Nieuw bedrijfspand? Bekijk onze energieadviezen

Bij het huren of kopen van een nieuw bedrijfspand krijg je te maken met allerlei energiezaken. Hoe richt je het pand zo efficient en veilig mogelijk in? Welk termijnbedrag past bij je verbruik in dit pand. Ook is een nieuw pand het moment om te starten met kosten- en energiebesparing. Maar hoe pak je dat aan? Met adviezen van onze technisch adviseurs, maak je meteen meters. 

Checklist voor je energievoorziening

Als je net een zaak bent begonnen, heb je een hoop te regelen. Lees in onderstaande tips van onze technische energieadviseurs waar je op kunt letten bij verlichting, isolatie, en apparatuur.

Aansluiting
 • Controleer het vermogen van je aansluiting. Want mogelijk had de vorige gebruiker een zwaardere aansluiting dan je nodig hebt. Door de aansluiting te verlichten, bespaar je op je maandelijkse vaste energiekosten. Een elektricien of installateur kan je daarbij helpen.
 • Let er op dat de aansluiting je eventuele piekgebruik aankan.
 • Als je minder apparatuur of minder zware apparatuur hebt, dan kun je je aansluiting misschien verlichten. Maak daarvoor een afspraak met je netbeheerder.
Verlichting
 • Maak een lichtplan. Breng in kaart waar de verlichting voor sfeer moet zorgen en waar die juist functioneel moet zijn. Bij tafels aan het raam heb je bijvoorbeeld minder verlichting nodig dan voor de tafels verder in de zaak.
 • Plaats bewegingssensoren op plekken waar verlichting niet constant hoeft aan te staan. Bijvoorbeeld in toiletten.
 • Gebruik led-verlichting; hiermee bespaar je energie ten opzichte van ouderwetse verlichting.  (Bron: Milieu Centraal)
 • Vraag je lamp- en verlichtingsspecialist om advies.
Apparatuur
 • Als je apparaten overneemt of tweedehands apparaten koopt, kijk dan goed naar de leeftijd en het energielabel. Een koelkast of vriezer ouder dan 10 jaar verbruikt meer dan de zuinige koelkasten van tegenwoordig. Vervangen van zo'n 'oudje' kan op den duur toch voordeliger zijn. (Bron: Milieu Centraal
 • Kijk goed naar waar de apparaten staan. Een koeling in een warme opstellingsruimte moet harder werken. Kies eventueel voor een koelinstallatie met een buiten-unit.
 • Doe je de koelcel vaak open en dicht? Dan is het energiezuiniger om een kleinere koel- of vrieskast te kopen. Vooral voor je dagelijkse spullen. Een strokengordijn ophangen in je koelcel houdt ook de kou binnen.
 • Controleer of de koelcel nog goed sluit. Dat doe je door in de koelcel te gaan staan en de deur te sluiten. Als er licht naar binnenvalt, dan zijn de rubbers versleten en aan vervanging toe.
Isolatie
 • Isoleer je muren, vloer en dak.
 • Plaats een tochtsluis bij de deur, bijvoorbeeld een gordijn. Elke keer dat de deur opengaat, gaat er warme lucht naar buiten en komt er koude lucht binnen. Dat is niet fijn voor je gasten en bovendien duur.
 • Plaats geen groot meubilair of gordijnen tegen de verwarming aan. Zo blokkeer je de warmte van je radiator te veel. Je moet dan vaker de verwarming aan zetten en hebt dus een hogere energierekening.
 • Plaats reflecterende folie achter je radiatoren. Zo weerkaatst de warmte de ruimte in die je wilt verwarmen.

Voorkom verrassingen op je jaarafrekening

 • Neem de meterstanden op

De meterstanden van je nieuwe pand zijn belangrijk. Neem ze op bij de sleuteloverdracht of wanneer je naar het pand verhuist. Zo weet je zeker dat je alleen betaalt voor de energie die je bedrijf verbruikt.

 • Controleer je ingeschatte termijnbedrag

We maken vooraf een schatting van je termijnbedrag. Daarvoor kijken we naar het verbruik van het pand in de jaren voordat jouw bedrijf erin zat. Ligt je verbruik lager, dan betaal je maandelijks meer dan nodig. Kijk er dus kritisch naar. Controleer je termijnbedrag gedurende het eerste jaar met het termijnbedragadvies in Mijn Vattenfall. Zo kom je aan het eind van het jaar niet voor een verrassing te staan.

Je energie-administratie regelen zoals jij het wilt

Bij ons kies je zelf je betaalwijze, betaaldatum en hoe je onze facturen ontvangt. Een e-factuur meteen in je boekhoudpakket? Of één incassodatum voor al je vestigingen? We regelen het zoals je het handig vindt. 

Zo loopt het soepel

Bekijk onze energiebespaartips

Juist als je een nieuw pand betrekt, is het een goed moment om direct te starten met energiebesparende maatregelen. Bekijk onze tips:  

Bespaar kosten en energie met ledlampen

Je verhuizing is een goed moment om ledverlichting in je nieuwe bedrijfspand te installeren. Met ledlampen kun je per jaar flink besparen op de kosten voor stroom (bron: Milieucentraal). Maak je je zorgen over de sfeer in je pand? Niet nodig. Je kunt ledlampen dimmen en veranderen van kleur om de uitstraling te neerzetten die je wilt.

Sluit apparaten automatisch uit

Door apparatuur automatisch uit te schakelen buiten werktijden, bespaar je veel kosten en energie. Denk bijvoorbeeld aan printers, computers of koffieautomaten. Sommige apparatuur kun je aansluiten op de lichtschakelaars, bijvoorbeeld displays. Ze schakelen dan tegelijk uit met de rest van de stroom in het pand. Scheelt kosten en maakt de afsluitronde makkelijker.

Blokkeer de thermostaatkranen

Het komt vaak voor dat verschillende mensen de thermostaatkraan gebruiken. De ene werknemer doet de kranen open, de ander juist dicht. Dit beïnvloed je energieverbruik. Je lost dit op door de thermostaatkranen helemaal of deels te blokkeren. Zo wordt het in je pand niet warmer dan een bepaalde temperatuur. En je drukt ook nog eens de kosten.

Koppel de ruimtekoeling aan het klimaatsysteem

In winkels zet personeel vaak de verwarming en koeling met de hand aan. Als het koud is, zetten ze de koeling aan. De verwarming gaat dan automatisch ook aan, juist om op te warmen. Het omgekeerde gebeurt soms ook. Je voorkomt dit door de koeling te koppelen aan je klimaatsysteem.