1. Home
  2. Stroom
  3. Collectief stroom

Collectief stroom inkopen: samen een contract afsluiten

Heb je interesse in collectief stroom inkopen? We helpen je graag op weg. Op deze pagina leggen we je uit hoe collectief stroom inkopen werkt. En ook wat een stroom collectief nou precies is. Je ontdekt alle voordelen en nadelen van collectief gas en stroom inkopen. Zo maak je eenvoudig een bewuste keuze voor jouw contract en eigen huis.

Wat is collectief stroom inkopen?

Collectief stroom inkopen betekent dat je met een groep mensen een contract voor gas en stroom afsluit. Deze groep noemen we het collectief. Iedereen kan zich inschrijven. Hoe meer deelnemers aan het stroom collectief, des te lager de prijs. Deze prijs is mogelijk omdat er in één keer een grote groep mensen naar een leverancier overstapt. De energie aanbieders doen op een energieveiling een bod. Het contract met het laagste bod wint. De aanbieders regelen daarna de overstap.

De energieveilingen worden georganiseerd door organisaties, vaak met een stroomcollectief dat bij een beroepsgroep past. Denk maar eens aan het Agrarisch collectief voor agrarische ondernemingen. Of de Vereniging Eigen Huis. Zelfs de consumentenbond heeft een stroom collectief. Een stroom collectief bestaat vaak uit tienduizenden mensen. Collectief de stroom inkopen is dus een populaire keuze.

Er zitten voordelen en nadelen aan collectief stroom inkopen

Als stroom collectief een contract voor gas en stroom afsluiten heeft voordelen, maar ook nadelen. We zetten deze graag voor je op een rijtje. Daarnaast blijft het belangrijk om zelf naar mogelijkheden voor een eigen contract te kijken.

Voordelen en nadelen van collectief gas en stroom afsluiten

De voordelen

  • Hoe meer mensen in het stroom collectief, des te lager de prijs van het contract.
  • Kosten kunnen heel voordelig uitpakken.
  • Het overstappen naar een andere energieleverancier wordt eenvoudiger. De winnende leverancier regelt alles.
  • Eenvoudig om over te stappen op fossielvrije energie.

De nadelen

  • Vaak doen er maar enkele energieleveranciers mee aan de veiling.
  • Het winnende bod is meestal niet voor elk lid van het stroom collectief voordelig. Vooral als je niet veel energie verbruikt.
  • Deelnemende leveranciers bieden meestal een beperkt aantal opties.
  • Gratis deelname is niet gegarandeerd. Het opstarten van een nieuw stroom collectief kan kosten met zich meebrengen.

Collectief groene stroom opwekken via zonnepanelen

Fossielvrij leven is belangrijk. We willen dit binnen een generatie mogelijk maken. Daar ligt onze focus op. Gelukkig zien de stroom collectieven dat ook. Er bestaan zelfs veel collectieven die uitsluitend groene stroom inkopen. Vereniging Eigen Huis is een collectief groene stroom bijvoorbeeld. Groene stroom wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen. Denk aan water, wind en de zon.

Zonnepanelen spelen een grote rol in duurzame energie. Hier is als collectief zelfs subsidie voor te krijgen. De regering ondersteunt deze duurzame initiatieven namelijk graag. Zo is de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) ontstaan. We noemen het collectief in dit geval ook wel Energiecoöperatie. De collectieven of de VvE's die gebruikmaken van de SCE ontvangen minstens 15 jaar een subsidie. Alle leden van een dergelijk collectief groene stroom moeten wel in dezelfde buurt wonen. Ze maken gebruik van lokale zonnepanelen en wekken zelf groene stroom op. Zo dragen ze bij aan fossielvrij leven.

Stel je energieproduct samen

Stel zelf je energie samen

Nieuwe klanten krijgen altijd groene stroom met ons product Groen uit Nederland. Voor gas kun je ook een groene stap maken, zoals MixGroen Gas met 10% groen gas, aangevuld met aardgas.

Bekijk ook deze onderwerpen