1. MKB
  2. MeerMetEnergie
  3. Peels Haarmode - Isolatie

De goede isolatie van kapperszaak Peels Haarmode betaalt zich terug

Peels Haarmode is sinds 2018 de eerste energieneutrale kapperszaak van Nederland. “Voor de verbouwing was het hier in de winter heel koud en in de zomer bloedheet. Omdat we ons pand van vloer tot dak goed hebben laten isoleren en kozen voor een slim warmte- en koelingssysteem, hebben we nu een continu aangenaam binnenklimaat.” Eigenaar Jeroen Peels vertelt enthousiast over alle voordelen.

Bijna geen energiekosten meer

“Innovatie is in ons bedrijf altijd belangrijk geweest”, zegt Jeroen. Het familiebedrijf bestaat al honderd jaar. In een ander pand in dezelfde straat in Eindhoven zijn zijn opa en oma in 1921 gestart. Zij kochten de eerste permanentmachine van Eindhoven. Decennia later besloten Jeroen en zijn zus tot een radicale verduurzaming van de kapsalon. Hij legt uit waarom: “Het grootste probleem van een kapsalon is de warmteontwikkeling. Je zaak goed gekoeld krijgen, kost enorm veel energie. Daar wilden we wat aan doen, waarbij we ervoor kozen het probleem ook gelijk grondig aan te pakken.”

De oude gebouwen werden gesloopt en maakten plaats voor duurzame nieuwbouw. Een van de resultaten is dat de hoge energiekosten verleden tijd zijn. Het grote geheim? Als je het Jeroen vraagt, is dat in de eerste plaats de goede isolatie, waardoor stoken en koelen veel minder nodig zijn. Maar bij die maatregelen bleef het niet. Een duurzaamheidsarchitect maakte een mooi, veelomvattend plan. Zo bespaart ook het nieuwe ventilatiesysteem enorm veel energie én zorgt het voor een aangename temperatuur in de zaak.

Prettiger binnenklimaat

Stap voor stap onderging de kapperszaak een complete metamorfose. De salon kreeg spouwmuurisolatie, isolatie in de vloer en isolatie in het dak. In de tuin werd een 75 meter diepe put geboord voor een bodemwarmtepomp, die een gasaansluiting overbodig maakte. Voor opwekking van benodigde energie zijn op het dak 69 zonnepanelen geplaatst. En alle ramen zijn voorzien van driedubbel glas. Ook is op het dak een groot ventilatiesysteem gekomen met warmteterugwinning. De belangrijkste winst van al die investeringen? Daar hoeft Jeroen niet lang over na te denken. Zonder twijfel is dat het prettige binnenklimaat. “Er staat geen koude wind meer in je nek te blazen van een airco-installatie.”

“Dankzij het slimme ventilatiesysteem konden we vaarwel zeggen tegen onze energieslurpende airco”, vervolgt Jeroen enthousiast. En dat is nog niet alles. Het lichtplan verdient ook aandacht. De salon werd uitgerust met zuinige ledverlichting met een zeer hoge lichtopbrengst. Daarnaast is een lichtstraat van maar liefst 4,5 meter aangebracht. Die zorgt ervoor dat de lampen minder hoeven te branden. Nog een groot pluspunt volgens Jeroen: “De lichtstraat geeft goed daglicht, wat voor het kapperswerk erg belangrijk is.”

In de zomer was het hier altijd te heet, in de winter te koud. Goede isolatie en een warmtepomp zorgen nu voor een continu aangename temperatuur.

Tevreden klanten

De goede isolatie van Peels Haarmode levert iedereen wat op. Jeroen: “De aangename temperatuur in de kapperszaak is zowel in de zomer als de winter prettig voor het personeel, maar vooral ook voor de klanten. Zij ervaren dat als zeer plezierig, zeker als ze met nat haar in de stoel zitten.”

Om aan de klanten zichtbaar te maken dat de zaak oog heeft voor het milieu hangt in de salon een display, waarop ze kunnen zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken en wat aan CO2-uitstoot wordt bespaard. Jeroen laat de display met trots zien. “Bij Peels Haarmode vinden we het belangrijk onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden. We willen graag een voorbeeld zijn voor andere ondernemers en voor onze klanten.”

De winst van isolatie:

  • Lage energiekosten
  • Comfortabeler binnenklimaat
  • Minder CO₂-uitstoot

Korting op isolatie

Je bespaart bij Takkenkamp flink op de isolatie van je bedrijfspand of huis. Want als klant van Vattenfall krijg je altijd iets extra's.

Tot 15% korting voor klanten

Lees meer verhalen van ondernemers