Energie besparen op kantoor: zo pak je dat aan

Je kunt in je kantoorpand veel doen om energie te besparen. Ook als je niet de hele tijd aan je energieverbruik denkt. Met deze tips maak je je kantoor energiezuiniger. Dat scheelt je een hoop kosten en het is nog duurzaam ook. 

Tip 1: Maak een lichtplan

De verlichting van je kantoor is essentieel. Elke ruimte vraagt om een andere toepassing en benadering van licht. Er zijn enorme verschillen per bedrijfstak, maar verlichting kost altijd energie. Maak daarom een professioneel lichtplan: daarmee zorg je voor de optimale balans tussen sfeer, comfort, functionaliteit en energiezuinigheid

Houd bij je lichtplan rekening met de afmetingen en hoogte van de ruimte. Benut de natuurlijke lichtinval vanuit raampartijen en kijk hoe lichtstraten en lichtreflectie zijn. Vergeet ook de veiligheid niet. Bespaarpunten zijn er volop:

  • Gebruik natuurlijke lichtbronnen. Zorg voor voldoende daglicht in je kantoor en kies voor lichte kleuren in de inrichting.
  • Schakel lampen tijdig uit. Lampen in gangen en toiletruimten branden vaak de hele dag. Dat is niet altijd nodig. Kies daarom voor verlichting met aanwezigheid- en daglichtdetectie. Sensoren zorgen ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is, en er te weinig daglicht is.
  • Vervang oude verlichting. Oude tl-balken en gloeilampen kun je bijna altijd vervangen door ledverlichting. Er zijn diverse led-armaturen beschikbaar, zowel opbouw als inbouw. Voor in het plafond zijn er led panelen met aan de onderzijde een vlakke plaat, die passen in een 60x60 cm of 30x120 cm plafondplaat. De besparing is afhankelijk van de huidige lichtopstelling, maar kan oplopen tot zo’n 40 tot 60%.

Tip 2: Zet de ventilatie uit buiten openingstijden voor een energiezuinig kantoor

Een goed ventilatiesysteem is essentieel voor een gezond binnenklimaat en een energiezuinig kantoor. Bespaar door de hoeveelheid ventilatielucht te beperken. Ventileer alleen daar waar en wanneer het nodig is. Soms kan dit eenvoudig, zoals met het juist instellen van de tijdklokken. En voorkom het gelijktijdig koelen en verwarmen in de luchtbehandelingskast.

In veel gevallen is de klimaatinstallatie complexer. Denk bijvoorbeeld aan het toepassen van CO2-sensoren of hergebruiken van energie uit ventilatielucht met warmteterugwinning (wtw). Informeer bij je installateur naar deze verbetermogelijkheden.

Tip 3: Schakel apparaten automatisch uit buiten kantoortijden

Wil je meer stappen zetten naar een energieneutraal kantoor? Schakel waterkoelers, koffie- en frisdrankautomaten buiten kantoortijden automatisch uit. Weet je niet of dat kan? Vraag het aan de fabrikant van het product. Hetzelfde geldt voor beeldschermen en computers. Werknemers vergeten deze vaak uit te zetten. Gelukkig kun je in de server instellen dat computers automatisch afsluiten. Bijvoorbeeld wanneer een computer twee uur niet is gebruikt.

Tip 4: Zorg voor de juiste cv-regeling

Bij oudere kantoorruimtes worden nog thermostaatkranen gebruikt. Deze instelling is erg afhankelijk van de gebruiker. ‘s Avonds vergeet die het wel eens uit te zetten, waardoor de energiekosten flink oplopen. Ook hier kan je veel besparen:

  • Bij kleinere installaties is een zone-regeling een goede oplossing. Daarmee bedien je elke ruimte afzonderlijk en kan je de betreffende ruimteverwarming en de cv-ketel aan/uit zetten.
  • Pas waar mogelijk een nachtverlaging toe met een lagere watertemperatuur van je cv. Een installateur kan deze cv-ketel stooklijninstelling elk jaar bij onderhoud controleren en instellen.
  • Met een optimaliserende cv-regeling bespaar je nog meer. Die regelt de opstarttijd van de cv-installatie met de buitentemperatuur en de warmtelast in je kantoor. Zo is het gebouw op een bepaalde tijd op de gewenste temperatuur. Het opwarmen duurt zo kort mogelijk, de stooktijd is korter en het aardgasverbruik van de ketel daalt.

Energie besparen op kantoor, de tips op een rij

Zoals je ziet zijn er diverse oplossingen die je helpen om meer energie te besparen op jouw kantoor. Je komt al een heel eind als je apparaten automatisch afsluit na werktijden. Of een maximum instelt op de thermostaatkraan. Waar begin jij?

 

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Meer kosten besparen?