1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Detailhandel (non food)

Bespaartips voor je winkel

We geven je vijf praktische tips waarmee je meteen energie bespaart in je winkel. Dat scheelt kosten en je vermindert de uitstoot van CO2. Elke stap telt op weg naar een fossielvrij leven. 

1. Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies

Als de deur van je winkel vaak langer open dan een kwartier per uur open staat, kun je een derde van het warmteverlies besparen met een hoogrenderend luchtgordijn. Dat gordijn blaast warme lucht naar beneden. Daardoor ontstaat een afscheiding tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten. Dat scheelt ook energiegebruik van je ruimtekoeling.

2. Verwarm je winkel niet helemaal voordat je opent

Door verlichting en andere apparatuur verwarmt je winkel deels op zonder verwarming. Je bespaart dus warmte als je je winkel pas verwarmt als je opent.


3. Vervang halogeen- of gloeilampverlichting door LED

Een sfeervolle verlichting in je winkel is belangrijk om je klanten in de juiste stemming te brengen en je producten er aantrekkelijker uit te laten zien. Als je halogeen- of gloeilampverlichting gebruikt, vervang deze dan door LED. Net zo sfeervol en je bespaart elke ruim € 10 per lamp. 

4. Kies voor dynamische etalage- en reclameverlichting

Etalage- en reclameverlichting valt op, ook als je winkel dicht is. Zo weten voorbijgangers dat je er bent. Met dynamische verlichting bespaar je stroom. Hoe dat werkt, kies je zelf. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat je verlichting aangaat als er iemand langsloopt. Je gebruikt dan minder stroom én je valt meer op. Of je stelt in dat je verlichting tussen bepaalde tijden uit staat, zo bespaar je nog meer stroom.


5. Koppel je ruimtekoeling aan je klimaatsysteem

Je winkel tegelijkertijd opwarmen en afkoelen, dat is zonde van de energie. Vaak bedienen winkeliers de verwarming en koeling nog met de hand. Als werknemers het te koud of te warm vinden, zetten ze de verwarming of koeling aan. Op een gegeven moment schakelt de verwarming en koeling dan automatisch aan om op te warmen of af te koelen.

Je voorkomt dit door je koeling te koppelen aan je klimaatsysteem. En door je werknemers te vertellen dat ze eerst de kachel lager zetten als ze de temperatuur omlaag willen of de koeling zachter zetten als ze de temperatuur omhoog willen.


Meer energie besparen?

Deel deze pagina