1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Kantoor - energiebespaartips voor je kantoor

Energiebespaartips voor je kantoor

We geven je vijf praktische tips waarmee je energie bespaart op kantoor. Dat scheelt kosten en je vermindert de uitstoot van CO2. Elke stap telt op weg naar een fossielvrij leven.

Energie besparen op kantoor

1.Zet de ventilatie uit buiten openingstijden

Als je geen automatische aan- en uitschakeling hebt, kies dan voor een tijdschakelaar en stel weekendschakeling in. Of stel een cascaderegeling in voor je ventilatiesysteem. Met een cascaderegeling werkt je ventilatiesysteem automatisch minder hard op de momenten dat dat kan. Zo bespaar je energie.

2. Schakel apparaten automatisch uit buiten kantoortijden

Vaak kun je waterkoelers, koffie- en frisdrankautomaten buiten kantoortijden uitschakelen. Daardoor is je stroomgebruik een stuk lager. Weet je niet zeker of dat kan? Vraag het dan aan je leverancier. Hetzelfde geldt voor de beeldschermen van computers. Veel werknemers vergeten om na een dag werken hun beeldschermen en computers uit te zetten. Gelukkig kun je centraal, via de server, een computer automatisch uitschakelen Dat kan bijvoorbeeld na een vooraf bepaalde tijd waarin de computer niet wordt gebruikt.

3. Gebruik daglicht en aanwezigheidsdetectie voor je verlichting

Als de verlichting van je kantoor dichtbij ramen of daglichtkoepels is geplaatst, gebruik dan een daglichtregeling. Daarmee past de verlichting zich automatisch aan de hoeveelheid daglicht aan. Zo voorkom je dat lampen onnodig aan staan, waardoor je stroom bespaart. Vooral als je een combinatie maakt met aanwezigheidsdetectie: dan brandt je verlichting alleen als er werknemers aanwezig zijn. Vooral voor ruimtes binnen je kantoor met een wisselend gebruik, bijvoorbeeld vergaderzalen, toiletruimtes en keukens, is dat een slimme oplossing.

4. Plaats zonwering

Als je airconditioning gebruikt en in de zomer de zon op je kantoor staat, kies dan voor zonwering. Zo voorkom je dat de zon je kantoor opwarmt en je airconditioning harder moet werken. Afhankelijk van je wensen kies je voor screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen of rolluiken.

5. Stel een maximum in op thermostaatkranen

In kantoren gebruiken meestal meerdere mensen de thermostaatkranen: helemaal open of helemaal dicht. Dat kan leiden tot een hoger energiegebruik. Door de thermostaatkramen helemaal of deels te blokkeren, komen de kranen niet boven een bepaalde temperatuur.

Meer energie besparen?