1. MKB
  2. Energie besparen bedrijven
  3. Energie besparen in de landbouw: tips voor veehouders en akkerbouwers

Energie besparen in de landbouw: tips voor veehouders en akkerbouwers

Voor jou als ondernemer in de landbouw kan flink energie besparen, bijdragen aan een financieel gezond bedrijf. En dat is prettig. Want gaat het goed met je onderneming, dan kun je zorgen voor jezelf, je personeel én volgende generaties. Met onze energiebespaartips maak je meteen meters.

Tip 1: Vervang tl-buizen in stallen door led

Vervang je tl-buizen door led, dan kun je veel energie besparen. In elke ruimte. Energie-expert Mark Derksen van onze partner CFP Green Buildings geeft vaak advies aan landbouwondernemers. Hij vertelt over de voordelen van led: “Veel stallen hebben wel 15 of meer tl-balken van bijvoorbeeld 58 watt. Vervang je die door retrofit led-verlichting van 24 watt? Dan verdien je je investering binnen 3 jaar terug.”

Stappenplan: tl-buizen vervangen door led

Per tl-balk kost het niet meer dan 5 minuten. Zo makkelijk kan besparen zijn:

  1. Voorschakelaar verwijderen
  2. De armaturen laten hangen
  3. Nieuwe buizen plaatsen

Tip 2: Plaats zonnepanelen op je boerderij

Zonnepanelen zijn een fikse investering, maar ze leveren nog meer op. En wek je meer energie op dan je zelf kunt gebruiken? Dan kun je geld verdienen door stroom terug te leveren aan de energieleverancier. Vaak zijn er ook interessante belastingvoordelen voor ondernemers met zonnepanelen.

Mogelijkheden voor zonnepanelen in de landbouw

  • Leg ze op het dak van je stal. Omdat daken van stallen vaak grote oppervlaktes bevatten, is de installatie van zonnepanelen relatief goedkoop.
  • Maak een zonneakker. Agrarische wet- en regelgeving verandert steeds. Gebruik je je grond voor zonnepanelen, dan geeft dat je de zekerheid van een duurzame, vaste inkomstenbron. Dat zie je aan het aantal weilanden dat grijs kleurt: de zonneakker is echt een trend binnen de agrarische sector.
  • Installeer zonnepanelen op het dak van bijgebouwen. Heb je bijvoorbeeld een bijgebouw haaks op het zuiden staan, dan zijn zonnepanelen een mooie investering.

Zie jij mogelijkheden voor zonnepanelen binnen je landbouwbedrijf? De experts van onze partner Feenstra helpen je graag met advies over zonnepanelen.

Tip 3: Isoleer het dak van stallen

Isoleer je het dak van stallen, dan scheelt dat meteen op je energierekening. En je maakt je bedrijf duurzamer. Het dak isoleren kan bijvoorbeeld met sandwichpanelen.

Melkveehouder Jan Kraaij: “Je kunt maar beter meeliften op de trends in de agrarische sector. Er zijn nu nog subsidies die je helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Maak er gebruik van.”

Tip 4: Ga voor warmteterugwinning bij de melktank

Deze tip is speciaal voor melkveehouders. In je tanklokaal kun je een warmtewisselaar ophangen. De warmte die de koelmotor afgeeft, gaat naar de boiler. Die verwarmt het water dat de melktank schoonspoelt. Dat scheelt weer verwarmingskosten op de energierekening van je landbouwbedrijf.

Energie besparen in de landbouw: je kunt het

Je ziet het al. Energie besparen in de landbouw is prima mogelijk. Grote investeringen zoals zonnepanelen lonen. Maar het kan ook met snelle oplossingen zoals het vervangen van lampen. Waar begin jij?

Meer energie besparen in de landbouw?

Deel deze pagina