Besparen op je verlichting: wij helpen

Met slimme oplossingen kun je veel euro’s per jaar op je verlichting in je zaak besparen. Wij geven je tips hoe je dit kunt doen. 

Maak een lichtplan

Meubels, kleuren, inrichting, verlichting: je weet dat het belangrijk is voor de sfeer van je zaak. Maar het is ook goed om hier kritisch naar te kijken. Bepaal bijvoorbeeld waar je verlichting voor sfeer moet zorgen en waar die juist functioneel moet zijn. Bij displays aan het raam heb je bijvoorbeeld vaak minder verlichting nodig dan bij de kledingrekken verder in de zaak.

Vervang tl-buizen door led-balken

Investeer in led-balken als je nieuwe lampen koopt. Deze zijn duurder in aanschaf, maar flink goedkoper als het gaat om energieverbruik namelijk, 50 watt per uur versus 20 watt.

Bespaar samen met je personeel

Onderzoek van Novem en Ecofys laat zien dat gedragsverandering bij je personeel 5% tot 8% energiebesparing oplevert. Bespreek samen om welke apparaten het gaat en hoe je sluipverbruik vanwege de stand-by-stand kunt voorkomen. Een mooi hulpmiddel is een contactdoos met een aan-/uit-schakelaar voor apparaten die bij elkaar in de buurt staan. Die hoef je maar één keer uit te zetten.

 

 

Meer advies om energie te besparen?