Bespaartips voor de culturele sector

Bespaar op de energiekosten van je culturele onderneming. Zo draag je bij aan de duurzaamheid van de culturele sector. En kunnen jullie als museum, theater of publieksinstelling nog meer mooie programma’s neerzetten. Laat je inspireren door onze tips.

Tip 1: Van tl-buizen en oude theaterspots naar led-theaterspots en -licht

Overstappen op led loont – ook in de culturele sector. Zo pak je het aan:

  • Heb je tl-buizen in de zaal, vervang die dan door led-verlichting. Daarmee bespaar je 50% tot zelfs 65% per jaar op je energiekosten.
  • Heb je theaterspots hangen, dan kun je die ook goed vervangen door theaterspots op led-basis. Dat scheelt.
  • Ook van theaterprojectoren bestaat een led-versie. Daarmee bespaar je fiks op je energiekosten. En draag je bij aan een meer duurzame cultuursector.

Tip 2: Ben je zelf op de vloer? Bespaar energie op kantoor en in opslagruimtes

Als medewerker van een museum, theater of publieksinstelling ben je niet de hele dag op kantoor. Zet daarom de kantoorverlichting op een bewegingsmelder. Dan blijft er niet onnodig licht branden wanneer jullie op zaal of op de vloer zijn. En gaat licht het automatisch weer aan als jullie weer naar kantoor komen. Ook het licht in voorraadkasten en bergruimtes kun je op een bewegingsmelder aansluiten.

 

Tip 3: Sluit displays aan op de centrale lichtschakelaars

Sluit alle displays in je pand aan op de centrale lichtschakelaars. Ze schakelen dan uit tegelijk met de rest van de elektriciteit in het pand. Dat bespaart energie én maakt de afsluitronde net wat makkelijker voor jou en je collega’s. Vraag aan leveranciers of ze apparaten leveren die hier tegen kunnen. En dus niet apart met een afstandsbediening uitgezet hoeven te worden.

Tip 4: Installeer een warmtegordijn

Met een warmtegordijn of luchtgordijn blijft de temperatuur in je culturele instelling prettig en stabiel. Ook als de deuren open staan. Luchtgordijnen scheiden namelijk de lucht binnen van die van buiten je museum, theater of presentatie-instelling. ‘S winters blijft de koude lucht buiten en ‘s zomers juist de warme. Zo bespaar je energie. Voor musea is het constant houden van de temperatuur ook prettig als je kwetsbare objecten tentoonstelt. Je conservator zal je dankbaar zijn.

Tip 5: Kies voor dynamische etalage- en reclameverlichting

Met etalage- en reclameverlichting valt je instelling op in het straatbeeld. En met dynamische etalage- en reclameverlichting bespaar je ook nog eens stroom. Hoe dat werkt, kies je zelf:

  • Stel in dat de verlichting aangaat als er iemand langsloopt. Je gebruikt dan minder stroom én je museum, theater of bioscoop valt meer op.
  • Of je stelt in dat je verlichting tussen bepaalde tijden uit staat. Zo bespaar je nog meer stroom en draag je bij aan de duurzaamheid in de culturele sector. 

Nog wat bespaartips

Hierboven las je bespaartips speciaal voor de cultuurbranche. Maar we adviseren meer branches en sommige tips zijn voor iedereen hetzelfde. Zo behalen ondernemers winst met:

  • Het plaatsen van een slimme thermostaat. Er zijn verschillende typen, je kunt er een kiezen afhankelijk van je wensen.
  • Verwarmde kussens voor een aantrekkelijk warm terras én een lagere energierekening.
  • Het plaatsen van zonwering: screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen of rolluiken. Zo hoeft je airco ‘s zomers minder hard te werken op kantoor en in publieksruimtes.

Meer energie besparen in de culturele sector?

Deel deze pagina