Alles over onze zakelijke energieprijzen

Wat het tarief voor je zakelijke energie is, ligt aan verschillende zaken. Bijvoorbeeld aan je energieverbruik en overheidsheffingen. Hoe dit precies in elkaar zit, leggen we je hier graag uit. Wil je weten wat de tarieven voor jouw zakelijke gas en energie is? Ook dat lichten we graag voor je toe.

Dit is de opbouw van de zakelijke energieprijs

Het leveren van energie

Je zakelijke energieprijs wordt op de eerste plaats bepaald door jouw energieverbuik. Je energieverbruik is de hoeveelheid stroom en gas die je gebruikt voor je onderneming. Denk bijvoorbeeld aan de energie die je verbruikt voor het opladen van je laptop, of de verwarmingskosten.

Je betaalt de zakelijke energieprijs voor de kWh (stroom per kilowattuur), gas per m(kubieke meter) en de vaste leveringskosten per product. 

Netbeheerkosten: altijd een vast tarief

Naast kosten voor je energieverbruik, betaal je voor je zakelijke energie een vaste prijs aan de netbeheerder. Dit bestaat uit de volgende punten:

  • Het capaciteitstarief, voor het vervoeren van stroom via kabels en gas via leidingen
  • Het transportafhankelijke tarief, voor het vervoer van de energie naar je bedrijfspand en de hoeveelheid energie die je ontvangt.
  • Periodieke aansluitingsvergoeding, voor de aansluitingen van het stroom- en of gasnet in je meterkast
  • Huur voor de meters in je meterkast.

Overheidsheffingen

Organisaties hebben te maken met een aantal overheidsheffingen:

  • Energiebelastingtarieven over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Zo wil de overheid minder verbruik stimuleren.
  • Vermindering energiebelasting. De overheid ziet een deel van je energieverbruik als basisbehoefte.
  • Opslag duurzame energie- en klimaattransitie (ODE) voor stroom en gas. Hiermee stimuleert de overheid de investering in duurzame energie.

Btw en de zakelijke energieprijs

Je betaalt btw over alle onderdelen waar de zakelijke energieprijs uit bestaat:

  • het leveren van je energie
  • netbeheerkosten
  • overheidsheffingen

Meer over onze prijzen voor zakelijke energie

Wil je meer informatie over wat wij kunnen betekenen voor je zakelijke gas en stroom? Of wil jij precies weten wat de tarieven voor zakelijke energie voor jou zijn? Voer dan je gegevens in en krijg een energieadvies dat bij je past. Zo heb je direct meer duidelijkheid. 

Bekijk onze energieprijzen

Veelgestelde vragen over de zakelijke energieprijs

Waar kan ik jullie prijzen voor energie voor het mkb vergelijken?

Weten hoeveel onze zakelijke energie kost? Bekijk dan onze deals. Zo vergelijk je eenvoudig energieprijzen en kies je voor het aanbod dat het beste bij je past. Weten wat jij voor onze zakelijke energie zou betalen? Hier bereken je je energieprijs eenvoudig. Weet je meteen waar je aan toe bent.

Hoe zit de prijs van zakelijke stroom per kwh in elkaar?

De stroom die je betaalt per kWh bestaat uit de kosten voor de stroom, overheidsheffingen en btw. Maar hoeveel je voor stroom betaalt, hangt van nog meer af. Namelijk of je stroom verbruikt in het enkel- of dubbeltarief

Wat is het verschil tussen enkel-, normaal- en daltarief?

Enkel-, normaal- en daltarieven hebben te maken met het tarief dat je voor energie betaalt. 

Heb je geen dubbele meter? Dan betaal je iedere dag, 24 uur per dag, hetzelfde tarief. Dat noemen we het enkeltarief.

Heeft je onderneming een dubbele meter, dan kun je stroom ook voor het daltarief gebruiken. Dat is het tarief dat je leverancier in de avonden en weekenden voor stroom rekent. Dit is voordelig als je onderneming meer dan 45% van de stroom 's avonds verbruikt.

Wat zijn vaste leveringskosten?

Ieder bedrijf met een energiecontract betaalt vaste leveringskosten. Ook als je geen energie verbruikt. Dat staat in je contract. Leveranciers mogen hun leveringskosten zelf bepalen. Ben je leveranciers aan het vergelijken? Dan is het altijd goed om hier ook naar te kijken.

Wat zijn variabele leveringskosten?

Naast vaste leveringskosten, betaal je ook variabele leveringskosten voor energie. Dit zijn de kosten voor het energieverbruik (per kWh en m3). Deze kosten zijn variabel omdat iedere onderneming een ander energieverbruik heeft.

Hoeveel betaal ik aan btw op zakelijke energie?

Je betaalt btw over alle onderdelen waar de zakelijke energieprijs uit bestaat:

  • het leveren van je energie
  • netbeheerkosten
  • overheidsheffingen

Hoeveel belasting je precies moet betalen, kan varieren. Tot ongeveer 10.000 Kwh betaal je ongeveer 12 cent. Hoe groter je bedrijf, hoe minder je hoeft te betalen.

Moet ik energie zakelijk of particulier afnemen?

Of je energie zakelijk of particulier moet afnemen, ligt eraan of je vanuit huis of vanuit een bedrijfspand werkt.

Ondernemer in het mkb

Ben je ondernemer in het mkb en werk je vanuit een bedrijfspand? Dan heb je een zakelijk energiecontract nodig voor dat pand. Bekijk hier onze scherpste deals voor energie. Of stel zelf je energieproduct samen. 

Zzp’er met bedrijfspand

Ben je een  zzp’er en werk je vanuit een bedrijfspand? Dan heb je voor dat pand een zakelijk energiecontract nodig. Je kiest bij ons uit scherpe deals voor energie. Of je stelt zelf je energieproduct samen. 

Ondernemer met werkplek aan huis

Woon en werk je op hetzelfde adres, dan kun je energie particulier afnemen. Bekijk onze aanbiedingen om te zien welke het beste bij je past.

Besparen op je energieprijs? Zet stappen met ons advies