1. MKB
  2. MeerMetEnergie
  3. Soesterdal - Zonnepanelen

Duurzaam café-restaurant Soesterdal tekende zonnepanelen al in bij de bouw

Bedrijven verbruiken vaak veel energie. Zonnepanelen bieden ondernemers de mogelijkheid daar op een verantwoorde manier mee om te gaan. Dat geldt ook voor horecazaak Soesterdal, het eerste all-electric restaurant van Nederland. Bij de bouw is overal rekening gehouden met duurzaamheid. Het dak is zo gebouwd dat de zonnepanelen optimaal hun werk kunnen doen.

Oog voor de volgende generatie

Horecazaak Soesterdal ligt midden in een natuurgebied bij vliegveld Soesterberg. Vier jaar geleden startte de bouw van het café-restaurant en het is nu anderhalf jaar open. Bij de bouw hadden de eigenaren een belangrijk doel voor ogen: het pand moest niet alleen mooi zijn, maar ook voldoen aan de huidige eisen van duurzaam ondernemen. "Duurzaam ondernemen past bij hoe wij in het leven staan", zegt eigenaar Sem Harten. "Wat we nu opbouwen, laten wij na aan de volgende generatie. Duurzaamheid is daarin van groot belang."

Positieve uitstraling naar klanten

Overal in het café-restaurant is rekening gehouden met duurzaamheid. De verwarming, koeling, verlichting en het bereiden van alle gerechten gebeurt zonder fossiele brandstoffen. Om dit te bereiken maakt Soesterdal gebruik van zonnepanelen, warmtepompen en een sedumdak. De bevlogen eigenaren hebben die stap heel bewust gezet en zijn trots op het resultaat. Ook klanten loven het natuurlijk ogende en fraai vormgegeven pand. Sem: "Mensen zien niet direct dat dit een all-electric restaurant is. Dat hoeft ook niet. Maar als mensen ernaar vragen, zijn we wel enthousiast over wat we gebouwd hebben. We kunnen in dit pand heel erg goed ondernemen."

Wat we nu opbouwen, laten wij na aan de volgende generatie. Duurzaamheid is daarin van groot belang.

Doordacht ontwerp

Bij het ontwerp van het pand is goed nagedacht over comfort voor de gasten en slimme benutting van de zon. Het lessenaarsdak helt naar het zuiden, zodat de zonnepanelen zo veel mogelijk duurzame energie opleveren. Daarnaast zorgen overstekken voor een aangenaam binnenklimaat, schaduw op de terrassen en beschutting voor de gasten. Hoge glazen puien geven veel daglicht en verbinden de binnenruimte mooi met de omliggende terrassen en speeltuinen. Aan de noordzijde is de glazen pui maar liefst twee verdiepingen hoog, wat een weids uitzicht over het vliegveld en natuurgebied geeft.

De winst van zonnepanelen:

  • reductie van de CO2-uitstoot
  • lage energiekosten
  • positieve uitstraling naar klanten
  • fiscaal voordeel

Waarom Vattenfall?

  • Je bent verzekerd van veel knowhow. Vattenfall en huisinstallateur Feenstra hebben jarenlange ervaring in het leveren van zonne-energie.
  • Zonnepanelen gaan naar verwachting 25 jaar mee. Wij zorgen dat je in die periode het hoogst mogelijke rendement behaalt.
  • We leveren alleen A-merk-zonnepanelen en A-merk-omvormers. Daarbij kun je bovendien rekenen op uitstekende garantievoorwaarden.

Zonnepanelen voor je bedrijf

Zonnepanelen zijn een belangrijke stap richting fossielvrij leven. Met zonnepanelen voor het mkb wek je stroom op met je bedrijf, 100% fossielvrij. Daarmee doe je een goede investering met een hoog rendement en bespaar je flink op je energierekening.

Lees over zonnepanelen

Lees meer verhalen van ondernemers