Zo zit de stroomprijs in elkaar

De prijs die je voor stroom betaalt, bestaat uit een paar onderdelen. Wij krijgen een deel, en een deel gaat naar andere partijen. Hoe dat precies werkt, lees je op deze pagina. 

De prijs van stroom

De stroomprijs bestaat uit verschillende onderdelen. Op deze pagina lees je wat elk onderdeel is en wat je daarvoor betaalt. Zo weet je precies wat de prijs van stroom is.

1. De kWh-prijs bij het enkeltarief of normaal-/daltarief

Hoeveel stroom een apparaat gebruikt, wordt uitgedrukt in kilowattuur, afgekort: kWh. Voor elke gebruikte kWh betaal je een kWh-prijs. Dat zijn de variabele leveringskosten die wij bij je in rekening brengen voor het leveren van je stroom. Die variabele leveringskosten betaal je volgens een enkel- of een normaaltarief en daltarief.

Let op: per 1 juli 2021 schakelen conventionele meters niet meer tussen normaal- en daltarief. Klanten met een conventionele meter gaan vanaf dan over op enkeltarief. Wil je na 1 juli toch gebruik maken van dal- en normaaltarief, laat dan een slimme meter plaatsen.

Naast de variabele leveringskosten betaal je vaste leveringskosten. Die betaal je altijd, ook als je geen stroom gebruikt. Zowel de variabele als de vaste leveringskosten verschillen per leverancier.

2. Netbeheerkosten

Je netbeheerder rekent zogeheten netbeheerkosten voor de aanleg en onderhoud van de kabels en de leidingen naar je meterkast. Ook de huur van je meter in je meterkast zit in die prijs.

Deze kosten staan op je energierekening. Je betaalt ze dus aan ons. Wij dragen dat bedrag af aan je netbeheerder.

3. Overheidsheffingen en btw

De overheid bepaalt de overheidsheffingen en de hoogte van de btw. Wij brengen die kosten in rekening en dragen ze af aan de overheid.

Man drinkt een glas sap met de koelkast deur open | Vattenfall Energie

Energieadvies: stroom aanvragen

  • Kies je stroomproduct
  • Voeg gas toe als je wilt
  • Zie meteen wat je betaalt 

Reken je stroomprijs uit met ons energieadvies

Met ons gratis en vrijblijvende energieadvies zie je welk energieproduct het beste bij je past en wat je betaalt voor stroom.

Prijsplafond: zo gaat het eruit zien

Per 1 januari 2023 komt er een prijsplafond. Dit houdt in dat je over je basisverbruik een lager tarief betaalt. Dit tarief is bij iedere energieleverancier gelijk. Verbruik je meer dan het basisverbruik, dan betaal je daarvoor het markttarief. Het prijsplafond zorgt er zo voor dat het basisverbruik voor veel mensen betaalbaarder wordt.   

Lees hier wat dit betekent voor jou

Alles over de gasprijs

Als je wilt weten hoe de gasprijs in elkaar zit, lees dan alles over de gasprijs.

Deel deze pagina

Meer informatie over stroom