Besparen op je verlichting: wij helpen

Met slimme verlichting van je zaak kun je energie besparen. Wij geven je tips hoe je dit doet. 

Maak een lichtplan

Meubels, kleuren, inrichting, verlichting: je weet dat het belangrijk is voor de sfeer van je zaak. Maar het is ook goed om hier kritisch naar te kijken. Bepaal bijvoorbeeld waar je verlichting voor sfeer moet zorgen en waar die juist functioneel moet zijn. Bij displays aan het raam heb je bijvoorbeeld vaak minder verlichting nodig dan bij de kledingrekken verder in de zaak.

We adviseren je om een professioneel lichtplan te maken. Dit zorgt ervoor dat je een goede balans creëert tussen sfeer, comfort, functionaliteit en energiezuinigheid.

Houd bij je lichtplan rekening met de afmetingen en hoogte van de ruimte. Benut de natuurlijke lichtinval vanuit ramen en bekijk hoe lichtstraten en lichtreflectie zijn.

En let natuurlijk op de volgende bespaar tips:

  • Gebruik natuurlijke lichtbronnen
    Zorg voor voldoende daglicht in je kantoor en kies voor lichte kleuren in de inrichting.
  • Schakel lampen tijdig uit
    Lampen in gangen en toiletruimten branden vaak de hele dag. Dat is niet altijd nodig. Kies daarom voor verlichting met aanwezigheid- en daglichtdetectie. Sensoren zorgen ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is, en er te weinig daglicht is.
  • Vervang oude verlichting
    Oude tl-balken en gloeilampen kun je bijna altijd vervangen door ledverlichting. Er zijn verschillende led-armaturen beschikbaar, zowel opbouw als inbouw. Voor in het plafond zijn er led panelen met aan de onderzijde een vlakke plaat, die passen in een 60x60 cm of 30x120 cm plafondplaat. De besparing hangt natuurlijk af van je huidige verlichting.

Bespaar samen met je personeel

Onderzoek van Novem en Ecofys laat zien dat gedragsverandering bij je personeel 5% tot 8% energiebesparing oplevert. Bespreek samen om welke apparaten het gaat en hoe je sluipverbruik vanwege de stand-by-stand kunt voorkomen. Een mooi hulpmiddel is een contactdoos met een aan-/uit-schakelaar voor apparaten die bij elkaar in de buurt staan. Die hoef je maar één keer uit te zetten.

 

 

Meer advies om energie te besparen?