1. Thuis
  2. Energie
  3. Gemiddeld energieverbruik

Gemiddeld energieverbruik: gebruik je meer of minder energie?

Meten is weten. Dat geldt zeker voor je energieverbruik. Zodra je jouw verbruik precies weet, kun je het vergelijken met het landelijke gemiddelde. Dat biedt inzicht, inspiratie en focus om nog meer energie te besparen.

Het gemiddeld energieverbruik per dag, maand en jaar is gedaald

Volgens het Nibud gebruikt een gemiddeld Nederlands huishouden per jaar 1.200 m³ aan gas. Aan stroom verbruikt een gemiddeld huishouden 2.800 kWh per jaar. Nog beter is het om te kijken wat vergelijkbare huishoudens verbruiken aan stroom en gas. Je leest het hieronder. 

Het energieverbruik aan stroom is hoger bij een groter gezin

Het gebruik van stroom is erg afhankelijk van het aantal personen dat een gezin telt. Natuurlijk speelt ook de leeftijd en het gedrag van de gezinsleden een rol. Maar dat is nou eenmaal moeilijk in statistieken terug te lezen. Het stroomverbruik van twee personen is lager dan van een gezin met vier of meer personen. Het Nibud houdt bij wat de verbruikscijfers van stroom zijn bij verschillende gezinsgroottes. Dus de gemiddelden bij een huishouden met 1 persoon of 2 personen, een gezin met 3 personen of een 4 persoonshuishouden.

Gemiddeld stroomverbruik per type huishouden

Het Nibud laat zien hoeveel een gemiddeld huishouden aan kWh stroom verbruikt per jaar. Uitgesplitst per gezinsgrootte.

Aantal personen
in huishouden
Gemiddeld verbruik per jaar
1 1.830 kWh
2 2.850 kWh
3 3.430 kWh
4 4.010 kWh
5 of meer 4.350 kWh
Gemiddeld per huishouden 2.800 kWh

 

Direct bericht met advies bij afwijkend verbruik

Als we zien dat je verbruikskosten hoger zijn dan normaal, krijg je van ons een berichtje op je mobiel. Met de persoonlijke bespaartips kun je meteen actie ondernemen. Of maak gebruik van de Duurzaam Wonen Check of Energiescan. Je ontvangt bespaaradviezen die zijn afgestemd op je persoonlijke woonsituatie. 

Zo houd je grip

Grotere huizen hebben een hoger energieverbruik voor verwarming

Het energieverbruik per type huis hangt meestal af van het gasverbruik. De grootte van je huis bepaalt namelijk hoeveel energie je nodig hebt om het huis te verwarmen. Een appartement verwarmen kost minder energie omdat er minder buitenmuren zijn. De warmte van je buren helpt als het ware mee. Heb je een warmtepomp, dan gebruik je extra stroom maar geen gas meer om te verwarmen.

Gemiddeld gasverbruik per type huis

Het Nibud publiceert jaarlijks wat het gemiddelde energieverbruik per type huis is. 
 
Type huis Gemiddeld verbruik per jaar in m3
Flat 840 m³
Tussenwoning 1.170 m³
Hoekwoning 1.370 m³
2 onder 1 kap 1.550 m³
Vrijstaand 2.040 m³
Gemiddeld alle woningen 1.200 m³

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Check het gemiddelde energieverbruik van je apparaten

Je energieverbruik kan behoorlijk oplopen door energieslurpers. Oftewel apparaten die veel energie gebruiken. Het is daarom handig een energiemeter aan te schaffen. Hiermee kun je het energieverbruik van je apparaten stuk voor stuk berekenen. De energiemeter plaats je tussen het stopcontact en het apparaat waarvan je het energieverbruik wilt weten. Je leest er meer over op onze pagina over energieverbruik berekenen.

Zo kun je besparen op je koelkast

Het gemiddeld energieverbruik van je koelkast hangt af van het energielabel. Een goedkope koelkast verbruikt meestal meer stroom dan een dure. Volgens Milieu Centraal verbruikt een koelkast met energielabel E zelfs twee keer zoveel energie als een koelkast met energielabel B. Omdat een koelkast vaak langer dan 15 jaar meegaat, verdien je de hogere aanschafprijs altijd terug. We delen graag nog meer slimme koelkasttips met je.

Dit kan het verbruik zijn van een warmtepomp

Wouter Wolfswinkel, duurzaamheidsontwikkelaar bij Vattenfall: 'Stel, je gaat uit van een jaarlijks verbruik van 4.000 kWh (kilowattuur) voor een huishouden, tel daar dan maar 3.500 kWh voor de warmtepomp bij op.' Wat het exacte energieverbruik van een warmtepomp is, hangt af van diverse factoren. Zoals de hoeveelheid warmte die nodig is, het type warmtepomp, de isolatie van je huis en je gezinssituatie.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom met ons product Groen uit Nederland, opgewekt uit duurzame energiebronnen in Nederland. 

Veelgestelde vragen over energieverbruik

Wat is gemiddeld energieverbruik per maand?

Volgens het Nibud gebruikt een Nederlands huishouden per jaar gemiddeld 1.200 kubieke meter (m3) gas. Het gemiddelde stroomverbruik is 2.800 kilowattuur (kWh) stroom.

Hoe bereken je energiekosten?

Bij de berekening van je energiekosten hou je rekening met je stroomverbruik en eventueel gasverbruik. Je energiekosten bevatten niet alleen het variabele leveringstarief per hoeveelheid energie die je gebruikt per maand. Maar ook vaste kosten en overheidsheffingen.

Met een slimme meter kun je je energiekosten altijd terugvinden in Mijn Vattenfall. En kunnen we je advies geven over welk type tarief gunstig is. Een enkeltarief of een combinatie van een normaal tarief voor overdag en een daltarief tussen 23.00 en 07.00 uur.

Hoe kan ik mijn energieverbruik berekenen?

Heb je nog een gewone meter, dan bereken je energieverbruik door het verschil in meterstanden te bepalen. Je neemt je laatste meterstanden op. Daar trek je de vorige meterstanden van af. Het getal dat overblijft is de hoeveel energie die je hebt gebruikt. Je verbruik en de bijbehorende kosten kun je altijd terugzien op je jaarafrekening. Heb je een slimme meter, dan berekenen we automatisch je energieverbruik. En vind je die ook terug in de Energie-app en Mijn Vattenfall.

Bekijk ook deze onderwerpen