1. Home
  2. Energie
  3. Energieverbruik

Krijg grip op je energieverbruik

Als je in een groot huis woont, verbruik je meer energie dan in een klein huis. En met een huis vol kinderen ook meer dan wanneer je in je eentje woont. Gelukkig heb je altijd invloed op je energieverbruik. Door slim je apparaten te kiezen bijvoorbeeld. In Mijn Verbruik heb je volledig inzicht in je energieverbruik en krijg je inspiratie om te gaan besparen.

Bekijk je energieverbruik in de Energie-app en Mijn Verbruik

Het is handig én nuttig om inzicht te hebben in je energieverbruik. Voor sommige mensen wordt het verminderen van hun energieverbruik zelfs bijna een sport. Heb je een slimme meter en ons toestemming gegeven om je meterstanden dagelijks uit te lezen? In Mijn Verbruik en de Energie-app kun je dan je energieverbruik zien. Per dag, per week en per maand. Je ziet het verloop van je energieverbruik van de afgelopen maanden. Misschien zie je de afgelopen maand al minder verbruik dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat geeft je nóg meer inspiratie om door te gaan met besparen.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Dit is de eenheid van je energieverbruik

Onder energie verstaan we stroom én gas. Je energieverbruik van gas berekenen we in kubieke meter gas. En geven we ook wel aan met m3. Je energieverbruik van stroom berekenen we in kilowattuur stroom. Dat schrijven we ook wel als kWh. Je vind je eigen energieverbruik overzicht van de afgelopen twaalf maanden op je jaarrekening. In Mijn Verbruik en de Energie-app zie je ook je energieverbruik en -kosten per week en per maand.

De grootste energieverbruikers in huis staan vaak of altijd aan

Je energierekening bestaat voor bijna 40% uit stroomverbruik. Je koelkast, droger, wasmachine, vriezer en televisie verbruiken samen al snel voor €400,- aan stroom per jaar. De grootste energieverbruikers in huis zijn oude apparaten of apparaten die veel of altijd aan staan. Zoals je koelkast, oude koel-vriescombinatie of de vriezer in de schuur. Nieuwe apparaten zijn veel zuiniger in het verbruik. Je investering in een nieuwe koelkast met energielabel A verdien je dus snel terug.

Andere grote energieverbruikers zijn airco's en warmtepompen. Het voordeel van een warmtepomp is dat je geen gas meer nodig hebt voor het verwarmen van je huis. Een mooie stap richting fossielvrij leven. En de extra stroom die je ervoor nodig hebt, is altijd nog goedkoper dan het gas voor je cv-ketel.

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Het totale energieverbruik in Nederland is gedaald

Het gemiddelde gasverbruik van alle huishoudens in Nederland daalde volgens Milieu Centraal tussen 2010 en 2019 met 23%. Dat komt bijvoorbeeld omdat cv-ketels zuiniger zijn geworden. En omdat steeds meer huizen goed geïsoleerd zijn. Het andere goede nieuws is dat huishoudens de laatste 10 jaar gemiddeld ook minder stroom zijn gaan gebruiken.

Dit is het gemiddelde energieverbruik per gezin in Nederland

Volgens Milieu Centraal betaalt een Nederlands huishouden zo'n € 1.600 aan energie per jaar (prijspeil 2021). Het gemiddeld gasverbruik was in 2019 nog 1.239 m3 gas en voor 2021 is de verwachting 1.192 m3 gas. Het gemiddeld stroomverbruik was in 2019 nog 2.741 kWh per jaar en voor 2021 is de verwachting 2.464 kWh stroom per jaar.

Zet je eigen verbruik naast die van vergelijkbare huishoudens

Tussen huishoudens zijn er grote verschillen in energieverbruik. We adviseren je om je verbruik vooral naast die van vergelijkbare huishoudens te leggen. Verbruik je meer of minder?

  • Voor gas kijk je naar vergelijkbare huizen
    Hoeveel gas je verbruikt, hangt namelijk vooral af van jouw type huis. Vergelijk jouw cijfers met het gemiddelde gasverbruik bij andere tussenwoningen, flats of vrijstaande huizen.
  • Voor stroom kijk je naar hetzelfde aantal personen in huis
    Je kunt je eigen verbruik vergelijken met het gemiddelde stroomverbruik voor andere eenpersoons-, tweepersoons-, driepersoons- of vierpersoonshuishoudens.

 

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Veelgestelde vragen over energieverbruik

Hoeveel gas en stroom verbruikt 1 persoon?

Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur (kWh) stroom. Dat leverde in 2021 een energierekening op van zo'n € 1.600. Daarvan gaat ongeveer € 980 op aan gas en € 600 aan stroom. Milieu Centraal heeft ook berekeningen voor 1 persoon in verschillende type huizen. Zoals in een klein appartement.

Type woning met 1 persoon Gemiddeld gasverbruik per jaar (2019) Gemiddeld stroomverbruik per jaar (2019)
Nieuw klein appartement 620 m3 1610 kWh
Wat is het gemiddeld energieverbruik per gezin?

Hoe meer mensen in huis wonen, hoe meer stroom je in totaal verbruikt. Het gemiddelde stroomverbruik voor alle huishoudens is volgens het Nibud 2.730 kWh per jaar (cijfers van 2019).

Hoeveel energie verbruik ik?

Op je jaarrekening kun je zien hoeveel energie je in een jaar verbruikt. Heb je een slimme meter die we elke dag mogen uitlezen? Dan zie je je verbruik per dag, week, maand en jaar in Mijn Verbruik en de Energie-app.

Hoeveel energie verbruikt Nederland?

Het verbruik van stroom is de laatste jaren vrij stabiel rond 120 miljard kWh. Het stroomverbruik in Nederland was het hoogst in 2008 (124 miljard kWh). In 2020 daalde het stroomverbruik in Nederland met 3%.

Hoeveel GJ verbruikt een huishouden?

Volgens het Nibud is het gemiddelde verbruik van stadswarmte voor een huishouden gemiddeld zo ́n 34 GJ (gigajoules) per jaar. Huishoudens die ook warm tapwater afnemen, verbruiken gemiddeld zo ́n 42 GJ per jaar.

Meer over energieverbruik