Energiebespaartips voor in de horeca

Met deze vijf praktische tips maak je een mooi begin met energie besparen in je horecazaak. 

Bespaartips voor een duurzame horecaonderneming.

Onze energieadviseurs komen bij veel horecaondernemingen over de vloer. Hun kleine bespaarmaatregelen hebben betrekking op de keuken, de verlichting, de entree en het gebruik van de airco. Zo maak je een mooie start met het verduurzamen van je onderneming.

We beginnen bij de keuken, een van de ruimten waar je de meeste energie gebruikt. Logisch, want je warmt er veel op en koelt er veel af.

1. Controleer de rubbers van de koeling.

Voor een goede constante temperatuur regulering en voorkomen van overmatige ijsvorming is het belangrijk dat de rubbers aan de deuren van de koeling goed sluiten. Een koeling waarvan de rubbers niet goed meer sluiten verbruikt tot wel 5% meer energie. Check daarom regelmatig, elke drie maanden, de rubbers die op de deuren van de koeling zitten. Maak ze schoon of vervang wanneer nodig. Heb je een koelcel? Ga dan in de koeling staan en doe het licht uit. Zie je licht langs de randen naar binnen komen? Dan weet je dat je rubbers aan vervanging toe zijn.

2. Onderhoud aan de koeling

Met het gebruik van een koeling komt er warmte vrij, die moet natuurlijk ergens naar toe. Het is van belang dat de condensor (warmteafgifte rooster) dan goed functioneert. Iedere verstoring van een goede doorstroming van de (koudere) buitenlucht zorgt ervoor dat de condensor minder warmte kan afgeven en een lager rendement heeft en dus meer verbruikt.

Regelmatig reinigen (1 x per kwartaal) en periodiek onderhoud voorkomt storingen en kan tot wel 10% besparen op het verbruik van de koeling. Het reinigen kan eenvoudig met een stofzuiger of een zachte borstel. Let er vooral op dat de condensor niet wordt belemmerd door bijvoorbeeld roestvorming, bladeren en overig vuil. Dit heeft een grote impact op het verbruik. Raadpleeg eventueel de installateur waar je bij jouw condensor speciaal op moet letten.

3. Plaatsing van de koeling

Mocht je de mogelijkheid hebben, plaats de koelingen en vriezers zoveel mogelijk in de koude keuken of in de ruimten waar de temperatuur aanzienlijk lager ligt. Koel- en vriesapparatuur moeten hun warmte kwijt en dat lukt beter in ruimten waar de temperatuur lager ligt. Ook is de invloed van warmte uit de omgeving die de koelingen en vriezers in kan stromen een stuk minder. Een koeling met split-unit (warmte deel is dan buiten geplaatst) is beter dan intern warmte afvoeren. 

Heb je deze mogelijkheid niet, bijvoorbeeld door ruimtegebrek? Kies dan kan voor kunststof lamellen in de deuropening van de koel-vriescel. Hiermee voorkom je verlies van koude uit de koel- of vriescel en instroom van warmte in de koel- of vriescel.

4. Afdekken van koelmeubel

Een koeling heeft baat bij een zo constant mogelijke temperatuur. Naast dat hij zo optimaal presteert qua verbruik, blijven ook de producten beter houdbaar. Het zal niet als een verrassing komen dat we adviseren de koeling zo weinig mogelijk te openen. In het dagelijkse gebruik snappen we dat dit een uitdaging kan zijn. Voor producten die je gedurende de dag vaak nodig hebt adviseren we een koelmeubel met een dagafdekking. Met het gebruik van een dagafdekking kun je al zo’n 20% besparen op het verbruik. Combineer je dat met een nachtafdekking kan de besparing oplopen tot wel 50%.

5. Gebruik van keukenapparatuur

Wanneer de keuken wordt geopend wordt vaak alle apparatuur direct aan gezet (verlichting, gasfornuis, ovens, vaatwasser etc.). Dat is begrijpelijk als je in een drukke keuken hebt waar de apparatuur constant in gebruik is en service door blijft lopen. Toch zijn ook hier een aantal slimme besparingen te halen:

  • Instrueer personeel om gaspitten na gebruik consequent uit te zetten. Een simpele, investeringsvrije maatregel die je zo een besparing van 10% op het verbruik oplevert.
  • Dit geldt ook voor Au-bain-marie warmhoud platen, tostigrills, ovens en andere kookplaten die geen lange opwarmtijd hebben. Aan wanneer nodig, uit zodra het kan.
  • Label apparatuur eventueel met de opwarmtijd en instrueer personeel om deze pas aan te zetten wanneer nodig.
  • Zet de vaatwasser in de eco-stand cyclus en gebruik de restwarmte om de vaat te drogen.
  • Dek de frituur af als je hem even niet gebruikt en zet hem, als het mogelijk is, op eco-stand. Zo blijft het vet warm en zet je de frituur als het ware in eco-stand.
  • Let ook op de temperatuur van de frituur. Als je hem lager instelt verbrandt de olie niet en hoef je minder vaak de olie te verversen.

 

Energietips van technisch adviseur Rob

Onze technisch adviseur Rob van der Plas komt al jaren over de vloer bij horecabedrijven. Hij weet dus precies waar winst te behalen is op energiegebied. In de videoreeks Smaakmakers Energietips van HorecaNederland.TV komen alle onderwerpen aan bod. Van verlichting tot koeling. Rob laat in gesprek met reporter Casper Slotboom zien hoe ook jouw zaak flink kan besparen op de energiekosten. 

Bekijk de energietips

Meer energie besparen?

Deel deze pagina