1. Home
  2. Energie
  3. Energietarieven aan je uitgelegd

Energietarieven aan je uitgelegd

Hoe ontwikkelen de energietarieven zich de komende tijd en is het verstandig om je energietarieven vast te zetten. Lees er hier meer over en bekijk de video over de energie tarieven.

Hoe zijn de energietarieven opgebouwd?

Voor het verbruik van je energie ontvang je een energierekening. Je energierekening bestaat uit de volgende delen:

  1. Variabele en vaste leveringskosten. Dit zijn de kosten die je betaalt voor stroom en/of gas. Op de variabele leveringskosten heb je zelf invloed. Dat hangt namelijk af van je energieverbruik.
  2. Netbeheerkosten. Dat betaal je voor het gebruik en onderhoud van het stroom- en gasnet en voor je energiemeter.
  3. Belastingen op energie. De hoogte van de energiebelasting wordt door de overheid vastgesteld en is voor elke energieleverancier hetzelfde. De kosten hiervan betaal je aan je energieleverancier, die de belasting weer afdraagt aan de Belastingdienst. De netbeheerkosten en belastingen zijn vast en hier heb je geen invloed op.

Wat zijn de energietarieven voor 2022?

De gemiddelde prijs voor 2022 is niet te bepalen. Het hangt af van het energiebedrijf en het soort contract dat je hebt afgesloten. Ook het moment waarop je nieuwe contract is ingegaan is belangrijk. De energiebelasting voor stroom is wel 6,9 cent minder geworden, omdat er in 2022 een lagere energiebelasting voor stroom is ingevoerd.

De overheid wil hiermee stimuleren dat huishoudens vaker kiezen voor elektrische warmteopties, zoals warmtepompen. Of voor duurzame warmteopties, zoals aardwarmte.

De goedkoopste energietarieven vinden

Welke energieleverancier de goedkoopste energietarieven aanbiedt, wisselt iedere dag. Door de energie tarieven te vergelijken bij de verschillende aanbieders, krijg je al een goed beeld wie de goedkoopste aanbiedingen heeft.

Misschien nog wel het grootste voordeel...

We zijn een leverancier die zelf windparken bouwt en zonnevelden aanlegt. Wij werken samen met industrieën en overheden om de impact te vergroten op verduurzaming. Met elkaar bereiken we dat ene belangrijke doel: fossielvrij leven binnen één generatie. Lees over wat we samen voor elkaar krijgen.

Ons doel

Wie is de goedkoopste stroomleverancier?

De goedkoopste stroomleverancier van Nederland wisselt voortdurend. Dat hangt vooral af van de aanbiedingen die er zijn. Soms is de voordeligste stroomleverancier de aanbieder met tijdelijk het beste tarief per kWh stroom. Een andere keer is de voordeligste stroomleverancier degene die je als nieuwe klant een interessante korting geeft. Die korting zie je vaak niet meteen in een lager termijnbedrag terug maar een jaar later als korting op je jaarafrekening.

Daarnaast speelt je verbruik ook een grote rol. Bij de ene stroomleverancier ben je relatief goedkoper uit wanneer je stroomverbruik hoog is. Terwijl je bij een bescheiden stroomafname juist weer beter bij een andere leverancier zou kunnen zijn.

We helpen je op weg

We zetten de eerste stappen. Maar een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. We helpen je niet alleen op weg met korting. We zorgen er ook voor dat je stroom eigenlijk ongemerkt en vanzelf steeds groener wordt. 

Zo helpen we je

Energie terugleveren versus energietarieven

Met je zonnepanelen wek je stroom op. Een deel van de opgewekte stroom gebruik je zelf. Het deel dat je niet gebruikt, lever je terug aan je energieleverancier. Met de jaarafrekening wordt de teruggeleverde energie verrekend met je verbruik en dat heet salderen. Alleen over je netto (gesaldeerde) verbruik betaal je de vaste kosten.

Je kunt dus zeggen dat je energietarieven gelijk blijven zoals je vooraf hebt afgesproken. Maar omdat je je energie teruglevert aan je energiebedrijf, betaal je minder.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de actuele energietarieven?

Door de huidige omstandigheden veranderen de tarieven dagelijks. Op deze actuele pagina worden de laatste ontwikkelingen gedeeld over de stijgende prijzen.

Wie is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

De goedkoopste stroomleverancier van Nederland wisselt van dag tot dag. Dat hangt vooral af van de aanbiedingen die er zijn. Soms is de voordeligste stroomleverancier de aanbieder met tijdelijk het beste tarief per kWh. Een andere keer is de voordeligste stroomleverancier degene die je als nieuwe klant een interessante korting geeft. Die korting zie je vaak niet meteen in een lager termijnbedrag terug maar een jaar later als korting op je jaarafrekening.

Wie heeft de laagste energietarieven?

Er is niet één energieleverancier te noemen die de goedkoopste energie levert. Sommige leveranciers bieden klanten welkomstkortingen en andere energieleveranciers maken gebruik van actietarieven.

Wat is de huidige kWh prijs?

Door de huidige omstandigheden veranderen de tarieven dagelijks. Check onze pagina met duidelijke uitleg over de stijgende energietarieven.

Wat worden de energieprijzen in 2022?

Dit hangt af van je energieverbruik en je contract. Heb je een variabel contract of loopt je contract met vaste looptijd binnenkort af, dan is het verstandig om rekening te houden met hogere kosten voor je energie.

Bekijk ook deze onderwerpen