Energie besparen met een luchtgordijn

'Met een luchtgordijn in je zaak blijft de temperatuur prettig en stabiel, ook als de voordeur open staat', volgens onze technische adviseurs. Ze leggen uit hoe het werkt en geven passende bespaartips. 

Wat is een luchtgordijn?

Een luchtgordijn hangt boven de ingang van je zaak. Het blaast lucht naar beneden en scheidt zo de lucht buiten en binnen. Als het gordijn warme lucht blaast, dan houdt het kou buiten. Het omgekeerde kan ook. Met koele lucht zorgt een gordijn dat warmte niet binnenkomt. Je ziet het vaak in winkels waar de deur vaak open en dicht gaat of altijd open staat. 

Elektrisch luchtgordijn of warmtegordijn?

Je hoort ook wel de term  ‘warmtegordijn’. Een luchtgordijn en warmtegordijn zijn hetzelfde. 

Een elektrische luchtgordijn heeft krachtstroom nodig om lucht te blazen. Krachtstroom is een aansluiting met meer vermogen dan die voor bijvoorbeeld je verlichting. Naast dit soort, bestaat ook het warmwater luchtgordijn. Die laat je niet aansluiten op elektriciteit, maar op je cv-installatie of warmtepomp. Vaak worden luchtgordijnen geplaatst in combinatie met een airconditioningsysteem.

Zoals je ziet, zijn er veel verschillende mogelijkheden. Maatwerk is erg belangrijk voor de juiste werking. Laat je daarom altijd informeren door een expert op dit gebied. 

Voordelen van een luchtgordijn

Een luchtgordijn vermindert energieverlies als de buitendeur open gaat. Het houdt in de winter warme lucht binnen en in zomer juist buiten. Heeft het luchtgordijnen een ingebouwde bewegingssensor, dan gaat het luchtgordijn alleen aan als dat nodig is. 

Energie besparen met een luchtgordijn

Hoeveel energie je bespaart met een luchtgordijn hangt af van meerdere factoren en de situatie van je zaak. Een specialist in luchtgordijnen kan je hierover adviseren. Een luchtgordijn vraagt om maatwerk. 

Optimaal gebruik van een luchtgordijn

  • Goede afstemming op het verwarmingssysteem
    Zorg voor een optimale afstemming van het luchtgordijn op het bestaande verwarmingssysteem. Gebruik het apparaat alleen als het nodig is om de binnen en buitentemperatuur van elkaar te scheiden.
  • Juiste temperatuur
    Bij een te hoge temperatuur kan de luchtstroom moeilijk tot aan de grond komen. Het luchtgordijn moet dan meer energie gebruiken om toch tot de grond te komen. Bij een te lage temperatuur kan de buitenlucht naar binnen stromen en dat zorgt voor tocht.
  • Juiste capaciteit 
    Een luchtgordijn met overcapaciteit verbruikt onnodig energie. Een te kleine houdt de lucht niet voldoende gescheiden. De luchtstroom werkt optimaal als het voelbaar is tot aan de vloer.  
  • Juiste plaatsing
    Monteer het luchtgordijn zo dicht mogelijk boven de deur. Want hoe dichter bij de vloer, hoe minder energie er nodig is voor een optimale luchtstroom. Let ook op dat de luchtstroom niet onderbroken wordt door bijvoorbeeld een rolluik of reclamebord.
  • Zorg voor de juiste uitblaashoek
    Bij koud weer is het advies om de warme luchtstroom iets naar buiten te laten wijzen. In de zomer kantel je de lamellen meer naar binnen. Dan blijft de koude lucht juist binnen.
  • Luchtgordijn is geen verwarming
    Gebruik het gordijn niet als verwarming. Als het luchtgordijn verkeerd gebruikt wordt, verbruikt het onnodig veel energie. 

Bespaar met energieadvies op locatie

Controle over je zakelijke energiekosten? Vraag nu persoonlijk energieadvies aan. Plan een telefonische afspraak en we bekijken dan óf en wanneer we langskomen op jouw zaak. 

  • Maak een telefonische afspraak.
  • Met advies over je energiecontract, energiebesparende oplossingen zoals zonnepanelen én praktische bespaartips.
  • Gratis en vrijblijvend, ook als je geen klant bent.

Meer praktische bespaartips