1. Home
 2. Energie
 3. Energiekosten

Belangrijk om te weten over je energiekosten

Je energiekosten zijn kosten die je elke maand moet betalen voor je stroom, gas of stadswarmte. We vertellen je graag meer over de energiekosten. Zodat je er ook makkelijker op kunt besparen. Dat scheelt je elke maand weer in je uitgaven.

Je betaalt vaste energiekosten en variabele kosten voor je energie

Aan de vaste energiekosten kun je niets veranderen. Dat zijn bijvoorbeeld jaarlijkse vaste netbeheerkosten en en administratiekosten van je energieleverancier. Ook aan de belastingen van de overheid kun je niets veranderen.

Op de variabele energiekosten heb je wel invloed. Door minder stroom en gas te gebruiken bijvoorbeeld. Hoe lager je de verwarming zet iedere dag, hoe minder gas je verbruikt. En besluit je om de halogeenlampen boven de eettafel te vervangen door led? Dan bespaar je op de variabele kosten van stroom.

Heb je een contract met vaste tarieven? Dan verandert je tarief per eenheid stroom of gas die hele periode niet. Heb je een contract met variabele tarieven? Dan kunnen die tarieven een paar keer per jaar zowel omhoog als omlaag.

Vergelijk je gemiddelde energiekosten met anderen

Hoe hoog zijn jouw gemiddelde energiekosten per maand? Als je klant van ons bent, heb je overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten. Zoals in de Energie-app, je maandelijkse energierapport en Mijn Vattenfall. Daarmee kun je jouw verbruik vergelijken met de gemiddelde energiekosten per maand van andere huishoudens. Zijn je kosten voor gas hoger dan andere gezinnen met hetzelfde type huis? En zijn je stroomkosten hoger of lager dan andere gezinnen met hetzelfde aantal personen in huis? Kijk op energiekosten vergelijken.

Dit zijn de cijfers van alle huizen en gezinnen gemiddeld

 • Een gemiddeld huis verbruikt 1.190 m³ aan gas per jaar.
  Dat kost € 195 per maand (met de gasprijs van 1 februari 2022)
 • Een gemiddeld gezin verbruikt 2.760 kWh aan stroom per jaar.
  Dat kost € 120 per maand (met de stroomprijs van 1 februari 2022)

Wat we nu weten over het prijsplafond in 2023

In 2023 komt er een prijsplafond voor energie. Dat betekent dat je tot een bepaald verbruik een maximumtarief betaalt. We vertellen je graag wat dit betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Meer thuiswerken zorgt voor hogere energiekosten thuis

Door de corona pandemie zijn veel meer mensen thuis gaan werken. Dat is een hele verandering van 3 tot 4 keer per week naar kantoor. En als je dan meer thuiswerkt, betekent dat over het algemeen dat je energiekosten omhoog gaan. Dat is vooral in de herfst en winter. Omdat je dan overdag je verwarming vaker aan hebt staan. En omdat je de thermostaat misschien zelfs iets hoger zet. Je wilt tenslotte in je werkkamer of aan de keukentafel niet in de kou zitten. Ook verbruik je een klein beetje meer stroom. Je laptop zit waarschijnlijk de hele dag in het stopcontact. En je zet vaker een kopje koffie of thee voor jezelf. Volgens het Nibud rapport over thuiswerkkosten komt dat samen op € 2 extra kosten per dag.

Je krijgt maximaal € 2 thuiswerkkostenvergoeding per dag

Ook als corona maatregelen zijn losgelaten, blijft deels thuiswerken waarschijnlijk bestaan. Je werkgever mag je sinds 1 januari 2022 een thuiswerkvergoeding van maximaal die € 2 per dag geven. Zonder dat het bedrijf daarover extra loonheffing hoeft te betalen. Voor de dagen die je standaard wel naar kantoor gaat, kun je de gewone reiskostenvergoeding krijgen. Meer informatie over de regeling en handige rekenvoorbeelden vind je op de website van de Rijksoverheid.

Energiekosten zijn voor zzp’ers meestal niet aftrekbaar

Als zzp'er werkte je misschien standaard al vanuit huis. En door de pandemie waarschijnlijk vaker dan anders. De extra energiekosten van het thuiswerken kun je in de meeste gevallen niet aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst lees je welke uitgaven wel aftrekbaar zijn.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. Wij zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  Zo zie je meteen de resultaten van je besparingen.

Lees meer over Altijd inzicht

Energiekosten zijn de laatste jaren flink gestegen

In de grafiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zie je de prijsstijgingen sinds 2018. Dat is aangegeven in percentages. Dus hoeveel procent de prijzen voor gas en stroom stijgen of dalen. De stijging van de energiekosten in de afgelopen jaren staan ook in een uitgebreide StatLine tabel. Bij het begin van de corona pandemie in 2020 was er tijdelijk veel minder vraag naar stroom bij bedrijven. Daardoor daalde de prijs van stroom flink. Vanaf het najaar 2021 zijn de prijzen juist ongekend gestegen. Meer daarover staat op onze actuele pagina over de stijgende prijzen.

Percentages wijzigingen energieprijzen consumenten

 

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

De overheid biedt een tegemoetkoming energiekosten

Omdat de energiekosten omhoog zijn gegaan in 2022, biedt de overheid een tegemoetkoming. Dat gebeurt op drie manieren.

 1. Verlaging van de belasting op het gebruik van stroom
 2. Extra korting op de totale belasting van energie
 3. Eenmalige toeslag voor lagere inkomens (via de gemeente)

Voor de eerste twee punten hoef je niets te doen. De eenmalige toeslag kun je aanvragen via de gemeente. Daarnaast kan je gemeente je helpen met adviezen en oplossingen om energie te besparen.

We helpen je op weg

We zetten de eerste stappen. Maar een fossielvrije toekomst kan niet zonder jou. Zo simpel is het. We helpen je niet alleen op weg met korting. We zorgen er ook voor dat je stroom eigenlijk ongemerkt en vanzelf steeds groener wordt. 

Zo helpen we je

Veelgestelde vragen

Wat zijn gemiddelde energiekosten per maand?

Op onze pagina over de gemiddelde energiekosten lees je daar meer over. De kosten hangen af van je type huis en het aantal mensen in je huishouden. Je kunt je eigen energiekosten vergelijken met gemiddelden van het Nibud in de twee tabellen op deze pagina. Bij het prijspeil van februari 2022:

 • € 195 per maand aan gas. Bij een verbruik van 1.190 m³ per jaar.
 • € 120 per maand aan stroom. Bij een verbruik van 760 kWh per jaar.
Hoeveel betaalt een gemiddeld gezin aan energiekosten?

De kosten hangen af van je type huis en het aantal mensen in je huishouden. Op onze pagina over de gemiddelde energiekosten lees je daar meer over. Bij het hoge prijspeil van februari 2022 betaalt een gemiddeld gezin de volgende energiekosten:

 • € 195 per maand aan gas. Bij een verbruik van 1.190 m³ per jaar.
 • € 120 per maand aan stroom. Bij een verbruik van 760 kWh per jaar.
Wat is een normale energierekening?

Een normale energierekening hangt van je type huis en het aantal mensen in je huishouden. Op onze pagina over de gemiddelde energiekosten kun je in de tabellen checken wat normaal en gemiddeld is. Ben je klant bij ons? Dan kun je in de app, Mijn Vattenfall en je energierapport je energierekening vergelijken.

Hoeveel stroom verbruikt een gezin per maand?

Hoe meer mensen in huis, des te hoger het stroomverbruik. Het Nibud geeft aan wat een gezin per maand aan stroom verbruikt. Bij het prijspeil van februari 2022 is dat:

 • Bij 2 personen gemiddeld 2.810 kWh per jaar, dat is per maand € 122
 • Bij 3 personen gemiddeld 3.370 kWh per jaar, dat is per maand € 140
 • Bij 4 personen gemiddeld 3.940 kWh per jaar, dat is per maand € 159
Hoeveel stroom verbruikt een gemiddeld gezin per jaar?

Het Nibud geeft aan wat een gezin per jaar aan stroom verbruikt. Hoe meer mensen in huis, des te hoger het stroomverbruik.

 • 3 personen: 3.370 kWh per jaar
 • 4 personen: 3.940 kWh per jaar

Bekijk ook deze onderwerpen