Energiebesparing in de horeca: zes tips

Energie besparen in de horeca gaat goed samen met het nog comfortabeler maken van je café, restaurant of hotel. Met onze tips maak je meteen meters. Samen gaan we voor kosten besparen. 

Tip 1: Bespaar op je terrasverwarming

Een warm terras is comfortabel en straalt gastvrijheid uit. Let je daarbij ook op de energiekosten, dan ben je helemaal goed bezig. Probeer deze tips eens uit.

Als je al een heater hebt

Heb je al een heater hangen, dan kun je de kosten drukken door er bijvoorbeeld een dimmer op te plaatsen. Zo kun je de temperatuur gemakkelijk aanpassen aan de buitentemperatuur. Hier lees je alle tips om te besparen op je terrasverwarmer. Of die nu op gas brandt of elektrisch is.

Als je nog geen verwarming op je terras hebt

Heb je nog geen verwarming op je terras, of wil je met ons gaan voor fossielvrij leven binnen één generatie? Kijk dan ook eens naar verwarmde kussens voor op je terras. Comfortabel voor je gasten én de meest energiezuinige investering. Als klant krijg je er ook nog eens fikse korting op.

Tip 2: Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies én betere airco

De hele dag lopen gasten jouw hotel, restaurant of (grand) café in en uit. En ontsnapt er warmte naar buiten. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Zo ontstaat er een scheiding tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten. Zo bespaar je energie op verwarming en airco. En blijft het binnen prettig toeven voor je gasten.

Tip 3: Kijk kritisch naar je keukenapparatuur

Je collega die de keuken opent, zet waarschijnlijk ook alle apparatuur meteen aan. Bijvoorbeeld verlichting, gasfornuis, ovens en vaatwasser. Dat is begrijpelijk als je een drukke keuken hebt. Toch kun je ook hier slim besparen:

  • Zet gaspitten na gebruik uit. Een makkelijke maatregel, maar je spaart er zo 10% verbruik mee uit.
  • Doe dat ook voor au-bain-marie warmhoudplaten, tostigrills, ovens en kookplaten zonder lange opwarmtijd.
  • Zet de vaatwasser in de eco-stand cyclus en gebruik de restwarmte om de vaat te drogen.
  • Dek de frituur af als je hem even niet gebruikt. Zo blijft het vet warm en hoeft de frituur zichzelf niet steeds op te warmen.
  • Stel de temperatuur van de frituur lager in. Zo verbrandt de olie niet én hoef je minder vaak de olie te verversen. Ook dat bespaart kosten.

Deze tips komen ook goed van past voor de grote cateraar of als je een cateringbedrijf aan huis hebt.

Tip 4: Onderhoud je energiezuinige horecakoelkast

Goed onderhoud zorgt voor een energiezuinige horecakoelkast. Met deze tips gaat er geen energie verloren. Of je nu werkt met een kleine koelkast onder de bar, of een koelruimte waar je rondjes in kunt lopen.

Controleer de rubbers van de koeling

Sluiten de rubbers aan de deuren van jouw koeling goed? Dat scheelt 5% in je energieverbruik. En voorkomt ijsvorming. Check elke drie maanden de rubbers. Maak ze schoon of vervang ze wanneer nodig.

Heb je een koelcel, ga dan in de koeling staan en doe het licht uit. Zie je licht langs de randen naar binnen komen? Dan weet je dat je de rubbers moet (laten) vervangen.

Onderhoud de condensor

Bij het koelen komt warmte vrij. Die moet ergens naartoe. Het is belangrijk dat de condensor (warmteafgifte-rooster) goed wordt onderhouden. Dan verbruikt die minder stroom. Zo doe je dat:

  • Maak de condensor 1x per kwartaal schoon.
  • Zorg voor periodiek onderhoud met een stofzuiger of zachte borstel. Zo voorkom je storingen en bespaar je tot 10% stroomkosten.
  • Let erop dat de condensor niet wordt belemmerd door vuil, zoals roest.
  • Vraag eventueel de installateur van je koelkast waar je bij jouw condensor op moet letten.

Tip 5: Plaats je koeling op de juiste plek

Ook de plek van je koeling is belangrijk. Zet ze in de koude keuken of in koelere ruimtes.

Als je geen koele ruimtes hebt

Bijvoorbeeld op festivals of bij ruimtegebrek staan koelingen op warmere plekken, zoals buiten. Plaats in zo’n geval kunststof lamellen in de deuropening van de koel-vriescel. Zo blijft de koude lucht in de koel-vriescel, en de warme lucht buiten.

Als je de koeling vaak gebruikt

Voor producten die je gedurende de dag vaak nodig hebt adviseren we een koelmeubel met een dagafdekking. Daarmee kun je al zo’n 20% besparen op het verbruik. Combineer je dat met een nachtafdekking, dan kan de besparing oplopen tot wel 50%. Dat is nog eens goed bezig.

Tip 6: Bespaar energie in voorraad- en opslagruimtes

In opslagruimtes en ruimtes waar het personeel zich omkleedt, is niet continu iemand aanwezig. Zet daarom de verlichting van die ruimtes op een bewegingsmelder. Dan blijft er niet onnodig licht branden wanneer personeel druk is met gasten. En gaat licht het automatisch weer aan als er even iemand iets komt halen.

Energiebesparing in de horeca: welke tips voer jij uit?

Je ziet het al. Voor energiebesparing in de horeca liggen er volop kansen. Investeringen zoals verwarmde kussens op je terras leveren je winst op. Maar het kan ook met snelle oplossingen. Zoals het warmhouden van de frituur of het afdekken van de koeling. Waar begin jij in je restaurant, hotel of café?

Meer energie besparen?

Deel deze pagina