1. Thuis
  2. Stroom
  3. Stroomeenheid

Stroomeenheid: alles over stroom meten

Elektriciteit of stroom kent vele gedaantes: groene stroom gewone stroom, krachtstroom, enz. Ook kent het vele termen: vermogen, voltage, spanning, amperage, verbruik. In dit artikel vertellen we meer over de verschillende begrippen rondom stroom.

Handig om te weten over stroom, spanning en vermogen

Elektriciteit. Het komt uit ons stopcontact en laat onze lichten branden en wasmachine draaien. Maar wat is het nou eigenlijk? Elektriciteit is energie die in de vorm van elektronen door een geleider stroomt. Dat is best ingewikkeld. Maar als je het met een riviertje vergelijkt, wordt het al een stuk makkelijker.

  1. Stroom (I) met als eenheid Ampère (A)

    Dit geeft de hoeveelheid elektronen aan die per seconde door de geleider stroomt. Vergelijk het met de rivier: het aantal liters dat er per seconde langs stroomt. Hoe breder de rivier, des te hoger de stroomsterkte.

  2. Spanning (U) met als eenheid Volt (V)

    Dit geeft aan hoe hoog de ‘druk’ is die op de elektronen wordt uitgeoefend, en dus op de hoeveelheid elektronen die er per seconde passeren. Ook hier weer de vergelijking met de rivier. Hoe sneller hij stroomt, des te meer liters er per seconde langs stromen.

  3. Vermogen (P), de combinatie van Stroom en Spanning

    Dat noemen we Vermogen (P) met als eenheid Watt (W). Het vermogen is de totale hoeveelheid energie per tijdseenheid en wordt bepaald door stroom en spanning met elkaar te vermenigvuldigen. Oftewel:
    Vermogen (P) = Stroom (I) x Spanning (U)
    Watt = Ampère x Volt

    De meeste elektrische apparatuur in ons huis maakt gebruik van een Spanning van 230 Volt. Dat is in bijna heel Europa hetzelfde. De benodigde Stroomsterkte is afhankelijk van het apparaat. Een wasmachine heeft meer vermogen nodig om zijn werk te doen. En dus een hogere stroomsterkte dan bijvoorbeeld een led-lamp.

Kilowatt en Kilowattuur

Zoals eerder besproken, wordt het vermogen (P) aangegeven in Watt (W). Als een apparaat 1000 Watt verbruikt, dan noemen we dat 1 kilowatt (kW). Als dat apparaat vervolgens precies 1 uur aan staat, dan heeft het 1 kilowattuur (kWh) gebruikt.

Die tijdsduur is heel belangrijk voor de energiekosten. Zo verbruikt een ledlamp van 4 Watt die 365 dagen per jaar aan staat in totaal: 4 (W) x 24 (uur) x 365 (dagen) = 35.040 Wh = 35 kWh. Een magnetron van 2.000 Watt die per jaar 4 uur wordt gebruikt, verbruikt dan 2.000 (W) x 4 (uur) = 8.000 Wh = 8 kWh. Dus apparaten die op zich heel weinig gebruiken, kunnen op jaarbasis best heel veel kosten. Let op met nodeloos apparaten in het stopcontact laten zitten of aan laten staan.

De energierekening geeft aan hoeveel kilowattuur er gedurende een jaar is gebruikt is in je huis. Daar betaal je een prijs per kWh voor.

Overal en altijd inzicht in je verbruik en kosten

Besparen begint met inzicht. We zorgen ervoor dat je overal en altijd inzicht hebt in je verbruik en kosten. Bekijk welke resultaten je hebt behaald met je besparingen. Je ziet het via de Energie app en Mijn Verbruik.  

Lees meer over Altijd inzicht

Voorkom overbelasten

In onze groepenkast zitten zekeringen. Die zekeringen begrenzen het maximaal vermogen van de aangesloten apparatuur. Meestal zijn de zekeringen 16 Ampère (16A). Dat betekent dat het maximaal vermogen dat je kunt aansluiten gelijk is aan: 16(A) x 230 (V) = 3.680 (W).

Als het totaal vermogen van alle op de zekering aangesloten apparaten hoger is, dan zal de zekering doorbranden of afschakelen. Dit komt bijvoorbeeld wel eens voor als de wasmachine en de wasdroger op dezelfde groep zijn aangesloten en gelijktijdig draaien. Die zekering is er onder andere voor om te voorkomen dat de elektriciteitsdraden achter ons stopcontact smelten omdat er teveel elektronen doorheen moeten en de warmte die hierbij ontstaat te hoog wordt. Dit is ook de reden waarom het zo gevaarlijk is om meerdere verlengsnoeren – die vaak hele dunne geleiders bevatten – met elkaar te verbinden en daar zware apparaten aan te hangen. De weerstand in de geleider wordt dan te hoog waardoor deze kan smelten en brand kan veroorzaken.

Krachtstroom

Voor apparaten die heel veel vermogen nodig hebben, kan een krachtstroom aansluiting nodig zijn. Dit noemen ze ook wel een 400V aansluiting en wordt gebruikt voor bijvoorbeeld warmtepompen en houtbewerkingsapparatuur. Ook elektrische kookplaten hebben soms 2 x 230V nodig om goed te kunnen werken. Dit noemen we dan een kookgroep.

Je stroomverbruik in huis meten

Een vermogensmeter meet hoeveel kWh een apparaat over een bepaalde periode verbruikt. Je steekt de vermogensmeter in het stopcontact en vervolgens steek je de stekker van het apparaat in de vermogensmeter. Heel eenvoudig. Deze vermogensmeters, of energiemeters, energiekostenmeters zijn al vanaf zo’n € 20 te koop.

Overzicht houden over je energieverbruik

We snappen dat je benieuwd bent naar je totale stroomverbruik. Ben je klant bij ons? Dan vind je het stroomverbruik terug op de online omgeving van Mijn Vattenfall en onze Energie app. We hebben het verbruik al voor je uitgerekend. Bij een groot stroomverbruik loont het om te kijken waar je energie kunt besparen. Bijvoorbeeld door de was op een duurzame manier te doen of onze gouden keukentips te volgen.

Ons doel

Wij zijn Vattenfall. Een energiebedrijf met een duidelijk doel: fossielvrij leven binnen één generatie mogelijk maken.

Doe je mee?

Onze klanten thuis en in het mkb ontvangen nu allemaal groene stroom uit Nederland

Voldoende groene stroom in Nederland leveren aan zo’n 2 miljoen klanten is een hele uitdaging. Zeker als je bedenkt dat in 2022, 40% van de totale elektriciteitsproductie uit duurzame bronnen kwam (bron: CBS). En een deel daarvan in het buitenland werd opgewekt.

In 2022 heeft Vattenfall haar servicebelofte waargemaakt en aan alle particuliere en klein zakelijke klanten 100% groene stroom geleverd. Deze groene stroom is volledig opgewekt in Nederland. Bekijk ons stroometiket

Het is belangrijk dat het aanbod van duurzaam opgewekte stroom in Nederland groeit. Zo hoeven we in ons land steeds minder gebruik te maken van fossiele grondstoffen om stroom te produceren. En zijn we minder afhankelijk van het buitenland voor onze eigen stroomvoorziening. Vattenfall levert een bijdrage aan dit aanbod.

Zo geven we de komende jaren miljarden euro's uit aan investeringen in de opwek van zon- en windstroom.

Bekijk ook deze onderwerpen