Energiebesparing in de horeca: zes tips

Energie besparen in de horeca gaat goed samen met het nog comfortabeler maken van je café, restaurant of hotel. Met onze tips maak je meteen meters. Samen gaan we voor kosten besparen. 

Tip 1: Bespaar op je terrasverwarming

Een warm terras is comfortabel en straalt gastvrijheid uit. Let je daarbij ook op de energiekosten, dan ben je helemaal goed bezig. Probeer deze tips eens uit.

Als je al een heater hebt

Heb je al een heater hangen, dan kun je de kosten drukken door deze alleen aan te zetten als de stoelen bezet zijn. Het is ook niet nodig om op vol vermogen te verwarmen, soms is de verwarming in delen te schakelen of is het verstandig om een dimmer te plaatsen. Zo kun je de temperatuur gemakkelijk aanpassen aan de buitentemperatuur. Hier lees je alle tips om te besparen op je terrasverwarmer. Of die nu op gas brandt of elektrisch is.

Als je nog geen verwarming op je terras hebt

Heb je nog geen verwarming op je terras, of wil je met ons gaan voor fossielvrij leven binnen één generatie? Kijk dan ook eens naar verwarmde kussens voor op je terras. Comfortabel voor je gasten én de meest energiezuinige investering. Als klant krijg je er ook nog eens fikse korting op.

Tip 2: Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies én betere airco

De hele dag lopen gasten jouw hotel, restaurant of (grand) café in en uit. Hierdoor ontsnapt er warmte of koudeverlies uit het pand. Dat is te beperken door het installeren van een draaideur of tochtsluis. Deze kost nauwelijks energie en er is geen rechtstreekse verbinding meer met buiten. Bij beperkte ruimtes is een luchtgordijn een zuinig alternatief, deze blaast warme lucht naar beneden. Zo ontstaat er een scheiding tussen de warme binnen- en koude buitenlucht. In de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten. Zo bespaar je energie op verwarming en airco. En blijft het binnen prettig toeven voor je gasten. Het gordijn is ook toepasbaar met ingebouwde bewegingssensor, deze activeert het luchtgordijn alleen wanneer dat nodig is.

Tip 3: Kijk kritisch naar je keukenapparatuur

Je collega die de keuken opent, zet waarschijnlijk ook alle apparatuur meteen aan. Bijvoorbeeld verlichting, ventilatie, gasfornuis, ovens en vaatwasser. Dat is begrijpelijk als je een drukke keuken hebt. Toch kun je ook hier slim besparen:

 • Zet gaspitten na gebruik uit. Een makkelijke maatregel, maar je spaart er zo 10% verbruik mee uit.
 • Doe dat ook voor au-bain-marie warmhoudplaten, tostigrills, ovens en kookplaten zonder lange opwarmtijd.
 • Zet na gebruikstijd de keukenafzuiging tijdig uit. Let wel op dat er voldoende ventilatie aanwezig blijft voor de restwarmte van intern geplaatste koeltoestellen. Maak ook het vetfilter regelmatig schoon voor minder ventilatie weerstand en brandgevaar.
 • Dek de frituur af als je hem even niet gebruikt. Zo blijft het vet warm en hoeft de frituur zichzelf niet steeds op te warmen. Stap over op een kleinere of in delen in te schakelen frituur. Stel de temperatuur van de frituur lager in. Zo verbrandt de olie niet én hoef je minder vaak de olie te verversen. Ook dat bespaart kosten.
 • Combineer de eerder genoemde tips en plaatst een hr-bakwand. De technologische ontwikkelingen staan niet stil en daardoor verbruiken nieuwe hr-bakwanden steeds minder energie. Door aanpassingen in de besturing, het toepassen van ledverlichting en zogenaamde ‘eco-standen’ wordt de bakwand steeds duurzamer.
 • Zet de vaatwasser in de eco-stand cyclus en gebruik de restwarmte om de vaat te drogen. Overweeg een hotfill aansluiting op een zuiniger warmwatertoestel.
 • Kijk ook naar stand-by verbruik de overige apparatuur, zoals koffiemachine, gokkasten, sigaretten automaat et cetera. Zet deze sluipverbruikers uit na sluitingstijd.

Deze tips komen ook goed van past voor de grote cateraar of als je een cateringbedrijf aan huis hebt.

Tip 4: Koeling

In de horeca gaat 30 tot 50 % van het elektriciteitsverbruik op aan koelenergie. Of het nu gaat om een kleine koelkast onder de bar of een koelcel waar je rondjes in kunt lopen. Met deze eenvoudige tips gaat er minder energie verloren:

 • Slecht sluitende rubbers van koeling goed geeft ijsvorming en geeft 5% meer energieverbruik. Check dus elk jaar de rubbers, maak ze schoon of vervang ze wanneer nodig.
 • Bij het koelen komt warmte vrij bij de condensor (warmteafgifte-rooster). Zorg voor periodiek onderhoud met een stofzuiger of zachte borstel. Zo voorkom je storingen en bespaar je tot 10% stroomkosten. Let erop dat de condensor niet wordt belemmerd door vuil, zoals roest.
 • Zorg bij regelmatige inloop voor zo min mogelijk verlies van uit de koel-vriescel. Plaats eventueel een kunststof lamellen in de deuropening. Nog beter is een aanvullende en kleinere koel- of vrieskast voor de dagelijkse producten.
 • Pas op voor te veel interne warmte waar de koeling staat opgesteld. Zorg voor voldoende ruimte ventilatie. Een koeling met buiten split-unit is beter, deze is 15-20% zuiniger.
 • Voor producten die je gedurende de dag vaak nodig hebt adviseren we een koelmeubel met een dagafdekking. Daarmee kun je al zo’n 20% besparen op het verbruik. Combineer het ook met een nachtafdekking of verplaats alles naar de koelcel, dan kan de besparing oplopen tot wel 50%.
 • Vervang oude apparatuur door energie A-label toestellen.

Tip 5: Maak een goed lichtplan

Breng in kaart waar de verlichting voor sfeer moet zorgen of juist functioneel moet zijn, hier is veel besparing mogelijk:

 • Dat kan soms zelfs met gebruik van natuurlijk licht via lichtkoepels of met een licht interieur.
 • Kijk of delen van het pand tijdelijk kunnen worden uitgeschakeld of anders kunnen worden belicht. De tafels aan het raam hebben overdag minder verlichting nodig dan de tafels verder in de zaak. Verlichting hoeft bovendien op veel plekken niet constant aan te staan. Met aanwezigheid detectie zorg je dat de verlichting in het toilet- of in opslagruimtes alleen aan gaat als iemand aanwezig is.
 • Vanzelfsprekend is het altijd verstandig oudere lt- of halogeenlampen lampen te vervangen door ledverlichting. De terugverdientijd is korter dan een jaar en de huidige generatie ledlampen zorgt bovendien voor warm licht als dat nodig is en heeft doorgaans veel meer branduren. Informeer bij uw installateur naar de mogelijkheden.

Tip 6. Kijk naar de capaciteit van de aansluiting

Controleer de juiste capaciteit van de aansluiting. Als er meer gebouwisolatie is toegepast of energie besparende apparatuur zijn geplaatst, dan is wellicht de huidige capaciteit van de hoofdzekering of gasmeter zwaarder dan je eigenlijk nodig hebt. Hierdoor zijn ook de netbeheerkosten hoger dan noodzakelijk. Kijk samen met je installateur wat je minimaal nodig hebt en of de netbeheeraansluiting iets lager kan worden kozen? Vraag dan ook meteen naar een slimme meter, deze geeft door dagelijkse meting meer inzicht in het verbruik.

 

Energiebesparing in de horeca: welke tips voer jij uit?

Je ziet het al. Voor energiebesparing in de horeca liggen er volop kansen. Investeringen zoals verwarmde kussens op je terras leveren je winst op. Maar het kan ook met snelle oplossingen. Zoals het warmhouden van de frituur of het afdekken van de koeling. Waar begin jij in je restaurant, hotel of café?

Persoonlijk ExpertAdvies

Zoek je als ondernemer advies om je bedrijfspand energiezuiniger en duurzamer te maken? Met ExpertAdvies van onze partner CFP Green Buildings brengen we alle verduurzamingsmogelijkheden van jouw bedrijfspand in kaart.

Boek een gratis intake

Meer energie besparen?

Deel deze pagina