1. Thuis
  2. Energie
  3. Energiekosten

Belangrijk om te weten over je energiekosten

Je energiekosten zijn kosten die je elke maand moet betalen voor je stroom, gas of stadswarmte. We vertellen je graag meer over de energiekosten. Zodat je er ook makkelijker op kunt besparen. Dat scheelt je elke maand weer in je uitgaven.

Je betaalt vaste energiekosten en variabele kosten voor je energie

Aan de vaste energiekosten kun je niets veranderen. Dat zijn bijvoorbeeld jaarlijkse vaste netbeheerkosten en en administratiekosten van je energieleverancier.

Op de variabele energiekosten heb je wel invloed. Door minder stroom en gas te gebruiken bijvoorbeeld. Hoe lager je de verwarming zet iedere dag, hoe minder gas je verbruikt. En met ledlampen in plaats van halogeenlampen boven de eettafel, verbruik je minder stroom. Zo bespaar je op de variabele kosten van stroom.

Heb je een contract met vaste tarieven? Dan verandert je tarief per eenheid stroom of gas die hele periode niet. Heb je een contract met variabele tarieven? Dan kunnen die tarieven meerdere keren per jaar zowel omhoog als omlaag gaan.

Waarom verschillen de tarieven?

Vergelijk je gemiddelde energiekosten met anderen

Hoe hoog zijn jouw gemiddelde energiekosten per maand? Als je klant van ons bent, heb je overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten. Zoals in de Energie-app, je maandelijkse energierapport en Mijn Vattenfall. Daarmee kun je jouw verbruik vergelijken met de gemiddelde energiekosten per maand van andere huishoudens. Zijn je kosten voor gas hoger dan andere gezinnen met hetzelfde type huis? En zijn je stroomkosten hoger of lager dan andere gezinnen met hetzelfde aantal personen in huis? Kijk op energiekosten vergelijken.

Gemiddeld verbruik

  • Een gemiddelde woning verbruikt 1.200 m³ aan gas per jaar
  • Een gemiddeld huishouden verbruikt 2.800 kWh aan stroom per jaar

Deze gemiddelde verbruiken komen van het Nibud.

Prijsplafond: dit betekent het voor jou

In 2023 geldt er een prijsplafond voor energie. Daardoor betaal je tot een bepaald verbruik maximaal het plafondtarief. Bekijk de video's en ontdek wat dit precies betekent voor jou.

Alles over het prijsplafond

Meer thuiswerken zorgt voor hogere energiekosten thuis

Door de coronapandemie zijn veel meer mensen thuis gaan werken. En als je meer thuiswerkt, betekent dat over het algemeen dat je energiekosten omhoog gaan. Vooral in de herfst en winter heb je dan overdag je verwarming vaker aanstaan. Je wilt tenslotte in je werkkamer of aan de keukentafel niet in de kou zitten. Ook verbruik je meer stroom, want je computer zit waarschijnlijk de hele dag in het stopcontact. En je zet vaker een kopje koffie of thee voor jezelf. Volgens het Nibud rapport over thuiswerkkosten in 2022 komt dat samen op € 2 extra kosten per dag.

Thuiswerkvergoeding per dag

Ook als coronamaatregelen zijn losgelaten, blijft deels thuiswerken waarschijnlijk bestaan. Volgens het Nibud mag je werkgever je sinds 1 januari 2023 een thuiswerkvergoeding van maximaal € 2,15 per dag geven.

Daarover hoeft het bedrijf geen extra loonheffing te betalen. Voor de dagen die je standaard wel naar kantoor gaat, kun je de gewone reiskostenvergoeding krijgen. Meer informatie over de regeling en handige rekenvoorbeelden vind je op de website van de Rijksoverheid.

Energiekosten zijn voor zzp’ers meestal niet aftrekbaar

Als zzp'er werkte je misschien standaard al vanuit huis. En door de pandemie waarschijnlijk vaker dan anders. De extra energiekosten van het thuiswerken kun je in de meeste gevallen niet aftrekken van de belasting. Op de website van de Belastingdienst lees je welke uitgaven wel aftrekbaar zijn.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Energiekosten zijn de laatste jaren flink gestegen

In de grafiek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zie je de prijsstijgingen sinds 2018. Dat is aangegeven in percentages. Dus hoeveel procent de prijzen voor gas en stroom stijgen of dalen. De stijging van de energiekosten in de afgelopen jaren staan ook in een uitgebreide StatLine tabel

Bekijk ons nieuwsoverzicht voor de nieuwste marktontwikkelingen

 

Gratis bespaaradvies op maat

Onze bespaaradviezen gaan verder dan algemene bespaartips. Zo ontvang je adviezen die passen bij jouw persoonlijke woonsituatie via de Duurzaam Wonen Check. En met de Energiescan kijkt een medewerker zelfs live mee in je huis.

Zo helpen we besparen

Veelgestelde vragen

Wat zijn gemiddelde energiekosten per maand?

Op onze pagina over de gemiddelde energiekosten lees je daar meer over. De kosten hangen af van je type huis en het aantal mensen in je huishouden. Je kunt je eigen energiekosten vergelijken met gemiddelden van het Nibud in de twee tabellen op deze pagina.

Hoeveel betaalt een gemiddeld gezin aan energiekosten?

De kosten hangen af van je type huis en het aantal mensen in je huishouden. Op onze pagina over de gemiddelde energiekosten lees je daar meer over.

Wat is een normale energierekening?

Een normale energierekening hangt van je type huis en het aantal mensen in je huishouden. Op onze pagina over de gemiddelde energiekosten kun je in de tabellen checken wat normaal en gemiddeld is. Ben je klant bij ons? Dan kun je in de app, Mijn Vattenfall en je energierapport je energierekening vergelijken.

Hoeveel stroom verbruikt een gezin per maand?

Hoe meer mensen in huis, des te hoger het stroomverbruik. Het Nibud geeft aan wat een huishouden per maand aan stroom verbruikt. 

  • Bij 2 personen gemiddeld 2.850 kWh per jaar
  • Bij 3 personen gemiddeld 3.430 kWh per jaar
  • Bij 4 personen gemiddeld 4.010 kWh per jaar
Hoeveel stroom verbruikt een gemiddeld gezin per jaar?

Het Nibud geeft aan wat een huishouden per jaar aan stroom verbruikt. Hoe meer mensen in huis, des te hoger het stroomverbruik.

  • 3 personen: 3.430 kWh per jaar
  • 4 personen: 4.010 kWh per jaar

Bekijk ook deze onderwerpen