Energie besparen op je school of kinderopvang

Met deze tips start je snel met energie besparen op je school of bso. Laat je inspireren door de tips van onze technisch adviseurs Max Nuyens en Rob van der Plas.

Tips om energie te besparen op school

Tip 1: Ga slim om met warm water

Op je school of kinderopvang zijn er waarschijnlijk kranen met warm water. Die meestal niet allemaal gebruikt worden. Kijk eens of je de boiler of cv-ketel dichtbij de warmwaterkranen die je wél gebruikt kunt laten plaatsen. Het liefst binnen 3 meter. Zo hou je de aanvoerleidingen kort en verlies je geen warmte. Ook het laten installeren van dunne leidingen in plaats van dikke kunnen daarbij helpen. Als een leiding langer is dan 20 meter is een keukenboiler een beter alternatief. Er is dan minder verlies van energie. Ook helpt een waterbesparende straalregelaar om water te besparen. 

Tip 2: Stel een maximum in op thermostaatradiatorkranen

Soms staan de thermostaat radiatorkranen in de klas helemaal open. Zo gebruik je meer energie dan gewenst. Het is beter om een thermostatische radiatorkraan met een begrenzer te gebruiken. Deze kranen komen niet  boven een bepaalde temperatuur, waardoor je verbruik omlaag gaat. Nog beter is een centraal geregelde temperatuur regeling met zone thermostaten voor iedere ruimte.

Daarnaast is het ook verstandig om de cv-installatie waterzijdig te laten inregelen door een installateur. Dan worden de ruimtes gelijkmatig verwarmd. En dat levert voordeel op: de temperatuur van het cv-water is minder hoog, maar de cv blijft dezelfde warmte geven. Je bespaart op pompvermogen en benut de HR-functie van het retourwater beter.

Tip 3: Zet op vrije dagen zoveel mogelijk apparatuur uit

Zet de klimaatinstallatie zoals verwarming en ventilatie lager of als het kan of helemaal uit als er niemand aanwezig is. Bijvoorbeeld tijdens het weekend, (school)vakanties en/of op feestdagen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar we komen vaak in schoolgebouwen en bso’s waar dit wordt vergeten. Net als het aanpassen van de zomer-/wintertijd in de tijdinstelling van je verwarming. Het zijn kleine aandachtspunten. 

Dat is natuurlijk ook van toepassing op overige apparatuur die onnodig op stand-by staat. Denk bijvoorbeeld aan het digitale schoolbord, computers en niet gebruikte koelkasten. Deze aandachtspunten maken bij elkaar opgeteld, toch een verschil op je energierekening.

Tip 4: Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies

Lekker even naar buiten – in de pauzes van je school of bso gebruiken grote groepen kinderen de ingang/uitgang. En ontsnapt veel warmte naar buiten. Een tochtsluis of luchtgordijn bij de buitendeur kan een oplossing zijn. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Hierdoor blijft warme lucht binnen en de kou buiten. In de zomer blijft de warme lucht juist buiten. Zo bespaar je energie op verwarming en airco.

Het is belangrijk dat de uitgeblazen lucht precies op de grond komt. Te veel of te weinig druk geeft namelijk energieverlies. Helaas zijn er continu veranderende omstandigheden, zoals onderdruk en ruimte temperatuur in het gebouw. Hierdoor moet de ventilatiekracht en de warmte van het luchtgordijn regelmatig worden aangepast. Kies daarom voor een automatisch geregeld luchtgordijn. Daarmee zorg je voor een langdurig hoog scheidingsrendement, laag energieverbruik en optimaal comfort. Ook houd je de omstandigheden van het luchtgordijn en de omgeving beter bij.

Een luchtgordijn vermindert het verlies van energie die een open deur met zich meeneemt. Hoeveel je bespaart hangt van de frequentie van het openen van de deuren. 

Tip 5: Kies voor ledlampen en daar waar nodig met een bewegingssensor

Het is de ideale plek om tussendoor even koffie te halen: de docentenkamer of personeelsruimte. Vaak brandt het licht er dus de hele dag. Onze experts bedachten een slimme oplossing: een bewegingssensor op je lampen. Zodat die alleen branden als er iemand in de ruimte is. Dat bespaart je school weer stroomkosten. Wil je nog meer meters maken? Doe dat dan ook in klaslokalen, toiletten, bergingen en vergaderruimtes.

Vervang verouderde tl-verlichting door energiezuinige verlichting. Ledlampen zijn bijna altijd het zuinigst. (Bron: Milieu Centraal)  Dat kan redelijk eenvoudig met een retrofit led-buis in het bestaande armatuur. Om nog meer energie te besparen kan je de gehele armatuur vervangen. Deze led-armaturen hebben een hogere lichtefficiëntie op werkoppervlak (lux) dan retrofit oplossingen. Zo bespaar je op energie en heb je betere verlichting.

Er zijn verschillende led-armaturen beschikbaar, voor opbouw en inbouw. Voor in het plafond is dit vaak een ledpaneel, met aan de onderzijde een vlakke plaat die past in een 60 bij 60 cm of 30 bij 120 cm plafondplaat. 

Je ziet het al: energie besparen op school of in de kinderopvang is mogelijk. Met grote investeringen die lonen, zoals een luchtgordijn, screens of bewegingssensor. Maar ook snelle oplossingen, zoals het vervangen van lampen door led-verlichting.

Tip 6: Ontdek de kraan met sensor

Je kent het vast: kranen die open blijven staan nadat er handen of handjes onder zijn gewassen. Daar is een oplossing voor: installeer op plekken waar dat vaak gebeurt een kraan met sensor. Die gaat straks automatisch aan – en weer uit. Dat bespaart warm en koud water. En zo is jouw school of bso weer een stukje beter bezig. 

Tip 7: Verbeter de ventilatie

Ventilatie en luchtkwaliteit zijn belangrijk in een gebouw. Ook als school wil je je leerlingen natuurlijk een prettige omgeving met gezonde lucht bieden. 

Ventileren gebeurt door ventilatieroosters en extra luchten. Daarmee gaat helaas veel energie verloren. Een oplossing hiervoor is een centraal geregelde klimaatinstallatie met warmteterugwinning. Of je kiest voor verschillende ventilatiesystemen, die per lokaal warmte terugwinnen.

Zowel voor nieuwe als bestaande scholen zijn speciale ventilatiesystemen. Ook zijn er systemen die speciaal voor kantoren en vergaderzalen zijn. De systemen houden rekening met de grootte van de ruimte en maken weinig geluid. Bekijk voorbeelden en mogelijkheden in deze bij het RIVM.

Schakel een adviseur in om te weten wat het beste bij jouw situatie past. Bedrijven die ventilatiesystemen installeren, beschikken over zulke adviseurs.

Warmte terugwin installaties (wtw) en energiezuinige ventilators zijn energiebesparend. En komen met een automatische regeling in aanmerking voor de Energie-investeringsaftrek

Energie besparen op school of bso: je kunt het

Je ziet het al: energie besparen op school of in de kinderopvang is mogelijk. Met grote investeringen die lonen, zoals een luchtgordijn, screens of bewegingssensor. Maar ook snelle oplossingen, zoals het vervangen van lampen door led-verlichting. 

Energieadvies voor ondernemers

Besparen begint bij inzicht. Dus zorgen we dat je altijd en overal inzicht hebt in je verbruik en je kosten. Monitor het per vestiging of maak de vergelijking met andere bedrijven in je branche. Is er nog winst te behalen? Ga dan direct aan de slag met onze praktische bespaartips. 

Bekijk ons advies

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Meer energie besparen in het onderwijs?