1. MKB
  2. Energie besparen voor bedrijven
  3. Slim verwarmen, bespaart op stookkosten

Slim verwarmen

Maatregelen nemen om gas te besparen? We helpen je op weg met bespaartips. En met onze partnerdeals schaf je bespaarproducten extra voordelig aan. Bekijk de oplossingen. 

Tips om te besparen op je stookkosten

Verwarm je ruimtes gericht met zoneregeling

De meeste cv-ketels bedien je met een thermostaat aan de muur. Het verwarmde water stroomt vervolgens naar alle openstaande radiatoren. Dus ook naar die in de ruimtes die geen extra warmte nodig hebben. Zo gaat warmte verloren en verbruik je onnodig veel gas.

Bij kleinere installaties los je dit op met een zone-regeling. Daarmee stel je de gewenste temperatuur per ruimte in. Het warme water stroomt dan alleen naar de ruimte die extra verwarming nodig heeft. En dankzij de tijdsschema's wordt het alleen warm als je aanwezig bent op de zaak. 

(Bron: Milieu Centraal Verwarming regelen per kamer)

Cv-ketel onderhoud

Een cv-ketel die goed is afgesteld is veiliger, zuiniger en geeft meer comfort in huis. Voor onderhoud laat je een cv-monteur langskomen. Hiervoor sluit je een onderhoudscontract af voor jaarlijks of tweejaarlijks onderhoud van je cv-ketel. Let erop dat het bedrijf het CO-vrij certificaat heeft, dat is vanaf 1 april 2023 verplicht. 
(Bron: Milieu Centraal)

Laat je cv-ketel instellen op je situatie

Veel cv-ketels staan nog op de fabrieksinstellingen. Een onderhoudsmonteur optimaliseert deze instellingen en past ze aan voor je pand. Hij stelt bijvoorbeeld de temperatuur van het water in. Die staat vaak op 80 graden terwijl een temperatuur van 50 tot 60 graden vaak al voldoende is. Dit scheelt in je gasverbruik.
(Bron: Milieu Centraal)

Begin eenvoudig: isoleer je leidingen

Bij isolatie denken we al snel aan dak- spouwmuurisolatie. Maar verreweg de eenvoudigste stap is het isoleren van je cv-leidingen. Vooral in koude ruimtes, zoals kruipruimtes. Het gaat dan natuurlijk om de leidingen waar je bij kunt. Je bespaart gemiddeld 3 kuub gas per meter leiding.  
(Bron: Milieu Centraal

Zet een grote stap met dak- en spouwmuurisolatie

Met dak- en spouwmuurisolatie en glas zet je grote stappen als het om energie besparen gaat. (bron: Milieu Centraal)

Dit zijn grote investeringen. Daarom zijn er voor isolatiemaatregelen subsidies beschikbaar. Kijk in onze subsidiewijzer welke er voor jouw bedrijf zijn.

We werken samen met onze partner Takkenkamp. Vraag advies en een offerte om te weten welke isolatiemaatregel interessant voor je is.

Houd de warmte binnen met radiatorfolie

Bij veel radiatoren gaat een deel van de warmte verloren door de buitenmuren. Zeker als je geen spouwmuurisolatie hebt. Met radiatorfolie hou je de warmte binnen. Zo hoeft je cv-ketel minder hard te werken en bespaar je op gas. Gemiddeld bespaar je met radiatorfolie elk jaar 10 kuub gas per vierkante meter folie. 
(Bron: Milieu Centraal)

Plaatselijk verwarmen

Bij centrale verwarming stijgt de warme lucht naar boven. Op sommige plekken kan daardoor veel energie verloren gaan. Plaatselijk verwarmen kan dan een oplossing zijn. Dit kan met elektrische infraroodpanelen of met warmtekussens. Hiermee verwarm je een specifieke plek en alleen als het nodig is. Bijvoorbeeld je receptie of terras.

Op infraroodpanelen kun je subsidie krijgen, bekijk hiervoor onze subsidiewijzer.

Zijn warmtekussens een optie voor je? Als klant van Vattenfall krijg je korting op je bestelling bij onze partner Sit&Heat

Energie besparen op de agenda

We gaan steeds bewuster om met energieverbruik. Thuis maar ook op het werk. Misschien een idee om het thema 'energie besparen' een keer te bespreken in een werkoverleg? Zo inspireer en stimuleer je elkaar. Samen vind je vaak creatieve oplossingen. 

Laat je inspireren door andere ondernemers

Veel ondernemers zetten diverse oplossingen in voor hun bedrijf waarmee ze kunnen verduurzamen. Van verwarmde kussens, ledverlichting, laadpalen en zonnepanelen tot isolatie en groene gevels of daken. Ontdek hoe ze dat aanpakken en laat je inspireren door hun verhalen.

Bekijk gekozen oplossingen van andere ondernemers

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee