1. Home
 2. Energie
 3. Welke energieleverancier kiezen

Welke energieleverancier kiezen? 5 tips voor de beste keuze

Kies je voor het eerst een energieleverancier? En weet je niet goed waar je op moet letten? We helpen je bij het maken van je keuze. In dit artikel hebben we 5 praktische tips voor je. En veelgestelde vragen en antwoorden.

Bij je energieleverancier regel je je stroom en gas

Bij een energieleverancier sluit je een contract af voor het kunnen gebruiken van stroom, gas of stadswarmte. Je kunt dat vergelijken met een abonnement voor je mobiele telefoon. Je betaalt voor de energie die je gebruikt. Je maakt eerst een schatting van je verbruik per jaar. En uit die cijfers komt je maandelijkse termijnbedrag. Verder mag je een goede service verlangen van je energieleverancier. Zoals altijd en overal inzicht in je verbruik en kosten.

De techniek achter de energielevering is de verantwoordelijkheid van netbeheerders. Zoals het plaatsen onderhouden van de slimme meters. En de stroomkabels in de straat. Je betaalt er indirect wel aan mee, via je energieleverancier. Er staat een bedrag voor netbeheerkosten op je jaarafrekening, onder de vaste kosten.

Elk jaar voordeel voor klanten die blijven

We waarderen klanten die bij ons blijven. Daar zetten we dus graag iets tegenover. Je krijgt altijd iets extra’s met de voordelen van Vattenfall. Er zit voor iedereen iets tussen, zoals korting op stroom of leuke cadeautjes. En hoe langer je klant blijft, hoe groter je voordeel.

Bekijk alle voordelen

5 tips bij jouw keuze voor een nieuwe energieleverancier

1. Weet wat jij belangrijk vindt

Je kunt nooit zien wat voor merk of soort stroom (standaard of groen) uit je stopcontact komt. Hetzelfde geldt voor gas. Als je dus wil weten welke energieleverancier voor je de beste is, kijk je naar andere eigenschappen. Bijvoorbeeld naar duurzaamheid, de kwaliteit van service of de betrouwbaarheid van de leverancier. Weet wat je belangrijk vindt.

2. Prijzen vergelijken doe je zo

Vergelijk de prijzen van de verschillende energieleveranciers voordat je overstapt. Onthou dat er verborgen kosten op de loer liggen liggen. Met onze tips maak je de juiste keuze:

 • Vergelijk met je werkelijke verbruik in plaats van je gemiddelde verbruik. Zo krijg je een beter inzicht in de werkelijke kosten.
 • Bekijk of het welkomstcadeau dat je bij je energiecontract krijgt echt een cadeau is. Of dat je er zelf voor betaalt met een hogere energieprijs.
 • Check of je een vaste of variabele prijs betaalt.
 • Check hoe lang je contract loopt.

Meer tips om energieprijzen te vergelijken

3. Groen idee: energiemaatschappij kiezen op basis van duurzaamheid

Vind je duurzame energie belangrijk? Probeer dan slim bij te dragen aan de energietransitie. Maak je keuze op basis van duurzaamheid. Let bij het kiezen van een energiemaatschappij op de toekomstvisie van de leverancier op duurzame energie.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken. We beginnen bij onszelf, helpen je op weg en werken samen met industrie en overheden.

Doe je mee?

4. Let ook op de kwaliteit van de service

De kwaliteit van de klantenservice speelt mee bij je keuze voor een energieleverancier. Het is belangrijk dat de medewerkers goed bereikbaar zijn. Ook moet de website bereikbaar en duidelijk zijn. Informatie moet je online snel kunnen vinden. En mocht er een keer iets misgaan, dan moet het snel worden opgelost. Bij ons hebben we zeven servicebeloftes waar je op kunt rekenen als klant.

5. Check de actuele aanbiedingen

Check onze actuele aanbiedingen voor een mooie energie-aanbieding wil. En vergeet niet bovenstaande tips mee te nemen in je keuze voor een nieuwe energieleverancier.

Bekijk onze aanbiedingen

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Heb je liever een cadeau van je energieleverancier of korting?

Dat je bij het overstappen een mooi cadeau kunt krijgen bij je energie klinkt natuurlijk goed. Je kunt dan ook cadeaus vergelijken van een paar energieleveranciers. Zo werkt dat. In de meeste gevallen kun je een cadeau uitzoeken met een bepaalde maximum waarde. Van een waardebon bij een (online) winkel, tot airfryer of televisie. Check of we ook zo'n aanbieding voor je hebben. Ga je voor een aanbieding met cadeau? Dan krijg je na ongeveer 2 maanden je unieke bestelcode. Die kun je online invullen bij het bestellen van je cadeau naar keuze.

Misschien heb je persoonlijk meer aan een korting. Van een aanbieding met korting heb je direct elke maand voordeel. Of je krijgt na 12 maanden een aantrekkelijke korting op je jaarafrekening. Bekijk altijd goed de voorwaarden bij elke aanbieding.

 

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Vattenfall behoort tot de drie grootste energieleveranciers

Er zijn drie grote energieleveranciers in Nederland. Dat zijn wij van Vattenfall (voor oktober 2019 beter bekend als Nuon), Essent en Eneco. Elke grote energieleverancier heeft zo zijn eigen aandachtspunten als het gaat om prijs, duurzaamheid, extra producten en service. We hebben een aantal verschillen met Essent en met Eneco voor je op een rijtje gezet.

Veelgestelde vragen

Wat is de goedkoopste energieleverancier in 2022?

Wie de goedkoopste energieleverancier is in 2022 is lastig te zeggen. Vergelijk het verschil op dit moment via het Modelcontract Energie. En vul bij overal je eigen gemiddelde verbruik in. Dat getal vind je terug op je laatste jaarrekening.

Bij ons vind je niet alleen scherpe energieprijzen. We zijn vastberaden om ook met service het verschil te maken. We hebben daarom 7 servicebeloftes voor je. Zoals direct bericht bij afwijkend verbruik.

Waar moet ik op letten als ik een energieleverancier kies?

Bekijk eerst voor jezelf wat je belangrijk vind. En hoeveel energie je per jaar ongeveer verbruikt. 

 • Vergelijk prijzen bij de hoeveelheid kubieke meter gas en kilowattuur stroom die je normaal gesproken verbruikt. Bijvoorbeeld via het Modelcontract Energie.
 • Vergelijk de duurzaamheid van meerdere leveranciers en hun stroom en gas.
 • Bekijk wat je aan service en handige tools je kunt verwachten. Zoals een app om je verbruik in de gaten te houden.
 • Kijk of er interessante aanbiedingen zijn.

Lees meer over onze tips om te kiezen.

Hoeveel stijgen de energieprijzen in 2022?

Tussen januari 2021 en januari 2022 zij de energieprijzen gemiddeld 86% gestegen. Volgens het CBS komt dat vooral door de hogere leveringstarieven van gas en stroom. Er staan voor een deel wel gunstige belastingmaatregelen tegenover. Als een tegemoetkoming in de hogere kosten. Wat de prijzen in de rest van het jaar worden, is moeilijk te voorspellen. Lees meer over de huidige energiemarkt op vattenfall.nl/actueel.

Wat zijn betrouwbare energieleveranciers?

Eigenlijk iedere energieleverancier die een vergunning heeft van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

 • De ACM checkt of energieleveranciers op een betrouwbare manier energie leveren.
 • De ACM controleert of de tarieven en voorwaarden bij de contracten redelijk zijn.
 • De ACM treedt op als aanbiedingen van energiebedrijven niet begrijpelijk of vergelijkbaar zijn.

Wel is het belangrijk is om voor jezelf een keuze te maken. Er zijn namelijk grote veranderingen in de energiemarkt. Heb je daarbij meer vertrouwen in de continuïteit van een grote energieleverancier? Kies dan zeker voor Vattenfall. We leveren al 100 jaar energie in Nederland, voorheen onder de naam Nuon.

Wie zijn de grootste energieleveranciers?

Er zijn drie grote energieleveranciers in Nederland. Dat zijn wij van Vattenfall, Essent en Eneco.

Lees meer over energie