1. Thuis
  2. Energie
  3. Energietarieven aan je uitgelegd

Energietarieven aan je uitgelegd

Hoe ontwikkelen de energietarieven zich de komende tijd en is het verstandig om je energietarieven vast te zetten. Lees er hier meer over en bekijk de video over de energie tarieven.

Hoe zijn de energietarieven opgebouwd?

Voor het verbruik van je energie ontvang je een energierekening. Je energierekening bestaat uit de volgende delen:

  1. Variabele en vaste leveringskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor stroom en/of gas. Op de variabele leveringskosten heb je zelf invloed. Dat hangt namelijk af van je energieverbruik.
  2. Netbeheerkosten. Dat betaal je voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en voor je energiemeter. Deze kosten betaal je aan je energiebedrijf. Zij dragen dit af aan de aan de netbeheerder.
  3. Belastingen op energie. De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid vastgesteld en is voor elke energieleverancier hetzelfde. De kosten hiervan betaal je aan je energieleverancier, die de belasting weer afdraagt aan de Belastingdienst.

Wat zijn de energietarieven voor 2023?

De gemiddelde prijs voor 2023 is niet te bepalen. Het hangt af van het energiebedrijf en het soort contract dat je hebt afgesloten. Ook het moment waarop je nieuwe contract is ingegaan is belangrijk. Wat wel zeker is:

  • De btw voor stroom en gas is in 2023 gewijzigd van 9% naar 21%. In juni 2022 was deze tijdelijk naar 9% verlaagd.
  • De energiebelasting die je dit jaar betaalt is ± 15 cent per kWh en voor gas is dat ± 59 cent per m³. Dit is inclusief 21% btw. 
  • Je krijgt een vast bedrag van € 597 aan energiebelasting terug. Uw energieleverancier verrekent deze korting met uw energierekening.

Waarom verschillen de tarieven?

De goedkoopste energietarieven vinden

Welke energieleverancier de goedkoopste energietarieven aanbiedt, wisselt iedere dag. Door de energie tarieven te vergelijken bij de verschillende aanbieders, krijg je al een goed beeld wie de goedkoopste aanbiedingen heeft.

Misschien nog wel het grootste voordeel...

We zijn een leverancier die zelf windparken bouwt en zonnevelden aanlegt. We werken samen met industrieën en overheden om de impact te vergroten op verduurzaming. Zo zijn we samen op weg naar dat ene doel: een fossielvrij leven binnen één generatie. Lees over wat we samen voor elkaar krijgen.

Ons doel

Wie is de goedkoopste stroomleverancier?

De goedkoopste stroomleverancier van Nederland wisselt voortdurend. Dat hangt vooral af van de aanbiedingen die er zijn. Soms is de voordeligste stroomleverancier de aanbieder met tijdelijk het beste tarief per kWh stroom. Een andere keer is de voordeligste stroomleverancier degene die je als nieuwe klant een interessante korting geeft. Die korting zie je vaak niet meteen in een lager termijnbedrag terug maar een jaar later als korting op je jaarafrekening.

Daarnaast speelt je verbruik ook een grote rol. Bij de ene stroomleverancier ben je relatief goedkoper uit wanneer je stroomverbruik hoog is. Terwijl je bij een bescheiden stroomafname juist weer beter bij een andere leverancier zou kunnen zijn.

We helpen je op weg

We zetten de eerste stappen. Maar een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. We helpen je niet alleen op weg met korting. We zorgen er ook voor dat je stroom eigenlijk ongemerkt en vanzelf steeds groener wordt. 

Groei met ons mee

Energie terugleveren versus energietarieven

Met je zonnepanelen wek je stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Met de jaarafrekening wordt de teruggeleverde energie verrekend met je verbruik en dat heet salderen.

Je kunt dus zeggen dat je energietarieven gelijk blijven zoals je vooraf hebt afgesproken. Maar omdat je je energie teruglevert aan je energiebedrijf, betaal je minder.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de actuele energietarieven?

Door de huidige omstandigheden veranderen de tarieven dagelijks. Je vindt de laatste ontwikkelingen over de energieprijzen in het laatste nieuws.

Wie is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste stroomleverancier van Nederland wisselt van dag tot dag. Dat hangt vooral af van de aanbiedingen die er zijn. Soms is de voordeligste stroomleverancier de aanbieder met tijdelijk het beste tarief per kWh. Een andere keer is de voordeligste stroomleverancier degene die je als nieuwe klant een interessante korting geeft. Die korting zie je vaak niet meteen in een lager termijnbedrag terug maar een jaar later als korting op je jaarafrekening.

Wie heeft de laagste energietarieven?

Er is niet één energieleverancier te noemen die de goedkoopste energie levert. Sommige leveranciers bieden klanten welkomstkortingen en andere energieleveranciers maken gebruik van actietarieven.

Wat is de huidige kWh prijs?

Door de huidige omstandigheden veranderen de tarieven dagelijks. Bekijk het laatste nieuws voor meer informatie over de huidige energietarieven.

Bekijk ook deze onderwerpen