1. Home
  2. Energie besparen bedrijven
  3. School / Bso- energiebespaartips voor scholen

Energie besparen op je school of bso: 6 tips

Met deze tips start je snel met energie besparen op je school of bso. Laat je inspireren door onze energie-experts en herken je bespaarkansen.

Tips om energie te besparen op school

1. Ga slim om met warm water

Op je school of kinderopvang zijn er waarschijnlijk kranen met warm water. Die meestal niet allemaal gebruikt worden. Kijk eens of je de boiler of cv-ketel dichtbij de warmwaterkranen die je wél gebruikt kunt laten plaatsen. Het liefst binnen 3 meter. Zo hou je de aanvoerleidingen kort en verlies je geen warmte. Ook het laten installeren van dunne leidingen in plaats van dikke kunnen daarbij helpen.

2. Stel een maximum in op thermostaatkranen

Thermostaatkranen staan vaak helemaal open. Zo gebruik je meer energie. Door de thermostaatkranen helemaal of voor een deel af te sluiten, komen ze niet boven een bepaalde temperatuur. En gaat je verbruik omlaag. 

3. Zet op vrije dagen zoveel mogelijk apparatuur uit

Zet de verwarmingsinstallatie, ventilatie en warmwaterapparatuur uit als je team niet aanwezig is. Bijvoorbeeld tijdens (school)vakanties en/of op feestdagen. Het lijkt vanzelfsprekend, maar we komen vaak in schoolgebouwen en bso’s waar dit wordt vergeten. Net als het aanpassen van de zomer-/wintertijd in de tijdinstelling van je verwarming. Het zijn kleine aandachtspunten. Bij elkaar opgeteld maken ze het verschil op je energierekening.

4. Installeer een luchtgordijn voor minder warmteverlies

Lekker even naar buiten – in de pauzes van je school of bso gebruiken grote groepen kinderen de ingang/uitgang. En ontsnapt veel warmte naar buiten. Een luchtgordijn blaast warme lucht naar beneden. Daardoor ontstaat een scheiding tussen de warme binnenlucht en koude buitenlucht. In de zomer houdt het gordijn de warme lucht juist buiten. Zo bespaar je energie op verwarming en airco.

5. Kies voor lampen met een bewegingssensor

Het is de ideale plek om tussendoor even koffie te halen: de docentenkamer of personeelsruimte. Vaak brandt het licht er dus de hele dag. Onze experts bedachten een slimme oplossing: een bewegingssensor op je lampen. Zodat die alleen branden als er iemand in de ruimte is. Dat bespaart je school weer stroomkosten. Wil je nog meer meters maken? Doe dat dan ook in klaslokalen, bergingen en vergaderruimtes.

Tip 6: Ontdek de kraan met sensor

Je kent het vast: kranen die open blijven staan nadat er handen of handjes onder zijn gewassen. Daar is een oplossing voor: installeer op plekken waar dat vaak gebeurt een kraan met sensor. Die gaat straks automatisch aan – en weer uit. Dat bespaart warm en koud water. En zo is jouw school of bso weer een stukje beter bezig. 

Energie besparen op school of bso: je kunt het

Je ziet het al: energie besparen op school of in de kinderopvang is mogelijk. Met grote investeringen die lonen, zoals een luchtgordijn of bewegingssensor. Maar ook snelle oplossingen, zoals het vervangen van lampen door led-verlichting. 

Meer energie besparen in het onderwijs?

Deel deze pagina