Bespaartips voor de culturele sector

Bespaar op de energiekosten van je culturele onderneming. Zo draag je bij aan de duurzaamheid van de culturele sector. En kunnen jullie als museum, theater of publieksinstelling nog meer mooie programma’s neerzetten. Laat je inspireren door onze tips.

Tip 1: Maak een lichtplan

Er gaat vaak veel energie verloren bij de verlichting. Dit geldt ook voor de lampen die branden in de aangrenzende ruimtes. Een professioneel lichtplan zorgt voor de optimale balans tussen sfeer, comfort, functionaliteit en energiezuinigheid.

Houd bij je lichtplan rekening met de afmetingen en hoogte van de ruimte. Benut de natuurlijke lichtinval vanuit raampartijen en kijk hoe lichtstraten en lichtreflectie zijn. Vergeet ook de veiligheid niet. Bespaarpunten zijn er volop:

  • Vervang theaterspots en projectoren door spots op led-basis.
  • Lampen in gangen en toiletruimten branden vaak langer dan nodig is. Hier zijn alleen niet continu mensen aanwezig. Kies daarom voor verlichting met aanwezigheid- en daglichtdetectie. Die zorgt ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is. Zo bespaar je op je stroomkosten. 
  • Oude tl-balken en gloeilampen kun je bijna altijd vervangen door ledverlichting. Er zijn diverse led-armaturen beschikbaar, zowel opbouw als inbouw. De besparing is afhankelijk van de huidige lichtopstelling, maar kan oplopen tot zo’n 40 tot 60%.
  • Maak eventueel gebruik van domotica-oplossingen. Alle verlichting schakelt dan tegelijk uit met de rest van de elektriciteit in het pand. Dat bespaart energie én maakt de afsluitronde net wat makkelijker voor jou en je collega’s.
  • Met etalage- en reclameverlichting die aangaat als er iemand langsloopt, verbruik je minder stroom. En zo valt je museum, theater of bioscoop meer op.

Tip 2: Zet apparatuur zoveel mogelijk uit na sluitingstijd

Zet de klimaatinstallatie zoals verwarming en ventilatie lager. Of als het kan helemaal uit als er niemand aanwezig is. Het lijkt vanzelfsprekend, maar er is vaak geen energieverantwoordelijk persoon aangesteld die hier op let.

Dat is natuurlijk ook van toepassing op overige apparatuur die onnodig op stand-by staat. Denk bijvoorbeeld aan computerapparatuur en koelkasten die je niet gebruikt. Het is een kleine moeite om die van de stroom te halen. En bij elkaar opgeteld maakt het een groot verschil op je energierekening.

Tip 3: Voorkom warmteverlies bij de entree

Er ontsnapt veel warmte bij de entree van het gebouw. In veel gevallen is een tochtsluis of draaideur de juiste oplossing. Zo bespaar je energie op verwarming en airco. Deze investeringen zijn wat hoger dan het plaatsen van een warmtegordijn. Maar door de lagere energiekosten en de beperking van het warmteverlies is de geschatte terugverdientijd voor tochtsluizen 2 tot 4 jaar.

Tip 4: Bespaar op terrasverwarming

Een warm terras is comfortabel en straalt gastvrijheid uit. Let je daarbij ook op de energiekosten, dan ben je helemaal goed bezig. Probeer deze tips eens uit.

Als je al een heater hebt

Heb je al een heater hangen, dan kun je de kosten drukken door er bijvoorbeeld een dimmer op te plaatsen. Zo kun je de temperatuur gemakkelijk aanpassen aan de buitentemperatuur. Hier lees je alle tips om te besparen op je terrasverwarmer. Of die nu op gas brandt of elektrisch is.

Als je nog geen verwarming op je terras hebt

Heb je nog geen verwarming op je terras, of wil je met ons gaan voor fossielvrij leven binnen één generatie? Kijk dan ook eens naar verwarmde kussens voor op je terras. Comfortabel voor je gasten én de meest energiezuinige investering. Als klant krijg je er ook nog eens fikse korting op.

Meer energie besparen in de culturele sector?

Deel deze pagina