosten per maand in €*
1 1.810 kWh 18,-
2 2.800 kWh 38,-
3 3.310 kWh 48,-
4 3.840 kWh 59,-
5 of meer 4.110 kWh 64,-
Gemiddeld per huishouden 2.730 kWh 36,-

*Bij een gemiddeld elektriciteitstarief (tarief na 1 juli 2021) van 24,32 eurocent per kWh en vastrecht van € 27,55 per maand (inclusief 21 procent btw). Inclusief de jaarlijkse belastingteruggave van € 558,56 (2021). Afgeronde bedragen. Bron: Milieu Centraal en CBS (berekening Nibud, 2021)

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op jouw persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Grotere huizen hebben een hoger energieverbruik voor verwarming

Het energieverbruik per type huis hangt meestal af van het gasverbruik. De grootte van je huis bepaalt namelijk hoeveel energie je nodig hebt om het huis te verwarmen. Een appartement verwarmen kost minder energie omdat er minder buitenmuren zijn. De warmte van je buren helpt als het ware mee. Heb je een warmtepomp, dan gebruik je extra stroom maar geen gas meer om te verwarmen. Milieu Centraal publiceert jaarlijks wat het gemiddelde energieverbruik per type huis is. Dus van een appartement, een tussenwoning en een vrijstaand huis.

Gemiddeld gasverbruik per type huis

Type huis Gemiddeld verbruik per jaar in m3 Kosten per maand in €*
Flat 920 m³ 88,-
Tussenwoning 1.190 m³ 108,-
Hoekwoning 1.380 m³ 121,-
2 onder 1 kap 1.560 m³ 134,-
Vrijstaand 2.010 m³ 167,-
Gemiddeld alle woningen 1.254 m³ 112,-
 

*Bij een gemiddeld gastarief (tarief na 1 juli 2021) van 86,76 eurocent per m3 en gemiddeld vastrecht van € 21,65 per maand (inclusief 21 procent btw). Afgeronde bedragen. Bron: Milieu centraal en CBS (berekening Nibud, 2021)

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Check het gemiddelde energieverbruik van je apparaten

Je energieverbruik kan flink oplopen door energieslurpers. Oftewel apparaten die veel energie gebruiken. Het is daarom handig een energiemeter aan te schaffen. Hiermee kun je het energieverbruik van je apparaten stuk voor stuk berekenen. De energiemeter plaats je tussen het stopcontact en het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt weten. Je leest er meer over op onze pagina over energieverbruik berekenen.

Zo kun je besparen op je koelkast

Het gemiddeld energieverbruik van je koelkast hangt af van het energielabel. Een goedkope koelkast verbruikt meestal meer stroom dan een dure. Volgens Milieu Centraal verbruikt een koelkast met energielabel E zelfs twee keer zoveel energie als een koelkast met energielabel B. Omdat een koelkast vaak langer dan 15 jaar meegaat, verdien je de hogere aanschafprijs altijd terug. We delen graag nog meer slimme koelkasttips met je.

Dit kan het verbruik zijn van een warmtepomp

Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall: 'Stel, je gaat uit van een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh (kilowattuur) voor een huishouden, tel daar dan maar 3.500 kWh voor de warmtepomp bij op.' Wat het exacte energieverbruik van een warmtepomp is, hangt af van diverse factoren. Zoals de hoeveelheid warmte die nodig is, het type warmtepomp, de isolatie van je huis en je gezinssituatie.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Veelgestelde vragen over energieverbruik

Wat is gemiddeld energieverbruik per maand?

Volgens Milieu Centraal gebruikt een Nederlands huishouden per jaar gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas. Dat kost zo'n € 980 per jaar. Het gemiddelde stroomverbruik is 2.741 kilowattuur (kWh) stroom. Dat kostte in 2021 gemiddeld € 600 per jaar. De totale gemiddelde energierekening was in 2021 naar verwachting zo'n € 1.610. Dat is omgerekend € 134 per maand.

Wat betaalt een gemiddeld gezin aan energiekosten?

Volgens Milieu Centraal betaalt een Nederlands huishouden per jaar gemiddeld € 980 per jaar aan stroom en € 600 per jaar aan gas. De totale bijbehorende energierekening was in 2021 zo'n € 1.610. Dat is omgerekend € 134 per maand.

Hoeveel energie verbruikt Nederland?

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is het totale verbruik van stroom de laatste jaren vrij stabiel. Zo rond 120 miljard kWh. Het stroomverbruik in Nederland was het hoogst in 2008 (124 miljard kWh).

Hoe bereken je energiekosten?

Bij de berekening van je energiekosten hou je rekening met je stroomverbruik en eventueel gasverbruik. Je energiekosten bevatten niet alleen het variabele leveringstarief per hoeveelheid energie die je gebruikt per maand. Maar ook vaste kosten en overheidsheffingen. Volgens Milieu Centraal betaalde je in 2021 als consument 22 cent voor een kilowattuur stroom. En 79 cent voor een kubieke meter gas.

Met een slimme meter kun je je energiekosten altijd terugvinden in Mijn Vattenfall. En kunnen we je advies geven over welk type tarief gunstig is. Een enkeltarief of een combinatie van een normaal tarief voor overdag en een daltarief tussen 23.00 en 07.00 uur.

Hoe kan ik mijn energieverbruik berekenen?

Heb je nog een gewone meter, dan bereken je energieverbruik door het verschil in meterstanden te bepalen. Je neemt je laatste meterstanden op. Daar trek je de vorige meterstanden van af. Het getal dat overblijft is de hoeveel energie die je hebt gebruikt. Je verbruik en de bijbehorende kosten kun je altijd terugzien op je jaarafrekening. Heb je een slimme meter, dan berekenen we automatisch je energieverbruik. En vind je die ook terug in de Energie-app en Mijn Vattenfall.

Bekijk ook deze onderwerpen