1. MKB
 2. Energie besparen voor bedrijven

Energie besparen voor bedrijven in het mkb

We helpen je graag op weg. Met praktische tips voor je zaak, waarmee je meteen aan de slag kunt. En met persoonlijk advies en oplossingen voor verduurzamen als je grote stappen wilt zetten. 

Oplossingen voor verduurzamen en tips voor zakelijk energie besparen

 • De juiste verlichting in je zaak doet wonderen. Voor de sfeer, de veiligheid, het comfort én voor je energierekening. Vervang je bijvoorbeeld gloei- en spaarlampen door ledverlichting? Dan bespaar je direct.

  Slim dus om naar je verlichting te kijken, maar hoe pak je dat aan? Maak zelf een lichtplan. Of laat je inspireren en adviseren door de lichtspecialisten van onze partner LuxImprove.

  Bekijk wat led doet voor jouw zaak
 • Veel apparaten in je zaak blijven stroom verbruiken terwijl je ze niet gebruikt. Zo maak je soms onnodig extra kosten. Gelukkig is sluipverbruik goed te voorkomen. Bijvoorbeeld door apparatuur niet op stand-by te laten staan, maar helemaal uit te zetten. Of door stekkerdozen te gebruiken waarmee je in één keer meerdere apparaten uitzet.

  Sluipverbruik verminderen begint bij inzicht. Maar hoe spoor je dit onnodige verbruik op? Je leest het in onze MKB energiegids.

  Ik wil de MKB energiegids
 • Ook al doet een oud apparaat het nog prima, soms is het beter om het te vervangen door een nieuw apparaat. Die zijn vaak een stuk energiezuiniger en daardoor snel terugverdiend. Ga dus bij een koelkast voor een A-label. Maar check ook je ict-apparatuur. Het kan zomaar lonen om oude pc’s, laptops en beeldschermen te vervangen voor A-label-apparatuur.  

  Werk jij of je collega’s in een keuken? Ook daar kun je vaak besparen op het gebruik van je apparatuur en zo energie besparen.

  Bespaar met keukenapparatuur
 • Groene gevels en daken hebben allerlei voordelen. Zo dragen ze bij aan een gezondere leefomgeving en biodiversiteit. Ze zijn dus goed voor pand, personeel én milieu. Een groen dak heeft ook nog als voordeel dat het voor betere isolatie zorgt. Daar kun je dus mee besparen.

  Er is van alles mogelijk: van kant-en-klare systemen voor een groen dak tot hagen die het hele jaar groen zijn. Lokaal, duurzaam gekweekt en onderhoudsarm. Het expertteam van onze partner Mobilane geeft jou vrijblijvend groenadvies. Voor elk project, groot of klein.

  Meer over groenoplossingen
 • Door slim met verwarming om te gaan in je bedrijfspand kun je energie besparen. Ook verhoog je zo het werkcomfort. Twee voorbeelden:

  1. Een open deur laat klanten zien dat ze welkom zijn in je zaak. Staat je deur vaak langer dan 15 minuten open? Dan gaat veel warmte in je zaak verloren. Zo verspil je energie. Sluit de deuren dus goed of plaats een luchtgordijn.

  2. Werk je in een kantoorpand, dan kan het zijn dat radiatoren openstaan in ruimtes waar je de verwarming niet gebruikt. Door te verwarmen met een zone-regeling voorkom je dat je onnodig in ruimtes stookt. Zo bespaar je energie.

  Er allerlei manieren om slim je bedrijfspand te verwarmen. We geven je nog veel meer handige tips in onze gratis MKB energiegids.

  Ik wil de MKB energiegids
 • Je kunt zakelijk energie besparen door goed te isoleren. De warmte blijft dan op koudere dagen beter binnen en dat betekent dat je minder hoeft stoken. In de zomer blijft de warmte juist buiten. Dat levert een fijn werkklimaat op.

  Samen met onze isolatiepartner Takkenkamp bieden we verschillende soorten isolatie aan, van spouwmuurisolatie tot dakisolatie. Hoe kun jij je bedrijf het beste isoleren? Daar adviseren zij je graag over.

  Meer over isoleren van je pand
 • Zelf energie opwekken voor je onderneming? Zonnepanelen bieden veel voordelen. Zo gebruik je duurzame energie, volledig opgewekt door de zon. Daarmee zet je een stap naar fossielvrij leven. Verder vraagt het natuurlijk om een investering, maar je bespaart ook direct op je stroomkosten. Zo verdien je die investering in een aantal jaren terug.

  Meer over zonnepanelen voor het mkb

Je zakelijke energieverbruik: met inzicht kom je tot actie

Besparen met je slimme meter

De slimme meter helpt je energie besparen. We leggen uit hoe je van inzicht naar actie komt. En vervolgens meteen het resultaat van je inspanning terugziet in Mijn Verbruik.

Het Energierapport helpt je verder

In het energierapport zie je niet alleen je stroom-, gas- of warmteverbruik. Het rapport laat ook zien of je meer of minder bent gaan gebruiken. Zo ga je van cijfers en bedragen naar inzicht.

Vergelijk je energieverbruik met de branche

Hoe scoort jouw zaak op energiegebied? Vergelijk je energieverbruik met andere bedrijven in je branche. Loop je voorop of is er juist nog veel winst te boeken?

Geldt de energiebesparingsplicht voor jouw bedrijf?

Verbruikt je bedrijf meer dan 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 (aard)gas per jaar? Dan ben je verplicht om energiebesparende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder te nemen. Of maatregelen die niet besparen, maar wel de CO2-uitstoot verminderen. Zo draag je bij aan een schonere toekomst én kun je op je energiekosten besparen.  

Vragen? Je leest bij de overheid meer over de energiebesparingsplicht

Persoonlijk energieadvies

Maak nu een afspraak, ook als je nog geen klant van ons bent. Een van onze adviseurs komt dan gratis bij je langs. Je kiest zelf waar je advies over wilt krijgen. Bijvoorbeeld over je energiecontract of over oplossingen om te verduurzamen. Of wil je liever praktische bespaartips? Dat kan ook, jij bepaalt.

Maak een afspraak

Ontdek al je subsidiekansen

Met subsidies verdien je duurzame en energiebesparende investeringen sneller terug. Zoals de Energie-Investeringsaftrek, waarmee je een deel van de investeringskosten van je winst kunt aftrekken. Of de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing die bijdraagt aan kosten voor enkele duurzame maatregelen.

Onze MKB Subsidiewijzer laat zien welke subsidies er voor jouw bedrijf klaarstaan. Landelijk én provinciaal.

Doe de MKB Subsidiewijzer

Veelgestelde vragen over energie besparen bedrijven

Waarmee bespaar je zakelijk het meeste energie?

Je kunt op allerlei manieren zakelijk energie besparen. Bijvoorbeeld door over te stappen op ledverlichting, je pand te isoleren en/of slimmer om te gaan met de verwarming. Wil je weten waarmee jouw bedrijf het meeste energie kan besparen? Laat je dan adviseren door een van onze adviseurs.

Maak een afspraak

Wat doen bedrijven om energie te besparen?

De ene ondernemer kiest voor ledverlichting, de ander laat het hele pand isoleren en een derde legt zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. Maar je kunt ook wat kleiner beginnen door gebruik te maken van de slimme meter. Hiermee krijg je inzicht in je sluipverbruik, zodat je dat aan kunt pakken.

Meer lezen over wat andere ondernemers doen om energie te besparen? Laat je inspireren 

Je energiepartner bij besparen en verduurzamen

Je kunt bij ons rekenen op een energiepartner die met je meedenkt. Die kansen spot voor jouw bedrijf. Met een netwerk van experts: van installateurs tot subsidieadviseurs. Zo ondersteunen we je bij het behalen van al je energiedoelen, van kleine besparingen tot grote duurzame stappen.

Zo denken we mee

Meer over zakelijk energie besparen en verduurzamen