Alles over onze zakelijke energietarieven

Het tarief voor je zakelijke energie wordt beïnvloed door verschillende factoren. Zoals hoeveel energie je gebruikt en de belastingen van de overheid. We leggen je graag uit hoe dit werkt.

Tarieven voor energie zakelijk

De energieprijs op de zakelijke markt is opgebouwd uit enkele onderdelen:

 • het leveren van je energie
 • netbeheerkosten
 • overheidsheffingen

Je betaalt btw over alle onderdelen waar de zakelijke energieprijs uit bestaat. Prijzen voor heffingen van de overheid kunnen stijgen of dalen. Dit geldt ook voor de netbeheerkosten en btw.

Je krijgt een energieadvies dat bij je past. Zo heb je direct meer duidelijkheid. Bekijk onze tarieven voor energie. We helpen je graag verder.

Zakelijk energietarief per kWh (stroom per kilowattuur)

Als je een slimme meter hebt, kies je bij ons uit twee tarieven voor je stroom. Een normaal - en daltarief of een enkeltarief. Lees wanneer welk tarief het voordeligst voor je is.

Zakelijk energietarief per m3 (kubieke meter)

Voor gas is het maximumtarief € 1,45 per m3 tot het verbruiksplafond van 1.200 m3. Als je meer verbruikt, betaal je het tarief zoals afgesproken in je contract.

Dit is de opbouw van de zakelijke energieprijs

Het leveren van energie

Je zakelijke energieprijs wordt op de eerste plaats bepaald door jouw energieverbuik. Je energieverbruik is de hoeveelheid stroom en gas die je gebruikt voor je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de energie die je verbruikt voor het opladen van je laptop, of de verwarmingskosten.

Je betaalt de zakelijke energieprijs voor de kWh (stroom per kilowattuur), gas per m(kubieke meter) en de vaste leveringskosten per product. 

Netbeheerkosten: altijd een vast tarief

Naast kosten voor je energieverbruik, betaal je voor je zakelijke energie een vaste prijs aan de netbeheerder. Dit bestaat uit de volgende punten:

 • Het capaciteitstarief, voor het vervoeren van stroom via kabels en gas via leidingen
 • Het transportafhankelijke tarief, voor het vervoer van de energie naar je bedrijfspand en de hoeveelheid energie die je ontvangt.
 • Periodieke aansluitingsvergoeding, voor de aansluitingen van het stroom- en of gasnet in je meterkast
 • Huur voor de meters in je meterkast.

Overheidsheffingen

Organisaties hebben te maken met een aantal overheidsheffingen:

 • Energiebelastingtarieven over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Zo wil de overheid minder verbruik stimuleren.
 • Vermindering energiebelasting. De overheid ziet een deel van je energieverbruik als basisbehoefte.
 • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) voor stroom en gas. Hiermee stimuleert de overheid de investering in duurzame energie, zoals energie die is opgewekt met zon of wind. 

Meer over onze prijzen voor zakelijke energie

Wil je meer informatie over wat wij kunnen betekenen voor je zakelijke gas en stroom? Of wil jij precies weten wat de tarieven voor zakelijke energie voor jou zijn? Voer dan je gegevens in en krijg een energieadvies dat bij je past. Zo heb je direct meer duidelijkheid. 

Bekijk onze energieprijzen

Zakelijke energietarieven: vast of variabel

Hou je van financiële zekerheid, maar wil je geen langlopend zakelijk contract? Dan zit je bij ons goed met een zakelijk vast contract van 1 jaar óf 3 jaar. De tarieven en de looptijd liggen bij een zakelijk vast contract vast. In die periode verandert je energietarief niet. Met Jouw Zaak Jouw Energie krijg je stroom en gas tegen een vaste prijs. Onze stroom is 100% groen. Bekijk de herkomst van onze groene stroom op het stroometiket. Of lees meer over de voor- en nadelen van een vast contract.

Met Jouw Zaak Jouw Energie ga je voor flexibiliteit en krijg je stroom en gas met een variabele prijs. Een variabel contract is een contract voor onbepaalde tijd. Binnen een zakelijk variabel contract is het energietarief variabel, de leveringstarieven kunnen dus stijgen en dalen. Dit is afhankelijk van de prijzen op de internationale markten van stroom en gas. Dalen de prijzen, dan heb je hier voordeel van. Stijgen de energietarieven, dan stijgen jouw tarieven mee. Als ondernemer kun je een variabel contract op elk moment zonder extra kosten beëindigen. De opzegtermijn hiervoor is 30 dagen. Lees meer over de voor- en nadelen van een variabel contract.

Voordelige tarieven voor energie zakelijk vergelijken

Het vergelijken van zakelijke energieleveranciers begint met het bekijken van je huidige contract waarin de tarieven staan vermeld. Stel vast of je een contract met vaste prijzen hebt of een variabel contract met variabele prijzen. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoeveel energie je op dit moment verbruikt. Deze gegevens zijn nuttig bij het vergelijken van zakelijke energieaanbieders. Denk je aan overstappen? Lees hier meer over overstappen.

Je vindt hier in één overzicht al onze zakelijke aanbiedingen voor stroom en gas. Zo kies je gemakkelijk het aanbod dat het beste bij je past. We helpen je graag verder.

Veelgestelde vragen over zakelijke energietarieven

Wat is het verschil tussen enkel-, normaal- en daltarief?

De enkel-, normaal- en daltarieven zijn verbonden aan het tarief dat je voor zakelijke energie betaalt. Als je geen dubbele meter hebt, betaal je 24 uur per dag hetzelfde tarief. Dat noemen we het enkeltarief. Heeft je onderneming een dubbele meter, dan kun je stroom ook voor het daltarief verbruiken. Dat is het tarief dat je leverancier in de avonden en weekenden voor stroom rekent. Dit is gunstig als je bedrijf 's avonds meer dan 45% van de stroom verbruikt.

Wat zijn vaste leveringskosten?

Ieder bedrijf met een contract betaalt vaste leveringskosten. Ook als je geen energie verbruikt. Dat staat in je contract. Energieleveranciers mogen de leveringskosten zelf bepalen.

Wat zijn variabele leveringskosten?

Naast vaste leveringskosten, betaal je ook variabele leveringskosten voor energie. Dit zijn de tarieven voor het energieverbruik (per kWh en m3). Deze kosten zijn variabel omdat iedere onderneming een ander energieverbruik heeft.

Hoeveel betaal ik aan btw op zakelijke energie?

Je betaalt btw over alle onderdelen waar de zakelijke energieprijs uit bestaat: het huidige energieverbruik, de netbeheerkosten en overheidsheffingen. Hoeveel belasting je precies moet betalen, kan verschillen.

Moet ik energie zakelijk of particulier afnemen?

Dat hangt af van je werkplek, of dat nu thuis is of in een bedrijfspand. Ben je ondernemer in het mkb en werk je vanuit een bedrijfspand? Dan heb je een zakelijk contract nodig voor dat pand. Ben je een  zzp’er en werk je vanuit een bedrijfspand? Dan heb je ook voor dat pand een zakelijk contract nodig. Woon en werk je op hetzelfde adres, dan kun je energie particulier afnemen. Bekijk onze aanbiedingen. We helpen je graag verder.

Waarom je goed zit bij Vattenfall

 • Hoe langer je klant bent hoe meer voordeel je krijgt
 • Service is altijd afgestemd op je persoonlijke situatie
 • Onze facturen gaan automatisch naar je boekhoudpakket

We helpen je graag

 • De populairste onderwerpen uitgelegd
 • Vind het antwoord op je vraag
 • Vraag een energieadvies aan
 • Of neem gerust contact met ons op