1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Bespaartips voor je winkel

Zo bespaar je energie in je retail winkel

Werk je in de retail, kijk dan eens naar deze oplossingen om energie te besparen in je winkel(s). Dat scheelt kosten. En je vermindert de uitstoot van CO2. Elke stap telt op weg naar een fossielvrij leven.

Tip 1: Verlies minder warmte met een luchtgordijn in je winkel

De hele dag lopen er klanten naar binnen in je winkel. En stroomt er warme lucht je winkel uit. Een luchtgordijn is daar een oplossing voor. Daardoor stroomt er tot wel 30% minder warme lucht naar buiten. En dat merk jij aan je energierekening. 

Zo werkt het

Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Daardoor worden de warme binnenlucht en koude buitenlucht bij de ingang van je winkel van elkaar gescheiden. En in de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten. 

Een luchtgordijn bespaart vooral energie in winkels waarbij de deur langer dan een kwartier per uur openstaat.

Tip 2: Gebruik ledverlichting in je winkel

Een sfeervolle verlichting in je winkel is belangrijk om je klanten in de juiste stemming te brengen. En je producten er aantrekkelijker uit te laten zien. Als je halogeen- of gloeilampverlichting gebruikt, vervang die dan door ledverlichting. Net zo sfeervol én een van de snelste manieren om energie te besparen in de retail.

Tip 3: Kies voor dynamische ledverlichting in je etalage en reclame

Etalage- en reclameverlichting valt op, ook als je retailzaak dicht is. Zo weten voorbijgangers dat je er bent. Gebruik je daarvoor dynamische ledverlichting, dan bespaar je energie. 

Hoe dat werkt, kies je zelf

Stel bijvoorbeeld in dat je verlichting aangaat als er iemand langsloopt. Je gebruikt dan minder stroom én je valt meer op. Of stel in dat de verlichting van je retailzaak tussen bepaalde tijden uit staat. Zo bespaar je nog meer stroom.

Tip 4: Koppel je ruimtekoeling aan je klimaatsysteem

Je winkel tegelijkertijd opwarmen en afkoelen, dat is zonde van de energie. Veel personeel in de retail bedient de verwarming en koeling nog met de hand. Als ze het te koud vinden, zetten ze de koeling aan. Dan schakelt de verwarming juist weer automatisch aan om op te warmen. En andersom.

Je voorkomt dit door je koeling te koppelen aan je klimaatsysteem. En door je winkelpersoneel te vertellen dat ze eerst de kachel lager zetten als ze de temperatuur omlaag willen. Of juist de koeling zachter zetten als ze de temperatuur omhoog willen.

Energie besparen in de retail: je kunt het

Je ziet het al. Energie besparen in de retail kan op veel manieren. Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld aan je verlichting, kom je een heel eind. En grote investeringen lonen. Zoals het installeren van een luchtgordijn in je winkel. Samen gaan we voor kosten besparen en fossielvrij leven binnen één generatie. Welke stappen zet jij als eerste?

Advies voor energie besparing

Deel deze pagina