1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Praktijkruimte - energiebespaartips voor je praktijkruimte

Energiebespaartips voor je praktijkruimte

We geven je 5 tips om energie te besparen in je praktijkruimte.

Energiebespaartips voor je praktijkruimte

1. Kies voor lampen met een bewegingssensor

De lampen in wachtkamers en toiletruimten branden vaak de hele dag. Dat is meestal niet nodig, want er zijn niet continu mensen aanwezig. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is. Zo bespaar je op je stroomkosten. 

2. Beperk je energieverbruik tijdens weekenddiensten

In een gebouw met meer praktijken, worden tijdens weekenden en avonden alle ruimtes verwarmd en geventileerd. Maar meestal wordt maar een deel van de praktijken gebruikt op die tijdstippen.

Verder gebruik je minder ruimtes als je één wachtkamer of spreekruimte voor meerdere praktijken gebruikt. Sluit in dat geval die ruimte aan op een aparte groep of kleine cv-ketel aan. Zo’n aanpassing doe je tijdens een verbouwing en verdien je vaak binnen 5 jaar weer terug.

3. Ga slim om met warm water

In praktijkruimten zit vaak een warm/koud waterkraan, bijvoorbeeld om je handen te wassen. Die kranen worden meestal niet veel gebruikt. Wij raden je aan om de warmwaterbereider (bijvoorbeeld boiler of cv-ketel) op korte afstand van de spreekkamer te monteren. Het liefst binnen 3 meter van de kraan. Door de aanvoerleidingen zo kort mogelijk te houden, voorkom je warmteverlies. Gebruik daarbij dunne leidingen. Je waterverbruik is toch beperkt en dikke leidingen verliezen meer warmte.

4. Plaats zonwering

Als je airconditioning gebruikt en in de zomer de zon op je kantoor staat, kies dan voor zonwering. Zo voorkom je dat de zon je kantoor opwarmt en je airconditioning harder moet werken. Afhankelijk van je wensen kies je voor screens, zonwerende folie, uitvalschermen, markiezen of rolluiken.

5. Stel een maximum in op thermostaatkranen

Thermostaatkranen staan vaak helemaal open of helemaal dicht. Zo gebruik je meer energie. Door de thermostaatkramen helemaal of deels te blokkeren, komen de kranen niet boven een bepaalde temperatuur en gebruik je minder energie.

Meer energie besparen?

Deel deze pagina