Persoonlijk ExpertAdvies
Zoek je als ondernemer advies om je bedrijfspand energiezuiniger en duurzamer te maken? Met ExpertAdvies van onze partner CFP Green Buildings brengen we alle verduurzamingsmogelijkheden van jouw bedrijfspand in kaart.
Energie besparen in de horeca gaat goed samen met het nog comfortabeler maken van je café, restaurant of hotel. Met onze tips maak je meteen meters. Samen gaan we voor kosten besparen.
Een warm terras is comfortabel en straalt gastvrijheid uit. Let je daarbij ook op de energiekosten, dan ben je helemaal goed bezig. Probeer deze tips eens uit.
Als je al een heater hebt
Heb je al een heater hangen, dan kun je de kosten drukken door deze alleen aan te zetten als de stoelen bezet zijn. Het is ook niet nodig om op vol vermogen te verwarmen, soms is de verwarming in delen te schakelen of is het verstandig om een dimmer te plaatsen. Zo kun je de temperatuur gemakkelijk aanpassen aan de buitentemperatuur. Hier lees je alle tips om te besparen op je terrasverwarmer. Of die nu op gas brandt of elektrisch is.
Als je nog geen verwarming op je terras hebt
Heb je nog geen verwarming op je terras, of wil je met ons gaan voor fossielvrij leven binnen één generatie? Kijk dan ook eens naar verwarmde kussens voor op je terras. Comfortabel voor je gasten én de meest energiezuinige investering. Als klant krijg je er ook nog eens fikse korting op.
De hele dag lopen gasten jouw hotel, restaurant of (grand) café in en uit. Hierdoor ontsnapt er warmte of koudeverlies uit het pand. Dat is te beperken door het installeren van een draaideur of tochtsluis. Deze kost nauwelijks energie en er is geen rechtstreekse verbinding meer met buiten. Bij beperkte ruimtes is een luchtgordijn een zuinig alternatief, deze blaast warme lucht naar beneden. Zo ontstaat er een scheiding tussen de warme binnen- en koude buitenlucht. In de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten. Zo bespaar je energie op verwarming en airco. En blijft het binnen prettig toeven voor je gasten. Het gordijn is ook toepasbaar met ingebouwde bewegingssensor, deze activeert het luchtgordijn alleen wanneer dat nodig is.
Je collega die de keuken opent, zet waarschijnlijk ook alle apparatuur meteen aan. Bijvoorbeeld verlichting, ventilatie, gasfornuis, ovens en vaatwasser. Dat is begrijpelijk als je een drukke keuken hebt. Toch kun je ook hier slim besparen:
Deze tips komen ook goed van past voor de grote cateraar of als je een cateringbedrijf aan huis hebt.
In de horeca gaat 30 tot 50 % van het elektriciteitsverbruik op aan koelenergie. Of het nu gaat om een kleine koelkast onder de bar of een koelcel waar je rondjes in kunt lopen. Met deze eenvoudige tips gaat er minder energie verloren:
Breng in kaart waar de verlichting voor sfeer moet zorgen of juist functioneel moet zijn, hier is veel besparing mogelijk:
Controleer de juiste capaciteit van de aansluiting. Als er meer gebouwisolatie is toegepast of energie besparende apparatuur zijn geplaatst, dan is wellicht de huidige capaciteit van de hoofdzekering of gasmeter zwaarder dan je eigenlijk nodig hebt. Hierdoor zijn ook de netbeheerkosten hoger dan noodzakelijk. Kijk samen met je installateur wat je minimaal nodig hebt en of de netbeheeraansluiting iets lager kan worden kozen? Vraag dan ook meteen naar een slimme meter, deze geeft door dagelijkse meting meer inzicht in het verbruik.
Je ziet het al. Voor energiebesparing in de horeca liggen er volop kansen. Investeringen zoals verwarmde kussens op je terras leveren je winst op. Maar het kan ook met snelle oplossingen. Zoals het warmhouden van de frituur of het afdekken van de koeling. Waar begin jij in je restaurant, hotel of café?
Zoek je als ondernemer advies om je bedrijfspand energiezuiniger en duurzamer te maken? Met ExpertAdvies van onze partner CFP Green Buildings brengen we alle verduurzamingsmogelijkheden van jouw bedrijfspand in kaart.