Vrouw winkelt

Samenwerken in één pand? Maak afspraken

Hoge gasrekening

Energieadviseur Max Nuyens: “Toen ik bij de kledingbank aankwam, zag ik een oud pand uit 1960 met enorme glaspartijen van enkel glas en een slecht geïsoleerde vloer, gevel en dak. Het verbaasde mij niet dat hier een heel hoge gasrekening op de mat gevallen is". Het pand is van de gemeente, de kledingbank huurt hier een ruimte. Veel beter dan energielabel G zal dit pand waarschijnlijk niet scoren. Weinig aan die hoge gasrekening te doen, zou je dus zeggen. Maar als Max doorvraagt blijkt isolatie slechts een deel van het probleem.

Samen een pand delen

De kledingbank deelt het pand met een bedrijf dat cursussen geeft. De medewerkers van de kledingbank sjouwen continu met kleding. Voor hen is 19 graden warm genoeg. Voor de stilzittende cursisten is dat echter aan de koude kant. Zonder dat beide partijen het van elkaar weten, zetten ze de kachel steeds om beurten hoger en lager. En de thermostaat aan het einde van de middag omlaag draaien, dat wordt nog wel eens vergeten. Een klokthermostaat biedt uitkomst. ’s Ochtend als de cursisten er nog niet zijn, is het nu 19 graden in het pand. Om 11.30 uur gaat de thermostaat automatisch omhoog, om twee uur later weer terug te schakelen. Het resultaat: een enorme daling van het gasverbruik, zonder dat de kledingbank en de cursisten op comfort inleveren.

Verouderde installatie

Een derde probleem is de verouderde installatie in het gebouw. Sommige radiatoren waren dichtgeslibd, een paar radiatorknoppen waren defect en de oude kwikthermostaat week meer dan twee graden af. Deze problemen zijn door een installateur simpel te verhelpen en ook dat helpt om verspilling tegen te gaan.

Ga je een bedrijfsruimte delen?

Gaat je bedrijf of instantie met een ander bedrijf vanuit één pand werken, dan is het belangrijk om van te voren afspraken te maken over de verdeling van de energienota. Vaak zijn er in de gebouwen tussenmeters aanwezig. Dat maakt je eigen energieverbruik inzichtelijk. Bij gezamenlijk ruimtes worden de kosten vaak gedeeld of in de huur verrekend.

Ben je benieuwd of je ook gemakkelijk en goedkoop kunt besparen op je energienota? De technisch installateur bij jou in de buurt kan je helpen met een advies op maat.

We denken graag met je mee: bel onze Ondernemersdesk

Bel ons op werkdagen tussen 08.00 en 15.00 op 020 89 20 255. We denken graag met je mee.

Interessant artikel?