1. Home
 2. Energie besparen bedrijven
 3. Handige checklist voor energie bij een nieuw bedrijfspand

Handige checklist voor energie bij een nieuw bedrijfspand

Als je net een zaak bent begonnen, heb je een hoop te regelen. Op deze pagina lees je hoe je zaken als verlichting, isolatie en je apparatuur goed regelt qua energie.

Aansluiting

 1. Controleer het vermogen van je aansluiting. Want mogelijk had de vorige gebruiker een zwaardere aansluiting dan je nodig hebt. Door de aansluiting te verlichten bespaar je namelijk flink wat geld. Een elektricien of installateur kan je daarbij helpen.
 2. Let er op dat de aansluiting je eventuele piekgebruik aankan.
 3. Als je minder apparatuur of minder zware apparatuur hebt, dan kun je je aansluiting misschien verlichten. Maak daarvoor een afspraak met je netbeheerder.

Verlichting

 1. Maak een lichtplan. Breng in kaart waar de verlichting voor sfeer moet zorgen en waar die juist functioneel moet zijn. Bij tafels aan het raam heb je bijvoorbeeld minder verlichting nodig dan voor de tafels verder in de zaak.
 2. Plaats bewegingssensoren op plekken waar verlichting niet constant hoeft aan te staan. Bijvoorbeeld in toiletten.
 3. Vervang oudere lampen door led-verlichting. Daarmee bespaar je al snel 80 tot 90% ten opzichte van ouderwetse verlichting. Zo verdien je die investering vaak al in minder dan een jaar terug. 
 4. Vraag je lamp- en verlichtingsspecialist om advies.

Apparatuur

 1. Als je apparaten overneemt of tweedehands apparaten koopt, kijk dan goed naar de leeftijd en het energielabel. Een koelkast ouder dan 15 jaar gebruikt namelijk al snel 50% meer dan een apparaat met energielabel A+++. De meerprijs heb je dan toch snel terugverdiend.
 2. Kijk goed naar waar de apparaten staan. Een koeling in een warme opstellingsruimte moet harder werken. Kies eventueel voor een koelinstallatie met een buiten-unit.
 3. Als je de koelcel vaak open en dicht doet, is het energiezuiniger om een kleinere koel- of vrieskast te kopen voor dagelijkse spullen. Een strokengordijn ophangen in je koelcel houdt ook de kou binnen.
 4. Controleer of de koelcel nog goed sluit. Dat doe je door in de koelcel te gaan staan en de deur te sluiten. Als er licht naar binnenvalt, dan zijn de rubbers versleten en aan vervanging toe.

Isolatie

 1. Isoleer je muren, vloer en dak.
 2. Plaats een tochtsluis bij de deur, bijvoorbeeld een gordijn. Elke keer dat de deur opengaat, gaat er warme lucht naar buiten en komt er koude lucht binnen. Dat is niet fijn voor je gasten en bovendien duur.
 3. Plaats geen groot meubilair of gordijnen tegen de verwarming aan. Zo blokkeer je de warmte van je radiator te veel. Je moet dan vaker de verwarming aan zetten en hebt dus een hogere energierekening.
 4. Plaats reflecterende folie achter je radiatoren. Zo weerkaatst de warmte de ruimte in die je wilt verwarmen.

Natuurlijk zijn er nog veel meer bespaarmogelijkheden. Maar dat verschilt per bedrijf en per ondernemer. Als je bij de inrichting van je zaak in ieder geval aan deze punten denkt, start je met een goede situatie qua energie. Zo weet je dat je alles goed hebt geregeld en kun je focussen op het ondernemen.

Deel deze pagina

We denken graag met je mee

De experts van onze Ondernemersdesk zitten voor je klaar. Ze beantwoorden graag je energievragen. Bel ons gerust op werkdagen tussen 08.00 tot 15.00 op 020 89 20 255. Of bezoek de pagina van onze Ondernemersdesk.

Meer over energie besparen