1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. School - energiebespaartips voor scholen

Energiebespaartips voor scholen

We geven je 5 tips om energie te besparen op scholen.

Bespaartips voor de school

1. Ga slim om met warm water

In scholen zitten vaak meerdere kranen met warm en koud water. Lang niet al die kranen worden veel gebruikt. Wij raden je aan om de warmwaterbereider (bijvoorbeeld boiler of cv-ketel) op korte afstand van die ruimtes te plaatsen. Het liefst binnen 3 meter van de kraan. Door de aanvoerleidingen zo kort mogelijk te houden, voorkom je warmteverlies. Gebruik daarbij dunne leidingen. Je waterverbruik is toch beperkt en dikke leidingen verliezen meer warmte.

2. Stel een maximum in op thermostaatkranen

Thermostaatkranen staan vaak helemaal open of helemaal dicht. Zo gebruik je meer energie. Door de thermostaatkramen helemaal of deels te blokkeren, komen de kranen niet boven een bepaalde temperatuur en gebruik je minder energie.

3. Zet tijdens de vakanties zoveel mogelijk apparatuur uit

Zet verwarmingsinstallatie, ventilatie en warmwaterapparatuur helemaal uit tijdens de vakanties. Het lijkt vanzelfsprekend, maar we komen vaak in schoolgebouwen waar dit wordt vergeten. Net als het aanpassen van de zomer/wintertijd in de tijdregeling van je verwarming. Het zijn kleine aandachtspunten die bij elkaar opgeteld het verschil kunnen maken op je energierekening.

4. Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies

Op een gemiddelde schooldag gebruiken grote groepen leerlingen vaak de ingang/uitgang. Daardoor ontsnapt veel warmte naar buiten. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Daardoor ontstaat een afscheiding tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten.

5. Kies voor lampen met een bewegingssensor

De lampen in klaslokalen, docentenkamers en vergaderruimtes branden vaak de hele dag. Dat is meestal niet nodig, want niet in alle ruimtes zijn de hele dag mensen aanwezig. Een bewegingssensor zorgt ervoor dat de lampen alleen branden als er iemand in de ruimte is. Zo bespaar je op je stroomkosten. 

Meer energie besparen?

Deel deze pagina