Tips om een praktijkruimte efficiƫnt in te richten

Ga je een praktijkruimte inrichten, denk dan ook na over je energieverbruik. Laat je inspireren door de bespaartips van onze technische adviseurs. De tips zijn gericht op een praktijk, zoals bijvoorbeeld een tandartsenpraktijk. 

Bekijk de verlichting

Een goede verlichting is essentieel. Elke bedrijfstak heeft zijn eigen behoeften en elk type ruimte vraagt om zijn eigen toepassing. Met een professioneel lichtplan van een lichtadviesbureau krijg je advies op maat. Wij geven je nu vast enkele algemene tips: 

  • Maak zoveel mogelijk gebruik van natuurlijke lichtbronnen, als dat kan. Het plaatsen van lichtkoepels kan hiervoor ook een oplossing zijn.
  • Schakel verlichting uit als de ruimte dat niet nodig heeft. Of kies voor geautomatiseerde verlichting, waarbij sensoren bepalen of de verlichting aan of uit kan. 
  • Vervang oude verlichting. Tl-buizen zijn meestal te vervangen door LED-Tl- buizen. Zo kun je de armatuur behouden. Zie ook: ledverlichting

Verlichting in een tandartspraktijk of massagesalon

Een tandartspraktijk heeft felle (led)verlichting nodig in de behandelkamer. Om de patiënt aan dat licht te laten wennen, kan je de lichtsterkte langzaam opbouwen. In de wachtkamer kan je het licht warmer doen en in de gang al iets feller. Zo kan de patiënt langzaam wennen aan de bak licht in de behandelkamer, waarmee de tandarts goed kan zien wat hij doet.

Bij het inrichten van een massagesalon is het belangrijk dat de inrichting één geheel is en rust uitstraalt. Ledlampen kan je gemakkelijk dimmen en veranderen van kleur, zodat je de juiste sfeer creëert.

Beperk energieverbruik na sluitingstijd 

In een gebouw met meerdere praktijken worden tijdens weekenden en avonden soms alle ruimtes verwarmd en geventileerd. Maar meestal wordt maar een deel van de praktijken en ruimtes gebruikt op die tijdstippen. Onze tips:

  • Pas waar mogelijk een nachtverlaging toe met een lagere watertemperatuur van je cv. Een installateur kan deze cv-ketel stooklijninstelling elk jaar bij onderhoud controleren en instellen.
  • Bij kleinere installaties kan een zone-regeling een oplossing zijn.  Daarmee bedien je elke ruimte afzonderlijk en kan je de betreffende ruimteverwarming en de cv-ketel aan/uit zetten.
  • Kijk ook eens of je de ventilatie lager kan instellen tijdens avonduren. Ventilatie met warmteterugwinning helpt ook, maar hier heb je wat installatietechnische kennis voor nodig.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Ga slim om met warm water

Een tip kan zijn om warmwaterkranen zo dicht mogelijk bij de cv-ketel te plaatsen. Het warme water is dan sneller op de juiste plek. Soms kan een keukenboiler een beter alterntief zijn. Een andere bespaaroplossing kan zijn om dikke leidingen te vervangen door dunnere. Verder is het goed om te kijken of een waterbesparende straalregelaar kan helpen om water te besparen. 

Plaats zonwering

Als je airconditioning gebruikt en in de zomer de zon op je praktijkruimte staat, kies dan voor zonwering. Zo voorkom je dat de zon je werkruimte opwarmt en je airconditioning harder moet werken. Afhankelijk van je wensen kies je voor screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen of rolluiken. Probeer deuren dicht te houden en koel niet meer dan een verschil van 5 graden ten opzichte van de buiten temperatuur.

Stop sluipgebruik bij pc- en overige apparatuur

In de stand-by stand gebruiken sommige elektrische apparaten ook elektriciteit als ze niet gebruikt worden. Of omdat ze onnodig aan staan, of omdat ze in stand-by meer verbruiken dan de nieuwe apparatuur. Wij hebben een paar tips:

  • Schaf a-label apparatuur aan met zo min mogelijk sluipverbruik.
  • Stel energiebeheer op pc zo zuinig mogelijk in (scherm en processor uit na 10 min). Schakel waar mogelijk ook overige ICT-apparatuur uit buiten werktijd
  • Kijk ook of overige apparatuur uit kan zoals, drank of koffie machine, koeling en bedrijfsmatige toestellen.

Je energiepartner bij besparen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij kleine en grote stappen om energie te besparen.

Zo denken we mee

Advies voor energiebesparing

Deel deze pagina