1. MKB
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Kantoor - energiebespaartips voor je kantoor

Energie besparen op kantoor: zo pak je dat aan

Je kunt in je kantoorpand veel doen om energie te besparen. Ook als je niet de hele tijd aan je energieverbruik denkt. Met deze tips maak je je kantoor energiezuiniger. Dat scheelt je een hoop kosten en het is nog duurzaam ook. 

Tip 1: Energie besparen op kantoor met ledlampen, een bewegingsmelder en daglichtregeling

Energiebesparing op kantoor kan al heel makkelijk: met ledverlichting. Wil je een stapje verder gaan? Je bespaart nog meer door binnen een bewegingsmelder te plaatsen. Die zorgt ervoor dat lampen alleen aangaan wanneer er iemand in de ruimte is. 

Je kunt zo’n melder goed combineren met een daglichtregeling. Daarmee past de verlichting zich automatisch aan het daglicht aan. Met deze slimme oplossingen voorkom je dat lampen onnodig energie verbruiken. Zo bespaar je veel stroom en kosten.

Tip 2: Zet de ventilatie uit buiten openingstijden voor een energiezuinig kantoor

De ventilatie automatisch uitzetten buiten kantoortijden scheelt een hoop energie. Kan dat niet bij jouw kantoor? Dan kun je een tijdschakelaar gebruiken. Daarmee stel je in wanneer de ventilatie aan of uit moet. Je kan ook een cascaderegeling instellen voor je ventilatiesysteem. Het systeem werkt dan minder hard wanneer er niet zo veel ventilatie nodig is. Zo bespaar je eenvoudig energie.

Tip 3: Schakel apparaten automatisch uit buiten kantoortijden

Wil je meer stappen zetten naar een energieneutraal kantoor? Schakel waterkoelers, koffie- en frisdrankautomaten buiten kantoortijden automatisch uit. Weet je niet of dat kan? Vraag het aan de fabrikant van het product. Hetzelfde geldt voor beeldschermen en computers. Werknemers vergeten deze vaak uit te zetten. Gelukkig kun je in de server instellen dat computers automatisch afsluiten. Bijvoorbeeld wanneer een computer twee uur niet is gebruikt.

Tip 4: Stel een maximum in op thermostaatkranen

Het gebeurt weleens dat verschillende mensen op kantoor de thermostaatkranen gebruiken. De ene werknemer doet de kranen helemaal open, de ander doet ze dicht. Je energieverbruik kan daardoor oplopen. Door de thermostaatkranen helemaal of deels te blokkeren, wordt het niet warmer dan een bepaalde temperatuur. Zo weet je zeker dat de kosten voor energie ook niet te hoog worden.

Energie besparen op kantoor, de tips op een rij

Zoals je ziet zijn er diverse oplossingen die je helpen om meer energie te besparen op jouw kantoor. Je komt al een heel eind als je apparaten automatisch afsluit na werktijden. Of een maximum instelt op de thermostaatkraan. Waar begin jij?

 

Meer energie besparen?

Deel deze pagina