1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Praktijkruimte - energiebespaartips voor je praktijkruimte

Je praktijkruimte energiezuinig inrichten: zes tips

Ga je een praktijkruimte inrichten, dan is dat een mooie kans om meteen je energierekening omlaag te brengen. Met deze oplossingen voor jouw tandartsenpraktijk, massagestudio of praktijk in fysiotherapie ben je goed bezig. Samen gaan we voor fossielvrij leven binnen een generatie.

Tip 1. Kies voor lampen met een bewegingssensor

De lampen in wachtkamers en toiletruimten branden vaak de hele dag. Dat is meestal niet nodig, want er zijn niet continu mensen aanwezig. Kies daarom bij het inrichten en maken van je lichtplan voor een bewegingssensor. Die zorgt ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is. Zo bespaar je op je stroomkosten. 

2. Stap met je praktijk over op ledverlichting

Oude tl-balken en gloeilampen in je praktijk kun je bijna altijd vervangen door ledverlichting. Dat scheelt in de kosten: jaarlijks 50% tot 65%. En het is goed te combineren met een klantvriendelijk lichtplan. Kijk maar eens naar deze voorbeelden.

Ledverlichting in je tandartsenpraktijk

Een tandartsenpraktijk heeft felle (led)verlichting nodig in de behandelkamer. Om de patiënt aan dat licht te laten wennen, kun je de lichtsterkte langzaam opbouwen. In de wachtkamer warm licht, in de gang al iets feller. En in de behandelkamer de bak licht waarmee de tandarts goed kan zien wat hij/zij doet.

Ledverlichting in je massagesalon

Bij het inrichten van een massagesalon is het belangrijk dat de inrichting één geheel is en rust uitstraalt. Ledlampen kun je gemakkelijk dimmen en veranderen van kleur, zodat je de juiste sfeer creëert.

3. Beperk je energieverbruik tijdens weekenddiensten

In een gebouw met meer praktijken, worden tijdens weekenden en avonden alle ruimtes verwarmd en geventileerd. Maar meestal wordt maar een deel van de praktijken gebruikt op die tijdstippen.


Verder gebruik je minder ruimtes als je één wachtkamer of spreekruimte voor meerdere praktijken gebruikt. Sluit in dat geval die ruimte aan op een aparte groep of kleine cv-ketel aan. Zo’n aanpassing doe je tijdens een grote herinrichting of verbouwing en verdien je vaak binnen vijf jaar weer terug.

4. Ga slim om met warm water

In praktijkruimten zit vaak een warm/koud waterkraan, bijvoorbeeld om je handen te wassen. Die wordt waarschijnlijk niet veel gebruikt. Het beste kun je daarom je boiler of cv-ketel dichtbij de spreekkamer laten monteren. Het liefst binnen drie meter van de kraan. Zo blijft de aanvoerleiding zo kort mogelijk en verlies je geen warmte. Nog een tip: gebruik dunne leidingen. Dikke leidingen verliezen meer warmte.

5. Plaats zonwering

Als je airconditioning gebruikt en in de zomer de zon op je praktijkruimte staat, kies dan voor zonwering. Zo voorkom je dat de zon je werkruimte opwarmt en je airconditioning harder moet werken. Afhankelijk van je wensen kies je voor screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen of rolluiken.

6. Stel een maximum in op thermostaatkranen

Thermostaatkranen staan vaak helemaal open of helemaal dicht. Zo gebruik je meer energie. Door de thermostaatkranen helemaal of deels te blokkeren, komen de kranen niet boven een bepaalde temperatuur en gebruik je minder energie.

Je praktijkruimte inrichten én energie besparen: waar begin jij?

Ideeën genoeg voor het besparen van energie in je praktijk. Investeringen zoals zonwering leveren winst op. Maar het kan ook met snelle oplossingen, bijvoorbeeld een overstap op ledverlichting. Waar ga jij mee aan de slag bij het (her)inrichten van je tandartspraktijk, massagesalon of werkruimte?

Advies voor energiebesparing

Deel deze pagina