Energie besparen in de landbouw: tips voor veehouders en akkerbouwers

Voor jou als ondernemer in de landbouw kan het besparen van energie bijdragen aan een financieel gezond bedrijf. En dat is prettig. Want gaat het goed met je onderneming, dan kun je zorgen voor jezelf, je personeel én volgende generaties. Met onze energiebespaartips maak je meteen meters.

Tip 1: Vervang tl-buizen in stallen door led

Oudere TL-lampen, onder andere met een T8-fitting, zijn minder zuinig dan ledverlichting. Vervang ze voor LED-buizen. (Bron: Milieu Centraal)

Tip 2: Energiezuinige motoren

Als je een frequentiegeregelde pomp aanschaft, bespaar je op energie. Deze pomp  heeft minder start- en stopmomenten. Hierdoor is er minder onnodig elektriciteitsverbruik. De nieuwe generatie gelijkstroommotoren zijn meestal al voorzien van frequentieregeling. Zo'n frequentieregeling  zorgt ervoor dat het toerental aangepast wordt aan de vraag. Hierdoor verbruikt een elektromotor niet meer energie dan nodig. (Bron: RVO)

Tip 3: Regelmatig onderhoud

Voorkom verkeerde afstellingen bij verouderde apparatuur in het bedrijf. Controleer bij een automatisch melksysteem de juiste werking van de koelapparatuur. Controleer ook de schakeltijden van de verlichting. Bij de persluchtcompressor moet je oppassen voor luchtdrukverlies. Daarnaast kan je de leidingen bij warmwater-apparatuur isoleren.

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Tip 4: Plaats zonnepanelen op je boerderij

Zonnepanelen plaatsen vergt een investering. Ze bieden daarna een besparing op stroomkosten (bron: Milieu Centraal). En er zijn  subsidies en belastingvoordelen voor ondernemers. Ook kun je 'salderen' als je een kleinverbruik-aansluiting (max 3x80 amp) hebt. Lever je meer stroom op dan je gebruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding

Mogelijkheden voor zonnepanelen in de landbouw

  • Leg ze op het dak van je stal. Omdat daken van stallen vaak grote oppervlaktes bevatten, is de installatie van zonnepanelen relatief goedkoop.
  • Maak een zonneakker. Agrarische wet- en regelgeving verandert steeds. Gebruik je je grond voor zonnepanelen, dan geeft dat je de zekerheid van een vaste inkomstenbron. Dat zie je aan het aantal weilanden dat grijs kleurt: de zonneakker is echt een trend binnen de agrarische sector.
  • Installeer zonnepanelen op het dak van bijgebouwen. Heb je bijvoorbeeld een bijgebouw haaks op het zuiden staan, dan zijn zonnepanelen in een hoek van ongeveer 36 graden een mooie investering (bron: Milieu Centraal). 

Zie jij mogelijkheden voor zonnepanelen binnen je landbouwbedrijf? De experts van onze partner Feenstra helpen je graag met advies over zonnepanelen.

Tip 5: Isoleer het dak van stallen

Isoleer het dak van je stallen. Je kunt het dak isoleren met bijvoorbeeld sandwichpanelen.

Dakisolatie houdt de warmte beter vast. Hierdoor kost het verwarmen van een ruimte minder energie (bron: Milieu Centraal).

Melkveehouder Jan Kraaij: “Je kunt maar beter meeliften op de trends in de agrarische sector. Er zijn nu nog subsidies die je helpen bij het nemen van energiebesparende maatregelen. Maak er gebruik van.”

Tip 6: Ga voor warmteterugwinning bij de melktank

Deze tip is speciaal voor melkveehouders. In je tanklokaal kun je een warmtewisselaar ophangen. De warmte die de koelmotor afgeeft, gaat naar de boiler of geiser. Die verwarmt het water dat de melktank schoonspoelt. Wil je weten hoeveel je in kWh's en euro's kunt besparen? Gebruik dan de Rekentool WarmteTerugWinning (bron: RvO). 

Energie besparen in de landbouw: je kunt het

Je ziet het al. Energie besparen in de landbouw is prima mogelijk. Grote investeringen zoals zonnepanelen lonen. Maar het kan ook met snelle oplossingen zoals het vervangen van lampen. Waar begin jij?

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Meer rondom besparen in de landbouw

Deel deze pagina