Hoe vind je de goedkoopste energieleverancier?

Het is een uitdaging om de goedkoopste energieleverancier te vinden. Er zijn veel energiebedrijven met verschillende aanbiedingen. De goedkoopste energie aanbieder is ook niet altijd de beste energiemaatschappij. Let ook eens op de andere zaken, zoals duurzaamheid, service en visie voor de toekomst.

Wie is de goedkoopste energieleverancier van 2024?

Bij het zoeken naar de goedkoopste energieleverancier zijn, behalve de tarieven, meerdere factoren van belang. We helpen je daarom graag met het vergelijken. Zodat je de juiste keus maakt en het aanbod vindt dat bij je past.

Hoe vind je een goedkope energieleverancier?

Ben je nog geen klant bij ons en wil je berekenen of we een goedkope energieleverancier zijn? Neem je daadwerkelijke verbruik als uitgangspunt voor je berekening. Tel dan je energieverbruik, de kosten voor netbeheer, overheidsheffingen en btw bij elkaar op. Bekijk de tarieven op dezelfde manier bij andere energiemaatschappijen. Lees hier meer over de opbouw van energieprijzen of volg dit handige stappenplan om een goede keuze te maken:

  1. Bepaal je energieverbruik
    Neem je daadwerkelijke verbruik als uitgangspunt voor je berekening. Zoek je jaarafrekeningen op voor gas en stroom. En noteer wat je precies verbruikt in kWh en m³. Bekijk de tarieven op dezelfde manier bij andere energiemaatschappijen. Lees hier meer over de opbouw van energieprijzen.
  2. Vergelijk de aanbiedingen
    Het is belangrijk dat je de aanbiedingen goed vergelijkt. De goedkoopste leverancier komt bij een energievergelijker bovenaan te staan. Maar ga na of dit ook echt de voordeligste is. Let naast de energieprijzen ook op welkomstcadeaus, cashback, contractvoorwaarden, duurzaamheid, service en visie voor de toekomst.
  3. Bedenk of overstappen de moeite waard is
    Je weet nu wat in jouw situatie het voordeligste is. De volgende stap is het vergelijken van de aanbieding met je huidige energiecontract. Ga je erop vooruit of toch niet? Houd hierbij rekening met mogelijke overstapkosten.
  4. Overstappen
    Is overstappen de goedkoopste keuze? Dan is de kans groot dat je dit overweegt. Gelukkig is het overstapproces erg eenvoudig. Zodra je je gegevens achterlaat, regelt je nieuwe leverancier alles met je oude leverancier.

Stel zelf je energie samen

Kies voor stroom en/ of gas, met een variabele óf vaste prijs. Nieuwe klanten krijgen groene stroom, opgewekt uit hernieuwbare energiebronnen in Nederland, zoals wind en zon. Bekijk hier het stroometiket om te zien welke bronnen gebruikt worden voor onze stroom.

Waar moet je op letten bij keuze goedkoopste energieleverancier?

We adviseren je om bij je keuze verder te kijken dan alleen de prijs. Kijk wat je naast de goedkoopste energie nog meer bij je contract krijgt. Het is slim om op de volgende punten te letten:

  • Je verbruik
    Hoeveel verwacht je te verbruiken het komende jaar? Dit kan je baseren op de jaarafrekening van het afgelopen jaar.
  • Je teruggeleverde kWh
    Hoeveel kWh verwacht je terug te leveren aan het stroomnet in het komende jaar?
  • De prijs
    Wat zijn de tarieven die je gaat betalen? En onder welke voorwaarden kies je voor de goedkoopste energieleverancier?
  • Groene energie
    Vind je groene energie belangrijk? Ga dan na welke energieleverancier bij je past. We leveren groene stroom voor consumenten en het MKB.  Je mag ervan uitgaan dat de stroom volledig uit Nederland komt. Zie hiervoor ook ons stroometiket. We kiezen ervoor miljarden euro's te investeren in de productie van groene stroom uit Nederland. Bekijk ons jaarverslag voor de details.
  • De contractduur
    Bepaal wat voor jou een handige looptijd is. En ontdek hoe dit van invloed is op de prijs.
  • Overstapkosten
    Houd rekening met eventuele kosten die een leverancier in rekening kan brengen. Let wel op de einddatum van je huidige contract. Als je te vroeg overstapt, betaal je mogelijk een overstapboete aan je huidige energieleverancier. 

Voordelen van Vattenfall

Als je klant bij ons bent, profiteer je altijd van onze zeven servicebeloftes, zoals:

  • Je houdt grip op je kosten via onze Energie-app en Mijn Vattenfall.
  • Je krijgt een Seintje van ons als je verbruik ineens erg afwijkt van je gemiddelde.
  • Meld je aan voor Exclusief en ervaar de voordelen. Spaar punten voor een mooi cadeau. Of profiteer van korting op bespaarproducten.

Energie met een cadeau noemen we Energiecadeau

We hebben verschillende energie aanbiedingen voor je. Soms bieden we je energie met een aantrekkelijke, eenmalige korting op je jaarrekening. Zo hebben we momenteel de Powerdeal.

In andere gevallen krijg je een mooi cadeau bij je je nieuwe energiecontract. Het Energiecadeau of Energiecadeau XL noemen we dat. Je kunt dan kiezen uit verschillende cadeaus. Bijvoorbeeld een Philips airfryer, een bol.com cadeaubon, Nintendo Switch en nog veel meer. Je maakt zelf je keuze bij. Op dit moment hebben we een energie-aanbod met Energiecadeau XL

Overstappen zonder zorgen

Ga je overstappen van energie? Dan wil je natuurlijk weten hoe dit zit. Allereerst is het goed om te weten dat overstappen geen geld kost. Wel is het verstandig om de einddatum van je huidige contract in de gaten te houden. Wil je eerder dan deze datum overstappen, dan betaal je in de meeste gevallen een opzegboete. Daarnaast heb je ook vrijwel altijd te maken met een opzegtermijn. Hoelang dit is, vind je in de algemene voorwaarden van je huidige contract. Voor meer informatie over dit onderwerp kan je kijken op onze andere pagina: overstappen.

Vergelijk de goedkope energieleveranciers

De Autoriteit Consument en Markt (de ACM) wil graag dat je als consument goed energieleveranciers kunt vergelijken. Daarom heeft elke energieleverancier hetzelfde Modelcontract. Bereken nu je energie via ons Modelcontract. Zo weet je welke leverancier de goedkoopste is op dit moment. De energieprijzen veranderen in rap tempo. De leverancier die vandaag goedkope energie aanbiedt, kan morgen duurder zijn. En andersom. We helpen je graag met het vergelijken.

Worden stroom en gas goedkoper of duurder in 2024?

Wat gaan de energieprijzen doen, wordt het goedkoper? Die vraag horen we vaak. Maar of gas en stroom goedkoper of duurder worden de komende tijd, is niet met zekerheid te zeggen. We adviseren je om onze berichtgeving hierover goed te volgen. Onze actuele tarieven kan je hier vinden.

De algemene verwachting dat belasting op gas de komende jaren zal stijgen. Omdat Nederland in 2050 van het gas af moet zijn. En wat er ook gebeurt, energie besparen blijft nodig. Daarom is een van onze 7 servicebeloftes voor onze klanten gratis bespaaradvies op maat.

Veelgestelde vragen over goedkoopste energieleverancier

Hoe kun je de goedkoopste energieleverancier vinden?

De beste manier om daar achter te komen is via het Modelcontract Energie. Dat is een contract voor energie dat bij alle energieleveranciers gelijk is. Stroom en gas met variabele tarieven voor onbepaalde tijd. Het Modelcontract komt van de Autoriteit Consument en Markt, de ACM. Zo kan je als consument goed vergelijken. Bereken nu je energie via ons Modelcontract Energie.

Wat is de beste site om energie te vergelijken?

Via de prijsvergelijkers als Gaslicht.com kan je makkelijk prijzen vergelijken. Het is wel handig om te weten dat je daar een selectie van aanbiedingen te zien krijgt. Om op de meest eerlijke manier te vergelijken, neem je het beste het Modelcontract Energie. Dit is bij elke leverancier hetzelfde. Vraag bij meerdere energieleveranciers een offerte voor een Modelcontract Energie. 

Is het verstandig om over te stappen van energieleverancier?

Overstappen naar een andere energieleverancier zelf kost eigenlijk niets.
Maar als je een vast contract hebt en te vroeg opzegt, krijg je misschien een overstapboete. Voor misgelopen inkomsten. Check eerst wanneer je contract precies afloopt.

Heb je een variabel contract, dan zijn er meer mogelijkheden om snel over te stappen naar ons. We helpen je graag met overstappen

Wie is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

Dat is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie van ons en een andere leverancier. Dat product is bij elke aanbieder exact gelijk. Vul overal wel steeds hetzelfde verbruik in voor gas en stroom.
We kunnen je niet beloven dat wij voor elk huishouden de goedkoopste energieleverancier zijn. Maar wel dat je bij ons een goede prijs betaalt voor je energie. Met goede service, waar je op kunt rekenen. Als je klant bij ons bent, profiteer je bijvoorbeeld altijd van onze zeven servicebeloftes.

Is de goedkoopste energieleverancier altijd de beste keuze?

Wat voor jou de beste energieleverancier is, hangt af van je situatie en voorkeur. Let daarbij naast prijs ook op andere zaken, zoals duurzaamheid, service en visie voor de toekomst.  

Hoelang duurt het om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier?

Zit je in een vrij opzegbaar contract, of wil je per direct overstappen? Dan duurt een overstap gemiddeld vier tot zes weken. Na een maand opzegtermijn. Direct na je aanvraag gaan de 14 dagen bedenktijd in. Het verschilt per leverancier hoe lang zij hierna nog de tijd nodig hebben om je overstap te verwerken. Over het algemeen gebeurt dit binnen twee tot vier weken. Je nieuwe leverancier regelt je overstap met je oude leverancier en je netbeheerder. Wanneer je nieuwe contract aansluit op een lopend contract, duurt de overstap langer. Dat hangt ook af van de einddatum van je huidige contract.

Kan ik overstappen als ik een vast contract heb?

Heb je een vast contract, dan zit hier een einddatum aan vast. Kijk naar de einddatum en je weet wanneer je kan overstappen. Dit mag tot twee maanden voor de einddatum. Wanneer je een variabel contract hebt, kan je op ieder gewenst moment overstappen. Houd wel rekening met een maand opzegtermijn.

Wat gebeurt er als de energieprijzen stijgen of dalen?

Dit hangt af van het type contract dat je hebt. Bij een vast contract blijven je leveringstarieven hetzelfde zolang je contract loopt. Heb je een variabel contract, dan kan je energietarief meerdere keren per jaar veranderen.

Wat doen de energieprijzen in 2024?

Uiteraard houden we de ontwikkelingen van de energieprijzen goed in de gaten. Meer daarover kan je lezen op onze nieuwspagina. Wil je weten wat onze actuele tarieven zijn? Kijk dan hier.

Wat gaat de gasprijs doen in 2024?

Wat de gasprijs gaat doen, stijg of toch weer daalt, is nog niet duidelijk. Uiteraard houden we de ontwikkelingen van de energieprijzen goed in de gaten. Meer daarover kan je lezen op de energietarieven update pagina. Wel staat vast dat we in 2050 van het gas af willen zijn in Nederland.

Is het verstandig om energie voor 3 jaar vast te zetten?

Dat hangt van de marktsituatie en je eigen voorkeur af. Misschien twijfel je of je je energieprijs wil vastzetten voor een bepaalde tijd. Of dat je misschien beter een contract met variabele tarieven kunt houden. Bekijk hier wat we voor jou beschikbaar hebben.

Is gas duurder dan stroom?

Veel mensen hebben het idee dat gas duurder is dan stroom. Dat beeld kan je al snel krijgen als je op je energierekening ziet dat gas de grootste kostenpost is. Gas gebruik je namelijk om te verwarmen en warm te kunnen douchen.

Maar gas en stroom is net als appels met peren vergelijken. Eén kWh stroom is namelijk niet hetzelfde als één kuub gas. Relevanter is hoeveel energie je apparaten gebruiken per uur. Wil je bijvoorbeeld weten of koken op gas duurder is dan stroom, lees dan onze tips over koken op inductie.

Van gas naar stroom overstappen?

Van gas naar stroom overstappen kan op verschillende manieren. Is je cv-ketel aan vervanging toe? Bekijk dan ook of overstappen op een warmtepomp iets voor je is.

Steeds meer wijken in Nederland worden aardgasvrij. Misschien heb je er al iets over gehoord van je eigen gemeente. Elke gemeente legt de plannen voor het aardgasvrij maken van wijken vast in een warmtetransitievisie.

Bekijk of en wanneer je gemeente aardgasvrij wordt

Bekijk ook deze onderwerpen