1. MKB
  2. Energie besparen voor bedrijven
  3. Besparen op je stookkosten

Besparen op je stookkosten

Het stookseizoen is aangebroken. Maatregelen nemen om gas te besparen loont. Met de hoge gasprijs scheelt dat flink in de kosten. We helpen je op weg met bespaartips. En met onze partnerdeals schaf je bespaarproducten extra voordelig aan.  

Tips om te besparen op je stookkosten

Verwarm je ruimtes gericht met zoneregeling

De meeste cv-ketels bedien je met een thermostaat aan de muur. Het verwarmde water stroomt vervolgens naar alle openstaande radiatoren. Dus ook naar die in de ruimtes die geen extra warmte nodig hebben. Zo gaat warmte verloren en verbruik je onnodig veel gas. Bij kleinere installaties los je dit op met een zone-regeling. Daarmee stel je de gewenste temperatuur per ruimte in. Het warme water stroomt dan alleen naar de ruimte die extra verwarming nodig heeft. En dankzij de tijdsschema's wordt het alleen warm als je aanwezig bent op de zaak. Dus van maandag tot en met vrijdag is je pand al voorverwarmd en lekker warm in de ochtend, terwijl in het weekend de verwarming gewoon uit staat. 

Een voorbeeld van dit systeem is Netatmo. Bijkomend voordeel is dat de nieuwe versie te bedienen is met een app. Je regelt de temperatuur op de zaak dus ook vanuit huis.

Investering: middelgroot. Een pakket voor 3-zoneverwarming, waarmee je de temperatuur in drie afzonderlijke ruimtes regelt, koop je voor € 470,- (exclusief installatie).

Vaste klanten voordeel: Dankzij onze partnerdeals krijg je 9% korting. 

Cv-ketel onderhoud

Je cv-ketel heeft iedere twee jaar onderhoud nodig. Een slecht onderhouden cv-ketel verbruikt tot wel 15% meer gas. Regelmatig onderhoud zorgt er ook voor dat je ketel veilig werkt, langer meegaat en minder storingsgevoelig is. Een onderhoudsabonnement heb je al vanaf 6,50 euro per maand.

Investering: gemiddeld rond 6,50 euro per maand

Laat je cv-ketel instellen op je situatie

Veel cv-ketels staan nog op de fabrieksinstellingen. Een onderhoudsmonteur optimaliseert deze instellingen en past ze aan voor je pand. Hij stelt bijvoorbeeld de temperatuur van het water in. Die staat vaak op 80 graden terwijl een temperatuur van 50 tot 60 graden vaak al voldoende is. Dit scheelt al flink in je gasverbruik.

Investering: klein, je onderhoudsmonteur of installateur kan dit voor je doen.

Begin eenvoudig: isoleer je leidingen

Bij isolatie denken we al snel aan dak- spouwmuurisolatie. Maar verreweg de eenvoudigste stap is het isoleren van je cv-leidingen. Vooral in koude ruimtes, zoals kruipruimtes. Het gaat dan natuurlijk om de leidingen waar je bij kunt. Per meter leiding die je isoleert bespaar je gemiddeld 3 kuub gas. Bij 20 meter leidingwerk levert je het dus al een besparing van ruim 120 euro per jaar op. 

Investering: klein, leidingsisolatie kost rond de 1,50 euro per strekkende meter.

Zet een grote stap met dak- en spouwmuurisolatie

Een grote stap zet je natuurlijk met dak- en spouwmuurisolatie en HR-glas. Maar dit vraagt wel om een grotere investering en een langer aanlooptijd. Er is namelijk veel vraag op het moment. Dus wil je klaar zijn voor de winter is het verstandig om nu alvast actie te ondernemen.

Investering: middelgroot tot groot. Dak- en spouwmuurisolatie gaat doorgaans op offertebasis. Als klant van Vattenfall krijg je tot 15% korting bij onze partner Takkenkamp.

Voor isolatiemaatregelen zijn meerder subsidies beschikbaar. Kijk in onze subsidiewijzer welke subsidiekansen er voor je bedrijf zijn.

Houd de warmte binnen met radiatorfolie

Bij veel radiatoren gaat een deel van de warmte verloren door de buitenmuren. Zeker als je geen spouwmuurisolatie hebt. Met radiatorfolie hou je de warmte binnen. Zo hoeft je cv-ketel minder hard te werken en bespaar je op gas. Gemiddeld bespaar je met radiatorfolie elk jaar 10 kuub gas per vierkante meter folie. Dat komt met de huidige gasprijs als snel neer op 20,- euro per vierkante meter.

Investering: klein, radiatorfolie schaf je aan vanaf 5 euro per vierkante meter. 

Infraroodpanelen en warmtekussens

Met elektrische infraroodpanelen of warmtekussens kan je gericht specifieke plekken verwarmen, alleen daar en wanneer het nodig is. Bijvoorbeeld je receptie of een terras.

Zo hoef je niet een hele ruimte te verwarmen en kan je de centrale verwarming lager of zelfs uitzetten. Bij centrale verwarming stijgt de warme lucht naar boven waardoor er veel kostbare energie verloren gaat aan een ruimte die niet geheel verwarmt hoeft te worden. 

Investering: klein tot middelgroot. Als klant van Vattenfall krijg je 10% korting op je bestelling bij onze partner Sit&Heat

Op infraroodpanelen kun je subsidie krijgen, kijk in onze subsidiewijzer waarvoor je in aanmerking komt.

Samen bespaar je het meest

Door de stijgende prijzen worden we ons steeds bewuster van ons energieverbruik. Daarbij is gedrag nog altijd een doorslaggevende factor. Op welke temperatuur zetten we de thermostaat, of waar laten we de lichten branden? Vaak is de keuze er een tussen comfort en besparing, en meestal speelt ook de uitstraling van je zaak mee. Het is goed om hier bewuste keuzes in te maken. Het liefst met elkaar, zodat er draagvlak is. Kaart het thema aan en spreek verantwoordelijkheden af. Luister naar elkaars ideeën en motiveer door een gezamelijk doel af te spreken. Zo maak je er een teamprestatie van. 

 

Kleine stappen, groot verschil

Bij energiebesparing maken veel kleine stappen vaak een groot verschil. Natuurlijk kun je het grondig aanpakken en je pand meteen energieneutraal maken. Maar niet elk gebouw is daarvoor geschikt, de middelen kunnen ontbreken en in elke verbouwing gaat tijd zitten die je waarschijnlijk liever besteedt aan het genereren van omzet. Begin daarom nu alvast met de kleine maatregelen. Zo houd je de energierekening zo laag mogelijk, bovendien draag je zo bij aan een lager gasverbruik in Nederland. Dat is goed voor het mileu en het maakt ons minder afhankelijk van de hoge prijzen op de internationale gasmarkt.