Kijk kritisch naar je keukenapparatuur
Je collega die de keuken opent, zet waarschijnlijk ook alle apparatuur meteen aan. Bijvoorbeeld verlichting, ventilatie, gasfornuis, ovens en vaatwasser. Dat is begrijpelijk als je een drukke keuken hebt. Toch kun je ook hier slim besparen. Bekijk de tips van onze technisch experts:
- Zet gaspitten na gebruik uit.
- Doe dat ook voor au-bain-marie warmhoudplaten, tostigrills, ovens en kookplaten zonder lange opwarmtijd.
- Zet na gebruikstijd de keukenafzuiging tijdig uit. Let wel op dat er voldoende ventilatie aanwezig blijft voor de restwarmte van intern geplaatste koeltoestellen. Maak ook het vetfilter regelmatig schoon voor minder ventilatie weerstand en brandgevaar.
- Dek de frituur af als je hem even niet gebruikt. Zo blijft het vet warm en hoeft de frituur zichzelf niet steeds op te warmen.
- Stap over op een kleinere of in delen in te schakelen frituur. Stel de temperatuur van de frituur lager in. Zo verbrandt de olie niet én hoef je minder vaak de olie te verversen. Ook dat bespaart kosten.
- Combineer de eerder genoemde tips en plaatst een hr-bakwand. De technologische ontwikkelingen staan niet stil en daardoor verbruiken nieuwe hr-bakwanden steeds minder energie. Door aanpassingen in de besturing, het toepassen van ledverlichting en zogenaamde ‘eco-standen’ wordt de bakwand steeds duurzamer.
- Zet de vaatwasser in de eco-stand cyclus en gebruik de restwarmte om de vaat te drogen. Overweeg een hotfill aansluiting op een zuiniger warmwatertoestel.
- Kijk ook naar stand-by verbruik de overige apparatuur, zoals koffiemachine, gokkasten, sigaretten automaat et cetera. Zet deze sluipverbruikers uit na sluitingstijd.
Deze tips komen ook goed van past voor de grote cateraar of als je een cateringbedrijf aan huis hebt.